HB Hoofdklasse

Veel spannende wedstrijden in tweede speelronde; toch vier sweeps

Foto: Jan Kruijdenberg

Veel spannende wedstrijden in tweede speelronde; toch vier sweeps

Een enerverend weekend, met veel spannende wedstrijden in de Honkbal Hoofdklasse. Ondanks de spanning wisten Neptunus, Twins, Pirates en Quick allemaal een sweep te behalen in de tweede speelronde van het seizoen.

RCH-Pinguïns – Curaçao Neptunus

Met twee ervaren internationals op de heuvel, voor zowel Neptunus als RCH, was een echt pitchersduel geen verrassing op zaterdag. Beide teams wisten alleen in de vijfde inning te scoren. De Pinguïns openden de score. Na een lead-off single van Sebastiaan van der Horst, gevolgd door een velders keus en nog twee honkslagen, stond het 0-1 in Rotterdam. De RBI kwam van Tijani Dunlop die met de honken vol een honkslag sloeg.

Neptunus nam meteen de touwtjes in handen. Dwayne Kemp begon de tweede helft van de vijfde inning met een driehonkslag. Hij kon scoren op een velders keus gevolgd door veldfout met Christian Diaz aan slag. Arthur Bonevacia, die eerder ook al op het honk kwam door een veldfout, kon later in de inning de 2-1 scoren op een wilde worp. Dit bleek het winnende punt te zijn, aangezien de einduitslag 2-1 was.

Juan Carlos Sulbaran was de startende werper voor RCH, hij gooide vijf innings en kreeg slechts één honkslag tegen. Zijn opvolgers waren Jan-Willem Geerts (1 IP) en Chris Koeiman (2 IP), zei kregen ook allebei één honkslag tegen en hielden de nul. Bij de Rotterdammers begon Shairon Martis op de heuvel. In zes innings kreeg hij zes honkslagen en één onverdiend punt tegen. Zijn opvolgers waren Aaron de Groot (2 IP) en Mike Groen (1 IP), op hun werpen werden er geen honkslagen meer geslagen. Martis verdiende de win, de save was voor Groen.

Ook in de zondag wedstrijd werd er niet veel gescoord. Neptunus kwam wel tot twaalf honkslagen, maar er werd slechts drie keer gescoord. In de zevende inning begon Rayshelon Carolina met een honkslag, hij ging naar het tweede honk door een opofferingsstootslag. Hierna kreeg Roger Bernadina opzettelijk vier wijd, John Polonius volgde met een honkslag waardoor de honken vol raakte. Op een wilde worp scoorde Carolina, Dwayne Kemp kreeg vervolgens ook opzettelijk vier wijd, met volle honken als gevolg. Arthur Bonevacia werd geraakt door de worp van de pitcher en daardoor scoorde de 0-2. Een dubbelspel maakte een einde aan de inning. In de negende inning scoorde Neptunus nogmaals, na honkslagen van Bernadina en Polonius werd in een 1-3 situatie het tweede honk gestolen, waarna Bernadina vanaf het derde honk thuis kon stelen. De pitchers voor Neptunus waren Kevin Kelly (W, 8 IP, 3 H, 0 R, 1 BB, 9 SO) en Ryan Huntington (1 IP, 1 H, 0 R, 1 BB, 2 SO). Bij RCH werden de innings verdeeld door Jeremy Young (L, 7 IP, 10 H, 2 R, 2 ER, 3 BB, 3 SO) en Moreno Vork (2 IP, 2 H, 1 R, 1 ER, 0 BB, 1 SO).

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

Twins Oosterhout – Hoofddorp Pioniers                   

In Oosterhout werd er al vroeg veel gescoord. In de eerste slagbeurt voor Pioniers raakten de honken vol door drie maal vier wijd. De 0-1 werd gescoord door een velders keus, waarna de honken weer vol raakte door vier wijd. In de volgende at bat werden er nog twee runs gescoord na een grondbal richting het eerste honk, waar de nul werd gemaakt, maar een foutieve aangooi gaf Daan Terstall de kans om de 0-3 binnen te brengen.

Twins scoorde zelf ook tweemaal in de eerste inning. Het eerste punt kwam binnen na een doorgeschoten bal met de honken vol, niet veel later raakten de honken weer vol door een honkslag. Luuk Visser kreeg vier wijd, waardoor de stand 2-3 werd. In de vierde inning werd de score gelijkgetrokken. Twee keer vier wijd en een honkslag zorgden wederom voor volle honken waarna Jerzy van Gool een RBI binnen harkte met een velders keus.

Mede dankzij een ground rule double van Luuk Bun en een 2-RBI single van Thijmen Peters nam de thuisploeg een inning later de voorsprong. Pioniers scoorde nog een run in de zesde inning. Twins verstevigde de voorsprong een slagbeurt later. Na zeven innings was het 7-4 in Oosterhout, dit bleef na negen innings ook de score. Raf Cocu kreeg de win na 5.2 innings, hierin kreeg hij vier hits en vier runs (waarvan drie verdiend) tegen. Hij gooide zes keer vier wijd en vijf keer drie slag. Zijn opvolger was Jan van den Hurk. Hij gooide de wedstrijd uit zonder een honkslag tegen te krijgen, hiermee verdiende hij de save.

Een vroege voorsprong van Twins werd op zondag in de derde inning weggevaagd door een zes-run inning van Hoofddorp. Vier honkslagen, twee keer vier wijd en drie veldfouten gaven Pioniers de kans om maar liefst zes keer te scoren. De bezoekers uit Oosterhout scoorden zelf ook zes keer, een slagbeurt later. In de eerste helft van de vierde inning waren het vijf keer vier wijd, een geraakt werper en twee honkslagen die aan het begin stonden van deze grote inning. Hiermee kwam de score op 6-10. In de laatste vijf innings werd er niet meer gescoord door beide teams, 6-10 werd dus ook de einduitslag.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

UVV – Quick Amersfoort

In Utrecht werd er door beide teams samen 23 keer gescoord. De score bleef de gehele wedstrijd heen en weer gaan en het bleef tot in de negende inning spannend. In de zesde inning leek het er even op dat UVV door zou breken. Mede dankzij een 2-RBI double van Jorge Espinal werden er drie runs gescoord in de inning. Hiermee namen de Utrechtenaren een 8-6 voorsprong. Quick kwam meteen terug in de zevende inning en maakte de stand gelijk. Een inning later scoorde de ploeg uit Amersfoort vier keer. De RBIs kwamen van Jurian Hansen (single), Pascal Zegwaard (single) en Ibrahin Redan (double). Het leek erop dat de overwinning binnen was voor Quick, UVV gaf overigens niet op. In de achtste en negende inning scoorde de ploeg van Frank Koene nog twee punten, maar het was niet genoeg om de overwinning binnen te slepen. Quick won op zaterdag met 11-12.

Voor Quick blonken Jurian Hansen en Ibrahin Redan uit aan slag. Hansen had drie hits in vier slagbeurten met twee RBIs. Redan ging drie uit zes met drie RBIs. Voor UVV had lead-off hitter Malcolm Marlin drie honkslagen in vijf slagbeurten met één binnengeslagen punt.

Na de zenuwslopende wedstrijd van zaterdag, ging het er een dag later een stuk anders aan toe. De knuppels van Quick waren nog steeds hot, bij UVV was dit niet meer het geval. De Utrechtenaren kwamen tot slechts drie honkslagen en wisten niet te scoren. De thuisploeg uit Amersfoort verzamelde in zeven innings elf honkslagen en tien runs. Jordy Burger had de meeste honkslagen, met drie. Ibrahin Redan had ook een productieve dag, met twee honkslagen sloeg hij vier punten binnen voor Quick.

Jhan Rifaela en Riley Gonesh combineerde samen voor de shutout. Rifaela gooide zes innings, hierin gooide hij tien keer drie slag. Ook Gonesh had een goede inning, hij gooide twee strikeouts.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

Amsterdam Pirates – DSS/Kinheim

Weinig aanval in Amsterdam op zaterdag. Beide teams sloegen vier honkslagen, Pirates was de enige ploeg die tot scoren wist te komen. In de vierde inning begon Alex Madera met een lead-off single, hij stal het tweede honk en verplaatste naar het derde honk op een grondbal van Jules Cremer. Madera kwam over de thuisplaat op een wilde worp.

De winnende pitcher was Scott Prins, hij gooide zeven innings, kreeg drie honkslagen tegen, hield de nul en gooide twee keer vier wijd en vier keer drie slag. Zijn opvolger was Maickel Rietel. De closer gooide twee innings, hierin kreeg hij één honkslag tegen en gooide twee keer drie slag, hij verdiende de save. Voor de Haarlemmers gooide Nick Boxelaar zes innings, hierin kreeg hij vier hits tegen en moest één run toelaten. Zijn opvolgers waren Finn Blokker en Jemail Streedel, beiden gooiden een inning en kregen geen honkslagen tegen.

Voor de derde keer in de serie, kwam DSS/Kinheim dichtbij de eerste overwinning van het jaar, maar ook in de wedstrijd op zondag kwamen de Haarlemmers net te kort na een rampzalige tweede inning. Voor Pirates kwam alle aanval in deze tweede inning, zeven keer werd er gescoord. Vier keer vier wijd, een geraakt werper en honkslagen van Duco Nuijten, Luca van Gorkem (double) en Denzel Richardson (double) deden DSS/Kinheim de das om.

De Haarlemmers gaven niet up en sprokkelden hier en daar nog wat runs bij elkaar. Na zes innings was de stand 6-7, mede dankzij Nick Hofer, Julian Toppen, Urving Kemp, Sem Kuijper en Mees Robberse die allemaal twee hits hadden. Michael Bennett gooide voor Pirates echter de deur op slot en gaf DSS/Kinheim geen kans meer om de voorsprong te pakken. In vier innings kreeg hij één honkslag tegen, ook gooide hij vijf keer drie slag. Hij kreeg de win op zondag.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

Na twee speelrondes is dit de stand in de Honkbal Hoofdklasse

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse