EK U23 2023

Honkballers U23 plaatsen zich voor halve finale EK

Foto: Bob Prins

Honkballers U23 plaatsen zich voor halve finale EK

Op dag twee van het EK Honkbal in Oostenrijk heeft Team Kingdom of the Netherlands U23 zich met een overwinning op Tsjechië geplaatst voor de halve finale. Het werd een spannende wedstrijd, waarin de Tsjechen vochten tegen vroege uitschakeling en het Koninkrijksteam dus streed voor een halve finaleplaats. Het Koninkrijksteam was uiteindelijk met 2-1 te sterk.

Op het werpen van starter Scott Prins nam Tsjechië in de tweede inning een voorsprong. De Tsjechen bouwden hun rally om hun enige hit van de wedstrijd, een hit by pitch, een sac bunt en een sac fly. Een snelle achterstand, maar Prins vocht zich fantastisch terug in de wedstrijd. Hij gooide uiteindelijk zes innings, waarin hij één run en één hit tegen kreeg en drie keer drie slag gooide.

In de derde slagbeurt kwam Oranje direct op gelijke hoogte. Raydley Legito kwam met vier wijd op het honk en kwam op de grondbal van Marnix Ruben in scoringspositie en met twee uit kwam outfielder Jeandro Tromp door met de belangrijke RBI single.

De 1-1 gelijke stand bleef lang op het scorebord staan. Mede dankzij een fantastische vangbal van de Tsjechische rechtsvelder, die een mooie diving catch maakte, maar daarbij raakte hij wel geblesseerd, want op het Oostenrijkse veld heeft het stalen outfieldhek geen padding. Tomas Chadim klapte tegen het hek aan en met zijn hoofd zelfs door het hek heen, dat door de klap deels los kwam te zitten. Met alle strenge regels die normaal gesproken gelden voor dit soort toernooien, is het opvallend dat de WBSC Europe toestemming heeft gegeven om op dit veld te spelen.

Chadim moest de wedstrijd geblesseerd verlaten, maar de wedstrijd ging verder. In de zesde inning zorgden Max Kops (walk) en Mike Kelkboom (hit) voor lopers op het eerste en derde honk en met twee uit sloeg linksvelder Edvin Irasquin een go-ahead single. Zijn tweede honkslag van de wedstrijd bracht de stand op 2-1 en die kwam ook in de zevende inning niet meer in gevaar, dankzij een goede outing van closer Pim Vijfvinkel, die zijn eerste save van dit EK pakte.

Het Koninkrijksteam sloeg een dubbelslag op woensdag. Het plaatst zich voor de halve finale van het EK en schakelde en passant een directe concurrent voor de titel uit. Op donderdag wordt om 10.00 uur de laatste wedstrijd uit de groepsfase gespeeld. Daarin staat groepswinst op het spel, want de Britten staan op het moment van schrijven (22.50 uur woensdagavond) nog op het veld en lijken te gaan winnen van Oostenrijk. Over elf uur mogen zij dus weer aan de bak.

Ook de wedstrijd van donderdag zie je natuurlijk live op Honkbalsoftbal.tv!

De wedstrijd van woensdag beleef je terug met deze foto’s van Bob Prins:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2023