EK U18 SB 2023

Koninkrijksteam wint en verliest op EK U18, zeker van Super Round

Foto: Grega Valancic/WBSC Europe

Koninkrijksteam wint en verliest op EK U18, zeker van Super Round

Met een overwinning op Israël heeft Team Kingdom of the Netherlands U18 zich op woensdag verzekerd van deelname aan de Super Round van het EK in Praag. De tweede wedstrijd van de dag werd echter verloren van Italië, waardoor het duel met Ierland (donderdag om 9.30 uur) erg belangrijk wordt met het oog op mogelijke plaatsing voor de finale.

Tegen Israël deed het Koninkrijksteam wat het moest doen: overtuigend winnen. Starting pitcher Eline Brandsma gooide in zes shutout innings liefst 12 keer drie slag en gaf haar team daarmee een uitstekende kans om te winnen. De slagploeg nam al in de eerste inning een 1-0 voorsprong. Bente Zwanenburg opende de slagbeurt met een single en scoorde even later op een driehonkslag van Senna Grootings.

Twee Israëlische veldfouten en een two-run double van Lizzy Kwakernaak zorgen voor nog eens vier runs in de derde en vierde inning en Senna Grootings sloeg in de zesde inning nog een zesde Nederlands punt over de thuisplaat. Het bleek meer dan genoeg run support voor starter Brandsma en relievers Maartens en Bonora en het Koninkrijskteam begon de tweede ronde met een 6-0 overwinning op Israël.

Italië

Later op de dag volgde de grootste test van dit EK tot nu toe: een direct duel met aartsrivaal Italië. De Italianen waren eerder op de dag veel te sterk voor Ierland en bleken nu ook een maatje te groot voor het Koninkrijksteam. Vijf runs in de eerste twee innings op slechts drie honkslagen (twee infield singles) zorgden voor het fundament van een ruime nederlaag. De Italianen maakten optimaal gebruik van controleproblemen van de Oranje werpsters en een paar veldfouten. Chimney Netten (honkslag) scoorde in de derde inning het enige punt voor het Koninkrijksteam dankzij een Italiaanse veldfout. De Italianen liepen verderop in de wedstrijd uit naar een geflatteerde 8-1 overwinning.

Het Koninkrijksteam weet wat haar te doen staat in het restant van het toernooi: wil het Europees kampioen worden dan moet er minder vier wijd gegooid worden (7 in 4.2 innings) en moeten er minder errors gemaakt worden (3 in 4.2 innings).

Morgen is Ierland om 9.30 uur de volgende tegenstander. De Ieren deden vandaag hetzelfde als het Koninkrijksteam (winnen van Israël en verliezen van Italië) en met het oog op de Super Round is een overwinning zeer belangrijk. De Super Round kan het Koninkrijksteam al niet meer mislopen, maar als Ierland verslagen wordt, gaan die punten mee naar de volgende ronde en is de kans op plaatsing voor de finale groter.

De wedstrijd tegen Ierland zie je dankzij SDTV live op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 SB 2023