SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem neemt bezit van koppositie in Softbal Hoofdklasse

Olympia Haarlem klom naar de eerste plaats dankzij onder meer tien honkslagen van Cindy van der Zanden, waaronder de game-winner in het vierde duel. Foto: Fred Versluis.

Olympia Haarlem neemt bezit van koppositie in Softbal Hoofdklasse

Olympia Haarlem is sinds maandag de enige (en nieuwe) koploper in de Softbal Hoofdklasse. Op die winderige middag in Vleuten won de titelverdediger tweemaal (8-1, 3-2) bij UVV in een vooruitgeschoven double-header en passeerde Neptunus als lijstaanvoerder. Twee dagen eerder boekte Olympia al twee shutout-overwinningen (6-0, 9-0) op eigen veld tegen UVV. De ploeg kwam toen naast Neptunus, dat zich tweemaal verslikte in Roef! (3-2, 11-9) in een uitdubbel. Tex Town Tigers won voor eigen publiek tweemaal nipt van hekkensluiter Amsterdam Pirates (3-2, 5-3) en deelt nu, samen met Sparks Haarlem en Roef!, in winstpunten de derde plek. De oorspronkelijk vierde geplande double-header op zaterdag tussen Onze Gezellen en Sparks Haarlem werd verplaatst, omdat er op deze speeldag te weinig beschikbare umpires waren. In het weekeinde stond ook het internationale Zeister Slot Toernooi en het Nederlands Kampioenschap Little League op het programma, waar een aantal umpires actief was. OG en Sparks spelen hun wedstrijden nu doordeweeks op donderdag 1 en 8 juni.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 18-30, Neptunus 16-26, Sparks Haarlem 14-18, Tex Town Tigers 16-18, Roef! 16-18, Onze Gezellen 14-8, UVV 18-6, Amsterdam Pirates 16-4.

Olympia Haarlem kan terugkijken op een succesvol Pinksterweekeinde. De regerend landskampioen stond viermaal tegenover UVV, dat dit seizoen terugkeerde in de hoogste afdeling. Olympia Haarlem won viermaal, hoewel de vierde overwinning op maandagmiddag moeizaam tot stand kwam. Door dit resultaat keerde de ploeg terug op de koppositie in de Softbal Hoofdklasse. En dat is voor het eerst sinds 15 april. Toen, na afloop van Opening Day, deelden Neptunus, Olympia Haarlem, Sparks Haarlem en Tex Town Tigers de eerste plaats door de eerste double-header van het seizoen in winst om te zetten. Een week later werd Neptunus de enige koploper, doordat de dubbel van Olympia toen verregende. Sinds 22 april voerde Neptunus de ranglijst zodoende alleen aan, maar de Rotterdamse ploeg kreeg op zaterdag al gezelschap van Olympia, na de dubbele nederlaag bij Roef! in Moergestel.

one-hitters

Zaterdag domineerde de Olympia-pitching in de eerste dubbel tegen UVV. Lisa Hop schakelde in het eerste duel negen slagvrouwen met drie slag uit en stond maar één honkslag toe. In de tweede ontmoeting was de pitching in handen van Isis Kistemaker (drie innings) en Jessie van Aalst (twee). Zij kwamen samen tot vijf strikeouts en ook toen wist UVV slechts één honkslag te slaan. En zo gooide de Olympia-pitching dus tweemaal een one-hitter. Opmerkelijk feitje: zowel in de eerste als de tweede wedstrijd was het Britt van Veen die voor de enige UVV-honkslag tekende. In de opener sloeg ze een infield-hit in de vierde inning, in de tweede wedstrijd opende ze de tweede slagbeurt met een infield-hit.

Olympia sloeg in de eerste wedstrijd zelf in de vierde inning toe. Met een 1-0 voorsprong volgde toen een rally van vier punten. De honken raakten snel vol, waarna een honkslag van Machteld Rector, opofferingsslag van Brenda Beers, double-steal situatie en tweehonkslag van Cindy van der Zanden voor de punten zorgden. Genoeg voor een comfortabele voorsprong op weg naar de winst.

In het tweede duel had Olympia genoeg aan 4 1/2 inning. Dit keer scoorde de ploeg viermaal in zowel de eerste als de tweede inning. De toon werd gezet met een eerste rally op klappen van Cindy van der Zanden, Lorraine Kieft en Amy Felix plus een fout. Een inning later kwamen de eerste punten in de tweede rally tot stand na hits van Brenda Beers en Cindy van der Zanden (3-uit-3). De volgende twee kwamen tot stand na een honkslag van Marijn Crouwel, die onlangs terugkeerde uit de States na afloop van haar college-seizoen.

winderig

Op maandag opende Olympia Haarlem met een mercy-rule overwinning, want toen werd in zes innings een verschil van zeven punten bereikt. De tweede ontmoeting had een geheel ander karakter. UVV toonde zich een taaie tegenstander en leek er op een bepaald moment zelfs even met de winst vandoor te gaan. Maar Olympia brak uiteindelijk een 2-2 stand in de zevende inning. En zo completeerde de landskampioen, hoewel er op maandag soms wat slordig werd gespeeld, een succesvolle reeks op deze zeer winderige (en frisse) middag op het Vleutense Sportpark ‘De Paperclip’.

In de eerste wedstrijd sloeg Olympia ook dit keer al snel toe via een 4-run rally in de eerste inning. Dat gebeurde op vijf honkslagen, waaronder een daverende RBI-triple van Jessie van Aalst, een tweehonkslag van Lorraine Kieft en puntscorende honkslagen van Marijn Crouwel en Machteld Rector (2-run). Olympia voerde de stand op naar 7-0, maar UVV maakte het mercy-run puntenverschil ongedaan in de vierde inning toen er twee fouten werden gemaakt. Totaal maakte de Olympia-verdediging vier fouten, maar dat werd opgevangen door de aanval. In de zesde inning werd alsnog een verschil van zeven punten bereikt. Dat gebeurde met twee uit na een honkslag van Laura Muis, waardoor Cindy van der Zanden (tweehonkslag) kon scoren. Een mooie afsluiting voor de debuterende Laura Muis, die een inning eerder ook al een honkslag (infield-hit) had geslagen in haar allereerste Hoofdklasse-slagbeurt.

bijna verrassing

In de tweede wedstrijd kwam de winst een stuk moeizamer tot stand en moest zelfs een 2-0 achterstand worden weggewerkt. In de vierde inning opende Britt van Veen voor de thuisploeg met een honkslag en scoorde na een fikse driehonkslag van Marleen van Gastel. Haar pinch-runner Merel van Mildert scoorde vervolgens op een velderskeus-klap van Renee Scholte. Voor UVV bleef het bij deze twee punten, maar Olympia werd ondertussen puntloos gehouden door de goed gooiende Ilona Marcelis. Maar Olympia kwam langszij in de zesde inning. Cindy van der Zanden sloeg toen een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van Jessie van Aalst, die op haar beurt de gelijkmaker liet aantekenen na een honkslag van Lorraine Kieft. Een verlenging leek in de maak, maar Olympia voorkwam dat in de zevende inning. Met twee uit bereikte Brenda Beers het honk via een stootslag-honkslag en stal het tweede honk. Met het eerste honk open werd niet gekozen voor een opzettelijke vrije loop voor Cindy van der Zanden. Zij sloeg de bal door het midden voor een honkslag, waardoor Beers het leidende (en uiteindelijk winnende) punt kon scoren. In plaats van een verrassende overwinning stond UVV dus toch nog met lege handen. En Olympia Haarlem werd de nieuwe koploper in de Softbal Hoofdklasse. Cindy van der Zanden speelde in deze vier wedstrijden een aanvallende hoofdrol. De international sloeg tien honkslagen (vijf doubles), scoorde zes punten en sloeg er vier binnen. Met 32 honkslagen voert ze momenteel de Hoofdklasse aan. Ze voerde haar slaggemiddelde op naar .593, goed voor een tweede plek achter koploper Dinet Oosting (TTT), die op .657 staat.

dubbel verlies

Neptunus moest op zaterdag tweemaal de meerdere erkennen in Roef!, dat prima wedstrijden speelde. In het openingsduel draaide Neptunus een snelle 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong in de derde inning. Roef! opende de score in de tweede inning toen Sterre den Duijn (ook terug van college) begon met vier wijd en met twee uit kon scoren na twee wilde worpen van Eva Voortman. Haar persoonlijke winning streak van elf opeenvolgende overwinningen kwam ten einde, want de linkshander was voor het eerst dit seizoen de verliezende werpster. Neptunus scoorde tweemaal met twee uit in de derde inning via een doorgeschoten bal en wilde worp, maar de voorsprong was van korte duur. Roef! antwoordde met twee punten in de eigen derde slagbeurt. Jessica Goldyn begon met een honkslag en scoorde even later na een homerun van Nicky Uytendaal, die een paar dagen eerder haar debuut maakte in de nationale softbalploeg tijdens de oefenreeks tegen Tsjechië. Marjolein Merkx nam de Roef!-pitching in de vierde inning over, stond geen honkslagen toe en stelde de minimale voorsprong veilig.

In de tweede wedstrijd verspeelde Neptunus een 6-2 voorsprong. Nadat Roef! via een tweehonkslag van Sterre den Duijn tweemaal had gescoord in de eerste inning, reageerde Neptunus met een 5-run rally in de tweede inning op onder meer een 2-run double van Damishah Charles en een 2-run homerun van Rachel van Veen. Met een 6-3 voorsprong nam Neptunus wat meer afstand toen Laura Wissink een lead-off homerun sloeg in de vierde inning. Maar daarna begon Roef! terug te komen. Een driehonkslag van Jessica Goldyn en honkslag van Briana Marcelino leverden twee punten op in de vierde inning, een fout vormde de inleiding voor een volgend punt in de vijfde beurt. Dat bracht de achterstand terug tot slechts 7-6, maar Neptunus leek twee insurance runs te scoren in de zesde inning. Maar vervolgens sloeg Roef! toe met een 5-run rally, waarin vier punten werden gescoord met twee uit. Met de stand op 9-7 bracht Onaisha Franka de stand toen in balans met een 2-run single. Hiernavolgende honkslagen van Jessica Goldyn en Bente Zwanenburg zetten Roef! op een 11-9 voorsprong. Even later schakelde Marjolein Merkx drie slagvrouwen op rij uit (twee strikeouts) en werd voor de tweede keer in deze dubbel de winnende werpster. Ondertussen kreeg Neptunus op de leiderspositie gezelschap van Olympia Haarlem dat tot twee shutouts kwam tegen UVV.

spanning

Tex Town Tigers won tweemaal op eigen veld van Amsterdam Pirates, maar de hoofdstedelijke tegenstander gaf zich niet zomaar gewonnen. En dat resulteerde in twee spannende ontmoetingen.

In het eerste duel scoorde TTT driemaal in de vierde inning als gevolg van twee fouten. Dinet Oosting (vier wijd) en Annemiek Jansen (honkslag) scoorden na een fout op een stootslag van Marije Oosting, die vervolgens kon scoren toen een fout werd gemaakt op een klap van Michelle Schuur. TTT-starter Lindsey Meadows hield Pirates puntloos, maar de ploeg kwam ineens terug in de zevende inning op haar opvolgster Claudia Volkmann. En Pirates, dat TTT met 7-4 outhitte, kwam heel dicht bij de gelijkmaker. Met Rhowan Stuart, Kelsy Pieneman en Mickey Ras (allen honkslag) op de honken en twee uit dreunde Resa ter Heegde de bal het linksveld in. Op haar tweehonkslag scoorden de eerste twee en in een alles-of-niets poging rende ook Ras door naar de thuisplaat. Maar de aangooi vanuit het linksveld was perfect en catcher Dinet Oosting deed de rest. Zij tikte de loopster uit en dat betekende het einde van de wedstrijd.

In de tweede wedstrijd nam Pirates een snelle 2-0 voorsprong in de eerste inning, maar TTT kwam gelijk langszij op een tweehonkslag van Petya Sokolova. De thuisploeg voegde twee runs toe in de derde inning, gevolgd door insurance run in de vierde slagbeurt. Pirates kon hier nog slechts één punt tegenover stellen via een homerun van Rhowan Stuart.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse