HB Hoofdklasse

Twins bezorgt Neptunus eerste puntverlies, HCAW blijft ongeslagen

Foto: Alfred Cop

Twins bezorgt Neptunus eerste puntverlies, HCAW blijft ongeslagen

Twee wedstrijden eindigden op zaterdag in een gelijkspel, HCAW en RCH speelden twee krakers en knuppels van Amsterdam Pirates werden het hele weekend goed gebruikt. De vierde speelronde van de Honkbal Hoofdklasse zat vol spektakel.

Twins Oosterhout – Curaçao Neptunus

Na één punt voor Neptunus in de eerste inning, dankzij een RBI single van Arthur Bonevacia, was het lang alleen de aanval van Twins die produceerde. Zeven innings lang waren Filip Capka, Raf Cocu en Simon Gross vrijwel ongenaakbaar.

Twins scoorde in de derde inning de gelijkmaker. Marnix Ruben kwam op het honk met een lead-off single, stal zowel het tweede als het derde honk en werd door Yurdion Martie met een honkslag binnengeslagen. Een slagbeurt later, moest international Shairon Martis nog een run toelaten. Wederom was het een lead-off single, gevolgd door een gestolen honk. Ditmaal was het Luuk Visser die op het honk kwam, hij kon scoren op een RBI single van Onne van Gool.

In de zevende inning kwam Twins op een 1-3 voorsprong. Jerzy van Gool begon de inning met een honkslag, Marnix Ruben deed hem na, waardoor er lopers op één en twee stonden. Railison Bentura legde een opofferingsstootslag neer. Hierna kreeg Yurdion Martie opzettelijk vier wijd om de gedwongen loop weer terug te brengen. Met volle honken sloeg Luuk Bun de bal richting het rechtsveld voor een sacrifice fly, Van Gool scoorde het derde punt voor de ploeg uit Oosterhout.

Een inning later kwam Neptunus weer op gelijke hoogte. Enrique Hatma begon de inning met een honkslag, Rayshelon Carolina kreeg vier wijd. Stijn van der Meer was de eerste uit, Gross werd bij Twins op de heuvel vervangen door Takuya Fukuda, die prompt een een tweehonkslag van Roger Bernadina moest incasseren waarop zowel Hatma als Carolina scoorde.

De stand was na negen innings nog steeds 3-3, extra innings waren dus nodig. Hierin werd door beide ploegen niet gescoord, waardoor de wedstrijd na twaalf innings eindigde in een gelijkspel. Hiermee bezorgde Twins het eerste puntverlies van het jaar aan Neptunus.

Ook op zondag leek er lang een spannende wedstrijd plaat te vinden tussen Twins en Neptunus. Een dramatische achtste inning voor Twins, maakte echter een einde aan deze spanning. Neptunus wist maar liefst negen keer te scoren. Voor het begin van de achtste slagbeurt was de score in Oosterhout 2-6. In de desastreuze achtste inning kwamen de grote klappen van John Polonius (double) en Dwayne Kemp (homerun). Daarnaast werd er vier keer vier wijd gegooid en werden er drie veldfouten gemaakt. Neptunus won na acht innings met 3-15.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

UVV – Hoofddorp Pioniers

Niet alleen de wedstrijd tussen Neptunus en Twins van zaterdag eindigde in een gelijkspel. Pioniers en UVV deden het zelfde. De ploeg uit Utrecht nam in de tweede inning een 0-3 voorsprong.

Met volle honken in de tweede inning bracht Lucas Bekker het eerste punt binnen met een velders keus. Een 2-RBI single van Ryan Wheat zorgde voor het tweede en derde punt voor de ploeg van coach Frank Koene.

Het duurde tot de zesde inning voordat Pioniers wat terug deed. Met lopers op het tweede en derde honk, was Bodhi de Vreede clutch met een 2-RBi single. Hierop scoorden Vincent Mevissen (E6) en Miquel Willem (single). Een inning later nam de ploeg van coach Jasper de Jong de voorsprong in handen. Met twee uit in de inning wist Andreas Meijer twee punten binnen te brengen met een honkslag. Duncan Beljaards en Michael Dumitrescu konden beiden scoren nadat zij op het honk kwamen door vier wijd. Pioniers stond na zeven innings voor met 4-3.

Deze voorsprong hield niet lang stand. Een slagbeurt later begon Jorge Espinal de Utrechtse aanval met vier wijd. J’mar Calliste volgde hem op een honkslag, hierdoor verplaatste Espinal naar het derde honk. Dit bleek belangrijk te zijn, want door schijn kon hij de gelijkmaker scoren.

De stand bleef na twaalf innings op 4-4 staan, waardoor het tweede gelijkspel van het weekend een feit was.

Op zondag was het de tweede inning waarin UVV een grote voorsprong nam. Na één run in de eerste inning en twee Hoofddorpse punten in de tweede inning, scoorde de ploeg uit Utrecht zeven keer in de tweede helft van de tweede inning. Drie honkslagen, twee keer vier wijd, twee keer geraakt werper en een veldfout waren hier de oorzaak van.

Pioniers wist ondanks de vroege achterstand nog wel acht keer te scoren, maar kon hiermee niet op tegen de zestien punten van UVV. De grote man aan slag voor de ploeg van coach Frank Koene was Quin Cotton, de buitenvelder ging vier uit zes met vijf RBIs. Ryan Wheat kende ook een goede dag in het slagperk voor UVV, hij ging drie uit vier met zes gescoorde punten. Pioniers wist meer honkslagen te verzamelen dan de thuisploeg, maar vijf errors en tien keer vier wijd deden de ploeg van coach Jasper de Jong de das om in deze 16-8 nederlaag.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

RCH-Pinguïns – HCAW

In Bussum vond er op zaterdag ook een kraker plaats. Startende werpers Juan Carlos Sulbaran en Kaj Timmermans hielden het lang spannend op de heuvel.

HCAW nam in de vierde inning een 1-0 voorsprong. Na honkslagen van Shurman Marlin, Jair van Borkulo en Kevin Dirksen stonden de honken vol. Op een wilde worp kon iedereen een honk opschuiven, waardoor Marlin het eerste punt van de wedstrijd scoorde. Een slagbeurt later kwam RCH gelijk. Daan Groenewoud begon met een honkslag, hij stal het tweede honk en verschoof naar het derde honk op een single van Jaison Gijsbertha. In de at bat die volgde scoorde Groenewoud op een RBI groundout van Raul Jacobs de gelijkmaker.

De bezoekers uit Heemstede kwamen in de zevende inning op voorsprong. Een RBI single van pinch-hitter Koen Werkman bracht pinch-runner Jesse Aussems over de thuisplaat. Aussems kwam in de wedstrijd voor Jaison Gijsbertha nadat hij het eerste honk bereikte door een veldfout.

Drie honkslagen op rij voor HCAW brachten de score weer op gelijke hoogte in de tweede helft van de achtste inning. Met één uit waren het Jair van Borkulo, Kevin Dirksen en Julian Goins (RBI) die met singles zorgden voor een stand van 2-2. Na negen innings was dit nog steeds de score, ook in Bussum was er dus een verlenging nodig. In de tiende slagbeurt begon Quintin de Cuba de inning met een honkslag, Jair van Borkulo volgde met zijn derde honkslag van de middag. Kevin Dirksen legde een opofferingsstootslag neer. Met lopers op twee en drie was het Julian Goins met de walk-off hit. Hiermee behaalde de ploeg van coach Danny Rombley zijn achtste overwinning van het jaar.

Ook op zondag was de wedstrijd tussen RCH en HCAW weer spannend. HCAW nam in de derde inning een 0-5 voorsprong, maar de Heemstedenaren gaven niet op. Voor HCAW waren het drie tweehonkslagen, van Julian Goins, Jeandro Tromp en Jair van Borkulo die de fundering legde voor de vroege voorsprong. RCH scoorde in de vijfde slagbeurt de 1-5, na een honkslag van Raul Jacobs en een RBI van Tijani Dunlop.

In de zevende inning voegde HCAW nog een punt toe aan hun scoretotaal, Delano Selassa kwam op het honk met een honkslag en scoorde even later op een double van Jeandro Tromp. Het werd nog even spannend in de tweede helft zeven. RCH kreeg de smaak te pakken in het slagperk. Luis Gonzalez Garay wist een honkslag te slaan waarop Thomas Kwakernaak scoorde, Aldrich Guzman volgde hem met nog een RBI single. Eerder in de inning werd er ook al gescoord door Raul Jacobs. Ineens was de stand nu 4-6 in Heemstede. Op het werpen van Sedley Karel en Nick Keur kon de slagploeg van coach Joshua Zara echter niks meer beteken, de stand bleef dus op 4-6 zijn.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

Amsterdam Pirates – Quick Amersfoort

Na drie krakers op zaterdag, was dat in Amersfoort absoluut niet het geval. Amsterdam Pirates scoorde in zeven innings maar liefst 21 keer op twintig honkslagen. Quick kwam niet verder dan één honkslag. Iedereen in de starting lineup van Pirates wist minimaal één keer te scoren. Oliver van der Wijst had de meeste honkslagen, hij ging vier uit zes met een double en twee RBIs. Alex Madera had voor de Amsterdammers ook een productieve dag. Hij ging drie uit zes, sloeg een tweehonkslag, een grand slam homerun en verzamelde zeven RBIs. Denzel Richardson wist ook een bal over de hekken te jagen in Amersfoort.

Op de heuvel voor Pirates gooide Nelmerson Angela een goede wedstrijd. Hij stond gedurende de gehele wedstrijd slechts één honkslag toe, gooide één keer vier wijd en zes keer drie slag.

De knuppels van de Amsterdamse slagploeg bleven ook op zondag hot. Na twee innings stond Pirates al met 8-0 voor. Een lead-off double van Roelie Henrique werd gevolgd door onder meer honkslagen van Duco Nuijten, Alex Madera, Oliver van der Wijst en Jorrit Penseel. Hiermee werd al snel een 5-0 voorsprong genomen door de ploeg van coach Mervin Gario. Een inning later was het onder meer een 2-run homerun van Van der Wijst waardoor het al snel 8-0 was in Amsterdam. In de vijfde en zevende slagbeurt werd er nog twee keer gescoord, hiermee was het na zeven innings 10-0 en werd de wedstrijd vervroegd beëindigd. Wederom had Quick weinig kans, dit keer kwam de slagploeg van Quick tot slechts drie honkslagen.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

De stand in de Honkbal Hoofdklasse na de vierde speelronde

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse