Ozzie Albies won voor het eerst in zijn carrière een Silver Slugger Award.

Honkbal

SportAmerika MLB Update: red hot Ozzie, Bogaerts schrijft geschiedenis


Foto: © Freek Bouw

SportAmerika MLB Update: red hot Ozzie, Bogaerts schrijft geschiedenis

Ook in deze SportAmerika MLB Update blijft Ozzie Albies er vrolijk op los timmeren. Met name in Miami stond deze week geen maat op de Braves-infielder. Xander Bogaerts en de Padres mochten in Mexico aan de bak, daar waar Didi Gregorius de komende tijd zijn geld gaat verdienen. Goed nieuws ook voor Jonathan Schoop en Jurickson Profar, want zij zijn elk bezig aan een heuse winning streak.

Tekst: Hans Mulder


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

125 AB, 36 H, 15 R, 7 HR, 26 RBI, .288 BA, .328 OBP, .576 SLG, .904 OPS

De Atlanta Braves hoopten hun prima seizoenstart vorige week een vervolg te geven tegen de Mets. In The Big Apple sprak Pluvius echter ook een woordje mee, waardoor het een bijzondere serie werd voor Ozzie Albies en de zijnen. In Miami hadden de weergoden minder in de melk te brokkelen, dus kon de serie tegen de Marlins gewoon doorgang vinden. Met Sandy Alcantara als één van de tegenstanders kregen de Braves het ook daar niet cadeau.

Het weekend van de eerste krachtmeting tussen de twee topfavorieten in de NL East viel grotendeels in het water. Vrijdag 28 april was het na vijf innings – noodzakelijk om de eindstand geldig te laten zijn – klaar. Voor de Braves niet erg, want zij wonnen daardoor met 4-0. Ozzie Albies kon zich pas op maandag revancheren voor zijn 0-for-2 in die series opener, want die dag speelden de teams een double header om twee verloren dagen in te halen.

OZZIE EN FUEGO

Albies opende de dag met een 0-for-4 in deel 1, maar voor de infielder maakte de 9-8 overwinning alles goed. Zijn enige hit volgde in deel 2 van de doubleheader. Zijn derde double van ’t seizoen sloeg onze landgenoot in de negende inning bij een 3-5 achterstand. Hij zette daarmee wat druk op de Mets, maar die wisten een sweep te voorkomen door de volgende drie Braves aan slag eenvoudig aan banden te leggen.

In Miami hadden de Braves en Marlins geen last van het weer en besloot Ozzie Albies even aan zijn slaggemiddelde te gaan werken. Niet zo raar als je weet dat hij vorig seizoen .314 sloeg tegen de Marlins en ook vorige week al aardig tekeer ging tegen deze opponent. Dinsdag mocht de pitcher dan Sandy Alcantara heten, maar dat wilde niet zeggen dat Albies (2-for-4) geen homerun kon slaan. In de tweede inning zette hij  met een solo homerun de toon voor een uiteindelijke 6-0 zege.

Je hebt de bekende tough outs, maar dan is er nog Ozzie Albies in deze serie in Miami. Na zijn verdienstelijke eerste wedstrijd was de tweedehonkman niet meer te houden. Zijn 7-for-10 in die twee wedstrijden zeggen meer dan genoeg. Zijn achtste homerun op dinsdag werd een dag later al gevolgd door nummer negen van dit seizoen. Met 4-for-5, 2 doubles, een homerun en 2 RBIs was Albies een plaag voor de Marlins. Met respectievelijk 14-6 en 6-3 werden beide duels door de Braves gewonnen.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

117 AB, 34 H, 22 R, 6 HR, 13 RBI, .291 BA, .378 OBP, .479 SLG, .856 OPS

Wat aantal wedstrijden betreft, had ook Xander Bogaerts een relatief rustig weekje. In zijn geval had ’t meer te maken met de trip die de San Diego Padres maakten naar Mexico City. Om de MLB in het sportgekke Mexico verder te promoten, speelden de Friars daar twee wedstrijden tegen divisierivaal San Francisco Giants. Een verslag daarvan is al te lezen in onze Out Of The Park, dus richten we ons in de Dutch Watch voornamelijk op het drieluik tegen Cincinnati.

Met 2 hits in 9 at-bats was de trip naar Mexico voor Xander Bogaerts niet overdreven goed, maar zijn homerun vergoedde veel. En dat gold zeker ook voor de twee overwinningen. Die lijn hoopten de Friars door te trekken tegen Cincinnati en op papier was dit zeker te doen.

Met 8-3 won San Diego afgelopen maandag de eerste wedstrijd. Bij een 3-3 stand in de vijfde inning kwam Bogaerts door met zijn enige hit van de wedstrijd. Door Ha-Seong Kim werd die single omgezet in een run, want met twee man aan boord sloeg de tweedehonkman de bal ’t stadion uit voor een 6-3 voorsprong.

ONVERWACHTE DOMPER

In extra innings trokken de Reds het tweede duel met 2-1 naar zich toe. Bogaerts kreeg rust om daarna weer te kunnen vlammen. Helaas voor de kortestop liep ’t iets anders dan gehoopt. Met 0-for-5 sloot hij deze opmerkelijke home stand (San Diego was de thuisploeg in Mexico) af, maar dit stond een 7-1 zege voor de Padres niet in de weg. Zij maken zich nu op voor een belangrijke serie tegen de Dodgers in Los Angeles.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

8.2 IP, 6 SV, 1.04 ERA, 7 H, 2 BB, 12 K, 1 R, 1 ER, 1.038 WHIP

Kenley Jansen kon zich geen betere start wensen in het uniform van de Boston Red Sox. De closer toonde bij vlagen de klasse die we kennen uit zijn hoogtijdagen in LA en viel nauwelijks op een foutje te betrappen. Afgelopen week kon Jansen zijn borst nat maken, want met Cleveland en Toronto kwamen twee topteams uit de American League naar het oude, maar schitterende Fenway Park.

Boston had de eerste wedstrijd in de serie al aan de Guardians moeten laten toen Jansen vrijdag 28 april aan het werk werd gezet in de tweede ontmoeting. Bij een 6-5 voorsprong was er geen ruimte voor fouten, maar na een lange AB (9 pitches) bereikte Miles Shaw de honken middels een single. Steven Kwan volgde het voorbeeld van zijn ploeggenoot. Amed Rosario werd de eerste nul voor Jansen, maar die out werd gevolgd door een RBI-single van José Ramirez. Niet alleen was dit gelijkmakende run, maar ook de eerste run tegen Jansen én de eerste blown save van het seizoen.

GEEN KANS OP EERHERSTEL

Een tikje voor de closer, maar in de tiende inning kwam alles nog goed dankzij Alex Verdugo, die niet voor het eerst dit seizoen met een walk-off een einde aan de wedstrijd maakte. In de serie tegen Toronto zou Jansen dat tikje goed kunnen maken, ware het niet dat de routinier niet in actie kwam. Voor Boston was dit een goed teken, want zij wonnen al de vier wedstrijden tegen de Blue Jays en deden dit ook nog eens zeer overtuigend.

Door deze sweep passeerden de Red Sox de concurrent uit Toronto in de AL East en de 6-game winning streak hielp hen ook al voorbij de Yankees. Om de opmars door te zetten, zullen er nog wel wat wins nodig zijn. Baltimore en vooral Tampa Bay delen momenteel de lakens uit in deze divisie en hebben al een flink gat geslagen met teams als Boston (7.5 Games Behind), Toronto (8 GB) en New York (9 GB).

Update: op vrijdagavond pakte Jansen zijn zevende save van het seizoen.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

109 AB, 23 H, 11 R, 3 HR, 10 RBI, .211 BA, .290 OBP, .330 SLG, .621 OPS

De Colorado Rockies zijn een beetje het vijfde wiel aan de wagen in de NL West. Ze bungelen er maar een beetje bij tussen al het geweld uit LA, San Diego en (verrassend) Arizona. In zo’n setting hoopt Jurickson Profar de beste versie van zichzelf te laten zien. Dat dit niet altijd meevalt, mag een understatement heten. Vorig jaar begon hij met 5 homerun en 15 RBIs aan de maand mei. Dit jaar is zijn slaggemiddelde weliswaar een tandje beter, maar zijn productie ligt met 10 RBIs lager dan in 2022. In eigen huis mocht hij tegen de Diamondbacks en Brewers daar iets aan doen deze week.

Nadat ze een bezoek brachten een Philadelphia en Cleveland kwamen de Rockies vorige week thuis voor een serie tegen de Diamondbacks. Een fijne thuiskomst was ’t niet, want met 1-9 liet Arizona Colorado kansloos. Profar kwam nog tot 2 hits in dit duel, maar ’t leverde de outfielder niets op. Profar bleef de tweede ontmoeting (4-11 nederlaag) in de dug-out, maar mocht zondag wel opdraven voor de laatste wedstrijd.

BEGIN VAN IETS MOOIS

Voor de Rockies werd dit een ongekend succes. Ze haalden voor ’t eerst dit seizoen de dubbele cijfers qua runs en voor de negende keer in 2023 stapten ze als winnaar van het veld. Profar was verantwoordelijk voor 2 runs. Zijn eerste scoorde hij in de derde inning na single naar ’t rechtsveld. Een 3-run homerun van C.J. Cron deed even later de rest. Diezelfde Cron hielp Profar in de zesde inning opnieuw over de thuisplaat. Even daarvoor had onze landgenoot vier wijd afgedwongen. Uiteindelijk stokte de teller voor de Colorado Rockies bij 12-4.

Die zege gaf de Rockies dusdanig veel vertrouwen dat ’t een opmaat bleek voor een geweldige serie tegen de Brewers. Profar was bezig aan een zeer bescheiden hitting streak van drie wedstrijden, maar daar maakte hij afgelopen dinsdag vier van dankzij een single in de derde inning. Colorado klopte de sterke Brewers thuis met 3-2. Een dag later schakelden ze nog een tandje bij en werden de bezoekers uit Milwaukee op een dikke 7-1 nederlaag getrakteerd.

Bij een 4-0 voorsprong in de zevende inning noteerde onze landgenoot zijn vierde tweehonkslag van deze jaargang. Kris Bryant zorgde ervoor dat Profar niet lang op de honken stond, want diens homerun maakte er 6-0 van. Het bleek ’t enige wapenfeit voor de man uit Willemstad. Colorado won ook de laatste wedstrijd in deze serie (9-6) maar de outfielder bereikte alleen na vier wijd de honken. Met 0-for-4 sloot Jurickson Profar de serie af.


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

48 AB, 11 H, 3 R, 0 HR, 0 RBI, .229 BA, .302 OBP, .292 SLG, .594 OPS

Voor de tweede keer binnen een week zag Jonathan Schoop wat oude vrienden van de Baltimore Orioles, maar dit keer werd de serie in Detroit afgewerkt. Net als bij de Braves en Mets besloten de weergoden het schema in de war te trappen, maar uiteindelijk werden al de beoogde duels “gewoon” gespeeld. Baltimore doet het goed in de AL East, maar na hun vertrek werd het voor de Tigres niet eenvoudiger. De New York Mets kwamen op bezoek en daar maakten twee veteranen hun rentree in deze serie.

Op Koningsdag vond Schoop zichzelf terug in de starting line-up van de Tigers, maar hij kon geen potten breken. Detroit legde het met 4-7 af tegen de Orioles en onze landgenoot was 0-for-5 aan slag. Voor het eerst dit seizoen kreeg hij ook nog eens 3 K’s in één duel te verwerken.

Na de regen op vrijdag stond er zaterdag een doubleheader op het programma, maar Schoop speelde alleen in de eerste wedstrijd. Pas in de zesde inning kwam de infielder binnen de lijnen en na weer een strikeout in die inning kwam hij in de achtste door met zijn tweede double van 2023. Tot scoren kwam hij niet, maar Detroit won wel met 7-4. Later bleek ’t de enige zege in deze serie van vier wedstrijden.

SWEEP!

Het verging de Tigers veel beter in ’t drieluik tegen de New York Mets. Schoop zag niet veel actie in die serie deze week, maar zijn teamgenoten lieten zich in twee dagen drie keer het zoet van een overwinning smaken. De aanzet van die onverwachte sweep werd woensdag in deel 1 van een doubleheader gegeven. Al in de eerste inning kwam Schoop door met zijn derde double van 2023. Tot runs leidde dat niet, maar dankzij de 6-5 overwinning kon iedereen in Detroit daar wel mee leven.

Dit was voor Schoop de enige wedstrijd in deze serie. De infielder maakte dus ook de rentree van Justin Verlander niet als actief speler mee. De voormalig Tiger maakte zijn debuut voor de Mets, maar werd met name in de eerste inning hard geraakt. Homeruns van Riley Greene en Javier Baez bezorgden Detroit een 2-0 overwinning in de derde wedstrijd. Ondanks hun 13-17 record staan de Tigers derde in de AL Central.


CHADWICK TROMP (C, Atlanta Braves)

14 AB, 2 H, 0 R, 0 HR, 1 RBI, .143 BA, .143 OBP, .214 SLG, .357 OPS

Chadwick Tromp krijgt dit jaar zijn kansjes bij de koploper in de NL East. Met Travis d’Arnaud nog altijd op de IL is hij de backup van sterkhouder Sean Murphy. Afgelopen maandag maakte Tromp zijn opwachting in de tweede wedstrijd van de doubleheader tegen de Mets. De Braves streken vervolgens neer in Miami, waar Tromp na vorig seizoen zulke goede herinneringen aan bewaarde.

Het ging bij de Braves niet vanzelf in deel 2 van de doubleheader afgelopen maandag. Ze hadden de eerste wedstrijd nipt gewonnen van de Mets en konden de rivaal bij winst in ’t tweede deel op een sweep trakteren. Chad Tromp was één van de spelers die daarvoor moest zorgen. Zijn eerste tweehonkslag van dit jaar, geslagen in de zesde inning, gaf de Braves in elk geval wat vertrouwen. Ze keken op dat moment tegen een 2-0 achterstand aan, maar na de tik van Tromp ging het opeens snel.

De catcher werd door teamgenoot Eddie Rosario over de thuisplaat geholpen en opeens had Atlanta een 3-2 voorsprong in handen. Helaas voor de bezoekers hield die geen stand en trokken de Mets met 5-3 aan het langste eind. Voor Tromp bleef ’t bij die ene wedstrijd deze week, want ondanks zijn 3 hits, 2 doubles en 3 RBIs in Miami vorig jaar kwam hij daar deze week niet aan spelen toe. Travis d’Arnaud heeft de training inmiddels hervat, dus lijkt het aannemelijk dat Tromp binnenkort weer op een lager niveau actief is.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je ook dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal