Pitcher Lisa Hop in actie tegen Spanje tijdens WK kwalificatietoernooi softbal in Valencia

Softbal

‘We hebben de smaak te pakken, momentum, en laten dat niet meer gaan’

‘We hebben de smaak te pakken, momentum, en laten dat niet meer gaan’

Na de valse start van het toernooi heeft Team Kingdom of The Netherlands Women’s Fastpitch in hun wedstrijden tegen Spanje en Zuid-Afrika laten zien waar ze voor staan: divers spel, (veer)kracht en teamwork. Pitcher Lisa Hop, 24, kwam tegen Spanje als pitcher voor het eerst in actie tijdens dit toernooi: “Na de eerste twee games hebben we veel gereflecteerd en besproken waar we te kort kwamen. Dat we er beide keren dichtbij zaten en dat we Spanje altijd hebben kunnen pakken, gaf ons vertrouwen. Vandaag was heel belangrijk, maar we wisten dat het goed zou komen als we bij onszelf bleven en ons spel speelden. Vandaag hebben we onze veerkracht getoond.” 

Het voelde heel goed om vandaag in actie te kunnen komen. Marjolein (Merkx, red.) hield ze goed onder de duim de eerste helft, maar we hadden maar een 1-0 voorsprong, er was dus weinig ruimte voor fouten. Toen ik te horen kreeg dat ik erin ging, voelde ik de eerste paar pitches de spanning. Maar ik heb dat om kunnen zetten in kracht, dacht: ‘let’s go get them’, en de rest van de wedstrijd heb ik dat niet meer laten gaan.

Morgen wacht de wedstrijd tegen Puerto Rico, op papier de sterkste tegenstander van het toernooi. Het team kijkt er naar uit. “Het niveau van de teams verschilt dit toernooi niet heel veel. Zeker als je naar de uitslagen kijkt. Het belooft een goede wedstrijd te worden, maar wij hebben de smaak te pakken, momentum, en gaan er morgen vol voor. De overwinningen hebben ons nog meer teamspirit en motivatie gegeven.”

Sport in schijnwerpers brengen 

Met het team spelen voor het Koninkrijk maakt veel los bij de speelsters, ook bij Lisa: “Ik ben trots dat ik voor mijn land mag spelen, dat is een goed gevoel. Het geeft tegelijkertijd ook een gevoel van verantwoordelijkheid – je vertegenwoordigt het Nederlandse softbal. Je wilt teruggeven aan iedereen die zich voor jou en de sport heeft ingezet. Het is jammer dat de sport op dit moment nog niet heel erg in de schijnwerpers staat, we verdienen meer aandacht. Hopelijk kunnen onze prestaties daar nu aan gaan bijdragen.” 

Hop en Van Dalen high five tijdens WK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje
Beeld: WBSC

“We hebben sinds het EK vorige zomer in Barcelona, het hele jaar naar dit toernooi toegewerkt. Het is echt een voordeel dat we de mogelijkheid hebben om het hele jaar samen te trainen en spelen. We besteden heel veel aandacht aan het team, de teamcultuur. Het maakt ook dat nieuwe speelsters moeiteloos in kunnen stromen. We hebben dezelfde visie, dezelfde doelen. Allereerst is dat top drie op het WK, maar op de (iets) langere termijn gaan we voor de nummer 1 positie: Wereldkampioen. Dat is zeker haalbaar. Dat zien we nu al in de wedstrijden tegen de hogergeplaatste teams, ook op mindere dagen worden we nooit echt overklast. We zitten altijd goed in de wedstrijd.” 

Speelschema  

In de komende dagen speelt Team NL de volgende wedstrijden op weg naar de finale en hun eerste doel: plaatsing voor het Wereld Kampioenschap 2024 in Italië. 

  • Vrijdag 21 juli 10.00 uur – Puerto Rico – Team Kingdom of the Netherlands 
  • Zaterdag 22 juli 12.00/15.00/18.00 uur – beslissingsronde

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal