HB Hoofdklasse

Veel spanning tussen HCAW en Neptunus, DSS/Kinheim en RCH sweepen

Foto: Jan Kruijdenberg

Veel spanning tussen HCAW en Neptunus, DSS/Kinheim en RCH sweepen

De vijfde speelronde van de Honkbal Hoofdklasse zat vol met krakers tussen HCAW en Neptunus en goede zaken voor DSS/Kinheim en RCH-Pinguïns. Beide ploegen sweepten te hun tegenstander en zetten een belangrijke stap richting het behalen van de top vier.

Hoofddorp Pioniers – RCH-Pinguïns

Een vrij makkelijke overwinning voor RCH op zaterdag: elf honkslagen resulteerden in elf runs. Pioniers kwam op het werpen van Juan Carlos Sulbaran tot slechts drie honkslagen. De international gooide in acht innings één keer vier wijd, tien keer drie slag en kreeg geen punten tegen.

Na vier wijd voor Luis Gonzalez Garay om de tweede inning te beginnen, sloeg Aldrich Guzman een tweehonkslag waarmee de score werd geopend. Guzman scoorde zelf de 0-2 op een RBI single van Raul Jacobs. In de zesde inning liepen de Heemstedenaren uit. Zes keer werd er gescoord, mede dankzij een double van Denzel Brooks en honkslagen van Aldrich Guzman, Tijani Dunlop, Geoffrey Verhoef, Jeldwin Orman en in zijn tweede at-bat van de inning ook nog een 2-RBI single van Brooks.

Aan het eind van de achtste inning was de voorsprong van RCH inmiddels opgebouwd naar 0-11, waarmee de wedstrijd wegens de mercy rule werd beëindigd.

Op zondag was het een stuk spannender tussen de twee ploegen uit Noord-Holland. In de derde inning wisten beide ploegen één punt op het scorebord te zetten. Voor Pioniers was het Daniel Heiligers met de grote klap, hij sloeg een RBI double. Bij de tegenstander sloeg Jesse Aussems een RBI double om de score weer gelijk te trekken. De thuisploeg kwam op voorsprong in de vijfde inning door vier wijd voor Tijani Dunlop met volle honken. Twee innings later kon er op een wilde worp de 3-1 gescoord worden. Dit was de einduitslag in Heemstede.

Jeremy Young verdiende de win, hij gooide vijf innings. Zijn opvolgers waren Jan-Willem Geerts (1 IP, 0 H, 0 R, 1 BB, 1 SO) en Chris Koeiman (S, 3 IP, 1 H, 0 R, 0 BB, 2 SO).

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

Quick Amersfoort – Twins Oosterhout

In Amersfoort had Twins op zaterdag weinig moeite met Quick. Na twee innings was de stand al 0-4. Na tweemaal vier wijd scoorde Twins het eerste punt op een RBI single van Luuk Bun. De tweede inning begon met een lead-off double van Jerzy van Gool. De honken liepen vol en Axel Poesmans kon met een honkslag twee punten binnenbrengen. Een slagbeurt later voegde Bun met nog een RBI single het vierde punt toe aan de score.

Twins scoorde in de vijfde inning nog tweemaal, overigens wist de thuisploeg in de vijfde en zesde slagbeurt ook tot een puntentotaal van twee te komen. Na zes innings was de score 2-6 in Amersfoort. Een 3-run homerun van Jerzy van Gool in de achtste inning verzekerde de overwinning voor Twins. Uiteindelijk won de ploeg van coach Rob Hendriks met 2-10.

Ook op zondag kwam de ploeg uit Oosterhout als eerst op voorsprong. Na honkslagen van Thijmen Peters en Marnix Ruben kon er op een sacrifice fly gescoord worden. Twee innings later nam Quick de voorsprong in handen. Vier keer werd er gescoord, na honkslagen van Lex Henrietta, Lars Visser (2-RBI double) en Amar van Zwieten. Daarnaast werd er drie keer vier wijd gegooid, waardoor Quick nu op voorsprong stond. De stand veranderde niet meer in Oosterhout, waardoor Quick er met de overwinning van door ging.

Brian van Laar verdiende de win voor Quick, hij gooide zeven innings. Hierin kreeg hij vier honkslagen en één onverdiend punt tegen. Ook gooide hij vier keer vier wijd en acht keer drie slag. De save ging naar Jasper Popken, hij kreeg in de laatste twee innings één honkslag tegen.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

DSS/Kinheim – UVV

Ook in Haarlem was het niet lang heel spannend. De Haarlemmers scoorden in slechts drie innings punten, maar kwamen in totaal wel tot twaalf runs op zeven hits. De score werd in de eerste inning geopend door een 2-RBI double van Urving Kemp. Hij scoorde zelf de 3-0 toen Marcel Tolenaars uit ging op een grondbal. De Haarlemse voorsprong werd in de vierde inning flink vergroot. Honkslagen van Sem Kuijper en Nick Hofer, aangevuld door een veldfout, twee keer vier wijd en een geraakt werper resulteerden in vijf runs. Een inning later kwam DSS/Kinheim op een 12-0 voorsprong. Wederom waren het slechts twee honkslagen (Crouwel en Hofer) en een hoop gratis honken waardoor er gescoord kon worden door de ploeg van coach Etienne Meijer.

De pitchers van DSS/Kinheim hielden de nul tegen UVV, Nick Boxelaar (5 IP, 5 H, 0 R, 1 BB, 2 SO), Finn Blokker (1 IP, 0 H, 0 R, 0 BB, 1 SO) en Robyn Clara (1 IP, 0 H, 0 R, 0 BB, 2 SO) betraden allemaal de heuvel in deze overwinning van de Haarlemmers op zaterdag.

Na een moeilijke start voor DSS/Kinheim, waarin UVV in de eerste inning twee keer wist te scoren zonder een honkslag te slaan, duurde het niet lang voordat DSS/Kinheim de voorsprong weer in eigen handen nam. Sem Kuijper voerde de aanval aan met drie honkslagen en drie RBIs, daarnaast scoorde hij ook vier keer. Ook Matis Crouwel had drie honkslagen, hij verzamelde twee RBIs. Martijn Schoonderwoerd verdiende de win, hij gooide 4.1 innings, kreeg hierin twee honkslagen tegen en gooide vijf strikeouts. De Haarlemmers wonnen met 3-11 en completeerden de sweep tegen UVV.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

Curaçao Neptunus – HCAW

Na de kraker van woensdagavond, stond er op zaterdagavond weer een kraker op de planning. De wedstrijd werd ’s avonds wegens festiviteiten rondom het 80-jarig jubileum van Neptunus, met onder andere een Old Timers Game die plaats vond in het Neptunus Familiestadion.

In de tweede inning was het HCAW die als eerste wisten te scoren. Back-to-back doubles van Kevin Dirksen en Jair van Borkulo zorgden voor de 0-1. Een inning later waren het honkslagen van Julian Goins, Victor Draijer en Jeandro Tromp die voor de 0-2 zorgden. In de tweede helft van de derde inning, raakten het eerste en derde honk bezet na honkslagen van Stijn van der Meer en John Polonius. Bij een steelpoging behaalde Polonius het tweede honk en na een foutieve aangooi van de catcher kon Van der Meer het eerste Rotterdamse punt scoren.

Een tweehonkslag van Victor Draijer werd in de vijfde inning gevolgd door een honkslag van Kevin Dirksen waardoor de voorsprong van de Bussumers groeide naar 1-3. In de achtste inning groeide deze voorsprong nog verder. Een single van Max Draijer werd gevolgd door een RBI double van Bob van der Meer. Hij kon later weer de 1-5 scoren op een honkslag van Delano Selassa.

De overwinning leek redelijk zeker voor HCAW, na zeven innings werd Kaj Timmermans op de heuvel vervangen door Jasper Elfrink. De linkshander had zijn dag niet en liet de honken vollopen door drie keer vier wijd. Zijn vervanger werd Sedley Karel. Het leek erop dat hij de klus kon klaren, de eerste nul werd snel gemaakt. Hierna volgde een vrij loop, 2-5 was nu de score. Een strikeout volgde, twee uit waren er inmiddels. Nog een vier wijd volgde, waardoor de score nu 3-5 was, met de honken nog steeds vol. Enrique Hatma sloeg hierna een belangrijke klap die langs een duikende Victor Draijer in het rechtsveld ging. Hierop scoorden drie punten en hield Neptunus met een walk-off win de punten in Rotterdam. De wedstrijd werd namelijk na acht innings beëindigd met een stand van 6-5.

Ook op zondag vond er weer een kraker plaats, dit keer in Bussum. De bezoekers uit Rotterdam namen in de eerste inning al een 0-1 voorsprong. Rayshelon Carolina begon de wedstrijd met een lead-off double, hij kon op twee effectieve groundouts scoren. Een inning later werd de Rotterdamse voorsprong verdubbeld, met twee uit sloeg Christian Diaz een driehonkslag. Hij kon de 0-2 scoren op een infield single van Sheadion Jamanika. HCAW kwam in de vijfde inning op voorsprong. Na vier wijd voor Bob van der Meer en Max Draijer, sloeg Brendly Martina met een honkslag het eerste Bussumse punt binnen. Een tweehonkslag van Victor Draijer zorgde ervoor dat de score nu 3-2 was.  In de zevende inning vergrootte HCAW de voorsprong naar 4-2. Na een single van Stijn van der Meer en een double van Roger Bernadina, leek Neptunus terug te komen in de wedstrijd. De 4-3 werd gescoord, maar daar bleef het bij. Nick Keur gooide in de negende inning de wedstrijd op slot en verdiende de save.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

De stand in de Honkbal Hoofdklasse na de vijfde speelronde

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse