HB Hoofdklasse

RCH plaatst zich als laatste voor bovenste vier in Lucky Day Hoofdklasse

Foto: Henk Vork

RCH plaatst zich als laatste voor bovenste vier in Lucky Day Hoofdklasse

In de laatste speelronde van de eerste ronde van Lucky Day Hoofdklasse, stond er tussen RCH en Twins nog veel op het spel. De winnaar van de serie zou zich namelijk plaatsen voor de bovenste vier. Komende week speelt de top vier nog niet, wegens de European Champions Cup. De onderste vijf competitie begint wel weer op donderdag.

HCAW – UVV

Op vrijdagavond vond een verrassende wedstrijd plaats tussen de nummer twee en de nummer negen uit de Lucky Day Hoofdklasse. UVV kwam in de zesde inning als eerst op voorsprong. De inning begon met een tweehonkslag van Malcolm Marlin, hij verschoof naar het derde honk op een bunt single van Ryan Wheat. Marlin kon scoren op een honkslag van Quin Cotton, Wheat belandde op het derde honk. Hij kon scoren terwijl Tijmen Takke in een dubbelspel sloeg.

Een inning later kwam HCAW op gelijke hoogte. Bij UVV pitcher Jurjen van Zijl raakte na zes solide innings de tank leeg. Twee honkslagen en één keer vier wijd zorgde voor volle honken. Ingmar Hutzezon nam het stokje over van Van Zijl. Op een wilde worp kon de 1-2 scoren en met twee uit sloeg Jair van Borkulo een honkslag waarop de gelijkmaker binnenkwam. In het restant van de wedstrijd kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, 2-2 was na negen innings (curfew) dus de einduitslag.

Na de spannende pot van vrijdagavond, ging het er een dag later een stuk anders aan toe. Na één inning stond HCAW al met 0-11 voor. In deze grote inning kwamen de honkslagen van Delano Selassa (single en double), Jeandro Tromp (2), Shurman Marlin, Kevin Dirksen (double) en Quintin de Cuba. Het was hierna moeilijk om terug te komen voor UVV. In de tweede inning wist de thuisploeg nog vier punten te scoren dankzij twee honkslagen, een veldfout en drie keer vier wijd. Dit was de enige aanval die UVV kon creëren. HCAW scoorde in het restant van de wedstrijd nog acht punten en zo werd er met 4-19 gewonnen door de ploeg van coach Danny Rombley. Aan slag blonk Delano Selassa uit. In zes slagbeurten sloeg hij vijf honkslagen, waaronder drie doubles. Ook verzamelde hij vier RBIs.

Box score (vrijdag)

Box score (zaterdag)

Curaçao Neptunus – Amsterdam Pirates

De tweede wedstrijd op vrijdagavond was ook een close game. In de derde inning wisten beide ploegen één run te scoren. Pirates deed dat als eerst. Na een lead-off double van Luca Pastor, verzamelde Roelie Henrique met zijn honkslag een RBI. Bij de thuisploeg begon de inning met vier wijd voor Rayshelon Carolina. Hij stal het tweede honk en kon even later scoren op een honkslag van Dwayne Kemp. De stand bleef acht innings lang op 1-1 staan. In de laatste inning braken de bezoekers uit Amsterdam door. Een driehonkslag van Roelie Henrique begon de slagbeurt, Tommy van de Sanden volgde met vier wijd. Door een dubbelspel wisten de Rotterdammers twee nullen te maken en de stand nog steeds gelijk te houden. Alex Madera maakte hier verandering in, hij sloeg een honkslag waarop Henrique binnenkwam. Na honkslagen van Kenny Berkenbosch en Jules Cremer (RBI) kon ook Madera scoren. Hiermee kwam de stand op 1-3, Neptunus wist niet meer te scoren en verloor zo dus ook de tweede wedstrijd van de serie tegen Pirates.

Met al twee Amsterdamse overwinningen in de serie, was er op zaterdag werk aan de winkel voor Neptunus. In de tweede inning namen de Rotterdammers een ruime 0-4 voorsprong. Na een honkslag van Christian Diaz, vier wijd voor John Polonius en geraakt werper voor Sheadion Jamanika stonden de honken vol met nul uit. Arthur Bonevacia kreeg ook vier wijd, 0-1. Keegan Pieternella sloeg een RBI single voor het tweede punt. Vier wijd voor Rayshelon Carolina zorgde voor de 0-3. Het vierde punt kwam op een sacrifice fly van Stijn van der Meer.

In de vijfde inning wist de thuisploeg voor het eerst te scoren. Op een single van Jason Jakobus werd twee keer gescoord. Hij scoorde zelf de 3-4 op een velders keus van Tommy van de Sanden. Een slagbeurt later bouwde Neptunus weer aan de voorsprong. Honkslagen van Sheadion Jamanika, Rayshelon Carolina (2B), Stijn van der Meer en Rogear Bernadina (3B) zorgden voor een drie runs in de inning. Neptunus won uiteindelijk met 3-7. Met deze overwinning zijn HCAW en Neptunus met het zelfde puntenaantal (20 W, 3 L, 1 T)  geëindigd in het eerste deel van de reguliere competitie.

Box score (vrijdag)

Box score (zaterdag)

Hoofddorp Pioniers – DSS/Kinheim

Een echt pitchersduel vond op zaterdag plaats tussen Eddie Aucoin en Nick Boxelaar. In de zesde inning opende Pioniers de score. Jack van Gorkum kwam op het honk door een veldfout. Hij verschoof naar het derde honk door een wilde worp en scoorde even later op een sacrifice fly van Miquel Willem. Bij DSS/Kinheim wilde het op aanvallend gebied niet klikken op de worpen van Aucoin. De negende inning begon met een honkslag van Julian Toppen. Hij sneuvelde op het tweede honk terwijl Urving Kemp op het honk kwam door een velders keus. Kemp stal het tweede honk en kon de gelijkmaker scoren op een honkslag van Jesse Velders. Velders scoorde zelf later ook nadat een aangooi van de midvelder in de dugout van Pioniers verdween. De thuisploeg kon in de tweede helft negen weer gelijkkomen op een RBI single van Vincent Mevissen. In de tiende inning werd er door beide ploegen niet gescoord. Een slagbeurt later lukte dat DSS/Kinheim weer niet, bij Hoofddorp lukte dat wel. Twee honkslagen van Terrance Heemskerk en Daan Terstall begonnen de inning. Door schijn verschoven beide honklopers een honk, waardoor Duncan Beljaards op het honk werd gezet met opzettelijk vier wijd. Met volle honken en nul uit sloeg Vincent Mevissen de bal door het midden, deze werd nog wel verwerkt door Amarensio Franka op korte stop, maar de nul op thuis kon niet gemaakt worden. Een walk-off win voor Hoofddorp Pioniers!

Ook op zondag werd er door beide teams weinig gescoord. Rick Rizvic gooide voor DSS/Kinheim tot de zevende inning een no-hitter, Terrance Heemskerk sloeg in deze inning een honkslag voor Pioniers. Voor de Haarlemse slagploeg kwam de eerste aanval in de tweede inning op een honkslag van Jesse van den Berg kon Jesse Velders scoren. In de zesde inning begon Julian Toppen met een tweehonkslag. Sem Kuijper en Jesse Velders kregen vier wijd waardoor de honken vol kwamen. Mees Robberse sloeg een sacrifice fly, waardoor Toppen de 2-0 kon scoren. Een slagbeurt later sloegen de Haarlemmers nog twee punten binnen. Het eerste punt kwam binnen op een wilde worp, later sloeg Sem Kuijper met een honkslag de 4-0 binnen. Dit werd ook de einduitslag in Haarlem.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

RCH-Pinguïns – Twins Oosterhout

Voor RCH combineerde Juan Carlos Sulbaran (W, 8 IP, 2 H, 0 R, 2 BB, 10 SO) en Moreno Vork (S, 1 IP, 0 H, 0 R, 0 BB, 2 SO) voor een shutout. Een belangrijke prestatie, want een overwinning was voor de Pinguïns nodig om nog kans te maken op een plek in de top vier. De thuisploeg nam in de derde inning een 1-0 voorsprong door vier keer vier wijd. Twee innings later werd de voorsprong verdubbeld. Met twee uit sloeg Jeldwin Orman een honkslag, hij verschoof naar het tweede honk door stelen. Dit gaf Raydley Legito de kans om hem met een honkslag binnen te slaan. Hier blijf het bij op offensief gebied, 2-0 was de einduitslag in Heemstede. Hierdoor staat de serie nu op 1-1 en was de zondag wedstrijd van groot belang.

In de beslissende wedstrijd voor plaatsing in de top vier, nam RCH in de vierde inning een gigantische voorsprong. Maar liefst zeven keer werd er gescoord. Een driehonkslag van Jesse Aussems begon de rally. Koen Werkman volgde al snel met een 3-run homerun. Nog wat honkslagen en veldfouten volgden, waardoor RCH met een glansrijke voorsprong de rest van de wedstrijd tegemoet ging. Twins wist nog tweemaal te scoren, RCH lukte dat nog één keer. De Heemstedenaren zagen vijf werpers op de heuvel verschijnen. T’Sean Martina begon en gooide vijf sterke innings, hierna volgden Mike van den Berg, Jan-Willem Geerts, Jeremy Young en Chris Koeiman.

Met deze overwinning heeft RCH-Pinguïns de laatste plek in de top vier behaald, zij zullen het in de komende weken opnemen tegen Curaçao Neptunus, HCAW en Amsterdam Pirates. In de onderste vijf strijden Twins Oosterhout, DSS/Kinheim, Hoofddorp Pioniers, Quick Amersfoort en UVV om twee wild card plekken, die alsnog plaatsing in de playoffs kunnen betekenen.

Box score (zaterdag)

Box score (zondag)

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse