SB Hoofdklasse

Eva Voortman bijna Perfect; Maxime van Dalen maakt rentree

Eva Voortman (Neptunus) ontwijkt de tik van korte stop Riangela Flanegin (Sparks Haarlem). In het eerste duel gooit ze een No-Hitter. Foto: Fred Versluis.

Eva Voortman bijna Perfect; Maxime van Dalen maakt rentree

Aan de top van de ranglijst in de Softbal Hoofdklasse veranderde er niets, want koplopers Olympia Haarlem en Neptunus kwamen allebei weer tot winst, maar troffen wel taaie tegenstanders. Lijstaanvoerder Olympia won tweemaal tegen Onze Gezellen (5-2, 12-5), maar wist in het eerste duel pas in de zevende inning toe te slaan. Neptunus had de handen vol aan een zich prima verwerend Sparks Haarlem en kwam in beide wedstrijden nipt tot winst (1-0, 5-4). Onder de top-twee begint het steeds interessanter te worden, want Sparks Haarlem, Roef! en Tex Town Tigers staan nu wel heel dicht bij elkaar. Door het dubbele verlies voelt Sparks Haarlem nu de hete adem in de nek van Roef!, dat de punten deelde met Amsterdam Pirates (3-4, 7-4) en Tex Town Tigers, dat UVV tweemaal de baas (7-2, 7-5) bleef. Probleem voor dit drietal is echter de twee koplopers, want zolang die blijven winnen, lopen ze uit en doordat het genoemde trio zelf punten morst wordt de achterstand groter. Met andere woorden, titelverdediger Olympia Haarlem en Neptunus lijken regelrecht op de Holland Series af te stevenen. Zoals bekend zijn er dit jaar (opnieuw) geen play-offs en plaatst de top-twee zich voor de seizoensfinale. Maar het seizoen is nog lang en bovendien blijft de volgorde op de ranglijst achter dit tweetal wel degelijk van belang voor de verdeling van de plekken in de Europese bekertoernooien van volgend jaar als er meer daan twee deelnemers zijn. In de kelder van de ranglijst deed Amsterdam Pirates goede zaken tegen Roef!, maar stond UVV tweemaal met lege handen tegen TTT.

Maar er was meer op deze zonnige softbal-zaterdag. Zo was er de rentree van Maxime van Dalen. De speelster van Sparks Haarlem en Oranje kwam na een lange revalidatieperiode weer terug in actie. In het eerste duel tegen Neptunus stond ze op haar vertrouwde plek bij het eerste honk. In de tweede ontmoeting kreeg ze een pinch-hit beurt. En Neptunus-pitcher Eva Voortman gooide bijna een Perfect Game, maar was er zelf de oorzaak van dat dat uiteindelijk niet gebeurde.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 24-42, Neptunus 22-38, Sparks Haarlem 22-26, Roef! 22-24, Tex Town Tigers 22-22, Onze Gezellen 22-14, Amsterdam Pirates 22-8, UVV 24-6.

comeback

Iets meer dan een jaar geleden speelde Maxime van Dalen haar laatste wedstrijd. Op 11 juni vorig jaar kwam de eerste honkvrouw in beide wedstrijden van Sparks Haarlem uit in de double-header tegen stadgenoot Olympia Haarlem. Sparks deelde toen de punten en in het eerste duel droeg de international bij met een RBI-triple tijdens een 8-0 shutout-winst. Maxime van Dalen was het seizoen 2022 al met een blessure begonnen, miste de competitiemaand april, maar keerde toen op 7 mei terug. Na de speelronde op 11 juni volgde een onderbreking en nam de nationale ploeg deel aan de Canada Cup. Tijdens dat evenement kwam Maxime van Dalen in alle negen wedstrijden (waaronder drie interlands) in actie voor Oranje. Na terugkeer volgde de voorbereiding op het Europees Kampioenschap in Spanje, waarbij Maxime van Dalen kon uitkomen in haar honderdste interlandwedstrijd. Echter, begin juli liep ze tijdens een training van Oranje een zware knieblessure op, waardoor ze niet alleen het EK miste, maar wat ook een einde aan haar seizoen maakte. Een seizoen, waarin ze uiteindelijk in slechts tien wedstrijden speelde. Een lange herstelperiode volgde. Op zaterdag keerde ze – na een herstelperiode van tien maanden – terug en speelde in het eerste duel tegen Neptunus in de eerste drie innings op haar vertrouwde eerste honk-positie, waarna ze de wedstrijd uitspeelde als offensive player only (OPO). In de tweede wedstrijd werd ze ingezet als pinch-hitter. Honkslagen waren er nog niet. Ook tijdens de komende oefenreeks van Oranje tegen de nationale ploeg van Chinese Taipei zal Maxime van Dalen weer in actie komen. Oranje speelt op woensdag (op het veld van Tex Town Tigers), donderdag (Olympia Haarlem) en vrijdag (Roef!) tegen de Aziatische ploeg, waarna volgende week nog twee wedstrijden volgen.

Maxime van Dalen krijgt bloemen voor aanvang van haar comeback-wedstrijd. Foto: Fred Versluis.

bijna perfect

In de eerste wedstrijd tussen Sparks Haarlem en Neptunus werd slechts eenmaal gescoord, maar de nipte 1-0 voorsprong kwam geen moment in gevaar. Winnende werpster Eva Voortman domineerde wederom en schakelde twaalf slagvrouwen met drie slag uit. Bovendien was de linkshander op weg naar een bijzondere prestatie, want ze was één uit en misschien wel één worp af van een Perfect Game! Voortman schakelde twintig slagvrouwen op rij uit, waarbij de bal slechts driemaal richting outfield werd geslagen. Eén van die klappen kwam van de knuppel van Maxime van Dalen. Met twee uit in de eerste helft van de zevende inning leek een Perfect Game dus in de maak. Maar toen ging het mis en daar was Eva Voortman uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor. Met een stand van 1-wijd-1-slag op Linnie Malkin misten de volgende drie pitches van Voortman de slagzone. Dat resulteerde in vier wijd en maakte zodoende een einde aan de Perfect Game. Maar de No-Hitter bleef wel intact, want een grounder eindigde de inning en de wedstrijd.

Het enige Neptuniaanse punt werd gescoord in de vijfde inning en het was Eva Voortman die daarvoor zorgde. Ze opende met een stootslag-honkslag, kwam in scoringspositie nadat Laura Wissink was uitgevangen en scoorde op een hierna volgende honkslag van Damishah Charles.

veiligstellen

Ook in het tweede duel was Eva Voortman de winnende werpster, maar dit keer had ze het een stuk lastiger. Sparks Haarlem maakte een 2-0 achterstand ongedaan en kwam ook terug na een 5-2 achterstand. Dit keer was er een hoofdrol voor Laura Wissink. In de eerste inning zorgde de catcher met een honkslag voor het openingspunt, gescoord door Voortman. Neptunus verdubbelde de voorsprong in de tweede inning. Renske Tellekamp opende toen met een honkslag en scoorde na een honkslag van Voortman.

Sparks Haarlem kwam langszij in de derde inning toen Grace Wrixon een daverende 2-run homerun sloeg met Nina Oomes (honkslag) op het honk. Neptunus reageerde onmiddellijk met een 3-run rally in de vierde inning. Met Reganied Franka (honkslag) en Eva Voortman (stootslag-honkslag) op de honken maakte Laura Wissink opnieuw goed contact en sloeg de bal langs de linksveld-lijn voor een 2-run double. Even later, na een werpsterswissel en met twee uit, scoorde Wissink zelf op een driehonkslag van Minke Blok in diep rechtsveld.

Ook dit keer kwam Sparks terug. Met één uit in de vierde Haarlemse slagbeurt sloegen Ismay Poot en Julia Kwakernaak honkslagen. Om de voorsprong veilig te stellen ging Neptunus naar de bullpen en nam Eva Voortman de pitching over. Maar dit keer was ze minder dominant. Ze voorkwam tegenpunten in de vierde inning, maar moest er wel twee toestaan in de vijfde slagbeurt. Voortman begon met vier wijd voor Grace Wrixon en Suka Van Gurp, waarbij de laatste vanwege een blessure werd vervangen door pinch-runner Tenley Boersma. Een puntscorende honkslag van Linnie Malkin volgde, maar daarbij werd ook Boersma op het derde honk uitgeschakeld. Met twee uit scoorde Malkin na een honkslag van Isa Smit en was de stand teruggebracht naar slechts 5-4. Voortman kreeg na vier wijd nog een loopster, maar Sparks liet twee loopsters achter. Hierna liet de werpster de nipte voorsprong niet meer in gevaar komen. Wel moest ze nog een honkslag incasseren van Julia Westhoek, maar Sparks kwam niet meer in scoringspositie. En zo werd Eva Voortman ook de winnende werpster in het tweede duel, omdat starter Esmee Toet niet de vereiste vier complete innings had gegooid.

Komend weekeinde staat Sparks Haarlem tegenover UVV en de kans is dan groot dat de ervaren Italiaanse international Greta Cecchetti dan in de werpcirkel zal staan voor de Haarlemse ploeg.

Laura Wissink sloeg in Game 2 drie punten binnen voor Neptunus. Foto: Fred Versluis.

come-from-behind

Olympia Haarlem trof in het eerste duel van de double-header tegen Onze Gezellen een taaie tegenstander. De regerend landskampioen werd in de eerste slagbeurt op een 2-0 achterstand gezet en dat leek ook de eindstand te worden. Maar toen begon de zevende slagbeurt. Onze Gezellen sloeg zes honkslagen, waarvan drie gelijk in de eerste inning. Die hadden twee punten tot gevolg. Yarah Zuiver opende met een honkslag, bereikte het derde honk na een fout op een klap van Sarah Evers en scoorde vervolgens na een honkslag van Karin Adriaansz-Tuk. Met één uit passeerde Evers de plaat na een kort honkslagje van Cheska Ham net voor de catcher.

Vervolgens hield pitcher Yala Zwakman de toch altijd slagvaardige ploeg van Olympia zes innings lang niet alleen in bedwang, maar ook puntloos en stond slechts twee honkslagen toe. De zevende inning leek eveneens succesvol te verlopen, want OG was slechts één uit verwijderd van een verrassende overwinning. Maar toen toonde Olympia de slagkracht waarover het beschikt en kwam tot een 5-run rally op weg naar een come-from-behind 5-2 overwinning. Met twee uit stond Franka van Dijk (vier wijd) op het eerste honk. Even later scoorde ze het eerste Olympia-punt op een pinch-hit tweehonkslag van rookie Laura Muis, die daarmee opnieuw een honkslag van haar knuppel liet vertrekken. Iets minder dan drie weken geleden debuteerde ze en sloeg toen twee honkslagen, zodat ze nu op 3-uit-3 staat in haar nog korte Hoofdklasse-loopbaan. De klap vormde de inleiding voor een productieve rally. Na vier wijd voor pinch-hitter Amy Udink bracht (pitcher) Lisa Hop de stand in balans met een honkslag, waarna Britt Vonk volgde met een 2-run double en kort erna zelf scoorde na een fout, die weer volgde op een stootslag-honkslag van Brenda Beers. Lisa Hop kwam daarna tot een one-two-three inning en sloot af met twee strikeouts.

grand slam

In de tweede wedstrijd had Olympia aan vijf innings genoeg om met 12-5 te winnen, maar toch leek het duel aanvankelijk niet via de mercy-rule te eindigen. Dit keer opende Olympia met twee punten in de eerste inning en voegde er vier aan toe in de derde inning. OG kwam sterk terug met een 5-run rally in de eigen derde slagbeurt. Daar bleef het bij, Olympia scoorde nog eens zesmaal en bouwde een voorsprong van zeven punten op.

Honkslagen van Cindy van der Zanden en Franka van Dijk zorgden voor de openingspunten. Een 2-run double van Jessie van Aalst en 2-run single van Amy Udink verhoogden de voorsprong in de derde inning. In de tweede helft van de derde inning was er een machtige uithaal van All-Time Homerun Queen Karin Adriaansz-Tuk. Met Desiree Adriaansz (honkslag), Yarah Zuiver (vier wijd) en Sarah Evers (fout op een opofferingsstootslag) op de honken maakte Karin goed contact op de eerste worp die ze zag en de bal eindigde over de omheining voor een grand slam homerun! Met twee uit scoorde Cheska Ham ook nog in een velderskeus-situatie en was de stand ineens teruggebracht naar 6-5.

Maar voor OG bleef het daarbij. Olympia nam onmiddellijk meer afstand via twee runs in de vierde inning na een opofferingsslag van Cindy van der Zanden en een honkslag van Britt Vonk. Een rally van vier punten voerde de stand verder op in de vijfde inning, dankzij een RBI-double van Amy Felix, 2-run triple van Lisa Hop en puntscorende honkslag van Brenda Beers. Van der Zanden en Beers voeren de Hoofdklasse aan met 38 honkslagen.

walk-off

Amsterdam Pirates en Roef! deelden de punten op zaterdag. In het eerste duel werkte de hoofdstedelijke ploeg een 1-0 achterstand weg, nam een 3-1 voorsprong, maar zag Roef! langszij komen. Maar de thuisploeg kwam opnieuw terug en won in de zevende inning.

Roef! opende de score in de tweede inning op een honkslag van Sietske Drijvers. Pirates kwam terug in de vierde inning via drie opeenvolgende tweehonkslagen. Back-to-back doubles van Jeske Meewisse en Kelsy Pieneman brachten de stand eerst in evenwicht. Rhowan Stuart tekende voor de derde tweehonkslag op rij, wat Pirates op 2-1 zette. Even later scoorde ze zelf na een doorgeschoten bal. De voorsprong was echter van korte duur, want een driehonkslag van Nicky Uytendaal en tweehonkslag van Briana Marcelino maakten er een 3-3 stand van in de vijfde inning. Pirates liet twee loopsters achter in de zesde inning, maar besliste het duel een slagbeurt later. Met Lizzie Clarijs (vier wijd-doorgeschoten bal) op het tweede honk en één uit sloeg Jeske Meewisse een walk-off single. Clarijs scoorde het winnende punt en werd zodoende ook nog eens winnende werpster.

save

In de tweede wedstrijd was Roef! succesvoller. Een 1-0 voorsprong werd in de vierde inning opgevoerd naar 5-0 en halverwege de zesde inning stond Roef! met 7-0 voor. Pirates wist vervolgens nog wel tweemaal tot scoren te komen in zowel de zesde als de zevende inning, maar Roef! liet de voorsprong niet meer in gevaar komen.

Roef! opende de score in de eerste inning, maar liet drie loopsters achter in de tweede beurt. Een 4-run rally volgde in de vierde inning dankzij een stootslag-honkslag van Tess Remmers, 2-run triple van Jessica Goldyn en een fout. Roef! voegde punten toe in de vijfde en zesde inning, maar het verschil van zeven punten werd door Pirates ongedaan gemaakt in de zesde Amsterdamse slagbeurt via een tweehonkslag van Lizzie Clarijs en opofferingsslag van Kelsy Pieneman. Even leek de voorsprong nog in gevaar te komen, want in de zevende inning bracht Sanne van der Putten de stand op 7-4 via een 2-run double. Marjolein Merkx, die het duel als pitcher was begonnen, keerde terug in de cirkel als reliever voor Kim Emmen, die de pitching in de vijfde inning had overgenomen. Merkx kreeg een vangbal en een groundout, zodat ze haar eigen overwinning veiligstelde. Merkx nam de pitching over in een save-situatie, maar kwam als startende en winnende werpster niet in aanmerking voor de save.

rally

Tex Town Tigers won tweemaal van UVV, dat nu alleen op de laatste plek staat doordat Amsterdam Pirates tegen Roef! tot winst kwam. In het eerste duel keek TTT enige tijd tegen een 1-0 achterstand aan, leidde slechts met 3-1 na zes innings en besliste het duel met een 4-run rally in de zevende inning.

UVV opende met een punt in de eerste inning na een honkslag van Marleen van Gastel, maar de voorsprong was van korte duur. TTT antwoordde met twee runs in de derde inning die tot stand kwamen via een doorgeschoten bal, gevolgd door een fout. Pas in de zesde inning wist TTT weer tot scoren te komen na een opofferingsslag van Petya Sokolova. De beslissing viel in de zevende inning dankzij een 4-run rally op klappen van Dinet Oosting (honkslag), Alexa Nemeth (opofferingsslag) en Marije Oosting (2-run single). UVV wist hier nog één punt tegenover te zetten.

hoofdrol

In de tweede wedstrijd gaf TTT een 5-0 voorsprong uit handen, zag UVV langszij komen en won uiteindelijk in de zevende slagbeurt. TTT scoorde in de eerste inning tweemaal met twee uit na een fout en een wilde worp. Een inning later volgden drie punten, eveneens gescoord met twee uit. Dit keer zorgden Katharina Szalay (driehonkslag), Dinet Oosting (tweehonkslag) en Marije Oosting (honkslag) voor de punten. Maar hierna hield UVV-pitcher Ilona Marcelis TTT vijf innings puntloos. Ondertussen kwam UVV op gelijke hoogte. De ploeg liet drie loopsters achter in de tweede inning, maar scoorde het eerste punt in de derde beurt na vier wijd met volle honken voor Laura Arp. Echter, ook dit keer bleven drie loopsters achter. Maar even later speelde Naomi Andringa een hoofdrol voor de thuisploeg. Met een 2-run triple bracht ze de achterstand in de vierde inning terug tot 5-3. Twee slagbeurten later kwam de thuisploeg langszij. Dit keer sloeg Andringa een puntscorende honkslag en scoorde ze zelf het gelijkmakende punt na een fout. Maar ook dit keer stond UVV weer met lege handen. In de zevende inning hernam Tex Town Tigers de leiding dankzij een fout die volgde op een infield-hit van Lindsey Meadows en een opofferingsslag van Myrthe Smid.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse