Softbal

Taiwan verslaat Koninkrijksteam in Enschede

Foto: Arianne Doornbos

Taiwan verslaat Koninkrijksteam in Enschede

In Enschede werd vanmiddag de eerste wedstrijd uit een serie van vijf oefeninterlands tegen Taiwan gespeeld. In de matchup tussen de nummer drie van de wereld en de Europees Kampioen trok Taiwan vandaag met 7-4 aan het langste eind.

Voordat de wedstrijd begon werd Britt Vonk in het zonnetje gezet. De recordinternational speelde vorige maand tegen Tsjechië haar 200ste interland. Uit handen van interim-voorzitter van de KNBSB Bob Bergkamp ontving zij hiervoor voorafgaand aan de wedstrijd het bondsonderscheidingsteken.

Britt Vonk poseert naast KNBSB voorzitter Bob Bergkamp met haar bondsonderscheidingsteken opgespeld. (Foto: Arianne Doornbos)

Het regent overigens jubilea voor het Koninkrijksteam, want tijdens deze wedstrijd sprong de teller voor Maxime van Dalen van 99 naar 100 interlands. Van Dalen, die vorig seizoen in voorbereiding op het EK zwaar geblesseerd raakte aan haar knie, maakte afgelopen weekend al haar rentree in de Hoofdklasse en nu kwam zij dus ook weer in actie voor het Koninkrijksteam.

Eva Voortman was de startende werpster voor Oranje en opende in de eerste inning heel erg goed met drie strikeouts. Chin An Ju was haar collega aan de kant van de Taiwanezen en ook zij kende een snelle eerste inning.

Taiwan kwam in de tweede inning dichtbij een voorsprong. Na een honkslag en een vrije loop stonden er loopsters op het eerste en tweede honk, maar dankzij een vangbal van eerste honkvrouw Uytendaal en een strikeout volgden twee snelle nullen. Bij de strikeout schoot de bal wel de backstop in, waardoor de loopsters op het tweede en derde honk stonden. Een nieuwe wilde worp van Voortman leek voor het eerste punt te zorgen, maar catcher Laura Wissink had de bal snel te pakken en tikte de Taiwanese loopster uit vlak voordat zij de thuisplaat kon bereiken.

In de gelijkmakende slagbeurt opende het Koninkrijskteam wel de score. Honkslagen van Jessie van Aalst en Laura Wissink zorgden voor loopsters op het eerste en derde honk, waarna Cindy van der Zanden de bal het rechtsveld in sloeg voor een sacrifice fly.

Op een RBI single en een poging tot double steal (waarbij de nul wel op het tweede honk viel) scoorde Taiwan twee runs om gelijk terug te slaan en een voorsprong te nemen, maar in de vierde inning was het opnieuw Cindy van der Zanden die een punt over de thuisplaat sloeg. Wederom kreeg kwam zij aan slag met loopsters op het eerste en derde honk en één uit en deze keer sloeg zij een line drive naar het tweede honk, die leek te worden gevangen, maar hij viel net uit de handschoen van de tweede honkvrouw. Die pakte de bal op en gooide naar één. Terwijl Laura Wissink in een rundown terecht kwam, waarin zij uiteindelijk de derde nul zou worden, kwam Annemiek Jansen over de thuisplaat voor de gelijkmaker.

In de vijfde inning nam Lisa Hop het werpen over van Eva Voortman. In haar eerste inning kreeg zij direct een run tegen, maar het Koninkrijksteam toonde wederom veerkracht. In de gelijkmakende slagbeurt zorgden de jonkies voor dreiging en kwam een ervaren kracht door met de clutch hit. Nicky Uytendaal en Sterre den Duijn (eerste hit voor Oranje) openden de slagbeurt met honkslagen. Pinch runners Damishah Charles en Suka van Gurp schoven een honk verder op een klap van Britt Vonk en met twee uit kwam Dinet Oosting door met een two-run single om haar team op voorsprong te zetten.

De Taiwanezen lachten echter als laatste. Via een aantal slordigheden aan Nederlandse zijde en goede honkslagen sloeg Taiwan de definitieve slag. Zij liepen laat in de wedstrijd uit naar een 7-4 zege. Op donderdag om 19.00 uur wordt de tweede wedstrijd uit deze serie gespeeld. Dan is het veld van Olympia Haarlem het toneel van de strijd en wordt vlak voor de wedstrijd Rebecca Soumeru, na ruim twintig seizoen gestopt, in het zonnetje gezet.

Kom vooral langs of kijk anders live mee op Honkbalsoftbal.tv naar de uitzending van SDTV!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal