SB Hoofdklasse

Haarlemse hoogtepunten: No-Hitter Olympia, Walk-Off Onze Gezellen, Team-Cycle Sparks

Onze Gezellen en Roef! deelden de punten. Op de foto bereikt Rachel Henks (Onze Gezellen) het derde honk waar Tess Remmers (Roef!) de bal ontvangt. Foto: Renata Jansen

Haarlemse hoogtepunten: No-Hitter Olympia, Walk-Off Onze Gezellen, Team-Cycle Sparks

Neptunus, Olympia Haarlem en Sparks Haarlem boekten een dubbele zege in hun double-header in de nieuwe speelronde in de Softbal Hoofdklasse. Roef!, de vierde ploeg uit de top-vier, had daar ook zicht op, maar tegenstander Onze Gezellen voorkwam dat met een walk-off single met twee uit in de verlenging. Het was een drukke zaterdag aan beide kanten van de A200/N200, want de vier double-headers vonden allemaal plaats aan weerszijden van deze snelweg. For-the-record: de A200 loopt van Halfweg naar Haarlem, de locatie van de velden van Olympia Haarlem, Sparks Haarlem en Onze Gezellen. De A200 wordt vanaf Halfweg de N200, oftewel de Haarlemmerweg, en gaat verder naar Amsterdam, de thuishaven van Pirates. Met andere woorden: de acht wedstrijden werden dit keer dus allemaal in de provincie Noord-Holland gespeeld. De vier clubs kregen bezoek uit de provincies Overijssel (Tex Town TIgers), Utrecht (UVV), Noord-Brabant (Roef!) en Zuid-Holland (Neptunus).

Titelverdediger Olympia Haarlem kwam tot twee mercy-rule overwinningen tegen Tex Town Tigers (12-0, 8-0) in wat bijna een dubbele No-Hitter werd. Sparks Haarlem kon de wedstrijden tegen UVV eveneens voortijdig afsluiten vanwege het opgebouwde puntenverschil (tweemaal 9-1). In het eerste duel kwam Sparks tot een zeer unieke cycle in één inning! De tweede wedstrijd eindigde met een walk-offf homerun. De twee spannendste wedstrijden werden gespeeld op het Van der Aart Sportpark, waar Onze Gezellen en Roef! de punten deelden. Roef! won het eerste duel met 3-0, maar in de tweede ontmoeting was een verlenging nodig. En toen was het Puk de Groot, die met een walk-off single (met twee uit) voor een 4-3 winst voor OG zorgde. Neptunus won tweemaal bij Amsterdam Pirates (11-7, 8-1) om de ongeslagen koploper te blijven, maar trof vooral in het eerste duel een taaie tegenstander.

Stand Hoofdklasse: Neptunus 10-20, Olympia Haarlem 10-18, Roef! 10-12, Sparks Haarlem 10-12, Tex Town Tigers 10-8, Onze Gezellen 10-6, Amsterdam Pirates 10-2, UVV 10-2.

Onze Gezellen vs. Roef!

De punten waren schaars in de double-header tussen Onze Gezellen en Roef! en dat resulteerde uiteindelijk in een overwinning voor beide teams. En twee spannende en aantrekkelijke wedstrijden met mooie acties.

In de eerste wedstrijd werd Roef! met 4-3 outhit door Onze Gezellen, maar de thuisploeg werd puntloos gehouden. Roef! wist aanvankelijk alleen in de vierde inning tot scoren te komen. Het was dan ook een pitching-duel tussen Rachel Henks (OG) en Marjolein Merkx (Roef!). Beiden leverden een prima partij af en schakelden tien slagvrouwen met drie slag uit. Maar Merkx gooide slechts eenmaal vier wijd, terwijl Henks vijf vrije lopen weggaf. Merkx wist OG puntloos te houden en kreeg dus een shutout op haar naam, Henks moest uiteindelijk drie punten toestaan.

Nadat beide teams loopsters in scoringspositie hadden achtergelaten, was het Roef! dat in de vierde slagbeurt tot scoren kwam. Bente Zwanenburg opende met een driehonkslag en scoorde vervolgens op een opofferingsslag van Nicky Uytendaal. Dat bleef tot aan de zevende inning het enige punt in de wedstrijd. Een kans om wat meer afstand te nemen in de zesde inning werd niet verzilverd, want toen liet Roef! drie loopsters achter. Maar een inning langer was er meer succes en werden twee insurance runs toegevoegd. Openingsslagvrouw Lisa de Vries kwam op het honk na een vangfout en met één uit was het Bente Zwanenburg die eveneens het honk bereikte na een fout. De twee loopsters scoorden toen Nicky Uytendaal volgde met een tweehonkslag. Zij sloeg dus alle punten voor Roef! binnen.

In de tweede wedstrijd nam Roef! een snelle 2-0 voorsprong, maar ook toen lukte het niet om meer afstand te nemen. In plaats daarvan wist Onze Gezellen langszij te komen door tweemaal te scoren in de vierde inning. De beslissing viel vervolgens in de achtste slagbeurt.

Een klap van Bente Zwanenburg in de eerste inning en een honkslag van Emma de Brouwer in de tweede zette Roef! op een 2-0 voorsprong, want op die klappen kon worden gescoord door respectievelijk Jessica Goldyn en Kate Geldof. Maar hierna liet de ploeg tien loopsters op de honken achter. Roef!-starter Kim Emmen had een prima start en schakelde de eerste tien slagvrouwen op rij uit. Haar Perfect Game, No-Hitter en ShutOut eindigden met één uit in de vierde inning. Masha Meloni en Karin Adriaansz-Tuk sloegen toen een honkslag en met twee uit scoorden beiden op een honkslag van Cheska Ham. Even later in deze slagbeurt speelde OG aanvankelijk verder onder protest tegen een vermeende ongerechtigde speelster, maar dat werd twee innings later alweer ingetrokken toen bleek dat er niets aan de hand was. Ook OG liet in de hiernavolgende slagbeurten een paar loopsters in scoringspositie achter en dus volgde een verlenging.

In de achtste inning hernam Roef! de leiding toen pinch-runner (en tevens tie-break runner) Lisa de Vries scoorde op een foute aangooi die volgde op een kort klapje van Tess Remmers. Even later volgde een spannende achtste OG-slagbeurt. Tie-break loopster Masha Meloni schoof op na een honkslag van Karin Adriaansz-Tuk, waarna een fraaie stootslag-honkslag van Babs de Jonge voor volle honken zorgde. Met drie loopsters op de honken en nul uit was dus in elk geval de gelijkmaker in de maak, maar de Roef!-verdediging leek ongeschonden uit de inning te komen. Eerst werd Meloni op de plaat uitgeschakeld op een klap van Cheska Ham en daarna volgde een binnenhoog. Dat bracht, nu met twee uit, Puk de Groot in het slagperk. Met een count van twee-slag-drie-wijd sloeg ze een pop-fly achter het tweede honk, waar uiteindelijk niemand bij kon. Midveldster Isa Los rende reikend met haar handschoen naar het infield toe, maar kwam net te kort. De bal viel tussen drie speelsters op de grond en nadat Adriaansz-Tuk de gelijkmaker had gescoord kon ook De Jonge de thuisplaat passeren op deze walk-off single van De Groot. OG won met 4-3.

Lachende gezichten bij Onze Gezellen na de walk-off single van Puk de Groot in Game 2. Foto: Renata Jansen

Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers

Op het Nol Houtkamp Sportpark stonden de twee Holland Series-ploegen van vorig seizoen tegenover elkaar. Toen wist TTT na twee nederlagen de best-of-five in balans te brengen, waarna Olympia het beslissende vijfde duel winnend afsloot. Dit keer kwam Olympia Haarlem in de thuisdubbel niet in de problemen tegen Tex Town Tigers.

In de eerste wedstrijd nam Olympia al snel afstand en sloeg in de derde inning beslissend toe met een 7-run rally. Hoofdrollen waren er voor pitchers Jessie van Aalst en Machteld Rector, die samen een combined No-Hitter gooiden. Van Aalst hield TTT in de eerste drie innings hitloos (drie strikeouts), waarna Rector de vierde inning voor haar rekening nam. Het was de tweede No-Hitter in de Softbal Hoofdklasse dit seizoen. Een week eerder werd de eerste gegooid door twee Roef!-pitchers.

Olympia kwam tot elf honkslagen en opende de score met drie punten in de eerste inning. Jessie van Aalst zorgde toen met een honkslag voor het eerste punt. Met twee uit zorgden een fout en een honkslag van Amy Udink voor nog eens twee punten. Van Aalst sloeg opnieuw toe in de tweede inning met een 2-run double. De beslissing viel vervolgens in de derde inning, waarin de thuisploeg zevenmaal tot scoren kwam. Hoogtepunt in de rally was een baseclearing, 3-run double van Lorraine Kieft.

Nadat Olympia in het eerste duel aan 3 1/2 inning genoeg had, duurde de tweede ontmoeting één inning langer, maar eveneens via de mercy-rule worden afgesloten. Dit keer kwam Jessie van Aalst opnieuw dicht bij een No-Hitter. De linkshander had acht strikeouts en stond alleen in de tweede inning een honkslag toe aan Marije Oosting-ten Thij. Maar ook dit keer kwam TTT niet tot scoren. Met een 1-0 voorsprong scoorde Olympia driemaal in de tweede inning op honkslagen van Brenda Beers (one-run) en Jessie van Aalst (two-run). Een 4-run rally in de vierde inning verhoogde de stand naar 8-0. Dit keer waren er puntscorende klappen van Cindy van der Zanden, Jessie van Aalst en Lorraine Kieft (tweehonkslag).

Sparks Haarlem vs. UVV

Op het Noordersportpark eindigden eveneens twee wedstrijden via de mercy-rule, want daar was het Sparks Haarlem dat beide keren een ruime voorsprong opbouwde

In de eerste wedstrijd liet Sparks Haarlem dertien honkslagen noteren. Zeven speelsters sloegen zowel één honkslag en scoorden één punt. Twee van die punten werden in de eerste inning gescoord na een fout en een honkslag van Lisa Meyering, maar er bleven ook drie loopsters achter. UVV antwoordde met een punt in de tweede inning na een honkslag van Marleen van Gastel, maar daar bleef het bij voor de Vleutense ploeg.

Een tweehonkslag van Suka Van Gurp zorgde voor het derde Sparks-punt in de tweede inning. Een 4-run rally volgde in een wel heel unieke derde inning, waarin Sparks Haarlem als team tot een cycle kwam en dat bijna ook nog in een oplopende volgorde deed. Bovendien werd de cycle gerealiseerd door vier opeenvolgende slagvrouwen wat het nog unieker maakte. Tenley Boersma opende met een honkslag en scoorde na een driehonkslag van Ismay Poot. Zij scoorde op haar beurt op een tweehonkslag van Julia Westhoek, waarna Isa Smit de cycle compleet maakte met een 2-run homerun. In de vierde inning kwam Sparks nog eens tweemaal tot scoren. Dit keer sloeg Isa Smit een RBI-triple.

Isa Smit (rechts) wordt opgewacht door haar teamgenoten, nadat ze met een homerun een unieke team-cycle completeerde. Foto: Jan Kruijdenberg

De tweede wedstrijd eindigde ook met een 9-1 stand. Kwam deze uitslag in de eerste ontmoeting in vijf innings tot stand, in het tweede duel gebeurde dat in zes innings en zorgde een walk-off homerun voor het mercy-rule verschil. Ook dit keer nam Sparks een vroege 2-0 voorsprong, waarna UVV wederom de achterstand halveerde. Dat gebeurde in de derde inning na een opofferingsslag van Britt van Veen. Even later (derde inning) zorgde Lisa Meyering met een homerun voor het derde Sparks-punt, waarna een doorgeschoten bal (vierde inning) het vierde punt opleverde. De thuisploeg bleef daarna doorgaan met scoren. Zo kon er in de vijfde inning tweemaal worden gescoord op een tweehonkslag van Julie Westhoek. In de zesde inning, met een 6-1 voorsprong, leek het er even op dat er dit keer toch een zevende slagbeurt nodig zou zijn. Nina Oomes begon met vier wijd, maar de volgende twee slagvrouwen werden uitgeschakeld. Met Oomes op het tweede honk kreeg Suka Van Gurp vier wijd. Vervolgens haalde Riangela Flanegin stevig uit en sloeg een 3-run, walk-off homerun, die voor een 9-1 eindstand zorgde.

Amsterdam Pirates vs. Neptunus

Op het Loek Loevendie Ballpark nam het bezoekende Neptunus een snelle 7-0 voorsprong in de eerste ontmoeting tegen Amsterdam Pirates, maar slaagde er niet in tot een mercy-rule overwinning te komen. Pirates bracht de achterstand terug naar 7-4 en nadat Neptunus weer driemaal tot scoren was gekomen stonden daar ook weer drie punten van de thuisploeg tegenover. Neptunus kwam tot vijftien honkslagen, waaronder vier van Laura Wissink, die alleen de homerun miste om for-the-cycle te slaan.

Neptunus opende met een 4-run rally in de eerste inning op onder meer een 2-run double van Esmee Toet. Een inning later werden twee runs toegevoegd op een driehonkslag van Laura Wissink, waarna een opofferingsslag van Tammie Lijbers de stand op 7-0 bracht in de derde slagbeurt. Pirates kwam even later terug met drie punten. Lizzie Clarijs zorgde met een tweehonkslag voor het eerste punt, een foute aangooi leverde nog eens twee punten op. Een honkslag van Isabelle Markies zorgde voor het volgende punt in de vierde inning, waarin ook twee loopsters achterbleven.

Met de stand nu op slechts 7-4 besliste Neptunus het duel door driemaal te scoren in de vijfde inning na een 2-run double van Judith Buschman en een RBI-single van Keedy Florentina. Dat bracht de stand op 10-4, zodat de koploper niet alleen meer afstand nam, maar ook nieuwe tegenpunten makkelijker kon incasseren. Die punten kwamen in de tweede helft van de vijfde inning, waarin Pirates wederom driemaal scoorde. Ditmaal op klappen van Winke Verdick (fout), Kelsy Pieneman (sac-fly) en Iris Hooijer (tweehonkslag). Verder liet Neptunus het niet komen, want de coaches brachten Eva Voortman in de laatste twee innings in de werpcirkel om de voorsprong veilig te stellen. De linkshander schakelde zes slagvrouwen op rij uit, sloot in de zevende inning af met driemaal drie slag en liet de winst niet meer in gevaar komen.

In de tweede wedstrijd doorbrak Neptunus een puntloze gelijke stand in de vierde inning door driemaal te scoren. Met twee uit werd toen gescoord na een fout en een tweehonkslag van Laura Wissink. Hierna voegde Neptunus in elke volgende inning punten toe, Een driehonkslag van Kirsten Fischer (5e inning) en infield-hit van Anouk van den Heuvel (6e inning) zorgden voor punten in de vijfde en zesde inning. Daarna werden nog eens drie punten gescoord in de zevende inning. Pirates wist alleen in de zevende inning tot scoren te komen, nadat de ploeg zes innings lang puntloos was gehouden door Eva Voortman (10 strikeouts, één honkslag). Daarmee verlengde ze haar puntloze-inning-streak naar 30 1/3 inning. Hierna nam Esmee Toet de pitching over. Lizzie Clarijs begon toen met vier wijd, schoof op na een grounder van Winke Verdick en een honkslag van Kelsy Pieneman, waarna ze scoorde op een grounder van Rhowan Stuart. Voortman werd voor de achtste keer winnende werpster, staat met 91 strikeouts op een ruime voorsprong en heeft met 0.35 momenteel ook het beste ERA in de competitie.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse