Honkbal

SportAmerika MLB Update: Albies in een speeltuin, waardeloze week Profar

SportAmerika MLB Update: Albies in een speeltuin, waardeloze week Profar

Wat later dan gebruikelijk, maar hier is alsnog de terugblik op de verrichtingen van onze landgenoten in de MLB. Waar het voor Jurickson Profar en Josh Palacios een week was om snel te vergeten, daar hoopt Ozzie Albies op veel meer van dit soort weken. In deze Dutch Watch lees je hoe ’t hen en de overige internationals is vergaan.

Tekst: Hans Mulder


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

285 AB, 76 H, 36 R, 17 HR, 53 RBI, .267 BA, .318 OBP, .498 SLG, .818 OPS

Het gaat lekker met Ozzie Albies en de Atlanta Braves. In juni zijn ze bijna niet te verslaan en van de beoogde concurrenten uit Philadelphia en New York hebben ze nauwelijks nog iets te duchten. Alleen de Marlins weten in de NL East nog enigszins in het spoor van de Braves te blijven. Vorig weekend kreeg de koploper bezoek van de Colorado Rockies. En dat werd een serie die beide teams zich nog lang zullen heugen. Na dat drieluik vertrokken de Braves naar Philadelphia, waar zij begonnen aan hun road trip.

SPEELTUIN

Albies en consorten waanden zich vorige week in een speeltuin. De Braves scoorden in hun vier wedstrijden tegen Colorado niet minder dan 40 (!) runs. Een record is dat niet, maar een deja vu mogelijk wel. Tien jaar geleden lukte het de Braves namelijk ook al eens tegen de Rockies. In al dit slaggeweld liet ook Ozzie Albies zich niet onbetuigd. Aan het begin van de serie wees zijn slaggemiddelde .257 aan, maar met .269 stapte hij in het vliegtuig naar Philly. De oorzaak hiervan was zijn 8-for-18 in de vier duels.

Ht was Ozzie Albies die met een 3-run double in de tweede inning van de eerste wedstrijd het beslissende gat sloeg. De infielder was 3-for-4 in dat met 8-3 gewonnen duel en helaas voor de Rockies nog lang niet klaar. Vrijdag, in de tweede ontmoeting, bleef Albies 0-for-4 maar werd ruimschoots gecompenseerd door zijn teamgenoten. Met 8-1 ging ook deze wedstrijd naar Atlanta.

De Braves wonnen zaterdag met 10-2 en deden dat mede dankzij de zestiende homerun van Albies. Zijn klap in de tweede inning, z’n eerste van uiteindelijk 2 hits in 5 at-bats, betekende op dat moment al de 6-0. De meest productieve dag moest toen nog komen. Colorado nam zondag brutaal een 5-0 voorsprong, maar ook dat bleek voor deze Braves geen probleem. Met twee honken bezet en een 4-5 achterstand in de vierde inning zette Albies zijn team op het juiste spoor met een 3-run homerun. In de achtste inning voegde hij er nog een RBI-single aan toe om de eindstand op 14-6 te bepalen.

NOG EEN SWEEP

Met 17 homers en 52 RBIs begon Albies aan ’t drieluik in Philadelphia. Op zijn positie had op dat moment (dinsdag) alleen Marcus Semien meer runs binnengeslagen (54). In Philadelphia mocht Albies al snel een volgende RBI bijschrijven. Zijn Braves versloegen de divisierivaal in de eerste wedstrijd met 4-2 waarbij de tweedehonkman in de zevende inning de derde run over de thuisplaat sloeg.

Vanwege de regen werd een serie van drie een serie van twee wedstrijden. Na een verregende woensdag maakten de werpers donderdag de dienst uit. Een hit was zeldzaam en een run al helemaal, maar in de tiende inning sloegen de bezoekers keihard toe. Atlanta verliet Philly met een 5-1 overwinning en één van die zeldzame hits in de negen reguliere innings kwam van de knuppel van Albies. Hij kwam door met zijn veertiende double van 2023.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

258 AB, 66 H, 37 R, 7 HR, 243 RBI, .256 BA, .342 OBP, .395 SLG, .726 OPS

Voor de San Diego Padres was het een even belangrijke als uitdagende week. Vorige week boekten ze tijdens hun homestand goede resultaten tegen de Cleveland Guardians door twee van de drie wedstrijden te winnen en die lijn hoopten ze door te trekken tegen ’t beste team in de majors. De Tampa Bay Rays dulden helemaal niemand in hun buurt, maar hadden ’t nodige te stellen met deze Padres. Na die serie trokken de Friars naar San Francisco voor vier belangrijke wedstrijden tegen de red hot Giants.

GOED TEGEN BESTE TEAM IN BASEBALL

Zijn twaalfde tweehonkslag van deze jaargang bracht Xander Bogaerts vorige week vrijdag zijn 24e RBI. Die run – gescoord door Fernando Tatis Jr. – was er één voor de statistieken, want de Rays hadden het duel al in een houdgreep: 6-2. In het tweede treffen nam starter Blake Snell de Padres aan de hand. Hij stond slechts 2 hits toe in 6 IP en zag zijn slagploeg 2 runs scoren in de vijfde inning. Bogaerts was weliswaar 0-for-3 met een walk, maar de 2-0 overwinning op deze sterke tegenstander vergoedde veel.

De kortestop was 1-for-3 met een walk in de series finale, maar zijn teamgenoten lieten hem twee keer achter op de honken. De Rays wisten dat niet af te straffen, want met 5-4 ging deze wedstrijd opnieuw naar de Padres. Zij boekte de tiende zege in deze maand en evenaarden daarmee al het aantal van de gehele maand mei. Nu was het zaak om ook in San Francisco voor wat winstpartijen te zorgen, want anders dreigt ook dat team al heel voorzichtig aan de horizon te verdwijnen in de NL West.

GIANTS TEAM IN VORM

De Padres troffen hun divisierivaal wel op een heel beroerd moment. San Francisco had al zeven wedstrijden op rij gewonnen toen ze de Padres verwelkomden en tijdens die winning streak was er onder meer een sweep van de Dodgers. Hoewel de wedstrijden close waren, verging het de Padres al niet veel beter. Met 0-for-4 en een walk begon Xander Bogaerts maandag aan deze serie van vier. Extra zuur werd het voor de kortestop dat het duel in extra innings naar de Giants ging.

Een hit in 5 AB’s was ervoor Bogaerts in de tweede ontmoeting. Weer ging het voor de Padres mis in de late innings, want bij een 3-3 stand in de negende en de honken vol gaf de doorgaans betrouwbare Josh Hader vier wijd weg. De closer leidde daarmee de 3-4 nederlaag in. Met Bogaerts 0-for-4 hadden de Giants aan één productieve inning (4 runs in de vijfde) genoeg om hun tiende overwinning op rij te boeken. San Diego werd met 4-2 verslagen en kon donderdag ternauwernood een sweep voorkomen. Zonder Bogaerts legden de Friars hun rivaal in de series finale met 10-0 op het rooster.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

24.2 IP, 15 SV, 2.92 ERA, 21 H, 12 BB, 29 K, 9 R, 8 ER, 1.286 WHIP

In een paar dagen tijd twee keer de stammenstrijd tussen de Red Sox en Yankees. Er gaan geluiden in de VS dat sommigen dat wat te vaak en te snel vinden, maar diep van binnen zullen ze er in Boston prima mee kunnen leven. Zij wonnen immers in het weekend van 9 juni al de serie in New York. Een week later kwamen de Bronx Bombers voor hun revanche naar Fenway Park, maar dat pakte toch wat anders uit voor de bezoekers. De Red Sox hebben, ondanks hun laatste plaats in de divisie, de smaak aardig te pakken en dat mochten ze in Minnesota daarna nog maar eens bewijzen.

Zo spannend en close de wedstrijden vorige week in Yankee Stadium waren, zo groot was het verschil vorige week vrijdag in de eerste wedstrijd. De Red Sox deelden met 15-5 een enorme klap uit aan de aartsrivaal, die eigenlijk het gehele weekend nadreunde. Slechts één keer kwam Kenley Jansen in actie en dat was tevens ook de enige keer dat het verschil klein genoeg was voor een save-situatie. Het tweede duel (en de eerste van een noodzakelijke doubleheader) ging met 6-2 naar Boston, dat zondag in deel twee een 4-1 voorsprong verdedigde in de negende.

Zeven pitches had Jansen maar nodig om Billy McKinney en Oswaldo Cabrera weg te zetten. Jose Trevino raakte hem voor een single en kon na een wild pitch opschuiven naar het tweede honk. Verder dan dit speldenprikje kwamen de Yankees niet, want de talentvolle Anthony Volpe werd de derde nul middels de 28e K voor Jansen van dit seizoen. Zo won Boston binnen een week vijf van de zes wedstrijden tegen NY en gebeurde dit in Beantown zelfs met een sweep.  

SPEEDY KENLEY

Met vier gewonnen wedstrijden op rij begonnen de Red Sox aan de klus in Minnesota. Ondanks een losing record bezetten de Twins de koppositie in de AL Central, maar de BoSox maakten aanvankelijk korte metten met die club. Met twee ruime overwinningen tilden Jansen en de zijnen de winning streak naar zes wedstrijden, maar pas in de derde maakte de closer voor het eerst zijn opwachting. Kans op zijn zestiende save maakte Jansen niet, maar hij moest er wel voor zorgen dat Minnesota bij een 4-4 tussenstand in de negende inning niet tot scoren kwam.

Waarschijnlijk neemt het schrijven van deze alinea meer tijd in beslag dan de tijd die Jansen nodig had voor zijn drie nullen. Slechts 9 pitches duurde zijn werkdag en 6 daarvan had Jansen nodig om van Max Kepler de eerste out te maken. Royce Lewis en Willi Castro liepen daarna snel in het mes, maar laatstgenoemde kon een inning later alsnog lachen. Hij begon voor de Twins op het tweede honk in de tiende inning en scoorde, met Kaleb Ort op de heuvel voor Boston, uiteindelijk de winnende run.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

63 AB, 16 H, 4 R, 1 HR, 8 RBI, .254 BA, .299 OBP, .397 SLG, .695 OPS

Eind mei, begin juni dachten de Pittsburgh Pirates de parachute gevonden te hebben om de vrije val te stoppen. Met juli in zicht kunnen we concluderen dat de val nog bepaald niet gebroken is. Waren de Buccos in april nog de verrassende koploper in de NL Central, nu twee maanden later bivakkeren ze op de derde stek. Wat natuurlijk ook te maken heeft met de indrukwekkende opmars van de Cincinnati Reds. Na de sweep tegen de Cubs hoopten Josh Palacios en de Pirates deze week op meer succes in Milwaukee. En later opnieuw tegen de Cubs, maar dit keer thuis.

De drie eerste AB’s van Josh Palacios vorige week vrijdag waren geen succes. Met na die in de zevende inning, met alle honken bezet, was een pijnlijke voor de outfielder. Pittsburgh keek op dat moment tegen een 2-5 achterstand aan, die nog wel werd teruggebracht tot 4-5. Palacios wilde zich in de negende inning revancheren en zette met zijn derde double de Brewers onder druk. Door twee walks kregen de Buccos opnieuw alle honken in handen, maar de trekker werd niet overgehaald. Voor de vierde keer op rij werd verloren en helaas voor Palacios en de zijnen bleef het niet bij die ene nederlaag.

Vanuit de dug-out zag Palacios zijn team zaterdag met 0-5 verliezen. Door die nederlaag viel Pittsburgh voor het eerst sinds 3 april buiten de top 2 in de divisie. De series finale ging zondag met 2-5 verloren, waardoor de losing streak de zes wedstrijden bereikte. Palacios speelde de eerste zeven innings en was 0-for-2 in zijn at-bats.

HET HOUDT MAAR NIET OP

Was de gifbeker voor de Pirates inmiddels leeg? Maandag gaven de Chicago Cubs het antwoord. Josh Palacios kwam pas in de zevende inning binnen de lijnen, maar ook voor hem viel er weinig eer te behalen. Met 0-8 verloor Pittsburgh ook voor de zevende keer op rij. En dinsdag zelfs voor de achtste keer. Palacios vond zichzelf terug in de starting line-up en net als de rest van de ploeg wist hij ook geen run of RBI te forceren. Voor de tweede dag op rij scoorden de Buccos niet: 0-4.

Woensdag was er een overwinning nodig om de negende nederlaag (en de derde sweep) op rij te voorkomen. Weer speelde Palacios de gehele wedstrijd en met een RBI-double naar het rechtsveld zette hij zijn club zowaar op voorsprong in de tweede inning. Zijn achtste RBI van deze jaargang was mooi voor de international, maar bij lange na niet genoeg voor Pittsburgh. Door de 3-8 nederlaag zakken de Pirates steeds verder weg in de NL Central. Na de Reds en Brewers zijn nu ook de Cubs hen voorbij.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

264 AB, 62 H, 32 R, 5 HR, 26 RBI, .235 BA, .311 OBP, .371 SLG, .682 OPS

Na de opleving in mei valt ’t bij de Colorado Rockies deze maand weer als een kaartenhuis in elkaar. Ze doen wel mee in de NL West, maar door de erbarmelijke resultaten toch ook weer niet. In de National League overleggen alleen de Washington Nationals een nog slechter record dat de werkgever van Jurickson Profar en Hensley Meulens. En dan wachtte hen deze week ook nog eens ontmoetingen met de Atlanta Braves en de plots red hot Cincinnati Reds.

Hoe het de Rockies verliep in Atlanta vertelden we al toen we Ozzie Albies behandelden. Zelden zal een team zich zo kansloos hebben gevoeld als dit Colorado tegen de veel te sterke Braves. Ook Jurickson Profar wist zich niet aan de malaise te onttrekken. In de tweede van vier wedstrijden tekende hij nog wel voor zijn zeventiende double van ’t jaar én de enige run namens de Rockies. Het bleef bij die ene hit, want Profar moest ’t in Atlanta doen met een 1-for-15. Zijn slaggemiddelde ging van .247 naar .236, maar de schade aan het ego van de Rockies, die zelf tot slechts 12 runs kwamen tegenover de 40 van Atlanta, was waarschijnlijk veel groter.

WEINIG VERBETERING

Colorado ging deze week van de regen in de drup. Ze verlieten Atlanta voor Cincinnati. Oftewel de ene ploeg in vorm voor dat andere team in topvorm. De Reds hebben een aardig blik aan talenten opengetrokken en daar maakten de Rockies deze week kennis mee. Zo kansloos als tegen de Braves waren ze niet, maar ook deze serie werd in een sweep verloren. Voor hen liep de losing streak daarmee op naar acht wedstrijden.

Jurickson Profar deed ’t aan slag ietsje beter, maar hij zag wel zijn slaggemiddelde nog verder onderuit gaan. De outfielder noteerde een single in de negende inning van de met 5-4 verloren eerste wedstrijd. Hetzelfde deed hij dinsdag in de tweede ontmoeting en dit keer kregen de Rockies hem ook over de thuisplaat. Met een RBI-double sloeg Nolan Jones zijn ploeggenoot binnen, maar baten deed ’t niet. Colorado verloor met 6-8 en moest de wedstrijd van woensdag met 3-5 aan de Reds laten. Profar kreeg in dat duel rust.


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

111 AB, 22 H, 12 R, 0 HR, 3 RBI, .198 BA, .276 OBP, .252 SLG, .529 OPS

In een divisie waarin geen enkel team een winning record lijkt te willen hebben, draaien de Detroit Tigers nog aardig mee. Nu het seizoen bijna halverwege is, maakt de club van Jonathan Schoop zelfs nog kans op de eerste plaats in die AL Central. Dat komt niet zozeer door de eigen prestaties, maar vooral aan het gebrek daaraan bij de overige teams. Met series tegen de Minnesota Twins en Kansas City Royals konden de Tigers deze week zelfs uitstekende zaken doen. En voor Schoop was ’t een weerzien met oude bekenden.

Jonathan Schoop speelde in 2019 één seizoen voor de Minnesota Twins. In 121 wedstrijden dat jaar kwam de tweedehonkman tot 23 homeruns. Een aardig aantal, maar toch deden zes regulars in Minnesota het dat jaar nog (veel) beter. Met een 101-61 record wonnen de Twins de AL Central dat jaar om vervolgens in de ALDS gesweept te worden door de Yankees. Het waren de laatste optredens van Schoop in het postseason. Hij trok daarna naar Detroit, waar hij heel, heel ver van de play-offs verwijderd bleef.

WEINIG SPEELTIJD

Met drie overwinningen in vier wedstrijden was het voor de Tigers een uitstekend bezoek aan de Twin Cities. Schoop had zich er mogelijk wat meer van voorgesteld, want zijn bijdrage bleef beperkt tot één wedstrijd. Hij zag alleen actie in de tweede ontmoeting, maar droeg daarin wel bij aan de 7-1 overwinning. Zijn RBI-single in de derde inning liet Matt Vierling de gelijkmakende 1-1 scoren en vanaf dat moment waren de Tigers vertrokken. Schoop zelf scoorde in die inning na een homerun van Javier Baez. Hij bleef 1-for-4 in het duel en z’n RBI was zijn derde van dit seizoen.

De Tigers openden de serie tegen Kansas City afgelopen maandag met een 6-4 overwinning en voor Jonathan Schoop was een belangrijke rol weggelegd. In de zevende inning tekende de derdehonkman voor zijn zesde double van het jaar en teamgenoot Jake Rogers hielp hem over de thuisplaat. Detroit begon met een 1-4 achterstand aan die inning, maar wist de wedstrijd dankzij een 3-run homerun van Kerry Carpenter helemaal te kantelen.

Die mooie overwinning kreeg dinsdag geen vervolg. Jonathan Schoop startte opnieuw, maar door zijn 0-for-3 door het slaggemiddelde van de infielder weer een stukje over de .200. Hij was overigens niet de enige Tiger zonder hit, want Detroit wist in totaal slechts 2 hits te produceren. Runs scoorden ze niet, dus had Kansas City er aan één genoeg. Met 9-4 ging de series finale weer naar de thuisspelende Tigers, maar Jonathan Schoop kwam niet uit de dug-out.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal