SB Hoofdklasse

Volle winst Top-4; No-Hitter Eva Voortman; Debuut Greta Cecchetti

Eva Voortman gooide haar tweede No-Hitter in twee weken voor Neptunus. Foto: Robert Bos.

Volle winst Top-4; No-Hitter Eva Voortman; Debuut Greta Cecchetti

De huidige top-4 in de Softbal Hoofdklasse was zaterdag te sterk voor het kwartet dat de plekken vijf tot en met acht inneemt. Van de acht gespeelde wedstrijden eindigden er vijf in een shutout. Koploper Olympia Haarlem won in Enschede tweemaal bij Tex Town Tigers (6-2, 11-0). Neptunus, dat de titelverdediger op de ranglijst volgt, kwam voor eigen publiek tot een dubbele shutout tegen Amsterdam Pirates (4-0, 7-0) via ondermeer een No-Hitter van Eva Voortman. In Vleuten kwam Sparks Haarlem (derde plaats) tot de volle winst tegen UVV (6-2, 10-3) en debuteerde de Italiaanse international Greta Cecchetti in de Nederlandse Hoofdklasse. En Roef!, dat de top-4 completeert, boekte twee mercy-rule shutouts bij Onze Gezellen (8-0, 11-0). Als gevolg van deze combinatie van resultaten viel ook de eerste beslissing in de softbalcompetitie. Doordat UVV zelf tweemaal aan het kortste einde trok en de top-twee beide wedstrijden in winst omzette werd de Vleutense ploeg als eerste uitgeschakeld voor één van de twee topplaatsen. De ploegen die op de eerste en tweede plaats eindigen spelen na afloop van de reguliere competitie tegen elkaar in de Holland Series om de kampioenstitel.

De competitie in de Hoofdklasse wordt pas over iets meer dan een maand weer voortgezet, omdat nu een internationale onderbreking volgt. De eerstvolgende wedstrijden staan op de lijst voor 29 juli. Tussen 11 en 26 juli staan drie Kwalificatierondes voor het Wereldkampioenschap Softbal (dat in 2024 zal plaatsvinden) op de agenda. De eerste daarvan, Groep A, wordt in Ierland gespeeld (11-15 juli). Hierna volgen Groep B (18-22 juli) en Groep C (22-26 juli) in respectievelijk Spanje en Italië. Nederland komt uit in Groep B in Valencia en ontmoet daar China, Cuba, Puerto Rico, Spanje en Zuid-Afrika. Ter voorbereiding hierop speelt Team Kingdom of the Netherlands nog twee oefenwedstrijden tegen Chinese Taipei op maandag (Rijswijk) en dinsdag (Houten).

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 26-46, Neptunus 24-42, Sparks Haarlem 24-30, Roef! 24-28, Tex Town Tigers 24-22, Onze Gezellen 24-14, Amsterdam Pirates 24-8, UVV 26-6.

slagvaardig

Olympia Haarlem beleefde een slagvaardige zaterdag op het Enschedese Sportpark ‘De Kroedkotten’. Zo sloeg de ploeg in het eerste duel tegen Tex Town Tigers vijftien honkslagen. Op één na sloegen alle speelsters in de startende line-up minimaal één honkslag onder aanvoering van Cindy van der Zanden, die 3-uit-3 was, waaronder een driehonkslag. Lisa Hop homerde voor de Haarlemse ploeg. Zij was tevens de winnende werpster en stond slechts twee honkslagen toe in de vier innings die ze gooide. Toch leverden de vijftien honkslagen maar zes punten op, want er werden tien loopsters op de honken achtergelaten. Olympia besliste het duel met een 4-run rally in de tweede inning. Op dat moment was de stand 1-1, maar in de tweede slagbeurt was het Lisa Hop die de beslissende klap uitdeelde met een 3-run inside-the-park-homerun.

In de tweede ontmoeting kwam Olympia tot negen honkslagen. Ook dit keer waren Cindy van der Zanden en Lisa Hop aanvallend op dreef en lieten beiden een tweehonkslag in de boeken opnemen. De eerste opende de score met een 2-run double in de eerste inning, waarna ze zelf scoorde na een honkslag van Jessie van Aalst, die op haar beurt de thuisplaat kon passeren na een wilde worp. Zo bouwde Olympia al vroeg een comfortabele voorsprong op en die werd in de hierna volgende slagbeurten uitgebreid. Een ander hoogtepunt was een 2-run triple van Jessie van Aalst in de tweede inning. Tex Town Tigers werd op slechts twee honkslagen gehouden door startende werpster Anna Zoulová, die vier innings gooide.

No-Hitter

Eva Voortman leverde wederom een prima duel af in de werpcirkel voor Neptunus. In de eerste wedstrijd tegen Amsterdam Pirates gooide de linkshander een No-Hitter tegen Amsterdam Pirates en schakelde ze vijftien slagvrouwen met drie slag uit. Het is de tweede week op rij dat Voortman tot een No-Hitter komt. Een week geleden kwam de international heel dicht bij een Perfect Game tegen Sparks Haarlem. Vier wijd met twee uit in de zevende inning maakte daar toen een einde aan. Dit keer was het al vanaf de eerste slagbeurt duidelijk dat het geen Perfect Game zou worden en ook daar was Voortman zelf verantwoordelijk voor. Met één uit kwam ze tot drie slag op Angelica Bomba, maar de strikeout-pitch eindigde in een wilde worp, zodat de slagvrouw het eerste honk kon bereiken. Even later stal Bomba het tweede honk, maar zij bleef de enige loopster in scoringspositie voor Pirates. Voortman kreeg nog twee honkloopsters, beiden via vier wijd, maar die bleven achter op het eerste honk. Neptunus scoorde tweemaal in de eerste inning, maar wist pas in de zesde slagbeurt twee insurance runs toe te voegen. Een driehonkslag van Damishah Charles, gevolgd door een tweehonkslag van Renske Tellekamp zorgden voor de openingspunten. Willemijn de Jong verdubbelde de voorsprong met een 2-run double in de zesde inning.

In het tweede duel had Neptunus aan vijf innings genoeg om tot een 7-0 mercy-rule winst te komen. Toch viel de beslissing ook dit keer pas laat. Met een 3-0 voorsprong nam Neptunus meer afstand door tweemaal te scoren in de vierde en vijfde inning. Dat gebeurde allemaal op elf honkslagen, waaronder drie van Anouk van den Heuvel en Renske Tellekamp. De ervaren Van den Heuvel opende de score in de eerste inning met een 2-run double. Met een 3-0 voorsprong leverde Laura Wissink een 2-run single af in de vierde slagbeurt. Het mercy-rule puntenverschil van zeven werd in de volgende inning bereikt. Dat gebeurde op een 2-run, walk-off single van Renske Tellekamp.

Italiaans debuut

Sparks Haarlem zette beide wedstrijden tegen en bij UVV om in winst. Hierdoor werd UVV als eerste ploeg uitgeschakeld voor één van de twee bovenste plaatsen. Maar toch maakte de hekkensluiter in de Hoofdklasse het de Haarlemse ploeg nog even lastig in de zevende slagbeurt van de eerste wedstrijd en stond halverwege de tweede ontmoeting op voorsprong.

In het openingsduel was er een bijzonder debuut in de ploeg van Sparks Haarlem. In voorgaande seizoenen speelden verschillende Nederlandse internationals in de hoogste Italiaanse competitie, waaronder Dagmar Bloeming, Sandra Gouverneur, Saskia Kosterink, Lindsey Meadows, Rebecca Soumeru, Chantal Versluis en Britt Vonk. Omgekeerd gebeurde dat nauwelijks, maar zaterdag stond de ervaren Greta Cecchetti in het cirkel voor Sparks Haarlem. De international speelde tussen 2004 en 2021 in de Italiaanse competitie voor Bollate, nam in 2020 met de Italiaanse nationale ploeg deel aan de Olympische Spelen in Tokyo en ze werd de eerste in Italië geboren en opgegroeide speelster die uitkwam in de Japanse profcompetitie. Vorig jaar en tot voor kort dit jaar speelde Greta Cecchetti voor Galaxy Stars in de sterke Japan Diamond League.

Zaterdag startte Cecchetti voor Sparks Haarlem en gooide de eerste vijf innings tegen UVV. De rechtshander schakelde elf slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts twee honkslagen toe, die beide werden geslagen door Britt van Veen. Ondertussen kwamen Cecchetti’s nieuwe teamgenoten zesmaal tot scoren. Met een 1-0 voorsprong werd in de derde inning twee keer gescoord na een tweehonkslag van Maxime van Dalen en een opofferingsslag van Isa Smit. Een tweehonkslag van Linnie Malkin en 2-run single van Nina Oomes voerden de stand op naar 6-0 in de vijfde inning. De voorsprong leek geen moment in gevaar te komen, maar met twee uit in de tweede helft van de zevende inning bereikte UVV veelvuldig het honk. Nadat de eerste twee slagvrouwen waren uitgeschakeld door reliever Isa Zwitzer kreeg UVV de honken vol na drie opeenvolgende vrije lopen. Een volgende vier wijd voor Eliza Rikkelman zorgde voor het eerste tegenpunt, waarna een honkslag van Nienke Trapman de stand op 6-2 bracht. Met nog altijd drie loopsters op de honken werd Greta Cecchetti teruggebracht in de cirkel om de winst veilig te stellen. Dat deed ze met haar twaalfde strikeout, die een einde aan de wedstrijd maakte.

In de tweede ontmoeting keek Sparks Haarlem na vier innings tegen een onverwachte 3-0 achterstand aan. UVV scoorde in de eerste inning ondermeer op twee fouten en voegde in de derde slagbeurt een punt toe na een basesloaded walk voor Michelle van Waveren, maar liet toen ook drie loopsters achter. De ommekeer in het duel kwam in de vijfde inning, want toen kwam Sparks tot een 5-run rally, nadat de Haarlemse ploeg zelf ook de honken vol had achtergelaten in de vierde beurt. Een honkslag van Linnie Malkin en tweehonkslag van Riangela Flanegin zorgden voor de eerste twee punten en met twee uit en drie loopsters op de honken sloeg Julia Kwakernaak een baseclearing, 3-run triple. Met een 6-3 voosprong kwam Sparks ook nog tot een 4-run rally in de zevende inning met als hoogtepunten een puntscorende honkslag van Grace Wrixon (3-uit-5), 2-run double van Nina Oomes en RBI-single van Riangela Flanegin (3-uit-5). Dit keer sloot Greta Cecchetti het duel ook af als werpster. Met vier strikeouts in 1 2/3 inning kreeg ze een save op haar naam.

De Italiaanse international Greta Cecchetti debuteerde voor Sparks Haarlem en in de Softbal Hoofdklasse. Voor aanvang van het seizoen gooide ze al voor Sparks (foto) tijdens een toernooi in Bollate (Italië). Foto: Fred Versluis.

rally

Roef! kwam in Haarlem niet in de problemen tegen Onze Gezellen. In beide wedstrijden van de double-header scoorde Roef! voldoende punten om tweemaal tot een mercy-rule shutout-winst te komen.

In het eerste duel stonden pitchers Marjolein Merkx (twee innings) en Margot van Eijl (drie) slechts één honkslag toe. Die kwam met twee uit in de vijfde inning op naam van Puk de Groot. Met een tweehonkslag maakte ze toen een einde aan de No-Hitter. Even later volgde de derde uit in het 5-inning duel. Met een 2-0 voorsprong nam Roef! ruimer afstand via een 5-run rally in de tweede inning, met als hoogtepunten 2-run singles van Bente Zwanenburg en Isa Los. Een homerun van Briana Marcelino in de vierde inning leverde het achtste punt op.

In de tweede wedstrijd gooide Marjolein Merkx de eerste vier innings voor Roef!, waarna Kim Emmen de vijfde inning voor haar rekening nam. Het duo stond aan OG maar twee hits toe. Toch leek het er niet op dat ook dit duel via de mercy-rule zou eindigen. In de tweede inning werd tweemaal gescoord. Isa Los sloeg toen een RBI-triple en scoorde zelf na een fout. Na vier gespeelde innings waren dit nog altijd de enige gescoorde punten. Maar in de vijfde inning sloeg Roef! toe met een 9-run rally. In deze productieve slagbeurt waren er vijftien slagvrouwen tegenover vier verschillende werpsters. Acht van de negen punten werden gescoord met twee uit! De laatste zes punten kwamen tot stand na zes opeenvolgende vrije lopen met volle honken.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse