Gijs van den Brink bezegelt ondertekening van zijn profcontract bij de Kansas City Royals met een handdruk

HB Hoofdklasse

UVV pitcher Gijs van den Brink tekent een profcontract bij Kansas City Royals

UVV pitcher Gijs van den Brink tekent een profcontract bij Kansas City Royals

Wat goed is, komt snel. Dat blijkt in het geval van Gijs van den Brink, net 18 jaar en pitcher bij UVV. Tot drie jaar geleden honkbalde hij vooral voor de lol. Dat veranderde toen hij inging op de uitnodiging van Baseball Academy Scimitars. Vanaf dat moment is zijn droom als die van vele andere honkballers: spelen in Major League Baseball. Deze zondag heeft hij zijn eerste stap gezet op weg naar die droom met het ondertekenen van een profcontract bij de Kansas City Royals. Van den Brink: “Ik krijg de kans die bijna niemand krijgt, dat is super bijzonder. Ik kan mezelf verder ontwikkelen, stappen maken. De hele dag bezig zijn met wat ik het liefste doe: honkballen. Dat is een vet gevoel.” 

Afgelopen jaar heeft Van den Brink grote stappen gezet. Met UVV kwam hij uit in de Lucky Day Honkbal Hoofdklasse en hij trainde tegelijkertijd negen keer per week op het Talent TeamNL Center. “Wanneer je zo veel traint, dan ontwikkel je jezelf snel. Ik heb op het topsportcentrum getraind op een manier die ik nog niet kende. Doe oefeningen op het gebied van beweging en mechanica van honkbal en specifiek pitching. Dan leer je jouw eigen lijf goed kennen, ik voel nu direct wanneer ik iets verkeerd doe. De snelheid van mijn bal heeft zich enorm ontwikkeld afgelopen jaar. Daarnaast is er ook veel aandacht voor het mentale aspect. Dat is belangrijk in de topsport en daar heb ik baat bij – om relaxt te blijven, als het even minder loopt dat het niet in mijn hoofd gaat zitten. En ook om mijn lichaamstaal goed te houden.” 

Foto: Noa van Doornspeek

In het vizier bij de scouts

Tijdens het Major League Baseball Camp in Londen, voorafgaand aan de MLB London Series, doet Van den Brink mee aan de showcase en gooit sterk. Vanaf dat moment gaat het snel, binnen een week ligt er een contract. Zijn coach bij TeamNL, Robin van Doornspeek vertelt: “Hij is afgelopen jaar enorm gegroeid. We hebben hem meegenomen naar de WK U18 in Florida, waar hij als reliever in actie kwam en het goed deed. Bij de scouts kwam hij pas echt in het vizier tijdens een toernooi eerder dit jaar in Regensburg. Hij is een lefty en is lang. Ze waren verrast: ‘waar komt hij vandaan?’ Het mooiste aan Gijs vind ik dat hij echt elke dag komt om te groeien, om een stap te maken, hij stelt de goede vragen. Het maakt me trots dat hij tekent bij de Kansas City Royals, het is een mooie en goede organisatie en ik ben blij dat het team hem samenbrengt met Brandon (Herbold, red.) Gijs is er klaar voor.” 

Van den Brink tekent een zevenjarig contract bij Kansas. Wat de gemiddelde duur is om vanaf de Rookie League het hoogste niveau te bereiken. Het geeft jonge talenten de kans om zich verder te ontwikkelen, sterker te worden, harder te gooien. Begin oktober vertrekt Van den Brink naar Arizona, waar het team uitkomt in de Rookie League, voor medische keuringen en de eerste trainingen. Dan keert hij nog even terug naar Nederland om vervolgens eind januari 2024 echt van start te gaan met de voorbereiding van het team op het nieuwe seizoen. 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse