EK U18 SB 2023

Koninkrijksteam U18 blijft ongeslagen in eerste groepsfase dankzij dubbele overwinning

Foto: Aneta Šimůnková

Koninkrijksteam U18 blijft ongeslagen in eerste groepsfase dankzij dubbele overwinning

De softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands hebben hun goede start van het EK Softbal in Praag op maandag een vervolg gegeven. Het team won vandaag beide wedstrijden die op het programma stonden en ligt op koers om zich als groepshoofd van Groep C te plaatsen voor de tweede groepsfase.

Tegen de Belgen nam het Koninkrijksteam een vroege voorsprong. Tamar Biervliet opende de inning met een driehonkslag en scoorde het eerste punt van de wedstrijd op de RBI groundout van Mirthe Weis. Maar de Belgen sloegen hard terug in de derde inning. Starter Lea Maartens had tot dan toe geen enkele moeite gekend met de Belgische slagploeg, maar liet de honken in de derde inning vollopen via een hit by pitch en twee vrije lopen. Na een honkslag, waarop de gelijkmaker scoorde, greep bondscoach Sanne Bolhuis snel in, maar reliever Eline Brandsma kon niet voorkomen dat alle drie de loopsters die nog op het honk stonden over de thuisplaat kwamen.

De eerste test voor het Koninkrijksteam van dit EK werd dus het terugvechten in de wedstrijd tegen de Belgen en voor die test slaagde het team met vlag en wimpel. Al meteen in de gelijkmakende slagbeurt werd de voorsprong weer teruggepakt. Lizzy Kwakernaak sloeg met het eerste en derde honk het eerste punt van de inning binnen met een sac fly. Een goed uitgevoerde double steal zorgde voor een tweede run, waarna Senna Grootings met de enige honkslag van de inning de gelijkmaker binnen sloeg. Een wilde worp zorgde even later zelfs voor een 5-4 voorsprong.

Oranje keek hierna niet meer om. Eline Brandsma gooide nog twee shutout innings en met nog eens vier runs in de vierde inning en twee in de vijfde inning kwam er een vervroegd einde aan de wedstrijd. Het Koninkrijksteam won met 11-4 en kon zich opmaken voor de volgende wedstrijd. Tamar Biervliet (two-run single), Femke Franken (RBI double) en Senna Grootings (3 uit 3 met 3 RBI singles, waaronder de walk-off single) blonken aanvallend uit.

Frankrijk

Ook tegen Frankrijk kwam het Koninkrijksteam in de avondwedstrijd op een vroege voorsprong. Lizzy Kwakernaak sloeg in de eerste inning een honkslag en kon twee Franse veldfouten later het eerste Nederlandse punt scoren. Senna Grootings, die door de eerste fout op het honk kwam, scoorde op de tweede fout ook en zo stond het al snel 2-0 voor Oranje.

Een inning later werden er dankzij RBI singles van Bente Zwanenburg en Senna Grootings en een RBI groundout van Lizzy Kwakernaak nog eens drie runs aan de voorsprong toegevoegd. Omdat Kwakernaak (4 IP, 0 R, 2 H, 6 K’s) en Senna van Montfort (3 IP, 0 R, 1 H, 0 K’s) oppermachtig waren, werd het nooit meer spannend. Bente Zwanenburg (walk) scoorde in de zesde inning op een wilde worp nog een zesde run en zo won het Koninkrijksteam ook de tweede wedstrijd van de dag. Frankrijk werd met 6-0 verslagen.

Morgen staat de laatste wedstrijd van de eerste groepsfase op het programma. Om 17.00 uur is dan Oostenrijk de tegenstander. Zij wonnen van Finland, maar verloren van België in hun eerste twee wedstrijden en spelen morgen ook nog tegen Frankrijk. De kans is aanwezig dat Oranje voor aanvang van deze wedstrijd al weet dat het als groepshoofd is geplaatst voor de volgende ronde en dat er voor hen in deze wedstrijd niets meer op het spel staat.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 SB 2023