SB Hoofdklasse

Unieke mijlpaal voor Karin Adriaansz-Tuk

Karin Adriaansz-Tuk wordt gehuldigd voor haar 600e wedstrijd in de Softbal Hoofdklasse. Foto/copyright: Renata Jansen

Unieke mijlpaal voor Karin Adriaansz-Tuk

Zoals bekend gaan honkbal en softbal al tientallen jaren hand in hand met allerlei statistieken en tradities. Als dan een unieke mijlpaal wordt bereikt is het zeker tijd om daar even bij stil te staan. Zo’n mijlpaal is nu bereikt door softbalster Karin Adriaansz-Tuk. Op donderdag 18 mei werd de ervaren speelster gehuldigd voor het spelen van haar 600e wedstrijd in de Softbal Hoofdklasse. Een unieke mijlpaal, want de catcher/eerste honkvrouw van Onze Gezellen is pas de tweede speelster in onze rijke softbalhistorie die in een dergelijk aantal competitiewedstrijden heeft gespeeld in de hoogste afdeling.

Door de jaren heen hebben zo’n twintig speelsters in 400 of meer competitiewedstrijden gespeeld in de hoofdklasse. Vorig seizoen ontvingen Jessie van Aalst, Kim Donkers en Anouk van den Heuvel het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB voor het bereiken van deze magische grens. Karin Adriaansz-Tuk bereikte de mijlpaal van 400 wedstrijden al in het seizoen 2016 en werd daar toen ook voor onderscheiden. Slechts vijf speelsters van dit zeldzame groepje speelden in 500 of meer wedstrijden en maar één speelster in 600 of meer. Dat was Renee van den Berg, die in haar hele loopbaan uitkwam voor Terrasvogels. Zij heeft nu gezelschap gekregen van Karin Adriaansz-Tuk, die momenteel bezig is aan haar twintigste seizoen in de hoofdklasse.

Karin Tuk debuteerde in 2004 in de hoogste afdeling als speelster van Euro Stars, de ploeg uit Capelle a/d IJssel voor wie ze vier seizoenen speelde. Hierna volgden ook vier seizoenen (2008-2011) bij Tex Town Tigers in Enschede, met wie ze tweemaal landskampioen werd. Een andere succesvolle periode volgde tussen 2012 en 2017, want toen kwam de catcher zeven seizoenen uit voor Sparks Haarlem. In die jaren werd ze driemaal op rij landskampioen en gaf ze bovendien overduidelijk en nadrukkelijk haar aanvallende visitekaartje af. In liefst vijf van haar seizoenen bij Sparks Haarlem sloeg ze de meeste homeruns in de competitie, werd ze eenmaal beste slagvrouw en was ze de meest waardevolle speelster in 2014, het seizoen waarin ze ook de Triple Crown realiseerde (beste slagvrouw, meeste homeruns, meeste binnengeslagen punten). Vanaf 2018 speelde Karin in drie seizoenen voor Terrasvogels in Santpoort. Sinds 2021 komt ze uit voor het Haarlemse Onze Gezellen, met wie Terrasvogels samenging.

Het waren de seizoenen bij Sparks Haarlem, waarin Karin een naam vestigde als powerhitter en een slagvrouw werd om rekening mee te houden. Dat onderstreepte ze in het seizoen 2013 toen ze als eerste speelster ooit tien homeruns in één seizoen sloeg. Drie jaar later werd ze de All-Time Homerun-Queen toen ze de 45e homerun in haar loopbaan sloeg en momenteel voert ze de All-Time lijst aan met 67 homeruns. Daarvan sloeg ze er twee dit seizoen. Tussen 2009 en 2019 kwam Karin Adriaansz-Tuk uit in 101 officiële interlandwedstrijden voor de nationale softbalploeg.

Karin Tuk gooit de ceremoniële eerste bal (links) en scoort één van haar twee punten in Game 2. Foto’s/copyright: Renata Jansen

Op donderdag, tijdens de double-header op eigen veld tegen UVV, werd Karin in de bloemen gezet door Onze Gezellen en kreeg ze een ingelijste foto. Bovendien ontving ze van haar teamgenoten een gesigneerde bal en gooide ze de ceremoniële eerste bal. Het werd een lange jubileumdag op het Van der Aart Sportpark, want beide wedstrijden tegen UVV moesten worden verlengd. Dat resulteerde in een puntendeling. UVV won het openingsduel met 2-0 in negen innings. Onze Gezellen won de tweede ontmoeting met 8-7 in tien innings. En het was Karin Adriaansz-Tuk die een belangrijke bijdrage leverde aan het winnende punt. Met de stand op 7-7 in de tweede helft van de tiende inning was Masha Meloni de tie-break loopster. Het was Karin die haar vervolgens met een opofferingsstootslag naar het derde honk bracht. Even later scoorde Meloni het winnende punt op een walk-off grounder van Babs de Jonge.

Karin Tuk kan nu al terugkijken op een unieke en indrukwekkende loopbaan. Een loopbaan die later dit seizoen nog een bijzonder vervolg kan krijgen. Met nog dertig wedstrijden te gaan in de reguliere competitie kan ze later dit jaar zelfs de All-Time Leader worden in gespeelde wedstrijden.

Wordt dus zeker vervolgd!

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse