SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem en Neptunus delen punten in gehalveerde speelronde

Koplopers Olympia Haarlem en Neptunus deelden de punten. Op de foto maakt Britt Vonk contact voor Olympia Haarlem met achter haar Neptunus-catcher Laura Wissink en umpire Patrick Reus. Foto: Robert Bos.

Olympia Haarlem en Neptunus delen punten in gehalveerde speelronde

Olympia Haarlem en Neptunus, de nummers één en twee in de Softbal Hoofdklasse, stonden op zaterdagmiddag tegenover elkaar in de hervatting van de competitie en kwamen tot een puntendeling. Op eigen veld won Neptunus het eerste duel na verlenging (2-1), waarna Olympia de tweede wedstrijd won, dankzij twee rallies (9-1). In Haarlem nam Onze Gezellen meer afstand van ‘de kelder’ via een dubbele winst tegen hekkensluiter UVV (9-4, 6-1). Nadat op zaterdag 24 juni de laatste wedstrijden werden gespeeld in de reguliere competitie volgde een internationale onderbreking. De nationale softbalploeg nam eerst deel aan de Prague Softball Week in de Tsjechische hoofdstad Praag, waarna Oranje zich in het Spaanse Valencia plaatste voor het Wereldkampioenschap van volgend jaar. Nu, vijf weken later, stonden er weer vier double-headers op de agenda in de competitie. Maar het programma werd noodgedwongen gehalveerd. Op vrijdag werd de double-header tussen Sparks Haarlem en Amsterdam Pirates geschrapt vanwege een tekort aan beschikbare umpires. Op zaterdag viel de dubbel tussen Roef! en Tex Town Tigers in het water. Met twee uit in de eerste helft van de tweede inning van het eerste duel zette een wolkbreuk het veld in Moergestel binnen vijf minuten onder water en was verder spelen niet meer mogelijk. De nieuwe speeldata van de uitgestelde en afgelaste double-headers zijn nog niet bekend.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 28-48, Neptunus 26-44, Sparks Haarlem 24-30, Roef! 24-28, Tex Town Tigers 24-22, Onze Gezellen 26-18, Amsterdam Pirates 24-8, UVV 28-6.

aanvullingen

Neptunus trad tegen Olympia Haarlem aan met twee nieuwe Amerikaanse speelsters, pitcher Eve Harvey en infielder Daisy Munoz. Eve Harvey won in het voorbije college-seizoen twaalf wedstrijden (en was veertien keer verliezende werpster) voor Seahawks, het team van Wagner College en schakelde 102 slagvrouwen met drie slag uit. Daarmee passeerde ze niet alleen de grens van 300 strikeouts in haar loopbaan voor Wagner College, maar werd ze pas de derde pitcher van deze school die tot deze prestatie kwam. Daisy Munoz sloot het college-seizoen af met een slaggemiddelde van .290 en voerde het team aan met 45 honkslagen in haar ‘senior’-jaar. Harvey was de starter voor Neptunus in het tweede duel, Munoz was in beide wedstrijden de designated player.

Er waren ook nieuwkomers te zien in de double-header tussen Onze Gezellen en UVV. De Amerikaanse Kelsi Rice debuteerde in het team van UVV. De linkshandige pitcher speelde in het college-seizoen 2022 in het team van Santa Clara University, maar in haar eerste kennismaking met de Nederlandse Hoofdklasse stond ze nog niet in de cirkel. Onze Gezellen heeft de Nieuw-Zeelandse infielder Shyah Reign Hale aan de ploeg toegevoegd. De afgelopen week nam Hale in Italië met de nationale ploeg van Nieuw-Zeeland deel aan het WK-kwalificatietoernooi (Groep C) als derde honkvrouw. In haar eerste wedstrijden voor OG speelde ze in het linksveld.

stootslag-rundown-punt

Het spannende openingsduel in Rotterdam werd pas beslist in de achtste slagbeurt. Neptunus en titelverdediger Olympia Haarlem hielden elkaar keurig in balans en wisten alleen vroeg in de wedstijd tot scoren te komen. Neptunus opende de score in de eerste inning via Eva Voortman. Zij bereikte het honk na een fout en stal het tweede honk. Met één uit scoorde ze toen Daisy Munoz een honkslag produceerde in haar eerste slagbeurt. In het vervolg van de wedstrijd kreeg Neptunus nog slechts drie honkloopsters en wist alleen in de vierde inning nog in scoringspositie te komen in de reguliere speeltijd.

Olympia kreeg meer scoringskansen, maar liet zes loopsters achter in scoringspositie. Zo kreeg de ploeg alle honken bezet met nul uit in de eerste inning, maar pitcher Eva Voortman volgde met drie strikeouts! Maar in de tweede inning kwam Olympia langszij. Yindi Beekveldt opende met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde met twee uit op een driehonkslag van Britt Vonk. Olympia liet vervolgens ook weer drie loopsters achter in de zevende inning.

Nadat de Haarlemse ploeg de tie-break loopster op het tweede honk achterliet in de achtste inning kwam Neptunus even later wel tot scoren na een bijzondere situatie die volgde op een stootslag. Kirsten Fischer was pinch-runner en tie-break loopster voor de thuisploeg en schoof op naar het derde honk na een opofferingsstootslag van pinch-hitter Tammie Lijbers. Even later scoorde ze na een stootslag-honkslag van Eva Voortman. Of eigenlijk meer op het vervolg van die stootslag, want aanvankelijk bleef Fischer op het derde honk staan, terwijl Voortman het eerste honk bereikte. Door de stootslag-verdediging stond er echter niemand bij het tweede honk, de tweede honkvrouw was richting eerste honk gegaan en de korte stop richting derde honk. Voortman besloot een poging te wagen om ook het tweede honk te veroveren, maar doordat de midveldster het honk overnam kwam de international in een rundown terecht. Op dat moment vertrok Fischer richting thuisplaat en scoorde het winnende punt, omdat de aangooi (vanuit de rundown) daar te laat aankwam.

rallies

In de tweede ontmoeting stond Olympia Haarlem op een minimale 1-0 voorsprong na vier innings, maar nam meer afstand via twee 4-run rallies in de vijfde en zevende slagbeurt op weg naar een overtuigende 9-1 overwinning. De ploeg kwam tot vijftien honkslagen, waaronder drie van Lisa Hop en Marijn Crouwel. De eerste vijf slagvrouwen in de Olympia-slagvolgorde produceerden samen twaalf van de vijftien honkslagen.

Na opnieuw loopsters in scoringspositie te hebben achtergelaten in de eerste en tweede inning opende Olympia de score met twee uit in de derde slagbeurt na back-to-back doubles van Marijn Crouwel en Franka van Dijk. In de vijfde inning kwam Olympia tot de eerste rally van vier punten. Die begon met een lead-off stootslag-honkslag van Britt Vonk op de debuterende pitcher Eve Harvey. Vonk scoorde later na een honkslag van Cindy van der Zanden, wat leidde tot een werpsterswissel. Franka van Dijk droeg bij met een 2-run single en scoorde zelf op een opofferingsslag van Amy Felix. In de tweede 4-run rally werden zes honkslagen genoteerd.

grand slam

Onze Gezellen sloeg in het eerste duel tegen UVV vroeg en laat toe. In de eerste inning scoorde de Haarlemse ploeg viermaal, in de zesde inning werd een 4-4 stand doobroken met een 5-run rally. UVV werkte de vroege 4-0 achterstand weg door tweemaal te scoren in zowel de tweede als de derde inning, maar stond uiteindelijk met lege handen.

Onze Gezellen opende de score via een wel heel bijzondere klap in de tweede helft van de eerste inning en dat gebeurde ook nog eens met twee uit. Yarah Zuiver begon met vier wijd, waarna de honken vol kwamen te staan nadat een klap van Sarah Evers eindigde in een vangfout en Karin Adriaansz-Tuk eveneens een vrije loop kreeg. Een vangbal en een strikeout volgden en dat bracht Masha Meloni in het slagperk. Zij maakte gelijk goed contact op de eerste worp die ze zag van pitcher Lauren Heinsdijk en sloeg de bal langs de linksveld-lijn het outfield in. Dat bracht alle loopsters in beweging. Iedereen scoorde, inclusief Masha Meloni, die daarmee een unieke inside-the-park-grand-slam-homerun in de boeken liet opnemen en daarmee behoort ze tot een zeer select gezelschap. Voor Meloni, die in 2014 in de Hoofdklasse debuteerde, was dit de eerste homerun in de hoogste afdeling. Het was ook de vijfde grand slam homerun die dit seizoen is geslagen.

UVV antwoordde met twee punten in de tweede inning via een gestolen honk van Renée Scholte en een honkslag van Ilona Marcelis. Vier wijd met volle honken voor zowel Eliza Rikkelman als Nienke Trapman bracht de stand in balans in de derde inning, maar toen bleven ook drie loopsters achter. Onze Gezellen sloeg vervolgens weer toe in de zesde inning. De ploeg hernam de leiding dankzij een honkslag van nieuwkomer Shyah Reign Hale. Met twee uit nam OG meer afstand na honkslagen van Sarah Evers (twee punten), Karin Adriaansz-Tuk en Babs de Jonge op weg naar een 9-4 overwinning.

belangrijke bijdragen

In het tweede duel kwam Onze Gezellen tot negen honkslagen en scoorde driemaal in zowel de derde als de zesde inning. Hoogtepunten in beide 3-run rallies waren homeruns. Met twee uit in de derde inning sloeg Karin Adriaansz-Tuk een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van Babs de Jonge. Cheska Ham volgde met een homerun. UVV pakte een punt terug in de vierde inning via een honkslag van Marleen van Gastel. Onze Gezellen was daarna weer op dreef in de zesde slagbeurt. Met Shyah Reign Hale (stootslag-honkslag) en Desiree Adriaansz (fout) op het tweede honk scoorde de eerste na een honkslag van Yarah Zuiver, maar ging de tweede uit in een rundown. Sarah Evers volgde met een inside-the-park-two-run-homerun om de stand op te voeren naar 6-1. Ham sloeg haar eerste homerun dit seizoen op Opening Day, Evers homerde eerder op 3 juni.

Een andere belangrijke bijdrage kwam van pitcher Dani van Deursen, die haar rentree maakte in de Hoofdklasse. De rechtshander kwam tot acht strikeouts in zes innings, waarin ze slechts vier honkslagen toestond. In het eerste duel gooide ze de laatste (hitloze) inning (twee strikeouts) voor OG. Dit waren haar eerste optredens in de hoogste afdeling sinds 2018. In dat seizoen gooide ze, toen nog als Dani Bonnet, in drie wedstrijden voor Terrasvogels en was driemaal winnende werpster. Haar laatste volledige seizoen was 2017, waarin ze in zestien wedstrijden gooide voor Terrasvogels. In dat seizoen had ze met 1.47 het beste ERA achter Dagmar Bloeming (DSS), die afsloot met 1.30.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse