Softbal

China gaat effectiever om met scoringskansen en verslaat Koninkrijksteam

Foto: WBSC

China gaat effectiever om met scoringskansen en verslaat Koninkrijksteam

In een wedstrijd met een wisselend scoreverloop en waarin beide teams continu voor dreiging op de honken zorgden heeft Team Kingdom of the Netherlands vanochtend met 5-4 van China verloren. Het Koninkrijksteam sloeg meer honkslagen dan de Chinezen, maar liet te veel scoringskansen liggen en staat na twee wedstrijden nu nog met lege handen op het WK.

Bij China, dat gisteren verrassend met 2-0 van Puerto Rico won, was Yinan Chai de starting pitcher. Chai was samen met haar relievers Yuchen Wei en Lan Wang de belangrijkste reden dat China van het favoriete Puerto Rico kon winnen, maar tegen de slagploeg van het Koninkrijksteam had zij vanaf het begin veel moeite. Het koste haar in de eerste twee innings veel pitches om de Oranje slagploeg op de nul te houden.

Eva Voortman kende in het begin juist weinig problemen. Haar eerste vijf nullen maakte zij met drie slag, maar in de tweede inning raakte zij wel opeens haar controle even kwijt. Drie vrije lopen zorgden met twee uit voor grote dreiging van de Chinese slagploeg, maar met volle bak voor de volgende slagvrouw wist zij de juiste pitch te gooien. Brenda Beers maakte de vangbal in het linksveld om haar teamgenote uit de problemen te helpen.

In de derde inning nam het Koninkrijksteam de voorsprong. Brenda Beers opende de slagbeurt met een bunt single en schoof dankzij de opofferingsstootslag van Dinet Oosting naar het tweede honk. Maxime van Dalen kreeg vier wijd en Jessie van Aalst sloeg een zachte grondbal naar het eerst honk, waar de eerste honkvrouw zich even geen raad mee wist. Moest ze naar het tweede honk gooien of toch naar haar eigen honk? Toen zij de beslissing had genomen was van Aalst al veilig over het honk gesneld.

Cindy van der Zanden sloeg het eerste punt binnen. Haar grondbal werd door de korte stop verwerkt en naar thuis gegooid, maar Beers was er eerder dan de aangooi en kon dus scoren. Laura Wissink kwam even later door met de belangrijke honkslag van de inning, een two-run single door het midden:

China, dat speelde met een volledig linkshandige slagploeg, sloeg direct terug. Een hit by pitch zorgde voor een honkloopster en met twee uit sloeg catcher Min Ren de bal in het linksveld net over het hek voor een two-run homerun.

Een inning later werd Voortman na een honkslag en opnieuw een geraakt werper vervangen door Marjolein Merkx. Merkx maakte zelf twee snelle nullen via een comebacker, die zij naar derde honkvrouw Damishah Charles gooide voor de eerste nul en een strikeout. Toch kon zij niet voorkomen dat China even later met een two-run single een 4-3 voorsprong nam.

Comeback

Het momentum in deze wedstrijd leek continu te verschuiven. Omdat Suka van Gurp in de vijfde inning een knap dubbelspel maakte leek in de zesde inning het Koninkrijksteam het momentum weer te pakken en de grote comeback in te zetten. De honken liepen vol met 0 uit en Maxime van Dalen sloeg een honkslag langs de Chinese tweede honkvrouw, waarop Britt Vonk de gelijkmaker kon scoren. Brenda Beers werd tegengehouden op het derde honk, maar raakte bij het stoppen geblesseerd (op het eerste oog aan haar kuit) en moest de wedstrijd verlaten. Haar vervanger Annemiek Jansen kwam uiteindelijk helaas niet tot scoren. Jessie van Aalst kreeg drie slag, Cindy van der Zanden kwam nog wel met velders keuze op het honk, maar Annemiek Jansen werd op haar klap naar het derde honk uitgegooid op de thuisplaat. Laura Wissink kon haar honkslag uit de tweede inning niet repliceren en sloeg een popup op foutgebied, die werd gevangen door de eerste honkvrouw.

En zoals zo vaak in deze sport: als het ene team de kans niet benut, slaat de tegenstander toe. China kreeg een honkloper toen Merkx een foute aangooi maakte naar het eerste honk. Met een loopster in scoringspositie was het Xiaoyan He, die de eerste kans direct verzilverde met een tweehonkslag. Merkx kwam knap zonder verdere schade uit de inning, maar omdat Oranje in de zevende inning niet meer tot scoren kwam, won China deze wedstrijd met 5-4.

China staat met twee overwinningen nu bovenaan, terwijl het Koninkrijksteam met twee nederlagen onderaan staat. Morgen moet daar verandering in komen. Dan staan er twee wedstrijden op het programma tegen op papier mindere tegenstanders. Om 10.00 uur is gastland Spanje de tegenstander en om 15.00 uur volgt de wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Deze beide teams speelden gisteren al tegen elkaar en toen trok Spanje aan het langste eind.

De samenvatting van de wedstrijd tegen China zie je op Honkbalsoftbal.tv

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal