SB Hoofdklasse

Vijf wedstrijden, vijf shutouts in tweede ronde Softbal Hoofdklasse

Neptunus-pitcher Eva Voortman had een prima dag in Enschede: 21 strikeouts en tweemaal winst. Foto: Robert Bos.

Vijf wedstrijden, vijf shutouts in tweede ronde Softbal Hoofdklasse

De tweede speelronde in de softbalcompetitie was opnieuw bijzonder. Een week geleden ging het hoofdklasse-seizoen van start met veel punten (88), honkslagen (115) en homeruns (negen). Dit keer zorgde regen voor verstoring van het speelschema, want twee wedstrijden werden afgelast en een derde gestaakt (maar niet geldig), maar de overige vijf wedstrijden konden wel worden gespeeld. Het resultaat dit keer? Vijf shutouts! Oh, er waren ook nog eens drie one-hitters!

Neptunus nam bezit van de eerste plaats na een dubbele shutout bij Tex Town Tigers (4-0, 7-0) in Enschede. In Moergestel boekte Roef! voor eigen publiek twee shutout-overwinningen tegen UVV (4-0, 9-0). En in Haarlem was Onze Gezellen met 7-0 te sterk voor Amsterdam Pirates, waarna het tweede duel verregende. Olympia Haarlem leek eveneens op weg naar een shutout-zege, want de landskampioen stond in de derde inning met 6-0 voor tegen Sparks Haarlem. Maar toen gooide regen roet in het eten, het duel werd gestaakt en niet meer hervat, waarna Game 2 werd afgelast. Gevolg, de eerste ontmoeting zal ook weer in zijn geheel moeten worden overgespeeld. Olympia en Sparks gaan op zondag 30 april op herhaling. Voor de tweede wedstrijd tussen OG en Pirates is nog geen nieuwe datum gepubliceerd.

Stand Hoofdklasse: Neptunus 4-8, Olympia Haarlem 2-4, Sparks Haarlem 2-4, Roef! 4-4, Tex Town Tigers 4-4, Onze Gezellen 3-2, Amsterdam Pirates 3-0, UVV 4-0.

Tex Town Tigers vs. Neptunus

Neptunus had een productieve dag in Enschede. De nodige honkslagen werden geslagen, de nodige punten werden gescoord en de pitchers hielden Tex Town Tigers van scoren af. Ook de coaches waren zeer productief. Zo werden in het eerste duel door de Neptunus-coaches veertien speelsters ingezet, in de tweede ontmoeting waren dat er vijftien. Daar bleef het niet bij, want ook waren er allerlei aanvallende en verdedigende wissels. Flex-speelsters werden aanvallend ingezet, een opstelling van tien terug naar negen en weer terug, re-entry wissels, offensive player only-wissels (OPO), pinch-runners, temporary runners, het hele tactische register werd opengetrokken. Kortom, het was niet alleen een drukke dag voor de coaches, maar zeker ook voor de umpires en de official scorers.

In de eerste wedstrijd opende Neptunus de score gelijk in de eerste inning toen Laura Wissink homerde tegen haar voormalige ploeg. TTT kreeg onmiddellijk de kans iets terug te doen, want het kreeg de honken vol met één uit, maar twee strikeouts maakten een einde aan deze scoringsmogelijkheid. Neptunus verdubbelde de voorsprong in de tweede inning na een honkslag van Esmee Toet, maar werd daarna drie slagbeurten puntloos gehouden. In de derde inning liet TTT wederom drie loopsters achter. In de zesde inning verhoogden honkslagen van Eva Voortman en Laura Wissink de stand naar 4-0. Drie Neptunus-pitchers stonden samen slechts vier honkslagen toe en schakelden elf speelsters met drie slag uit. Negen van die strikeouts kwamen op naam van Eva Voortman.

In de tweede wedstrijd speelde Eva Voortman ook weer een hoofdrol. Als startende werpster kwam ze dit keer tot twaalf strikeouts in de vijf innings die ze in de cirkel stond en kreeg ze slechts één honkslag tegen. Esmee Toet maakte het karwei daarna af met twee hitloze innings. De enige TTT-honkslag (een double) kwam op naam van Dinet Oosting. In de vijfde inning liet de ploeg weer drie loopsters achter. Met een 2-0 voorsprong tekende Eva Voortman in de derde inning ook voor het aanvallende hoogtepunt met een baseclearing, 3-run triple. In de zevende inning scoorde Neptunus nog eens twee punten.

Eva Voortman had een prima dag in Enschede. Haar cijfers in deze double-header? Als slagvrouw: drie honkslagen (één triple) in zeven beurten, vier binnengeslagen punten. Als pitcher: 8 2/3 inning, 21 strikeouts, twee hits tegen, tweemaal winnende werpster.

Roef! vs. UVV

In het eerste duel in Moergestel kwam het pitching-duo Marjolein Merkx (vier innings) en Chrys Hildebrand (drie) tot een combined one-hitter met tien strikeouts. Marleen van Gastel wist als enige een honkslag te slaan voor UVV, dat alleen in de tweede inning het honk wist te bereiken. Van Gastel opende toen met haar honkslag, waarna Naomi Andringa vier wijd kreeg. Daar bleef het bij. Met een 1-0 voorsprong nam Roef! wat meer afstand in de derde inning en werd tweemaal gescoord via een honkslag van Bente Zwanenburg en een vrije loop met volle honken voor Emma de Brouwer. De laatste zorgde met een grounder ook nog voor een insurance run in de vijfde inning.

In de tweede wedstrijd, waarin vijf innings voldoende waren vanwege het puntenverschil, zorgde het pitching-duo Hildebrand/Merkx (resp. drie en twee innings) opnieuw voor een one-hitter. Roef! scoorde het eerste punt in de tweede inning, maar brak het duel volledig open met een 8-run rally in de derde slagbeurt. Daarin werden zeven honkslagen genoteerd, waarvan vier op rij, waaronder back-to-back RBI-doubles van Emma de Brouwer en Kim Emmen. Een ander hoogtepunt was de driehonkslag van Nicky Uytendaal, die twee punten opleverde. De enige UVV-honkslag werd nu geslagen in de vierde inning en kwam op naam van Britt van Veen.

Onze Gezellen vs. Amsterdam Pirates

In het openingsduel van de double-header waren genoeg honkslagen te zien. Onze Gezellen kwam tot negen hits, het bezoekende Pirates sloeg er zes, maar werd van scoren afgehouden. Toch was het Pirates dat de kans kreeg de score te openen op voormalig teamgenoot Rachel Henks, maar de ploeg liet drie loopsters achter in de eerste inning. OG scoorde vervolgens wel tweemaal in de eigen eerste inning op klappen van Cheska Ham en Puk de Groot.

Met een 3-0 voorsprong bereikte Onze Gezellen het mercy-rule puntenverschil van zeven in de tweede helft van de vijfde inning. De thuisploeg kreeg de honken snel vol, waarna die werden schoongeveegd door Sarah Evers, want zij sloeg een baseclearing, 3-run triple. Even later scoorde ze zelf het zevende punt op een walk-off opofferingsslag van Anna-Bè Bartels. Regen maakte het vervolgens onmogelijk dat de tweede ontmoeting kon worden gespeeld.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse