Honkbal

SportAmerika MLB Update: Productieve week Albies, Jansen blijft foutloos

SportAmerika MLB Update: Productieve week Albies, Jansen blijft foutloos

In de week dat hij met zijn Atlanta Braves tegen de wereldkampioen speelde, besloot Ozzie Albies aan slag een versnelling hoger te schakelen. Ook zijn landgenoten Xander Bogaerts en Jurickson Profar wisten de bal deze week bij tijd en wijle goed te raken. In Boston zijn ze erg blij met Kenley Jansen. De geroutineerde closer is goud waard voor de Red Sox.

Tekst: Hans Mulder


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

101 AB, 26 H, 12 R, 7 HR, 23 RBI, .257 BA, .303 OBP, .505 SLG, .808 OPS

Nadat er acht keer op rij gewonnen werd, verloren de Braves vorige week hun laatste wedstrijd in San Diego. Mt 8 RBIs was ’t voor Ozzie Albies een productieve road trip, maar er was de tweedehonkman veel aan gelegen die lijn door te trekken in de home stand. Zijn team kon dat ook wel gebruiken, want niet de minste tegenstander kwam naar Truist Park. De Houston Astros konden wel een paar overwinningen gebruiken en daarna wilden ook de Marlins hun rivaal in de NL East pootje lichten.

Albies en de Braves konden zich nauwelijks een beter begin van de serie wensen vorige week vrijdag. Bij een 1-1 stand in de eerste inning en twee honken bezet kwam de infielder door met zijn tweede double van ’t jaar. Het bracht Atlanta een 3-1 voorsprong, maar in de late innings ging de regerend wereldkampioen er met een 6-4 zege vandoor. In de tweede ontmoeting was Albies opnieuw goed voor 2 RBIs, maar deze kwamen tot stand via zijn vijfde homerun van ’t seizoen. Hij nam Matt Olson mee over de thuisplaat, maar kon een 6-3 nederlaag niet voorkomen.

Atlanta legde het ook af in de laatste wedstrijd (3-5) van de serie tegen Houston en de 0-for-3 van Albies hielp daar niet bij. De tweedehonkman én zijn team pakten de draad weer op in het drieluik tegen Miami. Met een voortreffelijke Spencer Strider (13 K’s) op de heuvel versloegen de Braves hun divisierivaal afgelopen maandag met 11-0. Met 2 hits, een triple en 3 RBIs droeg ook Albies zijn steentje meer dan bij. Het was voor onze landgenoot zijn eerste triple van dit seizoen.

BACK-TO-BACK!

Dinsdag hadden de Braves wat meer te stellen met de Marlins, maar Albies schoot zijn ploeg te hulp. Met 15 RBIs in zijn laatste 9 wedstrijden was hij al aardig productief en die lijn werd in dit treffen moeiteloos doorgetrokken. Eén homerun is mooi, maar twee is nog veel mooier en dat was precies wat Albies ook dacht. In de zesde en de achtste inning, back-to-back wat slagbeurten betreft, maakte onze landgenoot een fan blij met een bal als souvenir. Twee keer betrof het een solo homerun en ze hielpen de Braves aan een 7-4 overwinning.

De derde en vierde wedstrijd verliepen in spiegelbeeld. Woensdag bogen de Braves een 0-4 achterstand om en wonnen (mede dankzij een run van Albies) met 6-4. In een door regen geteisterde vierde ontmoeting nam Atlanta, met Ozzie Albies 0-for-4, een 4-0 voorsprong. Deze werd in de late innings alsnog uit handen gegeven, waardoor de Marlins een sweep wisten af te wenden.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

98 AB, 31 H, 18 R, 5 HR, 12 RBI, .316 BA, .409 OBP, .510 SLG, .919 OPS

De Padres hebben een belangrijke week achter de rug. Vorige week donderdag, op bezoek bij de Arizona Diamondbacks, keerde Fernando Tatis Jr. na zijn schorsing terug in de line-up. Het geeft Xander Bogaerts wat meer duidelijkheid. Hij zal nu voornamelijk dienst doen als cleanup hitter, omdat Tatis de rol van leadoff hitter op zich neemt. De “nieuw” Padres mochten direct aan de bak in de woestijn, want de Diamondbacks kenden een goede seizoenstart.

Met 2 hits, 2 runs en 2 RBIs begon Bogaerts hoopgevend aan de serie van vier wedstrijden. Die 2 RBIs dankte de kortestop dan weer aan één swing met zijn knuppel. Vorig jaar sloeg hij zijn vijfde homerun op 27 mei en nu bijna anderhalve maand eerder. Met Juan Soto op de honken ging de bal de tribunes in voor een 4-1 voorsprong. Hoewel Arizona het er niet bij liet zitten, trokken de Padres dit duel wel naar zich toe: 7-5.

WISSELEND SUCCES

Zijn derde – en achteraf laatste – hit in deze serie volgde in de tweede wedstrijd. De Padres kwamen tot slechts 2 hits en één daarvan kwam van de bat van Bogaerts. Voor de derde keer in zes wedstrijden kwam San Diego niet tot scoren. Het verloor met 0-9. De twee overige wedstrijden werden met respectievelijk 5-3 en 7-5 door de Friars gewonnen. In elk van die duels kreeg Bogaerts twee keer vier wijd. Hij scoorde in totaal 3 runs, maar zag zijn slaggemiddelde dalen naar .330.

De Padres wonnen drie van de vier wedstrijden in Arizona, maar liepen bij de Cubs direct tegen een zeperd aan. Bogaerts wist nog wel een hit te produceren, maar die veranderde niks aan de 0-6 nederlaag. Met een single en een run opende Xander Bogaerts (1-for-4) de score in de vierde inning van de tweede wedstrijd. Dankzij een 5-3 overwinning bracht San Diego het evenwicht terug in deze serie. Het bleek ’t enige wapenfeit van onze landgenoot, want donderdag was Bogaerts 0-for-3 met een walk in een met 5-2 verloren wedstrijd.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

7.2 IP, 6 SV, 0.00 ERA, 4 H, 2 BB, 11 K, 0 R, 0 ER, 0.783 WHIP

Op het moment dat Kenley Jansen tekende in Boston wist hij dat hij de kansen die hij kreeg met beide handen moest aangrijpen. Zijn nieuwe werkgever is simpelweg niet zo goed als de Dodgers of Braves dus zijn de mogelijkheden op een save voor de closer zeldzamer. De Red Sox gingen deze week op bezoek bij de Brewers en Orioles. Twee teams in vorm en dus moest Jansen er rekening mee houden dat hij weer veel tijd kreeg om zijn nieuwe teamgenoten beter te leren kennen.

FOUTLOOS

Tussen mooie zwanen als de Blue Jays, Rays en Yankees is Boston een beetje het lelijke eendje in de divisie. Toch kwamen ze op vrijdag 21 april wel degelijk op een winning record te staan. Met een 5-3 voorsprong begonnen de BoSox aan de negende inning en daar deed Jansen wat hij eigenlijk al het gehele seizoen doet. Brice Turang en Owen Miller werden met een strikeout opzij gezet en Joey Wiemer werd de eenvoudige derde nul. Slechts 12 pitches had de closer nodig voor deze opdracht en het leverde hem zijn vijfde save op.

De Brewers en Red Sox verdeelden de serie van vier wedstrijden, maar voor Kenley Jansen bleef het bij dat ene optreden. Hij trok daardoor met een foutloos rapport naar Baltimore. In Camden Yards moest Jansen dinsdag onverwacht puinruimen. Met een 8-1 voorsprong was er niets aan de hand voor Boston, maar mede door een grandslam van Cedric Mullins kwamen de O’s opeens te dichtbij. Jansen nam de honneurs waar van Kaleb Ort en moest voor de laatste twee nullen zorgen.

De closer had 11 pitches nodig om Adley Rutschman en Anthony Santander opzij te zetten. Het was voor Kenley Jansen zijn achtste optreden van het seizoen en nog altijd heeft hij geen run hoeven te incasseren. Voor de 29 batters die hij tegenover zich zag, had Jansen in totaal 118 pitches nodig. Daarvan deponeerde hij er 73% in de slagzone.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

88 AB, 18 H, 8 R, 3 HR, 10 RBI, .205 BA, .287 OBP, .341 SLG, .628 OPS

We verlieten Jurickson Profar en de Colorado Rockies vorige week nadat ze hun laatste acht wedstrijden verloren hadden. Al bij de eerste de beste gelegenheid lukte het hen die streak te stoppen, maar ’t begin van iets moois was dat niet. De Rockies behoren tot de slechtste teams in de National League, maar af en toe laten Profar en de zijnen zien dat ze wel degelijk kunnen winnen. Op bezoek bij de Cleveland Guardians wonnen ze zelfs hun eerste serie dit seizoen.

Vorige week donderdag begon Profar aan de serie tegen de Phillies zoals verwacht mag worden van een goede leadoff hitter. Na een lange AB dwong hij vier wijd af en na een homerun van C.J. Cron leverde die walk uiteindelijk een run op. Zijn overige at-bats zal Profar snel willen vergeten. Hij was 0-for-4 met 3 K’s, maar had wel een aandeel in de 5-0 overwinning. De tweede wedstrijd in Philadelphia werd met 4-3 verloren. Jurickson Profar dwong twee keer vier wijd af en was 0-for-2 in zijn at-bats.

PRODUCTIEF

Zijn laatste RBI noteerde Profar op 12 april, maar tien dagen later was het opnieuw raak voor de outfielder. Door een productieve groundout kon Alan Trejo scoren. Profar was 1-for-5 met dus een RBI, maar net als een dag eerder verloor Colorado met 3-4. In de vierde en laatste wedstrijd van deze serie tekende de international opnieuw voor een hit (1-for-4) en een run, maar viel de nederlaag veel ruimer uit: 3-9.

Niet voor het eerst dit seizoen begonnen de Rockies goed aan een serie. Afgelopen maandag werden de Guardians in Cleveland met 6-0 verslagen. Jurickson Profar nam in dat duel de helft van de productie voor zijn rekening. Met één uit in de eerste inning sloeg de outfielder zijn derde homerun van dit seizoen en zette daarmee zijn team op 1-0. In de vierde inning leverde een single naar het linksveld 2 runs op. Onze landgenoot was in twee klappen 3 RBIs rijker en tilde zijn slaggemiddelde weer ten noorden van de .200.

In de tweede ontmoeting was Profar 0-for-3 aan slag, maar kon Brenton Doyle wel scoren na een sac fly van de international. Colorado versloeg de Guardians opnieuw. Dit keer met 5-1. Het was de eerste keer dit seizoen dat ze een serie wonnen, maar tot een sweep kwam het niet. Ondanks een double en een run van Jurickson Profar moesten de Rockies de series finale aan Cleveland laten: 1-4.


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

44 AB, 9 H, 3 R, 0 HR, 0 RBI, .205 BA, .286 OBP, .227 SLG, .513 OPS

De Detroit Tigers begeven zich in de middenmoot van de AL Central. Dat heeft echter meer te maken met de tegenvallende prestaties van een team als de Chicago White Sox dan met ’t aantal overwinningen van de Tigers zelf. Over de prestaties van Jonathan Schoop kunnen we helaas de loftrompet evenmin steken. De infielder krijgt hier en daar zijn kansen wel, maar dit resulteerde in de eerste weken nog niet tot RBIs. Deze week keerde hij met Detroit terug op bekend terrein. Mogelijk dat bijvoorbeeld Camden Yards in Baltimore de international inspireerde tot grootse daden.

Aan zijn eerste 3 AB’s tegen Baltimore bewaart Schoop geen goede herinneringen. Vorige week vrijdag mocht hij starten tegen zijn oude liefde, was 0-for-2 aan slag en sloeg in de vijfde inning de bal in een dubbelspel. Detroit verloor ’t duel met 1-2 en ging zaterdag opnieuw onderuit. Als pinch hitter kon Schoop in zijn enige slagbeurt geen potten breken. De Orioles wonnen met 5-1 en konden zondag voor de sweep gaan.

BESCHEIDEN STREAK

Die sweep kwam er ook inderdaad, maar de thuisploeg (1-2) had er wel extra innings voor nodig. Schoop speelde de gehele wedstrijd en noteerde zijn eerste en enige hit van de serie. Door zijn 1-for-7 dit weekend kelderde het slaggemiddelde naar .188, maar in Milwaukee werd dit al snel opgevijzeld. Ook daar heeft Schoop een verleden en als pinch hitter begon de infielder maandag goed aan de serie van drie. In zijn enige AB bereikte Schoop de honken en met de Tigers was hij verrassend met 4-2 te sterk voor de Brewers.

Heel voorzichtig timmerde Jonathan Schoop in Milwaukee een hitting streak in elkaar. In de twee volgende duels kwam hij namelijk ook telkens tot een hit en woensdag tekende hij voor z’n eerste tweehonkslag van deze jaargang. Dankzij de 4-3 zege op dinsdag waren de Tigers op dat moment al verzekerd van de winst in de serie waardoor de 2-6 nederlaag iets minder pijn deed. Met 3-for-7 en zijn eerste double kan Schoop terugkijken op een redelijke serie. Zijn slaggemiddelde tilt hij daarmee naar .231, maar het wachten is nog op zijn eerste RBI.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

10 AB, 1 H, 0 R, 0 HR, 1 RBI, .100 BA, .100 OBP, .100 SLG, .200 OPS

Chadwick Tromp kreeg ook deze week weer wat kansen bij de Atlanta Braves. Sean Murphy is daar de onbetwiste eerste catcher, maar met Travis d’Arnaud in de lappenmand mag Tromp af en toe als vervanger opdraven. Vorig weekend gebeurde dat tegen de regerend wereldkampioen en op de nationale feestdag in Nederland toonde de catcher zich deze week voor het eerst dit seizoen productief aan slag. Net als vorig jaar gebeurde dit tegen de Marlins.

Tegen de Astros kon Tromp aan slag niet veel betekenen. Zijn team had de eerste twee wedstrijden in de serie al verloren en boog ook afgelopen zondag het hoofd. Houston klopte de Braves met 5-2 en de catcher was 0-for-3 aan slag met 2 strikeouts.

In de serie tegen de Marlins moest Tromp woensdag eerst defensief aan de bak. Zijn team had zojuist een 4-0 achterstand weggepoetst en Tromp verving in de negende inning pinch runner Nick Solak, die op zijn beurt Murphy had afgelost op de honken. Een klein aandeel in de 6-4 zege was er dan ook wel degelijk voor Chad Tromp.

Op Koningsdag tekende Tromp met een single voor zijn eerste RBI van dit seizoen. Op een druilerige dag hadden de Braves alle honken in handen en zouden ze, mede dankzij de hit van Tromp, vier runs scoren in de vijfde inning. Een eenvoudige 4-0 overwinning werd het echter niet, want Miami draaide dit keer de rollen om. In de negende inning verknoeiden de Braves hun voorsprong en zagen ze de Marlins met 5-4 overwinnen.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je ook dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal