Softbal

Van Gurp en van Aalst belangrijk in overwinning Koninkrijksteam op Australië

Foto: Louie Jay Sienders

Van Gurp en van Aalst belangrijk in overwinning Koninkrijksteam op Australië

In wat de laatste fase van de voorbereiding op het WK Kwalificatietoernooi is, heeft Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch vandaag zijn eerste wedstrijd van de Prague Softball Week gespeeld. In Praag was daarin Australië, de nummer negen van de wereldranglijst, de tegenstander.

Opnieuw een mooie tegenstander dus voor het Koninkrijksteam (zelf nummer 10 van de wereld volgens de laatste WBSC rankings) in aanloop naar het WK Kwalificatietoernooi dat over ca. drie weken begint in Valencia.

Jessie van Aalst, die ook in de oefenserie tegen Taiwan al veelvuldig uitkwam als pitcher, kreeg de eerste start van de Prague Softball Week en weerhield de Australische ploeg, die op woensdag met 4-2 verloor van Tsjechie, vijf innings lang van scoren. Dat gaf de in Oranje gehulde slagploeg de kans om op voorsprong te komen.

Dat gebeurde in de derde inning, toen Damishah Charles met één uit een tweehonkslag sloeg. Charles scoorde even later toen Britt Vonk de bal hard het veld in bracht. Zo hard dat de Australische eerste honkvrouw niet genoeg tijd had om de handschoen naar de grond te krijgen. De bal schoot tussen haar benen door het rechtsveld in en dat zorgde voor een 1-0 voorsprong voor het Koninkrijksteam.

In de vierde slagbeurt zorgden Maxime van Dalen (veldfout) en Jessie van Aalst (bunt single) voor loopsters op het eerste en tweede honk. Cindy van der Zanden legde hierna een sacrifice bunt neer, waarop de Australische defense probeerde de nul op het derde honk te maken. Pinch runner Lizzie Clarijs was echter safe en de aangooi schoot langs het derde honk, waardoor zij ook direct kon scoren. Met van Aalst en van der Zanden in scoringspositie kwam met één uit Suka van Gurp aan slag. Zij voerde een squeeze play zo goed uit dat haar push bunt precies langs alle instormende verdedigers schoot, waardoor niet alleen van Aalst, maar ook Cindy van der Zanden kon scoren voor een 4-0 voorsprong.

Pas in de zesde inning kon Australië iets terugdoen. Lisa Hop had het werpen net overgenomen van Jessie van Aalst overgenomen en werd direct begroet met een tweehonkslag net buiten bereik van de duikende Charles in het midveld. Na een infield single stonden er loopsters op het eerste en derde honk met nul uit, maar met drie grondballen naar het middle infield kwam Hop uit de inning met de beperkte schade van één run tegen.

De marge werd in de gelijkmakende slagbeurt meteen weer hersteld. Cindy van der Zanden sloeg een tweehonkslag en scoorde even later op de double in de gap in het rechtsmidveld van Suka van Gurp, die haar RBI totaal op drie bracht en de voorsprong op 5-1. Deze voorsprong kwam, mede dankzij een mooi dubbelspel, in de zevende inning niet meer in de problemen en zo werd de eerste overwinning binnengesleept.

De volgende wedstrijd volgt op vrijdag om 14.00 uur tegen Taiwan. Ook deze wedstrijd zie je, dankzij SDTV, live op Honkbalsoftbal.tv!

U18

Ook Team Kingdom of the Netherlands U18, dat zich voorbereidt op het EK in deze leeftijdscategorie, neemt deel aan de Prague Softball Week (U18). Zij speelden op woensdag al hun eerste wedstrijden en verloren de eerste ruim van gastland Tsjechië, terwijl de tweede werd gewonnen van Oekraïne.

Vandaag speelden zij twee keer tegen Tsjechië. De ochtendwedstrijd werd met 4-0 verloren en ook in de middag was het lang spannend, maar opnieuw waren de Tsjechen te sterk. Deze keer met 3-1.

De volgende wedstrijd voor Oranje U18 is op vrijdagochtend om 9.30 uur tegen Duitsland.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal