SB Hoofdklasse

Eerste softbalverlies Neptunus; 16 homeruns in 16 wedstrijden

Het was een productief softbal-weekeinde. Op de foto bereikt Ismay Poot (Sparks Haarlem) het derde honk. Foto: Fred Versluis.

Eerste softbalverlies Neptunus; 16 homeruns in 16 wedstrijden

Geen van de acht teams in de Softbal Hoofdklasse is meer ongeslagen. Op Hemelvaartsdag deelde koploper Neptunus de punten met titelverdediger Olympia Haarlem en moest zodoende de eerste nederlaag van het seizoen incasseren. Neptunus opende toen met een 2-0 overwinning, maar trok vervolgens in Game 2 met 12-7 aan het kortste einde. In het weekeinde had de Rotterdamse ploeg het lastig tegen het laaggeplaatste Onze Gezellen, maar won nipt met 4-3 en 5-3. Olympia Haarlem deelde de punten opnieuw twee dagen na de ontmoeting met Neptunus. Op zaterdag werd tegen Roef! eerst in zes innings met 10-3 verloren, waarna het tweede duel met een 7-5 stand winnend werd afgesloten. Roef! moest in de eerste double-header van deze dubbele speelronde tweemaal de meerdere erkennen in Tex Town Tigers, dat beide keren met 3-0 won. Tex Town Tigers deed goede zaken deze ronde, want op zaterdag werd ook gewonnen van Sparks Haarlem (7-4), waarna in Game 2 nipt met 5-4 werd verloren. Het waren ook dit keer weer wedstrijden met veel slagwerk. Zo werden er in de zestien gespeelde wedstrijden liefst zestien homeruns geslagen, waarvan zes door Sparks Haarlem. Drie daarvan kwamen op naam van Suka Van Gurp. Tot nu toe zijn er al 39 homeruns geslagen!

Stand Hoofdklasse: Neptunus 14-26, Olympia Haarlem 14-22, Sparks Haarlem 14-18, Tex Town Tigers 14-14, Roef! 14-14, Onze Gezellen 14-8, UVV 14-6, Amsterdam Pirates 14-4.

winning streak

Neptunus begon het seizoen sterk. De ploeg, die vorig seizoen in de hoogste afdeling debuteerde, bleef als enige nog ongeslagen, maar daar kwam op donderdag verandering tegen Olympia Haarlem. Neptunus kwam in de eerste ontmoeting tot een 2-0 shutout-winst in wat een pitching-duel was. Beide teams lieten slechts drie honkslagen noteren en Neptunus had tot aan de zevende inning een minimale voorsprong van 1-0. Eva Voortman gooide wederom het hele duel voor Neptunus en schakelde negen slagvrouwen met drie slag uit, waardoor ze op een seizoentotaal van 100 kwam. Bovendien werd ze voor de elfde keer winnende werpster. Maar makkelijk was het niet, want Neptunus kon ook geen afstand nemen op Jessie van Aalst en Lisa Hop, die na blessureleed weer terugkeerde in de cirkel. Een foute aangooi bezorgde Neptunus het eerste punt in de eerste inning. Pas in de zevende inning kon de voorsprong worden verdubbeld dankzij een opofferingsslag van Damishah Charles.

Met de overwinning verlengde Neptunus de winning streak sinds het begin van het seizoen naar elf wedstrijden. De langste streak vanaf de opening van een competitie sinds Olympia Haarlem zeventien wedstrijden op rij won in 2017. Destijds won de ploeg 23 van de eerste 24 wedstrijden. Vorig seizoen realiseerde Olympia ook de langste winning streak sinds Opening Day. Toen werden acht wedstrijden op rij in winst omgezet.

Olympia Haarlem maakte in de tweede ontmoeting een einde aan de winning streak door met 12-7 te winnen. De thuisploeg stond op een 4-0 voorsprong toen Neptunus in de vijfde inning plotseling tot een 6-run rally kwam in de vijfde inning. Maar de 6-4 voorsprong was van korte duur, want Olympia antwoordde met een 7-run rally en keek daarna niet meer achterom. Hoogtepunten in de Neptunus-rally? Die waren er eigenlijk niet. Wel was er viermaal vier wijd en tweemaal geraakt werpster. En er waren twee honkslagen, een fout, een wilde worp en een strikeout. Oh, en er waren ook drie pinch-runners aan Neptunus-zijde en zes verdedigende wissels aan de kant van Olympia. Net bijgekomen van deze slagbeurt kon iedereen zich opmaken voor de volgende rally. Olympia had een beduidend meer productieve slagbeurt met zeven honkslagen, waaronder een 2-run triple van Franka van Dijk. Eh, for-the-record, Neptunus maakte in deze slagbeurt vijf verdedigende wissels en Olympia had één pinch-runner. Het was een drukke administratieve inning voor umpires en official scorers.

Zaterdag deelde Olympia met Roef!, dat het eerste duel toen overtuigend met 10-3 won. Een wedstrijd waarin veel loopsters achterbleven, maar ook het duel waarin Bente Zwanenburg (Roef!) haar eerste hoofdklasse-homerun sloeg. In het tweede duel sloeg Olympia al vroeg toe op weg naar een 7-5 overwinning en was het Brenda Beers die homerde.

homeruns

Zaterdag stond Neptunus op een 4-0 voorsprong in het eerste duel tegen Onze Gezellen, dat vervolgens vanaf de vijfde inning terugkwam en de achterstand terugbracht naar 4-3. Het verschil in de wedstrijd was een 2-run homerun van Minke Blok in de vierde inning. De tweede ontmoeting ging eveneens niet makkelijk. Ook nu nam Neptunus een snelle voorsprong, werd vervolgens van scoren afgehouden en kwam OG terug in de wedstrijd. In dit duel werden drie homeruns geslagen. Laura Wissink sloeg een 2-run homerun voor Neptunus in de eerste inning. Voor Onze Gezellen haalde Karin Adriaansz-Tuk tweemaal uit. De All-Time Homerun Queen sloeg de bal in de vierde en zesde inning over de omheining, waarmee ze haar career-total op 69 bracht. Op donderdag werd de oud-international gehuldigd voor het spelen van haar 600e wedstrijd in de hoogste afdeling.

Homeruns speelden op donderdag een hoofdrol in Amsterdam. In het eerste duel tegen Sparks Haarlem stevende Amsterdam Pirates af op wat een verrassende overwinning leek te worden. Pitcher Mandy van der Maas had een sterk optreden en hield Sparks niet alleen lang puntloos, maar ook hitloos. Maar in de zesde inning kwam de ommekeer. Riangela Flanegin tekende toen met een tweehonkslag voor de eerste Sparks-hit. Op dat moment stond Pirates met 2-0 voor. Maar nu kwam Sparks langszij. Pas in de achtste inning viel de beslissing, mede dankzij een 2-run homerun van Suka Van Gurp. In het tweede duel werd met 8-1 in zes innings gewonnen. Van Gurp homerde toen opnieuw, terwijl Riangela Flanegin twee homeruns in de boeken liet noteren. Hoogtepunt aan Pirates-zijde? Een daverende driehonkslag van rookie Daniek Jansen in de tweede inning. Dat was niet alleen haar eerste honkslag in de hoofdklasse, het was zelfs bijna een homerun.

jubileum-succes

Voor deze uitgebreide speelronde was UVV slechts eenmaal tot winst gekomen. De ploeg was het seizoen zelfs zevenmaal op rij begonnen met een shutout-nederlaag, waarna werd gewonnen van Tex Town Tigers. Op donderdag volgde de tweede overwinning van het seizoen. Bij Onze Gezellen werd met 2-0 gewonnen, maar dat gebeurde wel in de negende inning. Een driehonkslag van Britt van Veen en een opofferingsslag van Marleen van Gastel zorgden voor de punten. Ook de tweede ontmoeting was een verlenging nodig, want toen viel de beslissing pas in de tiende slagbeurt. UVV werkte een 3-0 en een 6-3 achterstand weg, maar de punten gingen uiteindelijk naar OG, dankzij een walk-off grounder van Babs de Jonge.

Op zaterdag vierde UVV het 75-jarig jubileum en kon een overwinning bijschrijven. Club-iconen Ton Lijffijt (pitcher) en Hans Konings (catcher) zorgden voor de ceremoniële eerste bal voor aanvang van het eerste duel tegen Amsterdam Pirates. De bezoekende ploeg won met 5-1 en kwam daarmee in punten op gelijke hoogte met UVV. Een paar uur later waren de rollen omgedraaid en was UVV de winnende ploeg (6-2). Dat gebeurde dankzij een 6-run rally in de vierde inning.

succesvol

Tex Town Tigers boekte op donderdag tweemaal een 3-0 shutout-winst tegen Roef! op eigen veld. In het eerste duel gooiden Lindsey Meadows (vijf innings) en Lisa Brink (twee) samen een two-hitter. Een minimale 1-0 voorsprong werd toen in de vijfde inning uitgebreid met twee insurance runs, dankzij een 2-run homerun van Dinet Oosting.

In de tweede wedstrijd stond Zoe Gillis vier Moergestelse honkslagen toe. Ook dit keer nam TTT in de eerste inning een 1-0 voorsprong en duurde het lang voordat de winst veilig werd gesteld. Nu volgden twee extra punten in de zesde inning na een tweehonkslag van Dinet Oosting en een honkslag van Annemiek Jansen.

Het werd een succesvolle reeks voor Tex Town Tigers, want op zaterdag werden de punten gedeeld met Sparks Haarlem, dat overigens een protest indiende. Dus wie weet krijgt dit nog een vervolg. TTT won het eerste duel met 7-4, dankzij een productieve eerste en derde slagbeurt, waarin beide keren driemaal werd gescoord. Sparks antwoordde met vier runs in de vijfde inning. Annemiek Jansen tekende voor het aanvallende hoogtepunt met een 2-run homerun in de eerste inning. Voor de scorers en statistici onder ons was er een leuke situatie in de derde inning. Marije Oosting sloeg toen met een honkslag twee punten binnen, maar kwam vervolgens in een lange rundown terecht, die ook weer een punt opleverde. De rundown ging als volgt: 9-naar-2-naar-6-naar-3-naar-4-naar-6.

Suka Van Gurp wordt begroet door hoofdcoach Peter van Dalen na het slaan van haar derde homerun in drie slagen (vier wedstrijden). Foto: Fred Versluis

In de tweede wedstrijd ging de winst naar Sparks Haarlem in wat ook weer een aantrekkelijke ontmoeting was. Sparks stond in de vierde inning op een 1-0 achterstand, maar kwam toen tot een 4-run rally en voegde een inning later een punt toe. Maar TTT kwam met drie runs terug in de zesde inning. Daar bleef het bij. Overigens was ook dit weer een homerun-rijke wedstrijd. Dinet Oosting zette TTT op een 1-0 voorsprong met een homerun in de vierde inning. Even later sloeg Sparks toe, ondermeer via een 2-run homerun van Lisa Meyering. Het punt in de vijfde inning kwam tot stand na een homerun van Suka Van Gurp, haar derde homerun in vier wedstrijden. Zoals gezegd, TTT kwam terug in de zesde inning via onder meer een 2-run homerun van Annemiek Jansen. Maar Sparks wist de voorsprong van slechts één punt daarna vast te houden.

Er was dus weer veel slagwerk te zien in de zestien gespeelde wedstrijden in deze dubbele ronde. Dinet Oosting (Tex Town Tigers) is momenteel de beste slagvrouw (.667), heeft ook de meeste homeruns (5) en is tweede met binnengeslagen punten (20), maar leidt ook in on-base percentage (.766), slugginggemiddelde (1.433) en vier wijd (16). Andere offensive leaders op het moment zijn Laura Wissink (Neptunus) met 21 RBI’s en 25 honkslagen, Britt Vonk (Olympia Haarlem) met 14 gestolen honken en Brenda Beers (Olympia) met 19 gescoorde punten. De pitching-categoriën worden overtuigend aangevoerd door Eva Voortman (Neptunus). Zij heeft de meeste overwinningen (11), het beste ERA (0.38), de meeste innings gegooid (55) en meeste strikeouts (115).

Tex Town Tigers-catcher Dinet Oosting is momenteel beste slagvrouw in de Softbal Hoofdklasse. Foto: Fred Versluis.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse