EK U23 2023

KONINKRIJKSTEAM U23 PROLONGEERT EUROPESE TITEL

Foto: Bob Prins

KONINKRIJKSTEAM U23 PROLONGEERT EUROPESE TITEL

Voor de tweede keer op rij en voor de derde keer in vier edities heeft Team Kingdom of the Netherlands U23 het EK in zijn leeftijdscategorie gewonnen. In de finale van het EK werd Groot-Brittannië met grote cijfers verslagen.

Het werd een wedstrijd die de titel finale eigenlijk niet mocht dragen. Het Koninkrijksteam won deze wedstrijd met een mega uitslag, maar speelde geen grootse wedstrijd. Het team werd in het zadel geholpen door dramatische pitching en defense van de Amerikaanse Britten.

Beide starters kwamen de eerste inning nog goed door, maar in de tweede inning nam het Koninkrijksteam een 2-0 voorsprong. Jeandro Tromp kwam op het eerste honk door vier wijd, waarna zowel Jesse Velders als Brandon Rincones dankzij een Britse veldfout op het honk kwamen. Tromp en Velders konden op de tweede fout allebei scoren.

Oranje starter Jayden Gonesh raakte in de tweede inning zijn controle kwijt. Hij gooide vier wijd en gooide vervolgens zelf de bal slecht aan op het eerste honk, waardoor er lopers op het tweede en derde honk kwamen. Hierop volgde een RBI single en nog eens twee walks, waarna Gonesh vervangen werd door Daniel Vos. Die begon met een wilde worp, waarop de 3-2 binnen kwam. Vos kwam wel uit deze inning, maar werd bij 3-3 (een bases loaded walk voor Jeandro Tromp in de eerste helft van de derde inning) stand ook wild. Twee hit by pitches, een balk en een vrije loop met één uit betekenden ook voor hem einde wedstrijd. Zijn vervanger Mathijs Oosterbeek kwam uit de problemen met twee strikeouts en gooide bovendien een goede vierde inning.

In de eerste helft van die vierde inning werd het verschil gemaakt. De stand ging van 3-3 naar 16-3, mede dankzij acht walks en twee errors. De official scorers waren de slagploeg van het Koninkrijksteam (of de defensie van de Britten) goedgezind, want van de drie honkslagen in deze inning was alleen de honkslag van Rincones een overtuigende hit en zelfs die werd dankzij een verkeerde keuze van de Britse midvelder tot een driehonkslag gemaakt.

Een inning later volgden nog eens zeven runs op zes walks en een geraakt werper. In deze inning kwamen er nog wel een paar goede honkslagen. Tweehonkslagen van Jair van Borkulo (2 RBI) en Max Kops (2 RBI), waren de aanvallende hoogtepunten voor het Koninkrijskteam vandaag, dat de voorsprong in de gelijkmakende slagbeurt uiteraard niet meer uit handen gaf. Edvin Irasquin kreeg nog twee onverdiende punten tegen, maar wist de 23-5 zege over de eindstreep te trekken.

Het Koninkrijksteam scoorde uiteindelijke 23 runs op zes honkslagen en acht Britse werpers combineerden voor 19 vrije lopen en slechts zeven verdiende punten dankzij vijf veldfouten. De wedstrijd was een finale onwaardig, maar het Koninkrijksteam is de terechte en ongeslagen kampioen! Als Europees Kampioen zijn zij bovendien geplaatst voor het WK van volgend jaar.

Tijdens de prijsuitreiking werd Sem Kuijper uitgeroepen tot MVP van het EK. Kuijper sloeg .444 met onder meer een walk-off single tegen Groot-Brittannië in de groepsfase en twee belangrijke RBI hits in de halve finale. Naut Kragt, een complete game shutout tegen Groot-Brittannië op vrijdag werd uitgeroepen tot Beste Pitcher.

Het goud voor de ploeg van bondscoach Sidney de Jong betekent het tweede Europees Kampioenschap voor de jeugdhonkballers van dit jaar, nadat eerder het Koninkrijksteam U15 Europees Kampioen werd. De honkballers van het Koninkrijksteam U12 pakten zilver en dan waren er natuurlijk nog de softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands Women’s Fastpitch die zich plaatsten voor het WK van volgend jaar.

Het volgende nationale team dat deze zomer in actie komt is het Koninkrijksteam U18, dat van 31 augustus tot en met 10 september het WK Honkbal speelt in Taiwan.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2023