Suka van Gurp

Softbal

‘We gaan ons plaatsen voor de WK-finaleronde’  

‘We gaan ons plaatsen voor de WK-finaleronde’  

‘Ons team is sterk, veerkrachtig en vol vertrouwen’

Van 18 tot en met 22 juli is Valencia het toneel van de groepsfase van het Wereldkampioenschap softbal. In de Spaanse stad strijdt Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch met China, Cuba, Puerto Rico, Spanje en Zuid- Afrika om twee tickets voor finaleronde van het WK in 2024 in Italië. Het vertrouwen na een uitgebreide oefencampagne is daar. “We weten dat we het kunnen. We willen het en we gaan het doen.” 

Aan het woord is Suka van Gurp, de energieke 28-jarige infielder van de Europees Kampioen. Terwijl ze praat, straalt haar kracht, de liefde voor het spel en plezier met het team van haar af. “We hebben veel vertrouwen dat we ons plaatsen voor de finaleronde van het Wereld Kampioenschap. We hebben een hele goede voorbereiding gehad, goed gepresteerd tegen toplanden als Taiwan en Australië. Een mooie serie overwinningen tegen Tsjechië. We hebben veel bij elkaar gezien, kleine dingen die we goed moeten blijven doen. Dat neem je mee naar de kwalificatie, net als de Europese titel en het pluspunt van dat we het hele jaar samen kunnen trainen. We hebben vertrouwen in elkaar, zijn veerkrachtig. Ook bij tegenslag, als we achterstaan, zijn we goed samen en kunnen we doorgaan. Ons team heeft een vechtersmentaliteit.”  

“Onze teamkracht ligt in onze diversiteit. Niet twintig Suka’s bij elkaar; we zijn allemaal anders, iedereen heeft een bepaalde kracht, neemt wat anders mee. Dat maakt dat we zo sterk zijn, elkaar met veel kunnen helpen. We zijn open voor en naar elkaar, kunnen goed communiceren. Daar trainen we ook elke week op – hoe ga je om met feedback, hoe blijf je bij jezelf, het mentale stuk.” 

Teamgenoten meenemen op mijn energie 

Naast het grote teamdoel om het toernooi te winnen, heeft Suka ook persoonlijke doelen tijdens het toernooi. “Zeker”, zegt ze lachend. “Ik wil doen waar ik goed in ben, plezier hebben en een heldere geest, genieten van het team en het spel, aanwezig zijn. Want dan ben ik op mijn best en kan ik mijn teamgenoten meenemen op mijn energie. Daar heb ik wel een rol in binnen het team.”  

Op het veld is ze een power house, zowel aan slag als als infielder. “Het fielden is mijn sterke punt, daar houd ik ook het meest van. Double plays, maar tegelijk ook kleine, mooie plays. En ik vecht altijd door.” Met haar ogen op het doel en tegelijkertijd ontspannen. Haar walk-off homerun tijdens de halve finale van het EK in 2022 onderstreept dat. “Ik was ontspannen, ‘in the zone’. In de box hoorde ik het publiek roepen ‘Suka, Suka’. Normaal schakel ik het geluid uit, maar nu kwam het binnen. Het was een boost. Ik voelde hun vertrouwen. Ik zag de bal komen, wist dat ik hem goed geraakt had, maar was bezig met tweede of derde honk halen om mijn scoringskansen te vergroten. Na het eerste honk zag ik pas dat de bal eruit ging en stroomde gelijk alle emotie door mijn lichaam. Spanning, alles wat we als team samen hebben meegemaakt, blijdschap. Ik kon alleen nog maar huilen. Het is mijn mooiste softbalmoment ooit.”  

Speelschema 

In de komende dagen gaan Suka en het team op weg naar nog meer mooie softbalmomenten.  Het speelschema van het kwalificatietoernooi in Valencia. De wedstrijden zijn live te volgen op gametime.sport (tegen betaling). 

  • Dinsdag 18 juli 11.00 uur – Team Kingdom of the Netherlands – Cuba 
  • Woensdag 19 juli 10.00 uur – Team Kingdom of the Netherlands – China 
  • Donderdag 20 juli 10.00 uur – Spanje – Team Kingdom of the Netherlands 
  • Donderdag 20 juli 15.00 uur – Zuid-Afrika – Team Kingdom of the Netherlands 
  • Vrijdag 21 juli 10.00 uur – Puerto Rico – Team Kingdom of the Netherlands 
  • Zaterdag 22 juli 12.00/15.00/18.00 uur – halve finales en finale 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal