SB Hoofdklasse

Roef! no-hits Pirates; Eerste winst UVV; Neptunus nog ongeslagen

Neptunus bleef ongeslagen na tweemaal winst tegen Sparks Haarlem. Op de foto schakelt Reganied Franka loopster Grace Wrixon uit, Foto: Fred Versluis.

Roef! no-hits Pirates; Eerste winst UVV; Neptunus nog ongeslagen

Neptunus is nog altijd de ongeslagen koploper in de Softbal Hoofdklasse. Dit keer was de ploeg tweemaal te sterk voor Sparks Haarlem en wist het eerste duel zelfs via de mercy-regel af te sluiten, dankzij een 8-0 voorsprong. Game 2 eindigde met een 6-3 stand. Titelverdediger Olympia Haarlem kon beide wedstrijden tegen Onze Gezellen voortijdig afsluiten vanwege het bereikte puntenverschil: 15-1 en 8-1. Roef! sloot beide wedstrijden van de double-header tegen Amsterdam Pirates winnend af (6-3 en 5-0) en zorgde ook voor één van de hoogtepunten in deze speelronde. Chrys Hildebrand en Marjolein Merkx tekenden voor een combined No-Hitter, de eerste van dit seizoen. Tot nu toe waren er wel vijf one-hitters geweest, maar nog geen No-Hitter. In Enschede werden de punten gedeeld. Tex Town Tigers opende met een 10-0 overwinning tegen UVV. Maar in de tweede wedstrijd volgde een ander hoogtepunt op deze speeldag: de eerste overwinning dit seizoen voor UVV, dat TTT nipt met 4-3 de baas bleef. Zodoende kwam UVV als laatste ploeg tot winst. Twee dagen eerder haalde Amsterdam Pirates met 5-3 bij Onze Gezellen de eerste seizoenwinst binnen in een inhaalduel. Die wedstrijd werd op een bijzondere avond (4 mei) ingehaald, maar om 20:00 uur was er een waardig en respectvol moment met een toespraak en twee minuten stilte plus het volkslied op deze Nationale Herdenkingsdag. Een kwartier later werd aan de wedstrijd begonnen.

Stand Hoofdklasse: Neptunus 8-16, Olympia Haarlem 8-14, Roef! 8-10, Sparks Haarlem 8-8, Onze Gezellen 8-6, Tex Town Tigers 8-6, Amsterdam Pirates 8-2, UVV 8-2.

Roef! vs. Amsterdam Pirates

Roef! klom naar de derde plaats op de ranglijst (en passeerde Sparks Haarlem) door tweemaal te winnen van Amsterdam Pirates. Het eerste duel eindigde met een 6-3 stand, maar het duurde pas tot in de vijfde inning voordat Roef! definitief afstand kon nemen. In de tweede ontmoeting volgde een No-Hit ShutOut.

In de eerste wedstrijd stond Roef! slechts met 3-2 voor halverwege de vijfde inning, maar drukte even later definitief door met twee extra punten. Isa Los had Roef! in de eerste inning op voorsprong gezet met een 2-run triple, maar Pirates antwoordde met een punt na een honkslag van Kelsy Pieneman. Hier stond een Roef!-punt tegenover en in de vierde slagbeurt bracht Pirates de achterstand weer terug naar slechts 3-2, maar liet toen ook twee loopsters achter. Roef! besliste het duel vervolgens in de vijfde inning dankzij puntscorende honkslagen van Onaisha Franka en Bente Zwanenburg. Een inning later volgde Jessica Goldyn met een inside-the-park-homerun. Daar kon Pirates nog slechts één punt tegenover zetten.

In de tweede ontmoeting stond de Roef!-pitching niet alleen geen punten toe, maar ook geen honkslagen. Chrys Hildebrand (4 innings) en Marjolein Merkx (drie) tekenden samen voor een combined No-Hitter. Samen schakelden ze vijf slagvrouwen met drie slag uit, maar ook gaven ze vier vrije lopen weg. Maar dat leidde niet tot punten. Wel even tot een spannend moment. Met Roef! op een kleine 2-0 voorsprong kwam Pirates voor het eerst niet alleen in scoringspositie, maar ook dicht bij een punt. Mara Vonk begon met vier wijd en schoof op na een grounder en een doorgeschoten bal. Even later probeerde ze te scoren op een klap richting korte stop, maar werd vervolgens uitgeschakeld op de plaat. Roef! nam gelijk meer afstand met een 3-run rally. Nicky Uytendaal had de thuisploeg op voorsprong gezet met een opofferingsslag (1e inning) en driehonkslag (3e inning). Nu opende ze de zesde inning met een lead-off homerun! Een fout leverde even later nog twee punten op en dat verhoogde de stand naar 5-0. Toch was er in de zevende inning nog een laatste dreiging, want Pirates kreeg drie honken bezet met één uit. Maar vervolgens was het Marjolein Merkx die eigenhandig een einde aan de wedstrijd maakte en bovendien de No-Hitter veilig stelde. Eerst was er een strikeout en daarna ving ze een comeback line drive om het duel af te sluiten.

Tex Town Tigers vs UVV

Tex Town Tigers ondervond geen problemen in het eerste duel tegen UVV op weg naar een 10-0 overwinning in 3 1/2 inning. De basis werd gelegd in de eerste inning, waarin vijfmaal werd gescoord. Dat gebeurde op een opmerkelijke manier, want vier van de vijf punten werden gescoord op tweehonkslagen. Erin Turko opende de score met een RBI-double, waarna ze zelf scoorde op een opofferingsslag van Michelle Schuur. Maar daarna volgden back-to-back-to-back puntscorende tweehonkslagen van Marije Oosting-ten Thij, Petya Sokolova en de debuterende Nina Geurtsen. Een bijzonder moment voor de laatste, want ze sloeg de tweehonkslag in haar allereerste hoofdklasse-slagbeurt. Maar het hoogtepunt in de wedstrijd kwam in de derde inning. Met één uit kregen Myrthe Smid en Katharina Szalay vier wijd, die via een wilde worp en gestolen honk respectievelijk op het derde en tweede honk terechtkwamen. Met twee uit en het eerste honk open kreeg Dinet Oosting opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren, maar uiteraard ook om de productieve slagvrouw te omzeilen. Maar met drie honken bezet kwam de force play grounder niet. Volgende slagvrouw Annemiek Jansen maakte goed contact en sloeg een grand slam homerun!

In de tweede wedstrijd zag het er lang naar uit dat UVV afstevende op de achtste opeenvolgende nederlaag, want toen de zevende slagbeurt van start ging stond TTT nog met 3-1 voor. De thuisploeg had de score geopend met drie punten in de tweede inning na een honkslag van Myrthe Smid, tweehonkslag van Katharina Szalay en een opofferingsslag van Erin Turko. UVV werd vijf innings puntloos gehouden door Zoe Gillis, die slechts één honkslag toestond. Lindsey Meadows nam de pitching bij TTT vervolgens over in de zesde inning. UVV wist zich niet alleen te herstellen, maar draaide het duel ook in eigen voordeel om door viermaal te scoren op de international. Eerst werd in de zesde inning een punt gescoord op een tweehonkslag van Lara Brockmeyer. Nadat TTT in de tweede helft van de zesde inning drie loopsters had achtergelaten, sloeg UVV toe in de zevende slagbeurt en scoorde drie punten, waarvan twee met twee uit. De rally begon met een tweehonkslag van pinch-hitter Naomi Andringa. Zij scoorde met één uit toen een vangfout werd gemaakt op een uithaal van Laura Arp. Met twee uit sloeg Eliza Rikkelman een honkslag, waarmee ze Arp in staat stelde de gelijkmaker te scoren. Even later lukte het Rikkelman’s pinch-runner Nienke Trapman om te scoren toen er een fout volgde op een honkslag van Lisa Hoeverts. Nu met een 4-3 voorsprong schakelde pitcher Ilona Marcelis drie TTT-slagvrouwen op rij uit in de zevende inning om de eerste UVV-winst van het seizoen te bezegelen.

Neptunus vs. Sparks Haarlem

Neptunus had in het eerste duel tegen Sparks Haarlem genoeg aan 4 1/2 inning, want op dat moment stond de thuisploeg met 8-0 voor. In de tweede ontmoeting was er meer spanning, want toen moest Neptunus eerst een 2-0 achterstand wegwerken. Maar de ploeg draaide het duel vanaf de derde inning om en won met 6-3. En zo was de softbaldubbel één van de hoogtepunten op de voor de Rotterdamse vereniging geslaagde dag waarop de honkbalafdeling van Neptunus het 80-jarig bestaan vierde. Eerder won het tweede honkbalteam (Tridents) in de Eerste Klasse, vervolgens wonnen de softbalsters tweemaal en ’s avonds kwam de honkbal-hoofdmacht terug uit een ogenschijnlijk geslagen positie tegen HCAW (5-1 achter) en came-back-from-behind om met 6-5 te winnen op een walk-off, basesloaded, 3-run triple.

Terug naar het softbal. In het eerste duel was er wederom een hoofdrol voor pitcher Eva Voorman. De linkshander gooide twaalfmaal drie slag en stond in vier innings slechts één honkslag toe. Nienke Weis maakte het karwei daarna af in de vijfde inning. Neptunus opende de score met drie punten in de tweede inning toen Reganied Franka met volle honken een honkslag sloeg. Even later (met twee uit) werd nog tweemaal gescoorde op een honkslag van Laura Wissink. Een tweehonkslag van Judith Buschman leverde een inning later het vierde punt op. Een 4-run rally in de vierde slagbeurt verdubbelde vervolgens de voorsprong. Dit keer droeg Laura Wissink bij met een 2-run double.

In de tweede wedstrijd was het Sparks Haarlem dat de score opende met twee punten in de tweede inning. Dat gebeurde op een driehonkslag van Ismay Poot en een infield-hit van Julia Westhoek. Maar de Haarlemse ploeg kon geen afstand nemen. In plaats daarvan moesten drie punten worden toegestaan in de derde slagbeurt. Hoogtepunt dit keer was een 2-run triple van Damishah Charles die even later het leidende punt scoorde in een double-steal situatie. Neptunus had de controle weer overgenomen en nam wel meer afstand. In de vierde inning na een fout, in de vijfde inning na honkslagen van Judith Buschman en Reganied Franka. Met een 6-2 achterstand kon Sparks hier alleen in de zevende inning nog een punt tegenover stellen.

Olympia Haarlem vs. Onze Gezellen

Landskampioen Olympia Haarlem kwam geen moment in de problemen tegen stadgenoot Onze Gezellen en sloot beide wedstrijden via de mercy-regel voortijdig af.

In het openingsduel deelde Olympia gelijk in de eerste slagbeurt de eerste klappen uit door viermaal te scoren. Daarmee was al gelijk een forse stap gezet op weg naar de winst. Na twee punten in de tweede inning volgde een 9-run rally in de derde slagbeurt. Olympia kwam tot twaalf honkslagen, waaronder drie van Franka van Dijk, die ook driemaal scoorde en twee punten binnensloeg. Jessie van Aalst had vier RBI’s.

Nadat Brenda Beers en Jessie van Aalst met tweehonkslagen voor de eerste twee Olympia-punten had gezorgd in de eerste inning, verdubbelde Franka van Dijk de voorsprong even later door een 2-run homerun te slaan. Haar eerste homerun van het seizoen en haar eerste sind 22 september vorig jaar toen ze eveneens tegen Onze Gezellen homerde. Klappen van Britt Vonk en Cindy van der Zanden leverden twee punten op in de tweede inning. Nadat OG eenmaal had gescoord in de derde inning, haalde Olympia even later uit met een fikse rally. Hoogtepunten daarin was een baseclearing, 3-run triple van Jessie van Aalst en een 2-run double van Machteld Rector.

In de tweede wedstrijd bouwde Olympia ook weer een snelle (en ruime) voorsprong op. Nadat OG drie loopsters had achtergelaten in de tweede inning, scoorde Olympia eenmaal in de eigen tweede slagbeurt. Even later kwam de thuisploeg tot een 4-run rally in de derde inning op slagwerk van Cincy van der Zanden, Jessie van Aalst en Franka van Dijk. Zo liep Olympia uiteindelijk uit naar een 7-1 voorsprong. In de zesde inning werd het verschil van zeven punten bereikt op een walk-off single van Brenda Beers.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse