Honkbal

SportAmerika MLB Update: Palacios verslaat Bogaerts, Albies en Braves blijven winnen

Foto: Mary DeCicco/MLB Photos

SportAmerika MLB Update: Palacios verslaat Bogaerts, Albies en Braves blijven winnen

Ozzie Albies lijkt op weg naar zijn derde All-Star Game al moet hij in de National League de onnavolgbare Luis Arraez waarschijnlijk voor zich dulden. Xander Bogaerts heeft in San Diego hele andere zorgen, want de Padres dreigen het postseason te missen. Ook voor andere internationals was dit een bewogen week en daar lees je alles over in deze MLB Update.

Tekst: Hans Mulder


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

307 AB, 80 H, 41 R, 18 HR, 56 RBI, .261 BA, .314 OBP, .495 SLG, .809 OPS

De liefhebbers gingen er afgelopen weekend eens goed voor zitten. Een serie tussen twee teams in absolute topvorm waarbij de Braves hun laatste acht wedstrijden hadden gewonnen en de Cincinatti Reds ’t met elf zelfs nog beter deden. In Out Of The Park hebben we dit drieluik al beschreven, maar we zoomen hier nog even in op de prestaties van Ozzie Albies. Direct na de serie tegen de koploper in de NL Central wachtte de Braves drie wedstrijden in Atlanta tegen de koploper in de Al Central: de Minnesota Twins.

Op het moment dat de Braves voet aan de grond zetten in Cincinatti had Albies in zeven van zijn laatste acht wedstrijden minimaal één hit genoteerd. Hij was door manager Brian Snitker doorgeschoven naar de tweede plek in de batting order en die jas zat hem als gegoten. Met een single en een run in de eerste inning van de eerste wedstrijd tilde de infielder zijn hitting streak naar vijf wedstrijden. De winning streak van de Braves kon echter niet worden uitgebreid. Door de 11-10 nederlaag bleef deze steken op acht wedstrijden.

REDS GOED, BRAVES BETER

Zaterdag was het de beurt aan de Braves om een winning streak te beëindigen. Cincinatti had er 12 op rij gewonnen, maar moest nu buigen voor ’t beste team in de NL. Met een solo homerun in de derde inning en een single, steal en run in de vierde had Ozzie Albies een belangrijk aandeel in de 7-6 overwinning. De tweedehonkman was 0-for-4 met een walk in de series finale, maar opende met een sac fly wel de score in de derde inning. Later zou hij nog de belangrijke zevende run scoren, die Atlanta aan de 7-6 zege hielp. Voor die club de vijftigste winstpartij van ’t jaar.

Thuis tegen de Twins gingen de Braves vrolijk verder met winnen. Albies had tikte in Cincinatti zijn hoogste slaggemiddelde sinds begin mei aan, maar helaas voor de tweedehonkman dook dit in het drieluik tegen Minnesota weer wat naar beneden. In de met 6-2 gewonnen tweede wedstrijd tekende Albies voor zijn tweede triple van het seizoen en scoorde hij een run.

Woensdag, in de derde wedstrijd, was een sac fly van Ozzie Albies goed voor zijn 5e RBI dit seizoen. Daarmee hielp hij Atlanta aan een 3-0 zege (en een sweep) en was hij in elk geval voor even de meest productieve tweedehonkman in de majors.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

281 AB, 73 H, 387 R, 8 HR, 28 RBI, .260 BA, .344 OBP, .391 SLG, .735 OPS

Helaas voor Xander Bogaerts is hij het levende bewijs dat het gras bij de buren niet altijd groener is. De kortestop vertrok uit Boston om in San Diego een gooi te doen naar een volgende titel. Hoewel zijn contract hem nog jaren de tijd geeft, lijkt 2023 een verloren seizoen te worden. Natuurlijk, we zijn halverwege en de Padres hebben genoeg kwaliteit om het nog om te draaien, maar ook deze week bleek maar weer eens dat grote namen niet garant staan voor grote prestaties.

Vorige week vrijdag deden de Padres tegen de Washington Nationals aan klantenbinding. De laagvlieger uit de NL East werd met 13-3 naar de slachtbank geleid en de knuppel van Xander Bogaerts deed ’t naar behoren. Bij een 4-0 voorsprong in de vijfde inning en met Fernando Tatis Jr. en Manny Machado op de honken sloeg de kortestop zijn achtste homerun over de hekken. Een belangrijke klap op weg naar een klinkende 13-3 overwinning.

De Friars hadden een statement gemaakt, maar trokken dit in de volgende wedstrijden alweer in. Bogaerts kon zijn 2-for-5 van vrijdag een dag later geen vervolg geven. In drie officiële AB’s zweeg de zijn knuppel, maar zijn teamgenoten verging het al niet veel beter. De 0-2 nederlaag was dan ook een logisch gevolg. Een pijnlijke nederlaag tegen een matig team, maar zondag werd het nog veel pijnlijker. Washington won de wedstrijd (8-3) en dus deze serie. Xander Bogaerts was 1-for-4 met een single in de vierde inning.

De nederlagen tegen Washington zouden voor een flinke deuk in de ego’s van de Padres moeten zorgen, maar met een serie in Pittsburgh diende zich een geweldig medicijn aan. De Pirates liepen ook niet over van vertrouwen, dus lagen er mogelijkheden voor de Friars. In theorie dan, want in de praktijk pakte het volledig anders uit.

IN HET MES VAN DE BUCCOS

Met een double en een run in ’t eerste treffen probeerde Bogaerts nog iets te doen aan de 3-6 achterstand in de zesde inning. De kortestop (1-for-4) kreeg echter te weinig bijval om de overwinning van de Pirates nog in gevaar te brengen. Niet San Diego, maar Pittsburgh tankte zelfvertrouwen en voor hen werd het woensdag nog beter. Na de 9-4 van dinsdag waren de Buccos woensdag met 7-1 te sterk. Een RBI-single van Xander Bogaerts in de zesde inning was bij lange na niet genoeg voor de teleurstellende Friars.

Een vernederende sweep wisten de Padres af te wenden donderdag. Dat wil zeggen, daar had het na vijf innings en een 4-1 voorsprong alle schijn van. Xander Bogaerts was 1-for-3 met een walk en zakte met zijn ploeg in de zesde en zevende inning volledig door het ijs. Pittsburgh, dat voor deze serie één van de laatste dertien wedstrijden gewonnen had, scoorde 4 runs in die inning en ging er als een dief in de nacht met een 5-4 overwinning vandoor. Dat Bogaerts inmiddels bezig is aan een 4-game hitting streak zal de kortestop nu even een zorg zijn.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

27.1 IP, 16 SV, 3.29 ERA, 26 H, 12 BB, 32 K, 11 R, 10 ER, 1.390 WHIP

De vijfde plaats in de AL East klinkt knap beroerd voor de Boston Red Sox, maar zij konden voor aanvang van de serie tegen de White Sox nog wel een winning record overleggen. In Chicago hadden ze daar veel voor over. Zij bungelen ergens halverwege de AL Central, maar komen niet in de buurt van een .500 record. Voor de BoSox was Chicago de laatste stop op deze road trip, want vanaf dinsdag ontvingen zij de verrassende Miami Marlins in het eigen Fenway Park.

Kenley Jansen mocht vorige week vrijdag direct in de eerste wedstrijd tegen de White Sox de handschoen oppakken. De closer had ’t aardig op de heupen in juni en die goede lijn trok hij door. Met een 3-1 voorsprong begon hij aan de inning en Jansen gaf de White Sox geen moment het idee dat er iets te halen viel. Jake Burger werd de dertigste strikeout van ’t seizoen voor de closer, die vervolgens ook Elvis Andrus en Yasmani Grandal vlotjes elimineerde. Slechts 9 pitches had Jansen nodig voor zijn zestiende save van dit seizoen.

TEGENSLAG

Grandal en Burger waren ook snel de pineut bij het volgende optreden van Jansen, dat al een dag later was. Met die twee snelle nullen leek het in stand houden van de 4-4 tussenstand in de negende een formaliteit, maar opeens begon de machine te haperen. Gavin Sheets kwam door met een single en werd direct vervangen door de snellere Zach Remillard. De pinch runner stal het tweede honk en hoe belangrijk dit was, werd al snel duidelijk. In de volgende at-bat bezorgde Andrus met een RBI-single de White Sox een 5-4 overwinning. Het was de eerste run sinds 3 juni die Jansen moest toestaan.

In Boston hadden de Red Sox weinig in te brengen tegen de Miami Marlins. Na een 1-10 en 2-6 nederlaag maakte Jansen donderdag in de series finale zijn opwachting bij een 0-1 achterstand in de negende inning. Een leadoff-single kwam de closer in dit geval nog wel te boven, maar een solo homerun van Jazz Chisholm Jr. deed de Red Sox veel pijn.

Het was pas de tweede homer die Jansen opgaf dit jaar en de eerste sinds 12 mei. Hoewel Joey Wendle daarna nog wel een single noteerde, was dit de enige schade die de Red Sox opliepen. Zelf konden ze echter niet scoren, waardoor Miami met een 2-0 zege en een sweep Beantown achter zich liet.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

79 AB, 20 H, 7 R, 1 HR, 9 RBI, .253 BA, .289 OBP, .367 SLG, .656 OPS

Het is voor Josh Palacios prachtig dat hij van de Pittsburgh Pirates een kans in de majors heeft gekregen, maar de in Brooklyn geboren outfielder is eigenlijk op het verkeerde moment ingestapt. Na een geweldige maand april zijn de Pirates heel ver weggezakt en ’n medicijn is nog altijd niet gevonden. Palacios doet ’t naar behoren, maar kon toch ook niet voorkomen dat zijn team vorige week met een 9-game losing streak aan de serie van vier wedstrijden tegen Miami begon. Na het bezoek aan Florida wachtte de Buccos in eigen huis een drieluik tegen de Padres.

De Pirates openden hun weekend in Miami met – hoe kon het ook anders – een nederlaag. Zonder Palacios leden de Buccos hun tiende nederlaag op rij, maar zaterdag werd deze enorme streak een halt toe geroepen. Pas in de negende inning maakte de Oranje-international zijn opwachting, maar hij wist zeker zijn stempel te drukken. Bij een 0-1 achterstand gaf zijn single de Pirates hoop. Palacios scoorde, met twee nullen op het bord, even later de gelijkmaker, maar daar bleef het niet bij. Opeens produceerden de Pirates weer wat runs en zouden dit duel met 3-1 winnen.

De Marlins draaiden de rollen in de derde ontmoeting weer om. Het slaggemiddelde van Josh Palacios duikelde na een 0-for-5, maar in extra innings scoorde hij nog wel een run. Helaas mocht deze niet baten, want Miami greep de zege: 4-3. In ’t vierde treffen kwam Palacios al in de eerste inning door met een single, maar hij werd achtergelaten op de honken. Hij was daarmee niet de enige, want de Pirates slaagden er niet in een run te fabriceren. Dit lukte de Marlins wel twee keer, waardoor zij met een 2-0 zege van het eigen veld stapten.

WINST OP BOGEY

Dat de serie tegen San Diego goed verliep voor de Pirates weten we inmiddels. Hoe verging het Josh Palacios dan tijdens deze drie dagen? De international mocht dinsdag starten in het met 9-4 gewonnen duel en kwam al in de eerste inning door met een single. Palacios speelde die gehele wedstrijd, maar kwam in de tweede ontmoeting pas in de slotfase in de wedstrijd. Met de honken bezet noteerde Palacios in de zevende inning zijn negende RBI deze jaargang. Zijn single zorgde voor een 3-1 voorsprong, maar daarna ging het pas echt hard. Pittsburgh liep uit naar een 7-1 overwinning.

Donderdag maakten de Pirates de sweep compleet en deden dat na een 4-1 achterstand. Josh Palacios kwam niet aan slag, maar moest nog wel even defensief aan de bak in het linksveld. De drie overwinningen op San Diego was voor Pittsburgh een prima opsteken na een slechte maand. Slechts tien keer werd gewonnen in juni. Naast de drie zeges aan het einde was er voor de Buccos nog een reeks van vier winstpartijen helemaal aan het begin.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

281 AB, 67 H, 35 R, 6 HR, 28 RBI, .238 BA, .321 OBP, .377 SLG, .698 OPS

De Colorado Rockies hebben wel eens betere tijden gekend. De werkgever van Jurickson Profar en Hensley Meulens bungelt al het hele seizoen onderin de NL West en verliest de ene na de andere wedstrijd. In Out Of The Park kon je al lezen hoe de serie tegen de Angels verlopen is, maar Jurickson Profar nemen we in deze Dutch Watch nog even apart. Na het vertrek van de Halos kwam die andere club uit LA op bezoek.

Acht wedstrijden op rij hadden de Rockies verloren toen Jurickson Profar de eerste de beste pitch van Angels-starter Patrick Sandoval wegsloeg voor een homerun. En logischerwijs een 1-0 voorsprong. Dat gaf Colorado vertrouwen, want mede dankzij die tik van onze landgenoot maakten ze een einde aan die reeks nederlagen. Profar was uiteindelijk 2-for-5 in dit met 7-4 gewonnen duel. Over de tweede wedstrijd, die van zaterdag 24 juni, is al genoeg gezegd en geschreven. Profar kwam niet tot een hit in zijn 4 AB’s en zal de 1-25 heel snel wensen te vergeten.

JAGEN OP EERHERSTEL

Zijn eerstvolgende wedstrijd was ’t eerste duel met de Dodgers. Erg bevorderlijk voor het zelfvertrouwen was ook dit niet, want Profar was 0-for-3 met een walk en ging er met de Rockies met 0-5 af. Colorado kon wel wat goed nieuws gebruiken en dat kwam er woensdag in de vorm van een 9-8 overwinning. Voor de derde wedstrijd op rij bleef Profar verstoken van een hit (0-for-3) maar in de zesde inning mocht hij wel een RBI toevoegen. Zijn vier wijd hielp Randal Grichuk over de thuisplaat.

De laatste wedstrijd tegen de Dodgers verliep prima. Maar dan moeten we de rest van de Rockies buiten beschouwing laten. Jurickson Profar was 3-for-4 met een run in de derde inning. Als daarna de wedstrijd gestopt was, stond er 3-2 in het voordeel van Colorado op het bord. Helaas duurt een gemiddelde honkbalwedstrijd negen innings. Voor de tweede keer binnen een week kregen de Rockies een pak slaag. De Dodgers wonnen met 14-3 en namen zo de tweede plek in de NL West weer over van de Giants.


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

125 AB, 25 H, 13 R, 0 HR, 4 RBI, .200 BA, .268 OBP, .248 SLG, .516 OPS

Het kan verkeren in de rare AL Central. De Tigers zitten nog altijd dik onder een .500 record, maar zien tegelijk dat de eerste plaats in de divisie niet eens heel ver weg is. In het weekend van 23 juni kreeg Detroit zelfs de kans om nog verder naar koploper Minnesota te kruipen, want voor de tweede keer binnen een week waren de Twins hun tegenstander. Daarna werd het er niet eenvoudiger op voor de Tigers, want er stond een bezoek aan de Rangers op het menu voor een serie van vier wedstrijden.

Van de drie wedstrijden tegen Minnesota wonnen de Tigers er slechts één. Ze openden met een 4-1 nederlaag en dit was ook direct het enige optreden van Jonathan Schoop. De infielder kwam pas in de zesde inning binnen de lijnen en hield een single over aan zijn eerste at-bat. Detroit had op dat moment al twee honken in handen, maar meer dan één run leverde dat alles uiteindelijk niet op. Schoop bleef achter op het tweede honk, was 1-for-2 en zag zijn oude werkgever dus het duel winnen.

MEER ACTIE

Tegen de Texas Rangers mocht Schoop veel vaker opdraven en dat legde de Tigers afgelopen dinsdag geen windeieren. Een productieve out van de infielder bracht Detroit in de tweede inning langszij en vanaf daar keken ze niet meer om. Die RBI van Schoop inspireerde de Tigers tot grootse daden en uiteindelijk een even klinkende als knappe overwinning: 7-2. Jonathan Schoop bleef in ’t tweede treffen de gehele wedstrijd staan, was 1-for-4 en scoorde een run in de tweede inning. Genoeg voor een tweede overwinning op Texas was dit niet, want de Rangers gingen er met een 8-3 zege vandoor.

Die tweede overwinning zou er alsnog komen. Niet op woensdag, want toen lieten de Rangers hun tegenstander alle hoeken van het veld zien getuige de 10-2 eindstand. Schoop was pinch hitter in dat duel en 0-for-1. In de series finale was het de Tigers die hun tanden zetten in de Texas Rangers. Met 8-5 werd de koploper in de AL West verslagen, maar de knuppel van Schoop kwam in dit geweld niet mee. Onze landgenoot was 0-for-5 en zag zijn slaggemiddelde naar .200 duiken.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan deelt Honkbalsoftbal.nl wekelijks de SportAmerika Pro Update en zullen we in de toekomst nog meer content tussen onze sites delen. Voor al het laatste nieuws over Major League Baseball kijk je op www.sportamerika.nl. De mooiste highlights van de Kingdom sterren zie je ook dit seizoen op www.honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal