Softbal

Beers en Voortman helpen Koninkrijksteam aan zege tegen Cuba

Foto: WBSC

Beers en Voortman helpen Koninkrijksteam aan zege tegen Cuba

Team Kingdom of the Netherlands stond vanmiddag opnieuw tegenover Cuba, de eerste tegenstander van de groepsfase van dit WK Softbal. Vandaag stond plaatsing voor de eindronde van het WK, volgend jaar in Italië, op het spel. Daarvoor moest het Koninkrijksteam winnen en dat gebeurde dankzij uitblinkers Eva Voortman en Brenda Beers.

In een wedstrijd waar veel druk op stond voor beide teams, waren beide pitchers uitstekend. Het werd een echt pitchersduel tussen twee hele sterke lefties. Yilian Tornes van Cuba, die wel eens de beste pitcher van het toernooi zou kunnen worden en Oranje op dag één al versloeg, en Eva Voortman waren beiden oppermachtig en gaven hun tegenstanders nauwelijks kansen om te scoren.

Brenda Beers, die terugkeerde in de basisopstelling nadat zij vanwege een voetblessure een aantal wedstrijden gemist had, sloeg in de eerste inning de eerste honkslag van de wedstrijd. Helaas was Britt Vonk (vier wijd) vlak daarvoor bij een steelpoging uitgegooid op het tweede honk en kon Oranje niet scoren.

Dat lukte in de derde inning wel, want toen opende Vonk opnieuw met vier wijd en sloeg Brenda Beers haar tweede honkslag van de wedstrijd: een driehonkslag die net buiten bereik van de linksvelder viel en door rolde naar het hek. Dinet Oosting sloeg vervolgens een sacrifice fly naar het rechtsveld en zo nam Oranje voor de zesde keer dit toernooi de voorsprong.

Pitching and defense

Het bleken zeer belangrijke runs te zijn, want deze voorsprong was vandaag veilig bij een uitmuntende Eva Voortman vandaag, die we eerder in het toernooi nog nauwelijks in actie zagen. Voortman kreeg pas in de vierde inning haar eerste honkslag tegen en dat bleef lang het geval, mede dankzij deze prachtige vangbal van Dinet Oosting.

In de zesde inning deed Cuba iets terug. Na een vrije loop sloeg Yilian Rondon een tweehonkslag, waarop zij, dankzij een aangooi op de thuisplaat, het derde honk bereikte. De loopster van het eerste honk scoorde de 2-1, maar dankzij een popup en een grondbal naar Suka van Gurp kwam Voortman uit de problemen.

In de zevende inning liet Cindy van der Zanden de enige Nederlandse honkslag optekenen, die niet op naam van Brenda Beers kwam. Zij werd echter niet binnengeslagen en dus kwam het aan op de gelijkmakende zevende slagbeurt, waarin Voortman op de eerste slagvrouw even de controle kwijt leek te raken. Dankzij een vrije loop kwam het gelijkmakende punt op het eerste honk, maar met een popup naar korte stop Britt Vonk en twee clutch strikeouts kwam er een einde aan de wedstrijd.

Beide starters verdienen na deze wedstrijd nog wat extra aandacht: Yilian Tornes gooide zeven innings, waarin zij drie honkslagen tegen kreeg, twee runs opgaf en zeven keer drie slag gooide. Eva Voortman counterde met 7 innings, één run, twee hits en liefst 11 strikeouts gooide.

Het Koninkrijksteam is nog altijd in de race voor directe plaatsing voor het WK en is in elk geval derde, waardoor het goede papieren heeft voor één van de twee Wild Cards. Deze worden uitgereikt aan de twee beste nummers drie van de verschillende groepen uit de kwalificatie op basis van de rangschikking van het vorige WK.

Omdat het Koninkrijskteam toen boven de nummer Groot-Brittannie, de nummer drie van Groep A, eindigde, kan het een Wild Card al bijna niet meer mislopen. Italie is als host hoe dan ook geplaatst en krijgt een Wild Card als zij niet in de top-2 eindigen in Groep C. Daarin zijn Canada en Japan de favorieten. Alleen als Italie en één van Japan en Canada zich niet direct plaatsen vanuit Groep C krijgt het Koninkrijksteam geen Wild Card.

Dit hele verhaal wordt heel anders als de ploeg van bondscoach Jongejan vanavond om 18.00 uur de wedstrijd van de verliezer van China-Puerto Rico wint. Dan zijn zij namelijk direct geplaatst voor de eindronde van het WK.

Die wedstrijd zie je vanavond live op Gametime.sport. De samenvatting van de thriller tegen Cuba staat op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal