SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem neemt derde plaats over van Roef!

Eva Voortman sloeg een walk-off, 2-run single voor Neptunus in het eerste duel tegen UVV en werd voor de dertiende keer winnende werpster. Foto: Robert Bos

Sparks Haarlem neemt derde plaats over van Roef!

Het was weer stuivertje wisselen om de derde plek in de Softbal Hoofdklasse. Door een dubbele overwinning op Roef! (6-2, 4-2) op een zonovergoten zaterdagmiddag passeerde Sparks Haarlem de Moergestelse ploeg op de ranglijst en nam bezit van de derde plaats. Roef! zakte hierdoor naar de vierde positie. Koplopers Olympia Haarlem en Neptunus kwamen allebei weer tot winst. Olympia was te sterk voor Amsterdam Pirates (7-1, 7-2), Neptunus won tegen UVV (2-1, 9-2), maar boekte een moeizame zege in de eerste ontmoeting. Onze Gezellen was succesvol bij Tex Town Tigers, dat hierdoor wat verder achterop raakte bij de huidige top-vier. De Haarlemse ploeg won tweemaal (9-3, 13-11), waaronder een extra-inning winst in de tweede wedstrijd, zodat meer afstand werd genomen van de twee hekkensluiters in de hoogste afdeling.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 22-38, Neptunus 20-34, Sparks Haarlem 20-26, Roef! 20-22, Tex Town Tigers 20-18, Onze Gezellen 20-14, Amsterdam Pirates 20-6, UVV 22-6.

dominant

De pitching domineerde bij Olympia Haarlem in de thuisdubbel tegen Amsterdam Pirates. De koploper en regerend landskampioen scoorde in beide wedstrijden zeven punten en sloeg vijftien honkslagen. Maar meer nog was het de pitching die slechts drie tegenpunten toestond, weinig scoringskansen weggaf en de winst veiligstelde in de twee wedstrijden. Lisa Hop en Jessie van Aalst gooiden beiden een complete wedstrijd en schakelden allebei elf slagvrouwen met drie slag uit. In het eerste duel gooide Hop een 3-hitter.

Toch kende de eerste ontmoeting tot halverwege een spannend scoreverloop, want in de vierde inning stond er een 1-1 stand op het scorebord. Olympia scoorde als eerste in de tweede inning toen Jessie van Aalst opende met een driehonkslag en scoorde na een honkslag van Franka van Dijk. Pirates kwam langszij in de vierde inning. Met Lizzie Clarijs (vier wijd) en Uchenna Jong Loy (tweehonkslag) scoorde de eerste de gelijkmaker na een honkslag van Jeske Meewisse. Het bleef voor Pirates de enige slagbeurt waarin de ploeg in scoringspositie kwam. Olympia hernam de leiding in de eigen vierde slagbeurt door driemaal te scoren, dankzij honkslagen van Franka van Dijk en Amy Udink. Nog eens drie punten volgden in de vijfde inning op uithalen van Jessie van Aalst en Franka van Dijk (2-run double). Lisa Hop deed als pitcher de rest.

In het tweede duel kreeg Pirates wat meer scoringsmogelijkheden, maar Jessie van Aalst stond slechts twee punten toe en de winst van Olympia kwam niet in gevaar. De Haarlemse ploeg scoorde in de tweede inning tweemaal doordat Lisa Hop en Britt Vonk vier wijd kregen met volle honken. Een wilde worp zorgde een inning later voor het eerste tegenpunt, een fout bezorgde Olympia weer een punt. Olympia nam vervolgens definitief afstand in de vierde inning na een 2-run single van Cindy van der Zanden. Twee insurance runs volgden in de zesde inning, waarin Lisa Hop begon met een inside-the-park-homerun en Jessie van Aalst even later een puntscorende honkslag afleverde.

moeizaam

Neptunus lijkt het de laatste paar weken wat lastig te hebben. Op 18 mei leed de ploeg de eerste nederlaag van het seizoen (12-7 bij Olympia Haarlem), waarna tweemaal nipt werd gewonnen van Onze Gezellen (4-3, 5-3). Dat werd weer gevolgd door de dubbele nederlaag tegen Roef! (3-2, 11-9), waardoor de eerste plaats uit handen werd gegeven. Een week geleden won Neptunus wel tweemaal tegen Tex Town Tigers, maar de winst in het tweede duel (7-6) kwam toen pas in de achtste inning tot stand. Dit keer was het UVV dat het Neptunus in de eerste ontmoeting lastig maakte en in de zevende inning zelfs een 1-0 voorsprong nam.

Pitcher Eva Voortman gooide een prima partij. De linkshander kwam tot vijftien strikeouts en stond slechts drie honkslagen toe, maar gooide het hele duel zonder voorsprong. In de eerste helft van de zevende inning opende Naomi Andringa voor UVV met een honkslag en scoorde toen Marleen van Gastel volgde met een tweehonkslag. Voortman schakelde de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit en Van Gastel’s pinch-runner Merel van Mildert werd later via een pick-off uitgeschakeld, maar ze keek wel tegen een 1-0 achterstand aan. Ondertussen werd de Neptuniaanse slagploeg in bedwang gehouden door Lauren Heijnsdijk. De hoofdklasse-rookie schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit en een verrassing leek in de maak. Maar even later zorgde Eva Voortman zelf alsnog voor de winst. Met één uit en Anouk van den Heuvel (honkslag) en Judith Buschman (vier wijd) op de honken nam Ilona Marcelis de UVV-pitching over. Zij kreeg de honken vol nadat ze Reganied Franka met een worp raakte. Hierna tekende Eva Voortman voor een walk-off, 2-run single en won Neptunus met 2-1. En daarmee werd ze voor de dertiende keer dit seizoen winnende werpster.

Lauren Heijnsdijk gooide een prima wedstrijd voor UVV in Game 1 tegen Neptunus. Foto: Robert Bos.

In het tweede duel had Neptunus aan vijf innings genoeg om tot een mercy-rule overwinning te komen. Maar toch leek ook dit keer een moeizame winst in de maak. Een lead-off homerun van Eva Voortman in de eerste inning en een klap van Tammie Lijbers zetten Neptunus op een vroege 2-0 voorsprong. Echter, dit keer kwam UVV op gelijke hoogte in de vierde inning na slagwerk van Michelle van Waveren (velderskeus) en Renée Scholte (honkslag). Neptunus hernam onmiddellijk de leiding dankzij een driehonkslag van Minke Blok en een opofferingsslag van Judith Buschman. In de vijfde inning kwam Neptunus tot een 5-run rally om tot een mercy-rule puntenverschil te komen. In deze rally sloeg Anouk van den Heuvel een 2-run double en volgde Minke Blok met een 2-run homerun. Het negende punt kwam tot stand op een walk-off single van pinch-hitter Willemijn de Jong. Dat was haar eerste honkslag in de hoofdklasse in wat haar dertiende wedstrijd was. In haar eerste tien wedstrijden werd De Jong telkens ingezet als pinch-runner en kreeg toen geen slagbeurten. De rookie kreeg haar eerste slagbeurt een week geleden tegen Tex Town Tigers (binnenhoog), maar nu was er haar eerste hoofdklasse-honkslag.

slagvaardig

Sparks Haarlem en Roef! deelden voor aanvang van hun double-header op zaterdag de derde plaats. Sparks Haarlem was naast Roef! gekomen door twee dagen eerder het tweede uitgestelde duel tegen Onze Gezellen met 7-1 te winnen.

Op zaterdag bouwde Sparks in de eerste wedstrijd al een snelle 6-0 voorsprong op. Grace Wrixon zorgde met een tweehonkslag voor twee punten in de eerste inning. Een 4-run rally volgde in de derde slagbeurt. Daarin leverde Wrixon (3-uit-5, drie RBI’s) een puntscorende honkslag af. Als pitcher schakelde de Australische acht slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts vijf honkslagen toe. In de zesde inning kwam haar shutout ten einde na een fout en een tweehonkslag van Sterre den Duijn.

Grace Wrixon sloeg drie hits, had drie RBI’s en was winnende werpster in het eerste duel van Sparks Haarlem. Foto: Fred Versluis.

Eén inning was genoeg voor Sparks Haarlem om tot winst te komen in het tweede duel. Dat was de vijfde inning waarin viermaal werd gescoord. Op dat moment keek de Haarlemse ploeg tegen een 1-0 achterstand aan. Dat punt was in de tweede inning gescoord via een lead-off homerun van Briana Marcelino. Er leken meer punten in de maak, maar Roef! liet drie loopsters achter. Sparks draaide het duel om in de vijfde inning. De gelijkmaker werd toen gescoord na vier wijd met volle honken voor Grace Wrixon, waarna Suka Van Gurp volgde met een baseclearing, 3-run double. Er bleven daarna nog wel drie loopsters achter, maar de vier punten bleken voldoende. Roef! wist hier alleen nog een punt tegenover te stellen in de tweede helft van de vijfde inning. En zodoende kwam een slagvaardig Sparks Haarlem niet alleen tweemaal tot winst tegen Roef!, maar nam de ploeg ook bezit van de derde plaats.

puntrijk

Het was niet alleen een zonnige zaterdagmiddag in Enschede, maar ook een puntrijke. Tex Town Tigers en Onze Gezellen kwamen samen tot 36 punten. Daarvan werden er 22 gescoord door OG, dat beide wedstrijden in winst omzette. Maar toch viel de beslissing in de ontmoetingen pas laat. In de eerste wedstrijd brak Sparks Haarlem een 3-3 stand met een 6-run rally in de zevende inning. In het tweede duel werden de winnende punten in de achtste inning gescoord.

OG werkte in de eerste ontmoeting een 1-0 achterstand weg door driemaal te scoren in de vierde inning. De ploeg nam de leiding over na een 2-run double van Cheska Ham, die even later zelf scoorde na een opofferingsslag van Masha Meloni. Honkslagen van Katharina Szalay (vierde inning) en Dinet Oosting (zesde inning) brachten de stand weer in balans. Maar daarna sloeg OG toe met een 6-run rally met twee uit in de zevende inning. Honkslagen van Babs de Jonge (1-run), Cheska Ham (2-run), Puk de Groot (1-run) en Sanne Halderman (1-run), plus een fout, zorgden voor de punten. Tex Town Tigers liet elf loopsters op de honken achter. De ploeg kwam tot acht honkslagen, waaronder drie van Shaneequa Kock, die voor het eerst dit seizoen in actie kwam voor de Enschedese hoofdmacht.

verlenging

Soms zegt een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong niets. Zo stond Onze Gezellen in de tweede wedstrijd halverwege de zesde inning inning met 9-3 voor, maar Tex Town Tigers kwam toen tot een 7-run rally en nam een 10-9 voorsprong! OG hernam de leiding in de zevende (11-10), maar TTT antwoordde met een punt en dwong een verlenging af. Daarin scoorde OG de beslissende punten.

Met een 1-1 stand scoorde OG driemaal in de derde inning. Twee van die punten werden gescoord op een driehonkslag van Karin Adriaansz-Tuk, die in de eerste inning al een RBI-double had laten noteren. TTT kwam terug tot 4-3 na klappen van Alexa Nemeth en Marije Oosting, maar OG leek vanaf de vijfde inning definitief afstand te nemen. In die slagbeurt werd tweemaal gescoord en drie punten volgden in de zesde inning. In beide slagbeurten sloeg Puk de Groot een puntscorende honkslag.

Maar het duel was verre van beslist, want TTT produceerde een 7-run rally in de eigen zesde slagbeurt. Met twee loopsters op de honken en één uit waren er vijf puntscorende honkslagen te zien. Die kwamen van de knuppels van Katharina Szalay, Dinet Oosting, Alexa Nemeth, Marije Oosting (double) en Shaneequa Kock. OG hernam de leiding in de zevende inning, maar Dinet Oosting zorgde even later met een tweehonkslag voor een gelijke stand, zodat een verlenging nodig was.

In de achtste inning nam OG voor de vierde keer de leiding na een tweehonkslag van Desiree Adriaansz en een velderskeus-klap van Sarah Evers. Dit keer kon TTT de achterstand niet meer ongedaan maken.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse