EK U23 2023

Koninkrijksteam U23 verdedigt deze week Europese titel

Foto: Bob Prins

Koninkrijksteam U23 verdedigt deze week Europese titel

Bondscoach Sidney de Jong van Team Kingdom of the Netherlands U23 is duidelijk: “We zijn het aan onze stand verplicht om de finale te halen.” En uiteraard is de doelstelling voor het Koninkrijksteam tijdens het EK in Oostenrijk de prolongatie van de Europese titel die in 2021 behaald werd.

Op dinsdag gaat in Wiener Neustadt, Oostenrijk, het EK U23 van start. Het Koninkrijksteam komt in poule A uit tegen gastland Oostenrijk, Tsjechië en Groot-Brittannië. Na een historische achtste plaats op het WK van 2022 in Taiwan zijn de verwachtingen rondom het team hooggespannen.

Het team dat naar het EK afreist, is op veel plekken gewijzigd ten opzichte van afgelopen jaar. De Jong: “Een groot aantal jongens is uitgestroomd, een vijftal spelers van het team dat het WK speelde, is er nu weer bij. We hebben de afgelopen drie maanden, twee keer in de week samen kunnen trainen. Als je de juiste mensen selecteert, kun je in zo een relatief korte periode een sterk team realiseren. Het is alleen moeilijk om te zeggen hoe we er op het grote podium voor staan. Sommige spelers zijn nog jong, hebben weinig ervaring met grote wedstrijden, met de druk. De vraag is: lukt het ons als coaching-staf om ze als een torpedo af te schieten op het toernooi, om ze te laten shinen.”  

“Ik vind het mooi om met een nieuw team aan de slag te gaan. Om team chemistry te creëren. Dat is in combinatie met instelling -open staan om te groeien, leren- en ‘hard’ spelen belangrijk. Hard als in altijd spelen alsof het je laatste wedstrijd is. Je moet nooit achteraf in de spiegel kijken en denken ‘had ik maar dit..’. Je gaat voor elkaar door het vuur, wil alles opvreten om te winnen, elke kans pakken. De kracht binnen dit team ligt ook in de snelheid. En natuurlijk zijn die jongens goed; aan slag, in het pitchen en fielden, maar op dat vlak kunnen in de komende jaren nog stappen gemaakt worden. Daar werken we ook naartoe, naar de twee komende WK’s, want met dit nieuwe team kunnen we voor een periode van drie à vier jaar vooruit.” 

De 20-koppige selectie van het Koninkrijksteam bestaat volledig uit spelers uit de Lucky Day Honkbal Hoofdklasse, die daarom deze week stil ligt. Jayden Gonesh en Scott Prins zijn de twee spelers in deze selectie die al debuteerden voor de hoodfmacht. Gonesh deed dat in 2021 bij het EK in Italië en Prins debuteerde in 2022 tijdens de Honkbalweek Haarlem.

Zij voeren de pitching staff aan met daarin liefst vijf pitchers van Amsterdam Pirates en veel spelers met ervaring op college niveau. Ook bij de veldspelers zitten veel jongens die al internationale ervaring opgedaan hebben in nationale jeugdselecties en op Amerikaanse colleges. Mike Kelkboom was zelfs al prof in de organisatie van de Cleveland Guardians. Hij keerde terug naar Nederland en speelt sinds een aantal weken nu bij Curaçao Neptunus.

Oranje opent op dinsdag dus tegen Oostenrijk, maar krijgt het daarna lastiger tegen de op papier zwaardere tegenstanders. Het volledige wedstrijdschema zie je hieronder. Alle wedstrijden zie je deze week live op Honkbalsoftbal.tv!

Het speelschema:

  • Dinsdag 8 augustus 19.30 uur: Team Kingdom of the Netherlands vs. Oostenrijk  
  • Woensdag 9 augustus 14.30 uur: Tsjechië vs. Team Kingdom of the Netherlands  
  • Donderdag 10 augustus 10.00 uur: Team Kingdom of the Netherlands vs. Groot-Brittannië  
  • Vrijdag 11 augustus 10.00 uur en 14.30 uur: kruisfinales 
  • Zaterdag 12 augustus 14.30 uur (brons) en 19.00 uur: finales 

De volledige selectie:

Pitchers 
Jayden GoneshCuraçao Neptunus 
Edvin Irausquin (OF)BSC Quick Amersfoort
Scott PrinsAmsterdam Pirates
Naut KragtAmsterdam Pirates
Mathijs OosterbeekDSS/Kinheim 
Rick RizvicDSS/Kinheim
Jelle van der LelieAmsterdam Pirates
Pim VijfwinkelAmsterdam Pirates
Daniel VosAmsterdam Pirates
  
Catchers 
Jair van Borkulo (IF/OF)HCAW Bussum
Mees Robberse (IF)DSS/Kinheim 
  
Infielders 
Mike KelkboomCuraçao Neptunus 
Sem KuijperDSS/Kinheim
Raydley LegitoRCH – Pinguins 
Brandon RiconesAruba
Jesse VeldersDSS/Kinheim
  
Outfielders 
Jeandro TrompHCAW
Max KopsTwins Oosterhout
Ruendrick PiternellaRCH – Pinguins
Marnix RubenTwins Oosterhout
  
Coachingstaf 
Sidney de JongBondscoach
Evert-Jan ’t HoenBench coach
Danny RombleyAssistent coach
Robin van DoornspeekPitching coach
Quintijn van der RoestFysiotherapeut

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2023