Honkbal

SportAmerika MLB Update: Jansen en Sox haken aan, Ozzie goes yard

SportAmerika MLB Update: Jansen en Sox haken aan, Ozzie goes yard

Helaas hebben we nog maar vier spelers over voor onze MLB Update, maar zij zijn stuk voor stuk wel belangrijk voor hun teams. We hadden de hoop dat we ook Carter Kieboom weer konden verwelkomen in het uniform van de Washington Nationals, maar de voormalig first-rounder van 2016 speelde in juni zijn laatste wedstrijd en staat sindsdien weer aan de kant met een blessure. Het is dus zeer de vraag of en wanneer we de infielder tegen gaan komen in deze rubriek.

Tekst: Hans Mulder


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

382 AB, 98 H, 60 R, 24 HR, 72 RBI, .257 BA, .319 OBP, .505 SLG, .824 OPS

Twee verloren series op rij voor de Atlanta Braves. Dat was al een tijdje geleden voor Ozzie Albies en de zijnen. Na die nederlagen tegen de White Sox en Diamondbacks werd het voor de koploper in de NL East niet eenvoudiger. Hun road trip begon vorige week vrijdag in Milwaukee, waar de koploper in de NL Central op hen wachtte. De Braves bleven daarna nog even vanuit hun koffer leven, want in Boston hoopten de Red Sox de wereldkampioen van 2021 pootje te lichten.

De laatste homerun van Albies was al een tijdje geleden (4 juli), maar ook voor de laatste RBIs van de infielder moesten we terug tot de eerste wedstrijd na de All-Star break. Het werd dus wel weer eens tijd, maar tegen de Brewers ging het wederom niet vanzelf. Ozzie Albies was 0-for-3 met een walk vorige week vrijdag, maar dankzij die vier wijd scoorde hij wel een run na een homerun van de red hot Austin Riley. De Braves wonnen met 6-4, maar konden dit een dag later geen vervolg geven.

Albies moest het opnieuw doen zonder een hit, maar weer resulteerde een walk van hem in een run. En weer was het een homerun van Riley die ‘m over de thuisplaat hielp. Voor de Braves was die 3-run homerun niet genoeg, want Milwaukee won: 4-3. Op zondag dreigde een derde verloren serie in successie. Atlanta keek in de achtste inning tegen een 1-2 achterstand aan, maar toen was daar opeens Ozzie Albies. Zijn knuppel had gezwegen, maar met twee man aan boord was daar eindelijk de 23e homerun van ’t jaar. Die dreun kwamen de Brewers niet meer te boven, dus won Atlanta: 4-2.

OP HERHALING

De Red Sox zijn bezig aan een goede maand juli, dus werd het voor de Braves niet eenvoudig om daar “even” te winnen. Voor Albies begon dit tweeluik wat pijnlijk door een HBP, maar de tweedehonkman had weinig last en scoorde even later de eerste run van de wedstrijd. Die run in de eerste inning was de enige voor Atlanta, terwijl de Red Sox er een zevenklapper tegenover zetten. Om een derde verlies in vier series te voorkomen, was winst in de tweede en laatste wedstrijd dus noodzakelijk voor de Braves.

Bij een 0-0 stand en twee man aan boord was het Ozzie Albies die in de zesde inning de ban brak. Zijn tweede 3-run homerun in een paar dagen tijd was voor de Braves niet genoeg. Albies zette zichzelf weliswaar op 72 RBIs voor het seizoen, maar die klap was niet genoeg voor een zege in Boston. De Red Sox kwamen in de late innings sterk voor de dag en klopten de bezoekers met 5-3. Ondanks die matige resultaten van de laatste weken is de voorsprong van de Braves in de divisie nog fors. Na de serie in Boston was het verschil met de Phillies nog 10 gewonnen wedstrijden.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

366 AB, 97 H, 50 R, 11 HR, 36 RBI, .265 BA, .349 OBP, .402 SLG, .750 OPS

 Op 14 juli begonnen Xander Bogaerts en de San Diego Padres aan hun laatste halte van hun driestedentrip. In Detroit hoopten ze de goede lijn, ingezet in Toronto, door te trekken en met het oog op de wildcards zou dat geen overbodige luxe zijn. Mogelijkheden lagen er deze week volop voor de Friars. Nadat ze hun lange road trip hadden afgesloten tegen de Tigers werden ze geacht in eigen huis de Pittsburgh Pirates eenvoudig opzij te zetten. Xander Bogaerts zelf wilde vooral doorgaan met waar hij mee bezig was. De kortestop staat ze aardig te raken en wil nog wel even in die flow blijven.

Zo goed (3 hits) als zijn laatste wedstrijd tegen de Blue Jays was het vorige week vrijdag niet in Detroit, maar met 2 hits, een double en een run zal Bogaerts tevreden geweest zijn. Zijn zestiende tweehonkslag vinkte hij af in de vijfde inning, maar zijn single in de eerste inning bleek belangrijker. Een homerun van Jake Cronenworth liet Bogaerts scoren in die inning en daarin legden de Padres ook de basis voor de uiteindelijke 5-4 zege.

Op 22 juli trakteerden de Padres de thuisploeg op een gigantisch pak slaag. Voor Xander Bogaerts was er in deze 14-3 echter maar een bescheiden rol weggelegd. Hij was 1-for-5 met een single én een run in de vijfde inning. De international sloot dit drieluik af met een double in de zevende inning van de derde wedstrijd. Gary Sanchez sloeg ‘m binnen voor wat de enige run van de Padres in deze wedstrijd was. Aangezien Detroit 3 runs over de thuisplaat sloegen, wisten zij een sweep te voorkomen.

STREAK GOES ON

Met zijn tweede 5-game hitting streak van deze maand begon Xander Bogaerts afgelopen maandag aan de serie van drie tegen Pittsburgh. Hoewel hij in zijn derde AB vier wijd kreeg, dreigde zijn streak opnieuw na vijf duels te stoppen. Pas in de achtste inning kwam Bogaerts alsnog door met een single, maar die kwam te laat om de 8-4 overwinning van de Bucs nog te bedreigen. Zijn 6-game hitting streak werd dinsdag al snel naar zeven wedstrijden getild. Bogaerts noteerde een single en een run in de tweede inning. Zijn Padres legden daar de basis voor een 5-1 overwinning.

De Padres sloten deze eerste serie van de homestand af met een 2-3 nederlaag. Xander Bogaerts bereikte drie keer de honken, maar slechts één keer gebeurde dit via een hit. Zijn single in de achtste inning tilde de hitting streak naar acht wedstrijden. Dat is nog niet zijn langste reeks van het seizoen, want in april noteerde de infielder een 11-game hitting streak.

In de negende inning dwong hij vier wijd af, die leidde tot de tweede run voor San Diego. Het lukt de Padres nog altijd niet om een lange winning streak neer te zetten die hen terugbrengt in de race om de wildcards. Na het drieluik tegen Pittsburgh keken ze aan tegen een achterstand van 6,5 wedstrijd op de plekken die recht geven op een WC.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

33.1 IP, 22 SV, 2.97 ERA, 31 H, 14 BB, 39 K, 12 R, 11 ER, 1.350 WHIP

Kenley Jansen lijkt zijn dipje van eind juni en begin juli alweer te boven, want de laatste outings van de closer waren weer dik in orde. Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat onze landgenoot daarmee een klein beetje symbool staat voor de Boston Red Sox. De traditieclub heeft het in juli aardig op de heupen en ziet ’t gat naar de kop van de AL East steeds kleiner worden. Overigens wordt die kop niet meer gevormd door de Tampa Bay Rays, maar door de red hot Baltimore Orioles. Met goede resultaten tegen de Mets en Braves konden de BoSox deze week de spanning in deze toch al opmerkelijke divisie nog verder opvoeren.

Boston begon het weekend tegen de Mets met een 5-4 nederlaag. Op zaterdag leken ze dat in de tweede ontmoeting ruimschoots recht te zetten, maar met Justin Garza op de heuvel werd het Red Sox-manager Alex Cora toch iets te krap in de negende inning. Een 8-3 voorsprong werd door de Mets teruggebracht tot 8-5 en aan Kenley Jansen de taak om voor die noodzakelijke derde nul te zorgen.

Helemaal vlekkeloos verliep zijn optreden dit keer niet. Met Mark Vientos nog op de honken ging Jansen de fout in met een balk én een hit. Een RBI-single van Brett Baty bracht het verschil terug tot 2 runs, maar verder liet Jansen het niet komen. Daniel Vogelbach werd de derde nul, waarmee Jansen zijn 21e save te pakken had. Zijn Red Sox lieten de 8-6 overwinning volgen door een klinkende 6-1 op zondag, waardoor Boston met een goed gevoel aan het tweeluik tegen de Braves kon beginnen.

OOK BRAVES AAN ZEGEKAR

Met een klinkende 7-1 begon dat tweeluik meer dan prima voor de BoSox, maar woensdag ging ’t een stuk moeizamer. De thuisploeg knokte zich knap terug van een 3-0 achterstand en in de negende inning was het aan Jansen om de 5-3 voorsprong ook daadwerkelijk over de streep te trekken. Met zijn derde pitch raakte hij Braves-catcher Sean Murphy en Kevin Pillar sloeg de bal weg voor een single. Met het eerste en derde honk bezet en slechts één uit maakte de closer het nog onnodig spannend.

Pinch runner Forrest Wall werd echter gepakt toen hij ’t tweede honk probeerde te stelen, waardoor Orlando Arcia het lot van de Braves in handen had. De All-Star zag 5 pitches van Jansen en 3 daarvan deponeerde de closer in de slagzone. Met zijn 22e save hengelde Kenley Jansen de 5-3 zege binnen en in de huidige vorm moeten de concurrenten in de AL East serieus rekening houden met de BoSox.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

347 AB, 83 H, 42 R, 7 HR, 34 RBI, .239 BA, .320 OBP, .369 SLG, .689 OPS

Voor de Colorado Rockies brak een interessante week aan. Niet zozeer omdat ze nog hoop koesteren op een wildcard, maar vooral omdat de trade deadline in aantocht is. Jurickson Profar is één van de spelers met een aflopend contract, dus zou ’t de Rockies niet zo slecht uitkomen als er interesse was van andere teams. Profar is echter niet bezig aan een heel opvallend seizoen, maar in de laatste volle week voor de deadline op 1 augustus zou hij daar nog verandering in kunnen brengen.

Laagvlieger Colorado begon met een even verrassende als ruime 6-1 overwinning aan hun serie tegen de kwakkelende Marlins. Met een leadoff-single en een run knalde ook Profar uit de startblokken, maar zijn mooiste moment kwam in de tweede inning. Met Alan Trejo, die Colorado even daarvoor op een 3-0 voorsprong had gezet, aan boord ramde Jurickson Profar zijn zevende homerun van ’t jaar de tribunes van loanDepot Park in. De wedstrijd was nog geen twee innings oud en was eigenlijk al voorbij.

Met 0-for-4 kon Profar die goede lijn niet doortrekken in de tweede wedstrijd. Dat deze met 4-3 gewonnen werd, maakte waarschijnlijk veel goed. In de series finale kwam Profar weer beter voor de dag getuige zijn 2-for-4 aan slag. Hij kon zijn team daarmee niet aan een verrassende sweep helpen, want de winst ging in extra innings naar de thuisploeg: 3-2.

WEINIG EFFECTIEF

Als je goede resultaten kunt boeken tegen de Marlins, zou dit toch ook moeten lukken tegen de Nationals? De Rockies begonnen afgelopen maandag veelbelovend aan de serie van drie in Washington. Jurickson Profar was 0-for-4, maar zijn walk leverde in de vierde inning wel de eerste run van de wedstrijd op. Colorado zou ’t duel met 10-6 naar zich toetrekken, maar legde het een dag later met 5-6 af.

Profar noteerde één van de 15 (!) hits namens de Rockies, die op dat vlak de Nationals (10 hits) wel de baas waren. Dankzij een bijzonder productieve negende inning (4 runs) trok Washington woensdag de serie naar zich toe. Vanuit de dug-out zag Profar zijn Rockies met 4-5 onderuit gaan.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal