ECC 2023

ECC Dag 5: HCAW wint European Champions Cup 2023

Foto: Milan van der Breggen

ECC Dag 5: HCAW wint European Champions Cup 2023

In de ochtend streden Rouen en Paderborn tegen degradatie, de Huskies verloren deze battle. In Amsterdam werd in de middag het brons gewonnen door de Pirates en om 18:00 was het tijd voor de finale tussen Parma en HCAW. De ploeg uit Bussum trok, dankzij een sterke zesde inning, aan het langste eind en won de European Champions Cup 2023!

Draci Brno – SKSB Arrows Ostrava

Op de laatste dag van de European Champions Cup namen de twee Tsjechische ploegen het tegen elkaar op voor plek vijf en zes. Er werd in deze wedstrijd maar liefst vierentwintig keer gescoord. Uiteindelijk was het de ploeg van Draci Brno die aan het langste eind trok. Lead-off hitter van de draken, Tomas Chadim had een goede dag aan slag. Hij ging drie-uit-vier met onder andere een double en een triple. Ook verzamelde hij twee binnengeslagen punten. Aangewezen slagman Milan Prokop sloeg in de achtste inning een 2-run homerun waarmee de voorsprong van Brno werd verstevigd. Uiteindelijk won Brno met 14-10 van de Arrows, hiermee behaalde zij de vijfde plaats in de European Champions Cup 2023.

Box score

Rouen Huskies – Untouchables Paderborn

Op hetzelfde moment werd er in de Rob Hoffman Vallei gespeeld tegen degradatie naar de Federation Cup. In een spannende wedstrijd namen de Untouchables uit Paderborn het open tegen de Rouen Huskies.

Paderborn nam in de zesde inning een 0-1 voorsprong. Luca Rammelmann kwam op het met vier wijd en werd door Ladislaus Landwehr binnengeslagen met een tweehonkslag. De Huskies kwamen in de tweede helft van de inning meteen met een antwoord. Na een honkslag van Joris Bert en geraakt werper voor Gabriel Harrison stonden er met twee uit lopers op het eerste en tweede honk. Beide lopers schoven een honk op door te stelen. Dit gaf Louis Brainville de kans om zijn ploeg met een honkslag op voorsprong te brengen.

De Untouchables kwamen een inning later weer op gelijke hoogte. Op een wilde worp kon Bjarne Reinhardt de 2-2 scoren. Hij was de pinch-runner voor Linus Nixdorf die met vier wijd op het honk kwam.

Rouen pakte de voorsprong wederom in handen. In de tweede helft van de zevende inning kon Joseph Toubeaux scoren op een single van Dylan Gleeson. Een inning later kwam Louis Brainville op het honk door een veldfout, hij kon ook scoren nadat een bal in het rechtsveld niet gevangen kon worden. Rouen stond voor met 4-2 bij ingang van de negende inning. Toen ging het mis voor de Fransen. De honken liepen vol met nul uit door twee keer vier wijd en een bunt single van Henry Hüttner. Maurice Bendrien volgde met een RBI single, waardoor Paderborn nog maar met één punt achterstond. Luca Rammelmann bracht met een velders keus de gelijkmaker binnen. Hierna kreeg Finn Bergmann met volle honken vier wijd en werd er ook nog schijn gemaakt. Ineens stonden de Duitsers voor met 4-6. Rouen kon in de negende inning niets meer betekenen op offensief gebied, waardoor het Franse ticket voor de European Champions Cup volgens jaar dus zal worden vergeven aan de winnaar van de Federation Cup die nu ook bezig is.

Box score

Amsterdam Pirates – Bonn Capitals

Lang keek Pirates tegen een 0-4 achterstand aan. Bonn Capitals kwam in de tweede inning op voorsprong dankzij honkslagen van Lennart Weller, Luis Martin Carrion, Eric Brnek en Terrel Joyce (double). Een inning later werd het 0-4 door tweehonkslagen van Vincent Ahrens en Wilson Lee.

De slagploeg van Pirates kon geen grip krijgen op het werpen van sidearm pitcher Yanni Orfanidis. Zijn opvolger had het wat moeilijker. In de vijfde inning scoorde Pirates voor het eerst. Oliver van der Wijst kwam op het honk door vier wijd, Pim Vijfvinkel kreeg ook vier wijd. Beiden honklopers verschoven een honk door schijn. Op een aangooifout van de derde honkman kon de 1-4 binnenkomen.

Een inning later kwam Pirates op voorsprong. Denzel Richardson begon de slagbeurt met een honkslag, Kenny Berkenbosch kreeg vier wijd, beiden konden zij scoren nadat een hoge bal van Oliver van der Wijst niet gevangen kon worden. Luca Pastor volgde met een tweehonkslag waarop de gelijkmaker binnenkwam. Pastor scoorde zelf de 5-4 op een RBI single van Jason Jakobus.

In de zevende inning gingen de slagmensen van Pirates los. Zeven keer werd er gescoord, mede dankzij honkslagen van Alex Madera, Denzel Richardson (single en double), Kenny Berkenbosch (double), Oliver van der Wijst (triple), Luca Pastor en Roelie Henrique.

Bonn kwam in de negende inning nog tweemaal tot scoren, maar kon niet in de buurt van Pirates komen. Met deze overwinning behaald Amsterdam Pirates de derde plek tijdens deze European Champions Cup.

Box score

HCAW – 1949 Parma Baseball Club

Lang leek het erop dat Parma met het Europees clubkampioenschap naar huis zou gaan. In de derde inning werd een 0-2 voorsprong genomen. Een tweehonkslag van Noel Gonzalez gaf Riccardo Flisi de kans om het eerst punt van de wedstrijd te scoren. Manuel Joseph Timo volgde met een RBI single, waardoor het 0-2 werd. De slagploeg van HCAW kon weinig doen met worpen van starting pitcher Pablo Guillen Diaz. In de vierde inning scoorde Victor Draijer het eerste punt van de Bussumers via een homerun.

Parma vergrote de voorsprong weer in de zesde inning. Met twee uit begon Luis Gonzalez een rally door vier wijd af te dwingen. Alberto Mineo volgde met een honkslag, hierna was het Cesare Astorri met een 2-RBI double. Hiermee werd de stand in Bussum 1-4.

In de tweede helft van de inning bracht Parma Carlos Contreras op de heuvel, dit bleek niet de beste keuze. Drie honkslagen oprij begonnen de inning. Een double van Delano Selassa werd opgevolgd door singles van Victor Draijer en Jeandro Tromp. Met twee uit en nog twee lopers op de honken, sloeg Shurman Marlin een verre homerun richting het centerfield. Ineens stond HCAW voor en het momentum bleef in handen van de ploeg van coach Danny Rombley. Twee slagmensen later, sloeg Max Draijer een 2-run homerun. Hiermee kwam HCAW op een 8-4 voorsprong.

Een inning later, voegde HCAW nog wat punten toe aan het scorebord. Een RBI double van Quintin de Cuba bracht Jeandro Tromp (walk) over de thuisplaat. Met volle honken kreeg Max Draijer later in de inning vier wijd, waardoor het 10-2 werd. De 11-2 kwam binnen op een RBI single van Delano Selassa.

Dennis Burgersdijk (2 IP, 1 H, 0 R, 0 ER, 0 BB, 2 SO) gooide zonder problemen de zevende en achtste ining als reliever van Kaj Timmermans (W, 6 IP, 5 H, 4 R, 4 ER, 1 BB, 2 SO). Closer Nick Keur gooide de negende inning en eindige de wedstrijd met een strikeout.

Met deze 11-4 overwinning kroont HCAW zich als Europees Clubkampioen 2023, een knappe prestatie tegen Parma, dat de afgelopen twee jaar deze titel wist te bemachtigen. Dit was ook de eerste overwinning van de European Champions Cup in de historie van de club uit Bussum.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2023