Softbal

Koninkrijksteam opent WK Groepsfase met nederlaag tegen Cuba

Foto: WBSC

Koninkrijksteam opent WK Groepsfase met nederlaag tegen Cuba

Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch is de groepsfase van het WK Softbal begonnen met een tegenvaller. Cuba was in de openingswedstrijd in het hete Valencia met 4-3 te sterk en is daarmee de voorlopige koploper in Groep B.

Om 11.00 uur ’s ochtends, gelukkig nog iets voordat de echte hitte in Valencia doorbreekt, werd de eerste pitch van het WK in Groep B gegooid. Enkele minuten later stond het Koninkrijksteam al met 2-0 voor en leek er geen vuiltje aan de lucht. Britt Vonk opende de wedstrijd met een honkslag en na een vrije loop voor Brenda Beers en een opofferingsstootslag van Dinet Oosting stonden er loopsters op het tweede en derde honk met één uit voor Maxime van Dalen.

Van Dalen, die zich teruggevochten heeft van een zware knieblessure, liet gelijk zien weer van grote waarde te zijn voor Oranje met een opposite field ground rule double, waar zowel Vonk als Beers op scoorden. Jessie van Aalst kreeg hierna ook vier wijd, maar de Cubaanse starter Yilian Torres herpakte zich goed en kwam met twee keer drie slag uit de inning. De lefty stond hierna in vijf innings vrijwel niets toe.

Op het werpen van Jessie van Aalst, die in deze openingswedstrijd de start kreeg van bondscoach Ferenc Jongejan, deden de Cubanen in de tweede inning iets terug. Back-to-back singles en een sac bunt zorgden voor dreiging, waar Oranje in eerste instantie onderuit leek te kunnen spelen. Britt Vonk, die als korte stop in speelde, kreeg een grondbal hard op zich af geslagen en verwerkte de bal goed. Zo goed dat zij de loopster van drie uiteindelijk via een rundown wist uit te schakelen. Met twee uit sloeg Yanisleidys Casanova Cuba met een driehonkslag op gelijke hoogte met Oranje. Een vangbal in het rechtsveld maakte vervolgens een einde aan de inning.

Cuba was nog niet klaar met scoren, want een inning later leidde een veldfout een nieuwe rally in. Een stootlsag en twee achtereenvolgende singles zorgden voor een 3-2 voorsprong voor de nummer 28 van de wereldranglijst. Een RBI ground rule double zorgde in de vierde inning zelfs voor een vierde Cubaanse run en dus was het aan de slagploeg van Oranje om zich terug te vechten in de wedstrijd.

Veel kansen daarvoor kreeg het niet, want Torres was lang zeer effectief en hield met pitches laag in de zone de slagvrouwen van het Koninkrijksteam van de honken. Pas in de zevende en laatste slagbeurt werd er weer een rally opgebouwd. Suka van Gurp opende de slagbeurt met een honkslag, waarna Damishah Charles heel dichtbij een game tying homerun kwam. Haar klap werd net voor het hek in gevangen door de Cubaanse midvelder. Even later, met twee uit, kwam Brenda Beers door met een RBI single, die werd gevolgd door een honkslag van Dinet Oosting naar het rechtsveld.

Haar honkslag stuitte hoog op in het rechtsveld, maar de rechtsvelder kon nog net voorkomen dat hij naar het hek doorschoot, waardoor Beers moest stoppen op het derde honk. Maxime van Dalen kreeg vervolgens de kans om het tij volledig te keren, maar dat lukte helaas niet. Een grondbal naar het tweede honk zorgde voor de laatste nul.

Het Koninkrijksteam verloor de openingswedstrijd met 4-3. Een nederlaag die niet direct grote gevolgen hoeft te hebben. Nadat elk team tegen elkaar heeft gespeeld in de Round Robin, volgt er op vrijdag en zaterdag namelijk nog een beslissingsronde, waarin de vier best geklasseerde teams nog kans maken op plaatsing voor de finaleronde van het WK in Italië in 2024.

De volgende wedstrijd voor het Koninkrijksteam volgt woensdagochtend om 10.00 uur. Dan is China de tegenstander. De samenvatting van Cuba – Team Kingdom of the Netherlands vind je op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal