SB Hoofdklasse

Neptunus nog ongeslagen, eerste verlies Olympia Haarlem in Softbal Hoofdklasse

Actie uit de wedstrijd tussen Sparks Haarlem en Roef! die tot een puntendeling kwamen. Foto: Fred Versluis

Neptunus nog ongeslagen, eerste verlies Olympia Haarlem in Softbal Hoofdklasse

Neptunus is na de derde ronde in de softbal hoofdklasse de ongeslagen koploper. Op zaterdag kwam de Rotterdamse ploeg in Vleuten tweemaal tot winst tegen UVV. Daar werd met 9-0 en 6-0 gewonnen, waardoor Neptunus nu vier opeenvolgende shutout-overwinningen heeft geboekt. Regerend landskampioen Olympia Haarlem was op zaterdag ook succesvol bij Amsterdam Pirates en won met 4-2 en 11-0. Een dag later werd daar in het eerste duel van de inhaaldubbel tegen Sparks Haarlem een volgende overwinning (11-4) aan toegevoegd, maar vervolgens trok de titelverdediger voor het eerst dit seizoen aan het kortste eind in de tweede ontmoeting (6-5). Sparks Haarlem had een dag eerder tegen Roef! ook al de punten gedeeld. Toen werd begonnen met een 6-5 overwinning (in negen innings), maar daarna stond Sparks na vier innings met lege handen en verloor ruim met 13-0. Tex Town Tigers en Onze Gezellen kwamen eveneens tot een puntdeling. OG opende op eigen veld met een 3-0 shutout-win, waarna TTT het tweede duel met 9-6 winnend afsloot.

Olympia Haarlem en Sparks Haarlem haalden zondag hun week eerder verregende wedstrijden in. Olympia stond toen in het eerste duel met 6-0 voor in de derde inning voordat regen verder spelen onmogelijk maakte, waarna de tweede wedstrijd ook werd afgelast. Onze Gezellen en Amsterdam Pirates konden een week geleden wel hun eerste wedstrijd uitspelen. Dat resulteerde in een 7-0 winst voor OG. De tweede wedstrijd kon toen vanwege de weersomstandigheden eveneens niet worden gespeeld. Dat duel werd echter niet op zondag ingehaald. De ontmoeting in Haarlem staat nu opnieuw op het speelschema voor donderdagavond 4 mei om 20.15 uur en dat is toch wel een heel bijzondere dag en tijdstip om een inhaalwedstrijd in te plannen.

Stand Hoofdklasse: Neptunus 6-12, Olympia Haarlem 6-10, Sparks Haarlem 6-8, Onz Gezellen 5-6, Roef! 6-6, Tex Town Tigers 6-4, Amsterdam Pirates 5-0, UVV 6-0.

UVV vs. Neptunus

Neptunus kwam tegen UVV tot twee shutout-overwinningen. Een week geleden hield Neptunus ook Tex Town Tigers tweemaal puntloos. Zodoende heeft de Neptuniaanse verdediging nu in dertig opeenvolgende innings geen punten toegestaan.

In het eerste duel op zaterdag bouwde Neptunus een 6-0 voorsprong op (na vier innings), maar het benodigde zevende punt voor de mercy-rule kwam niet en dus moest een volledige wedstrijd worden gespeeld. Pas in de zevende inning scoorde Neptunus weer driemaal. In de eerste inning werd de score geopend via een 2-run single van Renske Tellekamp met twee uit. Twee punten volgden ook in de tweede inning. Dit keer was het Damishah Charles die een 2-run double produceerde. Een opofferingsslag van Tammie Lijbers (3e inning) en een double-steal situatie (4e inning) verhoogden de stand naar 6-0.

UVV liet drie loopsters achter in de tweede inning en nog eens twee in de volgende slagbeurt en werd dus van scoren afgehouden. In de zevende inning zorgden een driehonkslag van Judith Buschman, een opofferingsslag van Damishah Charles en een honkslag van Rachel van Veen voor nog eens drie extra punten voor Neptunus.

Ook in het tweede duel lukte het Neptunus niet tot een mercy-rule puntenverschil te komen. Dit keer stond de ploeg eveneens met 6-0 voor na vier innings. Daar bleef het nu bij. Eva Voortman, die het werpen bij Neptunus in de vierde inning overnam van starter Esmee Toet, schakelde in de vier innings die ze gooide elf slagvrouwen met drie slag uit en stond geen honkslagen toe.

Neptunus besliste het duel in de eerste inning met een 4-run rally op ondermeer tweehonkslagen van Laura Wissink, Damishah Charles (RBI) en Esmee Toet (2 RBI’s). Een klap van Eva Voortman (tweede inning) en honkslag van Damishah Charles (vierde inning) zorgden voor de overige punten.

Amsterdam Pirates vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem was tweemaal te sterk voor Amsterdam Pirates, maar trof vooral in het eerste duel een taaie tegenstander. De stand was 1-1 na drie innings en de landskampioen kon geen afstand nemen. Pirates, dat Olympia met 8-7 outhitte, bleef terugkomen en hield de schade beperkt tot 4-2.

In de eerste inning zorgde Jessie van Aalst met een opofferingsslag voor het eerste Olympia-punt. In de derde slagbeurt moest ze als werpster het gelijkmakende punt toestaan toen ze de honken vol kreeg en met een worp Lizzie Clarijs raakte. Van Aalst herstelde, volgde met een strikeout en een gedwongen nul eindigde de inning. Olympia hernam de leiding in de vierde inning in een gestolen honken-velderskeus-situatie. Maar ook in de vierde Pirates-beurt kreeg de thuisploeg de honken weer vol, dit keer via Kelsy Pieneman, Iris Hooijer en Isabelle Markies, die allemaal een honkslag lieten noteren. Na de klap van Hooijer volgde een line drive van Resa ter Heegde, maar die werd gevangen. Met drie loopsters op de honken maakte een grounder een einde aan de dreiging.

In de vijfde inning opende Brenda Beers voor Olympia met een uithaal diep in het linksveld. Ze kon daar een driehonkslag op lopen en doordat er een foute aangooi op volgde kon de international ook tot scoren komen. Jessie van Aalst kwam als pitcher niet meer in de problemen en een insurance run werd in de zevende inning toegevoegd dankzij een homerun van Lorraine Kieft. Pirates wist daar nog wel een punt tegenover te zetten na een honkslag van Winke Verdick, maar de Olympia-winst kwam niet meer in gevaar.

In de tweede wedstrijd had Olympia Haarlem genoeg aan vier innings. Of eigenlijk aan één inning, want de ploeg kwam in de eerste slagbeurt tot een rally van negen punten. Olympia sloeg twaalf honkslagen, waaronder drie van Brenda Beers. Pitcher Isis Kistemaker stond maar twee hits aan Pirates toe.

Lorraine Kieft sloeg vijf punten binnen. De eerste twee met een tweehonkslag in de lange eerste inning. In haar tweede slagbeurt in de openings-inning had Kieft opnieuw goed contact en sloeg een 3-run triple! Jessie van Aalst en Amy Udink lieten ook RBI-doubles van hun knuppels lieten vertrekken in de eerste inning. Klappen van Cindy van der Zanden en Franka van Dijk zorgden voor de overige twee punten in de derde inning.

Sparks Haarlem vs. Roef!

Sparks Haarlem keek in het openingsduel tegen Roef! halverwege de zevende inning tegen een 4-1 achterstand aan. Later in die slagbeurt was de ploeg één uit verwijderd van een nederlaag, maar dat werd uiteindelijk een extra-inning overwinning. Roef! werkte in de derde inning een 1-0 achterstand weg. Een fout op een klap van nieuwkomer Jessica Goldyn zorgde voor de gelijkmaker. Even later scoorde de Amerikaanse zelf na een fout op een klap van Nicky Uytendaal. Een tweehonkslag van Kate Geldof bracht de stand op 3-1. Zij zorgde met een opofferingsslag ook voor het vierde punt in de zesde inning.

De ommekeer kwam in de zevende inning. Met één uit sloeg Nina Oomes een honkslag voor Sparks en scoorde op een driehonkslag van de Australische Grace Wrixon, die op haar beurt scoorde na een grounder van de Tsjechische Magdaléna Kavanová. Met twee uit haalde Suka Van Gurp stevig uit en bracht de stand in balans met een homerun! Beide teams scoorden eenmaal in de achtste inning. De beslissing viel een inning later. Julia Westhoek, de tie-break loopster voor Sparks Haarlem op het tweede honk, schoof op na een honkslag van Nina Oomes. Met één uit scoorde ze het winnende punt op een walk-off opofferingsslag van Magdaléna Kavanová.

Suka Van Gurp wordt begroet door hoofdcoach Peter van Dalen na haar homerun. Foto: Fred Versluis

In de tweede wedstrijd kwam Roef! geen moment in de problemen en won overtuigend met 13-0 in vier innings. De ploeg kwam tot tien honkslagen, waaronder twee homeruns. De eerste daarvan werd al gelijk in de eerste inning genoteerd, want toen opende Briana Marcelino het duel met een lead-off homerun. Even later raakten de honken vol en produceerde Bente Zwanenburg een baseclearing, 3-run double. In de tweede inning was het Nicky Uytendaal die een 2-run homerun sloeg.

Een 5-run rally volgde in de derde inning, dankzij ondermeer honkslagen van Melissa Rottiers en Jessica Goldyn, die vorig jaar in de Duitse competitie uitkwam voor Bonn Capitals. Twee punten werden nog toegevoegd in de vierde inning. Roef!-pitchers Marjolein Merkx en Kim Emmen stonden samen maar twee honkslagen toe.

Onze Gezellen vs. Tex Town Tigers

In het openingsduel vierde Lindsey Meadows haar rentree in de cirkel voor Tex Town Tigers. Tijdens het Europees Kampioenschap van vorig jaar in Spanje liep de international een zware blessure op in haar gezicht en het was dan ook goed haar weer in actie te kunnen zien op een softbalveld. Meadows gooide de eerste drie innings, schakelde vier slagvrouwen met drie slag uit, stond twee honkslagen toe, gaf geen vrije lopen weg en hield de tegenstander puntloos. Kortom, een prima terugkeer. Welcome back Lindsey!

Onze Gezellen kwam vervolgens wel driemaal tot scoren op haar opvolgster Zoe Gillis in de vierde inning. Het eerste punt kwam op een uithaal van Karin Adriaansz-Tuk, de all-time homerun-leader, die de slagbeurt opende en de bal over de omheining sloeg. Even later zorgden een grounder van Anna-Bè Bartels en een infield-hit van Desiree Adriaansz voor nog eens twee punten. Die drie punten waren voldoende voor pitcher Rachel Henks. De linkshander domineerde, had veertien strikeouts en stond maar vijf honkslagen toe in de complete game shutout.

In de tweede wedstrijd waren de rollen omgedraaid. Tex Town Tigers sloeg al snel toe en stond na drie innings al op een 9-3 voorsprong. Toch was het OG dat tot meer honkslagen kwam (9-8). De thuisploeg wist de achterstand in de vijfde inning nog terug te brengen naar 9-6, maar het duel omdraaien lukte niet meer.

Honkslagen van Annemiek Jansen en Petya Sokolova, plus een fout, leverden drie punten op in de eerste inning. Een 4-run rally volgde in de tweede slagbeurt via vier wijd met volle honken voor Dinet Oosting, opnieuw een honkslag van Annemiek Jansen en een 2-run single van Marije Oosting-ten Thij. OG wist daar twee punten tegenover te zetten, maar TTT nam onmiddellijk meer afstand door in de derde slagbeurt weer tweemaal te scoren. Dit keer na een fout en een honkslag van Dinet Oosting. TTT kwam verder niet meer tot scoren. OG lukte dat wel. Eerst in de derde inning na een RBI-single van Karin Adriaansz-Tuk, die in de vijfde inning haar tweede homerun van de dag sloeg. Later in die beurt werd nog eens tweemaal gescoord, maar daar bleef het bij voor de thuisploeg.

Olympia Haarlem vs. Sparks Haarlem

In de inhaaldubbel op zondag brak het thuisspelende Olympia Haarlem in het eerste duel een 3-3 stand met een 8-run rally in de tweede inning. Daar werd in het restant van de wedstrijd nog één Sparks-punt aan toegevoegd in de vijfde inning. Olympia kwam tot tien honkslagen, waaronder drie van Cindy van der Zanden, die ook drie punten binnensloeg en tweemaal scoorde.

Sparks scoorde in de eerste inning driemaal via een tweehonkslag van Magdaléna Kavanová, honkslag van Tenley Boersma en opofferingsslag van Lisa Meyering. Daar stonden gelijk drie Olympia-punten tegenover. Olympia brak het duel in de tweede inning open met een lange rally, die acht punten opleverde. Cindy van der Zanden droeg in deze rally bij met een 2-run double.

Met een 11-3 voorsprong volgde in de eerste helft van de derde inning aan de kant van Olympia Haarlem een werpsterwissel. En daar stond ineens Mariëlle Vleugels weer in de cirkel. Zij nam aanvankelijk na vorig seizoen afscheid als actief speelster, maar stond vandaag toch weer op het veld. De rechtshander gooide de laatste drie innings, stond maar twee hits toe en werd de winnende werpster, omdat starter Jessie van Aalst niet aan het vereiste aantal innings kwam.

In de tweede wedstrijd sloeg Sparks Haarlem opnieuw gelijk toe, dit keer met vier punten in de eerste inning. Dat gebeurde op een honkslag van Lisa Meyering en een tweehonkslag van Ismay Poot, die beiden met hun klappen twee punten binnensloegen. Het lukte Olympia Haarlem ook dit keer langszij te komen. Na een punt in de eerste inning (honkslag Jessie van Aalst) was er een 3-run rally in de derde inning op slagwerk van Franka van Dijk (tweehonkslag), Machteld Rector (infield-hit) en Amy Felix (tweehonkslag). Beide teams scoorden weer in de vierde inning. Sparks op een hit van Grace Wrixon (3-uit-4), Olympia op een hit van Jessie van Aalst.

Twee puntloze innings volgden, waarna Sparks de 5-5 stand doorbrak in de zevende inning na een honkslag van Magdaléna Kavalová. Olympia, dat met 13 tegen 9 meer honkslagen sloeg, kon niet meer terugkomen en stond voor het eerst dit seizoen met lege handen. De ploeg liet dertien loopsters op de honken achter.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse