EK SB Heren 2023

Koninkrijksteam plaatst zich voor Super Round EK

Eldrick Dijkhoff sloeg zes van de twaalf runs binnen tegen de Britten (Foto: Grega Valancic/WBSC Europe)

Koninkrijksteam plaatst zich voor Super Round EK

Met een overwinning op Groot-Brittannië heeft Team Kingdom of the Netherlands Men’s Fastpitch zich op woensdag geplaatst voor de Super Round van het EK. Het Koninkrijksteam eindigt in Groep F op de tweede plaats achter Denemarken, dat eerder op de dag te sterk bleek.

Denemarken was de eerste tegenstander van vandaag en is op papier het sterkste team uit Groep F. Dat zij inderdaad favoriet zijn en de grootste uitdager van Tsjechië, de topfavoriet voor de Europese titel, bleek in het duel met het Koninkrijksteam. Het verschil werd gemaakt in de tweede inning, waarin lang niet veel aan de hand leek. Starter Jair Thompson gooide een goede eerste inning en maakte ook in de tweede inning twee snelle nullen, maar met twee uit en lopers op eerste en tweede honk kreeg hij problemen met zijn controle.

Een geraakt werper, gevolgd door een wilde worp zorgden voor het eerste Deense punt. Na een vrije loop werd hij vervangen door Enio Kwas, die het bloeden moest stoppen. Dat lukte niet: een two-run single werd gevolgd door een three-run homerun en de Denen stonden opeens met 6-0 voor.

Eldrick Dijkhoff sloeg in de derde inning het enige Nederlandse punt binnen met een driehonkslag, maar de Denen bleven scoren. Na vijf innings werd de wedstrijd dankzij de mercy rule beëindigd. Denemarken won met 10-1.

Super Round

Om plaatsing voor de Super Round te bewerkstelligen en een zo goed mogelijke uitgangspositie te verzorgen, moest er later op de dag van Groot-Brittannië gewonnen worden. Het Koninkrijksteam liet er in deze wedstrijd geen enkele twijfel over bestaan wie de sterkste was. Al in de eerste inning namen ze een 3-0 voorsprong dankzij een two-run homerun van Reangelo Castillo en een RBI double van Myron Juaquin.

In de tweede inning kwam daar een grand slam van de ervaren Eldrick Dijkhoff overheen. Emeron Lourens stond ondertussen weer een uitstekende wedstrijd te gooien en voordat de Britten in de vierde inning iets terug konden doen stond het al 10-0 voor het Koninkrijksteam. Eldrick Dijkhoff spaarde vanmiddag RBI en sloeg in de derde inning ook nog een two-run single.

De twee runs die de Britse slagploeg in de vierde inning sloeg werden in de gelijkmakende slagbeurt direct gecounterd met twee Nederlandse runs. De RBI single van Norangelo Jacobus zorgde voor de 12-2 en werd daarmee dankzij de mercy rule een walk off single.

Denemarken staat op het moment van schrijven op voorsprong tegen Israël en wint zeer waarschijnlijk Groep F. Zij nemen in dat geval vier punten mee naar de Super Round dankzij de overwinningen op Israël en het Koninkrijksteam. Oranje neemt dankzij de overwinning op Israël als nummer 2 twee punten mee.

Uit Groep E plaatsen topfavoriet Tsjechië (4 punten), België (2 punten) en Kroatië (0 punten) zich voor de Super Round. De Belgen zijn op donderdag om 09.00 uur al de eerste tegenstander in de Super Round. Om 15.30 uur volgt dan de wedstrijd tegen de Kroaten. Het Koninkrijksteam kan zich morgen met twee overwinningen al verzekeren van een plek in de Bronze Medal Game. Op vrijdag om 13.30 uur volgt dan nog wel de wedstrijd tegen de Tsjechen.

Al deze wedstrijden kun je live bekijken op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK SB Heren 2023