Softbal

Walk-off zege voor Koninkrijksteam in uitzwaaiwedstrijd richting WK Kwalificatie

Damishah Charles scoorde het winnende punt. Archieffoto: Arianne Doornbos

Walk-off zege voor Koninkrijksteam in uitzwaaiwedstrijd richting WK Kwalificatie

In Houten speelde Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch op dinsdagmiddag de laatste oefeninterland in eigen land op weg naar het WK Kwalificatietoernooi in Valencia van juli. In deze ‘uitzwaaiwedstrijd’, die door honderden fans werd bezocht, greep het Koninkrijksteam de laatste kans op een zege tegen Taiwan.

Eva Voortman was de startend werpster voor het Koninkrijksteam en zij zette haar goede vorm van afgelopen weekend door. Zaterdag gooide zij voor Neptunus nog een no-hitter, vandaag stond zij tegen Taiwan in vijf innings eveneens geen enkele honkslag toe. De enige honklopers kwamen op het honk met vier wijd (één keer) en een hit by pitch (één keer). Geen van beiden kwam tot scoren.

Net als op maandagavond nam het Koninkrijksteam ook op dinsdag de leiding. In de derde inning sloeg Damishah Charles een honkslag, die werd opgevolgd door een driehonkslag van korte stop Britt Vonk, die in het linksveld met een mooie duik nog bijna werd gevangen, maar uiteindelijk weg stuiterde naar het hek. Vonk kon vervolgens zelf het tweede punt scoren op een sacrifice fly van Brenda Beers, die de bal die het midveld in sloeg.

Twee innings later voltrok zich een vergelijkbare rally. Jessie van Aalst opende de slagbeurt met een honkslag en scoorde toen Laura Wissink de bal hard langs de korte stop sloeg. De bal rolde door tot aan het hek in het linksmidveld en Wissink bereikte zelf het derde honk. In deze inning volgde echter geen sac fly en Wissink kwam niet tot scoren.

In de vijfde inning kwam die sac fly er alsnog. Britt Vonk (double) schoof van het tweede naar het derde honk op een sac bunt van Brenda Beers, waarna Dinet Oosting de bal het linksveld in sloeg voor een een opofferingsslag, waarop Vonk het vierde Nederlandse punt kon scoren.

De Taiwanezen lieten het hier niet bij zitten. Op reliever Marjolein Merkx sloeg de eerste slagvrouw een tweehonkslag die eigenlijk had moeten worden gevangen. De bal belandde precies tussen korte stop Vonk en linksvelder Beers en de slagvrouw liep slim door naar twee. Hierna volgden een infield hit en een hit by pitch, waardoor de honken volliepen. Met een hele mooie vangbal weerhield tweede honkvrouw Lizzie Clarijs Taiwan nog van scoren, maar de volgende slagvrouw sloeg de bal hard over midvelder Cindy van der Zanden heen en sloeg met haar driehonkslag de honken leeg. Op een velders keuze scoorde zij niet veel later de gelijkmaker.

Omdat Merkx in de zevende inning sterk terugkwam met een 1-2-3-inning, kreeg het Koninkrijksteam de kans om het duel in de laatste slagbeurt te beslissen. De slagbeurt werd geopend met een infield single van Damishah Charles, die naar het tweede honk doorschoof op de sac bunt van Britt Vonk.

Brenda Beers sloeg de bal vervolgens hard naar het rechtsveld, net buiten bereik van de duikende tweede honkvrouw. Vanwege deze duik moest Charles nog even inhouden, maar zij schoof wel op naar het derde honk. Beers rondde het eerste honk hard en kwam vervolgens in een rundown terecht tussen het eerste en het tweede honk. Terwijl zij de Taiwaneze defense bezighield, snelde Charles richting de thuisplaat. Met een gracieuze hoeksliding ontweek zij de tikpoging van de catcher en scoorde zij het winnende punt.

Zo sluit het Koninkrijksteam de oefenperiode in eigen land af met vijf overwinningen (vier tegen Tsjechië en één tegen Taiwan) en vier nederlagen. Op woensdag reist het team af naar Tsjechie, waar het deelneemt aan de Prague Softball Week. Daar speelt het twee keer tegen Australië, een keer tegen Tsjechië en nog eens twee keer tegen Taiwan. De eerste wedstrijd, op donderdag om 16.00 uur, is tegen Australië.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal