EK U18 SB 2023

Koninkrijksteam U18 loopt EK finale mis, strijdt morgen om brons en WK ticket

Foto: Grega Valancic

Koninkrijksteam U18 loopt EK finale mis, strijdt morgen om brons en WK ticket

In de jacht op een finale plaats tijdens dit EK Softbal U18 heeft Team Kingdom of the Netherlands vandaag verloren van Tsjechië. De Tsjechen waren simpelweg te sterk en strijden morgen in de finale om het goud tegen het nog ongeslagen Italië. Daar kon een overwinning tegen Oekraine voor het Koninkrijksteam later op de dag niets meer aan veranderen. Oranje rest morgen de strijd om het brons.

In de wedstrijd tegen gastland Tsjechië kon het Koninkrijksteam aanvallend geen vuist maken en dat was jammer, want bij winst was Oranje al zeker van deelname aan de finale. Pitcher Nikola Skardova was echter duidelijk te sterk vanmiddag. Zij gooide een complete game shutout, waarin zij slechts één honkslag tegen kreeg en acht keer drie slag gooide.

De enige Nederlands honkslag kwam al in de eerste inning en werd geslagen door Lizzy Kwakernaak. Zij stal ook nog het tweede honk, maar strandde daar na een strikeout en een grondbal. Zelf gooide Kwakernaak de eerste inning goed, maar zij werd na één inning vervangen door Kika Bonora, die in haar enige inning een RBI double moest toestaan.

In de derde inning liep Tsjechië verder uit en daarbij kreeg het hulp van een Nederlandse veldfout. Met de honken vol sloeg vervolgens Kristyna El Ghannam een bases clearing triple naar het rechtsveld. Daarmee stond de eindstand al in de derde inning op het scorebord en verloor het Koninkrijksteam na Italië nu ook tegen de Tsjechen. Het bereiken van de finale had het team nu niet meer in eigen hand.

Oekraïne

Tegen Oekraïne streed het Koninkrijksteam om de laatste kans op een plek in de finale. Zelf moest er dan gewonnen worden en later op de dag zou Ierland dan van Tsjechië moeten winnen. Alleen dan was er een kans dat er morgen nog om het goud gestreden kon worden. Oranje deed wat het moest doen, maar dat ging niet gemakkelijk. Oekraïne nam een 3-0 voorsprong, maar een grote rally in de vijfde inning draaide de wedstrijd om.

Puk de Groot opende die slagbeurt met een honkslag en schoof dankzij een veldfout door naar twee. Een gestolen honk en een doorgeschoten bal stelden haar in staat om het eerste Nederlandse punt te scoren. Kika Bonora kwam net als Millie Ann de Roy van Zuijdewijn dankzij een veldfout op het honk, waarop Millie Ann kon scoren.

Lizzy Kwakernaak sloeg met een honkslag de gelijkmaker over de thuisplaat, maar het Koninkrijksteam was nog niet klaar. Kwakernaak scoorde op een foute aangooi op het tweede honk bij een steelpoging van Senna Grootings (hit by pitch) en Grootings zelf scoorde even later toen de Oekraïense defensie Bente Zwanenburg (honkslag) bij een steelpoging uitgooide. Met een 5-3 voorsprong zorgde Senna Grootings met een sac fly voor het laatste Nederlandse punt op weg naar een 6-3 zege.

Eline Brandsma, Senna van Montfort en Kika Bonora gooiden deze wedstrijd voor het Koninkrijksteam en kregen maar twee verdiende punten tegen op zeven honkslagen en gooiden vijf keer drie slag.

Omdat Tsjechië de avondwedstrijd van Ierland won, zat een finaleplaats er voor het Koninkrijksteam niet meer in. Toch staat er morgen nog veel op het spel. Om 15.30 uur speelt Oranje om het brons en om een ticket voor het WK van 2024. De tegenstander is dan Ierland, dat op donderdag nog met 7-0 verslagen werd.

De Bronze Medal Game van het EK zie je morgen live op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U18 SB 2023