ECC 2023

ECC 2023 Dag 1: HCAW wint ruim, Pirates verliest door walk-off

Foto: Louie Jay Sienders

ECC 2023 Dag 1: HCAW wint ruim, Pirates verliest door walk-off

Dinsdag 6 juni was de eerste dag van European Champions Cup in Amsterdam en Bussum. Tijdens de middagwedstrijden wist Parma makkelijk te winnen en behaalde Ostrava een zwaarbevochten overwinning. In de avond had HCAW weinig moeite met Rouen. Draci Brno en Amsterdam Pirates speelden een spannende pot die door een walk-off werd beëindigd.

Parma Baseball Club – Paderborn Untouchables

In een wedstrijd die voor beide ploegen op offensief gebied langzaam begon, was het de Italiaanse slagploeg die als eerst op het scorebord kwam. Na drie maal vier wijd, sloeg Luis Gonalez een double richting het rechtsveld. Hierop konden twee runs scoren. De 3-0 scoorde op een groundout van Cesare Astorri. Zo was er maar één honkslag nodig om drie keer te scoren.

In de vierde inning scoorde Parma wederom. Na vier wijd voor Noel Gonzalez, sloeg Manuel Joseph Timo een tweehonkslag. Hierdoor raakte het tweede en derde honk bezet. Op een grondbal van Alberto Mineo kon het vierde Italiaanse punt scoren.

Drie innings later ging de slagploeg van Parma wederom los. Na geraakt werper voor Noel Gonzalez sloeg Manuel Joseph Timo een driehonkslag. Hij kon zelf scoren op een sacrifice fly van Alberto Mineo. Hierna kwam Luis Gonzalez op het honk met vier wijd, hij verschoof naar het tweede honk door een wilde worp en scoorde op een RBI single van Cesare Astorri. Na zeven innings stond Parma voor met 7-0.

Een inning later maakte Parma een vervroegd einde aan de wedstrijd. Op een honkslag van Sebastiano Poma kon de 8-0 scoren, een RBI single van Alberto Mineo bracht de 9-0 binnen. Het tweede en derde honk waren bezet en door opzettelijk vier wijd voor Luis Gonzalez liepen de honken vol. Cesare Astorri joeg de bal over de hekken voor een grand slam homerun. Hierdoor wist Parma de eerste wedstrijd van de European Champions Cup met 13-0 te winnen.

De slagploeg van Paderborn kwam tot slechts drie honkslagen in acht innings. Alle honkslagen kwamen op het werpen van Pablo Guillen Diaz. Hij gooide de eerste zes innings, hierin gooide hij vijf strikeouts. Zijn opvolger was Matteo Bocchi, de voormalig Minor Leaguer gooide in twee inning vier strikeouts.

Box score

SKSB Arrows Ostrava – Bonn Capitals

In Bussum was de middagwedstrijd een stuk spannender. Vijf innings lang werd er niet gescoord. Voor de Arrows was Ondrej Satoria (7 IP, 5 H, 1 R, 0 ER, 1 BB, 4 SO) de stratende werper, voor de Capitals was dat de Curaçaose Jordan Lucas (7.1 IP, 8 H, 1 R, 1 ER, 1 BB, 0 SO). Beiden deden het erg verdienstelijk en hielden hun team lang in de wedstrijd.

De Duitsers kwamen in de zesde inning op een 1-0 voorsprong. Een honkslag van Eric Brenk begon deze rally. Brenk verschoof naar het tweede honk door een foute aangooi tijdens een pickoff. Op een diepe fly out van Phildrick Llewellyn kon hij naar het derde honk. Vanaf hier kon hij scoren nadat Joyce Terrell de bal hoog richting de tweede honkman sloeg, deze bal werd niet goed verwerkt.

In de achtste inning begonnen de knuppels van de Arrows op te warmen. Een lead-off triple van Rory Graf-Brennen gaf Matyas Kozel de kans om een RBI te verzamelen op een honkslag richting het rechtsveld. Kozel sneuvelde door een pickoff, net voordat Jakub Grepl een tweehonkslag sloeg. Grepl scoorde de 1-2 op een honkslag van Radim Novotny. Door een fout in het buitenveld kon Novotny naar het tweede honk doorschuiven, dit bleek van groot belang wat in de volgende at-bat scoorde hij op een single van Michael Vykoukal de 1-3.

Dit bleef de score in Bussum, waardoor de Arrows hun eerste overwinning van het toernooi wisten te bemachtigen.

Box score

HCAW – Rouen Huskies

Tijdens de avondwedstrijden waren de rollen omgedraaid. In Bussum werd er ruim gewonnen, terwijl het in Amsterdam enorm spannend was.

De slagploeg van HCAW kwam goed uit de startblokken. Al snel kwamen de honken vol door een honkslag van Delano Selassa en vier wijd voor Victor Draijer en Kevin Dirksen. Quintin de Cuba maakte hier mooi gebruik van en sloeg een 2-RBI double richting het linksveld. Door een aangooifout kon ook Dirksen vanaf het eerste honk scoren en verschoof De Cuba naar het derde honk. Jair van Borkulo volgde met een honkslag, waardoor het 4-0 werd. Een inning later werd er nog meer gescoord door HCAW de RBIs kwamen op honkslagen van Victor Draijer en Quintin de Cuba, evenals een productieve groundout van Jeandro Tromp.

In de derde inning werd de 7-0 voorsprong verdubbeld. Zeven keer vier wijd in de inning, was de voornaamste oorzaak. Er werd namelijk maar één honkslag geslagen, deze kwam van Jair van Borkulo.

Rouen wist in het restant van de wedstrijd nog wel tot scoren te komen, maar kon een mercy rule nederlaag niet ontlopen. HCAW won met 18-5 van de Rouen Huskies. Quintin de Cuba kende een goede dag in het slagperk, hij ging drie uit vier, met drie runs en drie RBIs, ook was hij de enige HCAW’er met een extra-base hit.

Box score

Draci Brno – Amsterdam Pirates

In de eerste inning leek het erop dat Draci Brno makkelijk met de overwinning weg zou lopen. De slagbeurt van de Draken begon namelijk met een single van Filip Mostek, gevolgd door een triple van Arnost Dubovy, die weer werd gevolg door een double van Andres Angulo. Al snel stond het 2-0 in Amsterdam. Angulo kwam ook nog tot scoren op een sacrifice fly van Jakub Hajtmar.

Lang werd er door beide ploegen niet meer gescoord. In de achtste inning kwam Amsterdam Pirates terug in de wedstrijd. Na een hit by pitch voor Luca Pastor en vier wijd voor Jason Jakobus, sloeg Roelie Henrique een 2-RBI double. 3-2 was nu de stand tussen Draci Brno en Pirates.

Een inning later kwam Pirates op gelijke hoogte. Kenny Berkenbosch begon de inning met vier wijd, hij werd vervangen door pinch-runner Tieme Nahuis. Door schijn verschoof hij een honk en na een sacrifice bunt stond hij op het derde honk. Op een groundout van Duco Nuijten kon Nahuis de gelijkmaker scoren. In de tweede helft van de negende inning maakte Brno een einde aan de wedstrijd. Jakub Hajtmar begon met single, Martin Pernicka deed hetzelfde. Door een opofferingsstootslag konden beide honklopers een honk opschuiven. Jakub Winkler kreeg opzettelijk vier wijd, hierdoor was met één uit de gedwongen loop weer actief. Filip Mostek bracht het winnende punt binnen met een honkslag richting het centerfield. Een walk-off win voor Draci Brno op de eerste dag van de European Champions Cup 2023!

Box Score

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2023