EK U12 2023

Koninkrijksteam U12 naar EK finale!

Foto: Glenn Gervot Photography

Koninkrijksteam U12 naar EK finale!

Op zaterdag stond Team Kingdom of the Netherlands U12 in het Franse Valenciennes in de halve finale tegenover de aartsrivalen uit Italië. De Italianen waren de lichte favorieten, nadat zij met overmacht Groep A wonnen, maar het Koninkrijksteam kreeg een mooie kans om zich te revancheren voor de nederlaag tegen Tsjechië op vrijdag. En die kans grepen zij met beide handen!

Met een groot vertoon van aanvallende macht werden de Italianen aan de kant geveegd. Veertien runs op vijftien honkslagen zorgden uiteindelijk voor een overtuigende overwinning, maar het gat werd niet direct geslagen.

Wel werd er direct in de eerste inning een voorsprong genomen. Marcelo Montenegro sloeg een honkslag en Dyshairo Zandvliet en Rayan Dix kregen vier wijd en zo stonden de honken vol met twee uit. Dix leek vervolgens even de tel kwijt te zijn en rende naar het tweede honk op de derde wijdbal en dat zorgde voor de nodige verwarring. Hij was zelf net op tijd terug op het eerste honk en door de verwarring bij de Italianen kon Montenegro vervolgens de thuisplaat stelen voor een 1-0 voorsprong. Jelle Zuiver kwam vervolgens door met een honkslag, waardoor het 2-0 werd.

De Italianen deden op het werpen van Stan Bouma wel direct iets terug, maar de schade bleef in de eerste inning beperkt tot één run. Bouma gaf zijn slagploeg vervolgens met twee sterke innings de kans om de voorsprong uit te breiden en dat gebeurde met één run in de tweede en twee runs in de derde inning, waaraan Bouma zelf een steentje bijdroeg met een RBI double.

In de vierde inning volgden nog eens vier runs op honkslagen van Dyshairo Zandvliet, Rayan Dix, Jelle Zuiver en Philip Siewe en pas in de gelijkmakende vierde inning deden de Italianen iets terug, maar de eerste poging tot een comeback stokte bij 9-2. Wat een dag eerder tegen Tsjechie niet lukte, lukte op zaterdag tegen de Italianen wel. De schade werd beperkt en de voorsprong werd uitgebreid. Want in de vijfde inning scoorde Oranje, mede dankzij een RBI double van Javier Chance nog eens drie runs.

De buffer was nu zo groot dat een zes-run rally van Italië in de gelijkmakende vijfde inning ook geen pijn meer deed. Met nog twee insurance runs in de zesde inning en een sterke outing van Tijn Delemarre (1 IP, 3 Ks) werd de overwinning binnengesleept.

De finale is bereikt en de ploeg van bondscoach Herkemij is al zeker van een medaille, maar het doel voor de finale zal duidelijk zijn: de gouden medaille pakken! In de finale, die vanmiddag om 16.30 uur wordt gespeeld, is Duitsland de tegenstander. De Duitsers versloegen de sterke Tsjechen met 11-6.

Ook de finale zie je vanmiddag uiteraard live op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2023