SB Hoofdklasse

Dubbele winst softbal-koplopers Olympia Haarlem & Neptunus

Britt Vonk (Olympia Haarlem) zet de toon in Game 2 tegen Sparks Haarlem met een lead-off triple. Olympia won tweemaal om koploper te blijven. Foto/copyright: Fred Versluis.

Dubbele winst softbal-koplopers Olympia Haarlem & Neptunus

Een week nadat Olympia Haarlem bezit nam van de koppositie in de Softbal Hoofdklasse kwam de ploeg tweemaal tot winst tegen Sparks Haarlem (9-6, 10-3). Hierdoor behoudt de regerend landskampioen een voorsprong van vier punten op Neptunus, dat sinds half april de enige koploper was. Neptunus won dit keer ook weer tweemaal tegen Tex Town Tigers, maar had wel eenmaal een verlenging nodig. Na een 10-0 mercy-rule winst in vier innings viel de beslissing in het tweede duel pas in de achtste slagbeurt en won Neptunus met 7-6. Roef!, dat een week geleden Neptunus een dubbele nederlaag toediende, won beide wedstrijden bij UVV (10-4, 5-2), passeerde zodoende Sparks Haarlem op de ranglijst en nestelde zich op de derde plaats. In Amsterdam was er een puntrijke double-header tussen Amsterdam Pirates en Onze Gezellen. Beide teams kwamen tot een mercy-rule overwinning. OG won het eerste duel in zes innings met 10-2. De tweede ontmoeting leek eerder richting verlenging te gaan, maar Pirates toonde enorme veerkracht. Tweemaal bracht de ploeg de stand in balans (4-4 en 10-10), waarna een 7-run rally in de zesde inning voor een 17-10 mercy-rule eindstand zorgde. Door deze overwinning verliet Pirates de laatste plaats, die nu weer wordt ingenomen door UVV. Beide teams hebben weliswaar hetzelfde aantal punten, maar Pirates speelde twee wedstrijden minder.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 20-34, Neptunus 18-30, Roef! 18-22, Sparks Haarlem 17-20, Tex Town Tigers 18-18, Onze Gezellen 17-10, Amsterdam Pirates 18-6, UVV 20-6.

Het seizoen in de Softbal Hoofdklasse is nog niet eens halverwege, maar zorgt nu al voor de nodige spanning zowel aan de top als aan de onderkant van de ranglijst. Olympia Haarlem en Neptunus hebben ogenschijnlijk een comfortabele voorsprong, maar met nog meer dan twintig competitiewedstrijden te spelen kan er nog van alles gebeuren. Achtervolgers Roef!, Sparks Haarlem en Tex Town Tigers staan op het moment dicht bij elkaar, maar kunnen zomaar opstomen naar de eerste of de tweede plaats. En daar draait het aan het einde van de reguliere competitie om. Doordat er (ook dit seizoen) geen play-offs zijn gaan de twee bovenste ploegen weer rechtstreeks naar de Holland Series. Aan de onderkant zal er ook de nodige spanning blijven. Momenteel verblijven Amsterdam Pirates en UVV al enige tijd ‘in de kelder’, maar Onze Gezellen staat slechts vier punten voor op dit tweetal. Ook deze teams hebben uiteraard nog ruim twintig wedstrijden op de agenda staan en de rangschikking kan zomaar volledig veranderen. Zoals de legendarische New York Yankees-catcher Yogi Berra in de jaren zestig al terecht stelde ”It ain’t over, till it’s over!”. En daar had hij natuurlijk volledig gelijk in. We hebben nog veel mooi en spannend softbal voor de boeg!

aanvullingen

Sparks Haarlem moest op zaterdag tweemaal de meerdere erkennen in titelverdediger Olympia Haarlem. Twee dagen eerder was Sparks nog succesvol tegen een andere stadgenoot, Onze Gezellen. Op donderdagavond kwam Sparks tot een 8-0 shutout tegen OG in het eerste duel van hun verschoven double-header, die oorspronkelijk voor 27 mei was vastgesteld. Het tweede duel volgt op 8 juni. Sparks trad in deze wedstrijden aan met een aantal aanvullingen. Zo speelde Esmee Ames tegen Olympia voor het eerst in een Sparks-uniform na te zijn teruggekeerd van haar Amerikaanse college-seizoen. Maar ook de Amerikaanse Linnie Malkin (outfield/eerste honk) debuteerde en zij gaf gelijk haar visitekaartje af. Na een 1-uit-4 optreden tegen Onze Gezellen op donderdagavond sloeg ze tegen Olympia in beide wedstrijden twee honkslagen, waaronder beide keren een homerun. Malkin, die vorig jaar een NFCA First Team All-American was, sloeg vijf punten binnen. In vier seizoenen in het team van de University of Arkansas sloeg Linnie Malkin 50 homeruns (154 RBI’s, 85 punten gescoord, 143 hits), waarvan 22 in het seizoen 2022.

Ook in het team was Olympia Haarlem was er zaterdag buitenlandse aanvulling. In het tweede duel tegen Sparks Haarlem debuteerde Anna Zoulová in de cirkel en werd gelijk de winnende werpster. Twee weken geleden nam Zoulová met Tsjechië deel aan de oefenreeks tegen de Nederlandse nationale ploeg. In haar debuutwedstrijd (Game 2 van de double-header) werd ze gesteund met acht punten, twee in elk van de eerste vier innings, op weg naar de winst. Olympia opende met twee punten in de eerste inning. Britt Vonk begon met een driehonkslag, waarna Brenda Beers volgde met een stootslag-honkslag. Vonk scoorde na een wilde worp en Beers na een honkslag van Cindy van der Zanden. Even later halveerde Sparks de achterstand toen Linnie Malkin homerde. Maar daar bleef het bij, want Olympia liep uit naar 8-1, dankzij productief slagwerk van Brenda Beers (2-run triple), Marijn Crouwel (RBI-single), Machteld Rector (RBI-double), Cindy van der Zanden (RBI-single) en Franka van Dijk (RBI-triple). Sparks kwam nog terug tot 8-3 via een 2-run double van Malkin, maar daar stonden ook weer twee Olympia-punten tegenover.

In het eerste duel draaide Olympia een 6-5 achterstand om in een 9-6 overwinning. De ploeg sloeg in de eerste inning toe met een 4-run rally via een opofferingsslag van Cindy van der Zanden, een driehonkslag van Jessie van Aalst, honkslag van Franka van Dijk en een wilde worp. Sparks antwoordde met twee runs in de eerste inning na een driehonkslag van Suka Van Gurp en honkslag van Riangela Flanegin. Nieuwkomer Linnie Malkin bracht de stand vervolgens in de derde inning in balans met een 2-run homerun. Een driehonkslag van Cindy van der Zanden zorgde voor een hernieuwde Olympia-voorsprong (vierde inning), maar daar stonden twee Sparks-punten (vijfde inning) tegenover via een fout en honkslag. Maar de nipte 6-5 voorsprong was onvoldoende voor Sparks. Twee fouten vormden de inleiding voor twee Olympia-punten in de zesde inning, waarna Lorraine Kieft de winst bezegelde met een 2-run homerun in de zevende slagbeurt.

Linnie Malkin (#1) sloeg twee homeruns voor Sparks Haarlem, maar de ploeg stond in beide wedstrijden tegen koploper Olympia Haarlem met lege handen. Foto: Fred Versluis.

extra inning

Neptunus kwam tweemaal tot winst tegen Tex Town Tigers. In het eerste duel had de ploeg eigenlijk aan één inning genoeg, want toen werd negenmaal gescoord in de derde inning. De eerste vier daarvan werden al gescoord voordat de eerste uit kon worden genoteerd. Hoogtepunt in deze rally was een baseclearing, 3-run double van Damishah Charles, die de stand met haar klap opvoerde van 6-0 naar 9-0. Vier wijd met volle honken voor Eva Voortman in de vierde inning leverde het tiende punt op en maakte voortijdig een einde aan de wedstrijd.

In de tweede wedstrijd kwam de winst een stuk moeizamer tot stand. Neptunus stond na drie slagbeurten met 5-0 voor, maar de ploeg verspeelde de voorsprong en zag TTT de wedstrijd in eigen voordeel omdraaien. Na vijf innings was het TTT dat met 6-5 de leiding had. Pas in de zevende inning wist Neptunus op gelijke hoogte te komen, waarna een inning later het beslissende punt kon worden gescoord.

Ook bij Tex Town Tigers was er een debutant, de Amerikaanse Alexa Nemeth. De linkshandige pitcher en eerste honkvrouw speelde in de NCAA in het team van Elon University. Net als Linnie Malkin van Sparks Haarlem had ook Alex Nemeth een opmerkelijk debuut, want ook zij sloeg gelijk een homerun. Neptunus scoorde tweemaal in de eerste inning en voegde drie runs toe in de derde slagbeurt. Een nieuwe mercy-rule stand leek in de maak, maar in de vierde inning kwam de ommekeer. Annemiek Jansen sloeg een lead-off homerun en even later was het nieuwkomer Alexa Nemeth die een 2-run homerun sloeg en dat was tevens haar allereerste Hoofdklasse-honkslag! Een prestatie die niet vaak is voorgekomen.

In de vijfde inning zorgde Dinet Oosting met een 2-run double voor een gelijke stand. Na een werpsterswissel nam TTT de leiding via een opofferingsslag van Petya Sokolova. Deze minimale 6-5 voorsprong was bijna genoeg. TTT was in de tweede helft van de zevende inning één uit verwijderd van de winst, maar Neptunus had wel loopsters op het eerste en derde honk. Toen was het pinch-runner Kelly Hoenen die de gelijkmaker kon scoren op een infield-hit van Renske Tellekamp. Neptunus dwong zodoende een verlenging af. Even later, met twee uit in de achtste inning, was het voormalig TTT-speelster Laura Wissink die een walk-off single sloeg en Neptunus de winst bezorgde.

rallies

In Vleuten won Roef! de double-header bij UVV. In het openingsduel scoorde de ploeg viermaal in zowel de eerste als de tweede slagbeurt, maar uiteindelijk moesten alle zeven innings worden gespeeld en was er bijna twee-en-half uur nodig om de wedstrijd af te sluiten. Honkslagen van Bente Zwanenburg, Sterre den Duijn en Emma de Brouwer plus een fout zorgden voor de eerste rally. In de tweede inning was een 2-run homerun van Briana Marcelino het hoogtepunt. UVV wist wat terug te doen in de tweede inning dankzij een honkslag van Merel van Mildert en tweehonkslag van Laura Arp. Maar de achterstand kon niet meer ongedaan worden gemaakt. Met een 9-2 stand kon UVV in de vijfde inning ook nog twee keer scoren, maar verder kwam de ploeg niet.

Hoewel Roef! ook in de tweede ontmoeting snel op voorsprong kwam was het dit keer wat spannender, omdat de Moergestelse ploeg niet veel afstand kon nemen. Met een 1-1 stand was de tweede inning beslissend, want daarin scoorde Roef! drie punten via een honkslag van Onaisha Franka, driehonkslag van Jessica Goldyn en een wilde worp. Dat was voldoende.

homeruns

Homeruns, maar ook veel honkslagen en punten waren er te zien op het Amsterdamse Loek Loevendie Ballpark. Amsterdam Pirates en Onze Gezellen scoorden samen 39 punten en lieten 47 honkslagen noteren, waaronder vier homeruns. Maar ook was er een aantal verdedigende fouten en dat zorgde eveneens voor de nodige punten. Beide teams wonnen via de mercy-rule.

In de eerste wedstrijd nam Onze Gezellen een snelle voorsprong via een RBI-double van Karin Adriaansz-Tuk (eerste inning) en homerun van Sarah Evers (tweede inning), haar eerste in de hoogste afdeling. Een homerun zorgde ook voor een gelijke stand, want in de vierde inning was het Jeske Meewisse die een 2-run homerun sloeg voor de thuisploeg. Dat was haar eerste homerun sinds 28 augustus 2021. Maar OG hernam de leiding in de vijfde inning toen driemaal kon worden gescoord na twee foute aangooien op stootslagen. Een 5-run rally volgde in de zesde inning met als hoogtepunten een 3-run triple van Rachel Henks en een 2-run homerun van Karin Adriaansz-Tuk. Dat was haar vijfde van dit seizoen en de zeventigste in haar nu al imposante loopbaan. Met vijf homeruns deelt de All-Time Homerun Leader nu de eerste plek in deze categorie met Dinet Oosting (TTT).

Het scoreverloop in de tweede wedstrijd was bijzonder. Halverwege de derde inning stond OG met 4-2 voor, maar kwam Pirates langszij. OG scoorde vervolgens driemaal in zowel de vierde als vijfde inning, maar daar stonden ook weer Amsterdamse punten tegenover. OG hernam de leiding in de vierde inning (7-4) en Pirates antwoordde met twee punten. Een inning later bouwde Onze Gezellen een 10-6 voorsprong op. Dit keer volgden vier Pirates-punten en kwam de stand opnieuw in balans. Wat daarna volgde was een spectaculaire zesde Pirates-slagbeurt, waarin de ploeg tot een 7-run rally kwam en het duel via de mercy-rule kon afsluiten.

baseclearing double

OG scoorde tweemaal in de eerste inning, maar even later werd die voorsprong gehalveerd toen Kelsy Pieneman de bal over de omheining in het midveld sloeg en daarmee haar eerste Hoofdklasse-homerun in de boeken liet opnemen. En zo kon zij voor het eerst ongedwongen een rondje over de honken lopen in wat haar 151e competitiewedstrijd was sinds haar debuut in 2018. Vijf innings later haalde Pieneman nogmaals uit voor Pirates op een wel heel belangrijk moment.

In de derde inning maakte Pirates een 4-2 achterstand ongedaan, dankzij een tweehonkslag van Jeske Meewisse en een honkslag van de van USA-college teruggekeerde Uchenna Jong Loy. Onze Gezellen hernam de leiding in de vierde inning via een 2-run double van Babs de Jonge en een honkslag van Masha Meloni. Klappen van Meewisse (honkslag) en Jong Loy (opofferingsslag) brachten de stand terug naar 7-6.

Even leek OG in de vijfde inning toe te slaan toen driemaal werd gescoord op back-to-back-to-back RBI-doubles van Karin Adriaansz-Tuk, Babs de Jonge en Cheska Ham. Maar met twee uit in de vijfde Amsterdamse slagbeurt kwam de thuisploeg opnieuw sterk terug. Lizzie Clarijs en Uchenna Jong Loy produceerden beiden een 2-run single en dat zorgde voor een 10-10 stand op het scorebord.

Een slagvaardige zesde Amsterdamse slagbeurt volgde. Met één uit en drie loopsters op de honken haalde Kelsy Pieneman wederom flink uit op een beslissend moment. Dit keer verliet de bal niet het veld, maar sloeg ze wel een baseclearing, 3-run double om Pirates op een 13-10 voorsprong te zetten. Daar bleef het niet bij. Met twee uit scoorde Pieneman zelf na een doorgeschoten bal (op een strikeout), waarna nog een punt kon worden gescoord na een fout. Rhowan Stuart en Winke Verdick volgden met back-to-back RBI-doubles. De klap van Verdick werd zodoende een walk-off hit, want die bracht de stand op 17-10. Einde wedstrijd!

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse