EK SB Heren 2023

Comeback zege bezorgt Koninkrijksteam brons!

Foto: Grega Valancic/WBSC Europe

Comeback zege bezorgt Koninkrijksteam brons!

Op de laatste dag van het EK Men’s Fastpitch Softbal speelde Team Kingdom of the Netherlands nog om de prijzen. In de Bronze Medal Game stond naast het brons ook plaatsing voor het WK van volgend jaar op het spel en met een grote comeback werd zowel de medaille als het ticket binnengesleept.

Voor de tweede keer in drie dagen stond de ploeg van bondscoach Norman Ames tegenover België. Na een nipte nederlaag op donderdag nam het Koninkrijksteam nu een snelle voorsprong dankzij een two-run homerun van Reangelo Castillo in de eerste inning. Die voorsprong stond tot in de vierde inning op het scorebord dankzij goede pitching van Emeron Lourens.

In de vierde inning sloegen de Belgen echter terug. Een three-run homerun van Xander Verspreet bezorgde hen de voorsprong en was het startsein van een fase in de wedstrijd, waarin het scoreverloop op en neer ging. Twee runs in de vijfde inning, dankzij een RBI single van Dyron Juaquin en een bases loaded walk voor Emeron Lourens, werden beantwoord door twee runs van de Belgen in de gelijkmakende slagbeurt. Een derde punt werd dankzij een goede aangooi op thuis van Juaquin vanuit het linksveld voorkomen.

Oranje trok in de zesde inning de stand weer gelijk door een solo homerun van Jorge Wouters, maar ook nu scoorden de Belgen weer om de voorsprong terug te pakken. Het verschil in de wedstrijd moest dus gemaakt worden in de zevende en laatste slagbeurt en die opdracht was aan het Koninkrijksteam wel besteed.

Eldrick Dijkhoff en Reangelo Castillo kwamen via geraakt werper op het honk en zo was er direct dreiging. Maar vanwege de regen werd de wedstrijd nu stilgelegd. In de rain delay gebeurde er iets moois: “Omdat wij in de rain delay de field crew geholpen hebben, begonnen de ca. 500 aanwezige fans op de tribune ‘Holland! Holland!’ te schreeuwen”, aldus bondscoach Ames.

Met de steun van het publiek verliep de herstart voorspoedig. Op de sac bunt van Anthony Beaumont schoven beide lopers door in scoringpositie. Emeron Lourens bezorgde zijn team hierna de voorsprong met een two-run go ahead double. De slagbeurt was echter nog niet voorbij, want even later sloeg Enrique Javier met een honkslag nog eens twee runs binnen. Een Belgische veldfout leverde nog een vijfde run in deze inning op en de 10-6 voorsprong werd in de tweede helft van de zevende inning niet meer weggegeven.

De Belgen scoorden nog één run en kregen met nul uit het tweede en derde honk bezet, maar met een grondbal en twee strikeouts kwam er een einde aan de wedstrijd. Het Koninkrijksteam veroverde het brons en pakte en passant ook nog het ticket voor het WK van 2024. Een prachtig resultaat na een mooie week softbal in Denemarken!

Het is de derde medaille van deze internationale honkbal- en softbalzomer, nadat eerder de honkballers van U12 zilver pakten en de honkballers van U15 Europees Kampioen werden. Uiteraard was er ook het succes van de softbalsters, die zich plaatsten voor de eindronde van het WK. En de zomer is nog lang niet voorbij, want morgen beginnen de softbalsters van U18 aan hun EK en een week later is het de beurt aan de honkballers van U23. Al deze wedstrijden zie je uiteraard live op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK SB Heren 2023