SB Hoofdklasse

Regen zorgt voor volle agenda; Neptunus naast koploper Olympia via derde No-Hitter

Kristina Foreman (Sparks Haarlem) bereikt het derde honk met een driehonkslag en glijdt langs derde honkvrouw Laura Muis (Olympia Haarlem). Sparks won beide wedstrijden tegen de landskampioen. Foto: Fred Versluis.

Regen zorgt voor volle agenda; Neptunus naast koploper Olympia via derde No-Hitter

‘Singin’ in the Rain’ is een zeer vermakelijke Amerikaanse MGM-musical uit 1952 onder regie van Gene Kelly en Stanley Donen. De film vertelt op muzikale wijze het verhaal van de overgang van de zwijgende film naar de geluidsfilm. Gene Kelly, naast regisseur ook een befaamd acteur (en danser), speelt zelf ook één van de hoofdrollen, samen met Debbie Reynolds en Donald O’Connor. De film is een klassieker en is ondermeer bekend om de legendarische scène, waarin Kelly in zijn rol als Don Lockwood ‘zingend in de regen’ door de regen loopt en danst en in flinke plassen water springend de titelsong zingt. Een fragment dat we waarschijnlijk allemaal wel eens een keer hebben gezien. Wat heeft dit met softbal te maken? Helemaal niks, behalve dan dat de titelsong de afgelopen anderhalve week wel heel toepasselijk was op de verschillende velden in ons land, want van spelen was er nauwelijks sprake.

Sinds de competitie in de Softbal Hoofdklasse een week geleden weer werd hervat is er niet echt veel actie op de velden geweest. Oorzaak: Regen, regen en nog eens regen! Nadat op zaterdag 24 juni de laatste wedstrijden werden gespeeld in de reguliere competitie volgde een internationale onderbreking, waarin de nationale softbalploeg eerst deelnam aan de Prague Softball Week in Tsjechië, gevolgd door een succesvolle week in het Spaanse Valencia waar Oranje zich op het kwalificatietoernooi plaatste voor het WK van volgend jaar. Een week geleden (5 augustus) keerden de teams weer terug op de velden voor een nieuwe reeks competitiewedstrijden. In een periode van negen dagen (t/m zondag) stonden er 24 wedstrijden op de agenda (waaronder zes inhalers), maar daarvan konden er slechts tien worden gespeeld. De vele regen gooide behoorlijk wat roet in het eten. Gevolg: De competitieleiding zal nieuwe speelschema’s moeten maken en de softbalsters krijgen een overvolle agenda. Niet alleen moet er veel worden ingehaald, maar binnenkort volgt wederom een onderbreking, omdat Olympia Haarlem, Tex Town Tigers, Sparks Haarlem en Roef! tussen 21 en 26 augustus deelnemen aan de Europese bekertoernooien. Kortom, het lijkt een beetje onoverzichtelijk te worden. Ook de stand is nu ietwat vertekend. Zo heeft hekkensluiter UVV nog tien wedstrijden te spelen, terwijl TTT en Pirates er allebei nog zestien moeten spelen.

Zoals gezegd, tussen de regenbuien door vonden tien wedstrijden wel doorgang. Een week geleden kon overigens slechts één van de geplande tien wedstrijden worden gespeeld, maar dat scheelde ook niet veel. In Haarlem werd het eerste duel tussen Sparks Haarlem en Roef! met nul uit in de tweede helft van de vijfde inning, twee loopsters op de honken en net na een werpsterswissel gestaakt wegens hevige regen. Verder spelen was niet meer mogelijk, maar het thuisspelende Sparks Haarlem stond op dat moment op voorsprong (2-0) en dus was het duel geldig. Minder geluk hadden ze toen in Amsterdam en Vleuten, waar de eerste wedstrijden van een double-header eveneens werden onderbroken. In Amsterdam stond het bezoekende Olympia Haarlem eveneens met 2-0 voor tegen Amsterdam Pirates, maar was het duel pas in de vierde inning. De eerste ontmoeting tussen UVV en Neptunus werd halverwege de vijfde inning met een 2-2 stand gestaakt. De vierde double-header was ’s morgens al geschrapt en hetzelfde gebeurde een dag later met een inhaaldubbel.

Iets meer actie was er de afgelopen dagen. Met vooral succes voor Sparks Haarlem in twee lokale onderonsjes. Donderdagavond won Sparks Haarlem met 6-4 van Onze Gezellen, zaterdag won de ploeg tweemaal bij titelverdediger Olympia Haarlem (5-1, 7-4). Roef! was tweemaal te sterk voor UVV (7-0, 6-1). Amsterdam Pirates zag opnieuw een double-header in het water vallen, dit keer bij Onze Gezellen. Ook de dubbel tussen Tex Town Tigers en Neptunus verregende. Op zondag konden Pirates, TTT en Neptunus wel in actie komen. Pirates trok op eigen veld tweemaal aan het kortste einde tegen TTT (7-0, 2-1). Neptunus haalde in bij UVV, boekte twee mercy-rule overwinningen (7-0, 11-1) en kwam in het eerste duel tot de derde No-Hitter van dit seizoen.

Stand Hoofdklasse: Neptunus 28-48, Olympia Haarlem 30-48, Sparks Haarlem 28-38, Roef! 27-32, Tex Town Tigers 26-26, Onze Gezellen 27-18, Amsterdam Pirates 26-8, UVV 32-6.

late ommekeer

Sparks Haarlem besliste de wedstrijden (die vol actie zaten) tegen Olympia Haarlem beide keren pas laat en nam door de dubbele overwinning vaster bezit van de derde plaats. Met nog veertien wedstrijden voor de boeg gaat Sparks nu toch wel een beetje voor de bekende hete adem in de nek zorgen voor koplopers Olympia en Neptunus, die weliswaar een voorsprong van tien punten hebben. Aan het einde van de reguliere competitie plaatsen de twee beste ploegen zich voor de Holland Series.

Zoals gezegd, ook op zaterdag zorgde de regen weer voor de nodige overlast. Zo was het hoofdveld op het Nol Houtkamp Sportpark onbespeelbaar en werd besloten op het tweede veld (dat er een stuk beter uitzag) te spelen. In het eerste duel, dat door de ‘verhuizing’ ongeveer een half uur later begon, brak Sparks Haarlem een 1-1 stand in de vijfde inning, waarna de voorsprong in de hierna volgende twee slagbeurten werd opgevoerd naar 5-1. Een tweehonkslag van Linnie Malkin (Sparks, eerste inning) en een fout volgend op een tweehonkslag van Machteld Rector (Olympia, tweede inning) hadden voor een 1-1 stand gezorgd op het door Frans Homringhausen bediende scorebord achter het linksveld. Beide teams kregen een loopster in scoringspositie in de vierde inning, maar de stand bleef 1-1. Maar in de vijfde inning sloeg Suka Van Gurp een lead-off homerun en dat was de klap die Sparks nodig had. Het leverde de ploeg niet alleen een voorsprong op, vanaf dit moment stond de Italiaanse international Greta Cecchetti (8 strikeouts) ook geen kansen meer toe. In de zesde inning werden twee punten toegevoegd op klappen van de Amerikaanse nieuwkomer Kristina Foreman (honkslag) en Suka Van Gurp (opofferingsslag). In de zevende slagbeurt volgde nog een insurance run op een honkslag van Ismay Poot.

De Italiaanse international Greta Cecchetti was de winnende werpster voor Sparks Haarlem. Foto: Fred Versluis.
Cindy van der Zanden steelt het 2e honk voor Olympia Haarlem, terwijl korte stop Riangela Flanegin de bal ontvangt. Tweede honkvrouw Suka Van Gurp en umpire Jeanot van Vliet volgen de actie. Foto: Fred Versluis.
Ismay Poot ontwijkt de tik van catcher Marijn Crouwel in de 6e inning na een honkslag van Kristina Foreman. Foto: Fred Versluis.

In de tweede ontmoeting keek Sparks Haarlem na de eerste inning aanvankelijk tegen een snelle 4-0 achterstand aan. Maar voor Olympia Haarlem bleef de puntenproductie bij dit vroege kwartet. Sparks halveerde de achterstand in de derde inning en sloeg vervolgens in de vijfde slagbeurt toe met een 5-run rally. Het ging even heel snel in de tweede helft van de eerste inning. Nadat lead-off hitter Britt Vonk het derde honk had bereikt na een foute aangooi op haar stootslag volgden uithalen van Yindi Beekveldt (driehonkslag), Cindy van der Zanden (honkslag), Jessie van Aalst (tweehonkslag), Marijn Crouwel (opofferingsslag) en Machteld Rector (honkslag). En dat leverde vier punten op. Hierna kreeg de thuisploeg nog twee scoringskansen, waaronder volle honken in de zesde inning, maar kon geen punten meer toevoegen.

In de derde inning leverden een grounder en een wilde worp Sparks twee punten op. Twee innings later sloeg de ploeg toe en draaide het duel in eigen voordeel om. Met Kristina Foreman (geraakt werpster) op het honk sloeg Suka Van Gurp haar tweede homerun van de dag om de stand in balans te brengen (4-4). Later in de inning en na een werpsterswissel waren er basesloaded walks voor Isa Smit en Nina Oomes plus een puntscorende wilde worp. En dat maakte er een 7-4 stand van. Nieuwkomer Kristina Foreman, die afgelopen donderdagavond debuteerde, sloeg vier honkslagen in haar eerste double-header voor Sparks Haarlem. Suka Van Gurp, die donderdagavond ook homerde, voert de homerunlijst nu aan met zeven.

Ook in de tweede wedstrijd was veel actie. Op de foto wordt Maxime van Dalen in de 3e inning uitgeschakeld door 3e honkvrouw Machteld Rector onder toeziend oog van pitcher Jessie van Aalst (9) en korte stop Britt Vonk. Foto: Fred Versluis.

one-hitter en rake klappen

Roef! stond op zaterdag niet veel toe aan UVV. Slechts eenmaal wist UVV de thuisplaat te passeren, terwijl Roef! zelf dertien keer een punt kon laten aantekenen. Wat het aantal honkslagen betreft kwam Roef! tot 21 en UVV liet er slechts vijf noteren door de official scorers.

In de opener was er een hoofdrol voor Roef!-pitcher Marjolein Merkx. De international schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit en stond maar één honkslag toe in het vijf innings durende duel. Roef! opende de score in de tweede inning via een lead-off homerun van Briana Marcelino en een RBI-double van Onaisha Franka. Hierna werden punten toegevoegd op slagwerk van Isa Los (derde inning) en Jessica Goldyn (vierde inning). Het mercy-rule verschil werd bereikt in de vijfde inning, dankzij een paar fikse klappen. Met één uit was er een driehonkslag van Briana Marcelino en met twee uit leverde Onaisha Franka een RBI-triple af, gevolgd door een puntscorende tweehonkslag van Emma de Brouwer. Het duel eindigde vervolgens met een walk-off single van pinch-hitter Anna Westberry, de Amerikaanse nieuwkomer in de ploeg van Roef!, die een week geleden haar debuut maakte in het door regen ingekorte duel tegen Sparks Haarlem.

In het tweede duel startte de linkshandige Westberry als pitcher voor Roef! en gooide de eerste drie innings, waarna Kim Emmen het karwei afmaakte. Dit keer sloeg Roef! in de eerste inning toe met een 4-run rally, waarin Westberry een 2-run single afleverde. Twee vrije lopen met volle honken in de vijfde inning leverden de resterende twee punten op. UVV wist alleen in de tweede inning te scoren via een tweehonkslag van Nienke Trapman.

no-hitter

Neptunus was op zondag tweemaal te sterk voor UVV. Door de dubbele overwinning kwam de Rotterdamse ploeg in punten naast koploper Olympia Haarlem, dat zaterdag tweemaal verloor van Sparks Haarlem. Neptunus heeft twee wedstrijden minder gespeeld dan de regerend landskampioen.

In de eerste ontmoeting had Neptunus genoeg aan vijf innings om tot een 7-0 overwinning te komen. UVV kreeg alleen in de vierde inning twee honkloopsters. Het duel werd de derde No-Hitter dit seizoen voor Neptunus. Starter Eva Voortman (3 2/3 inning, 8 strikeouts) en reliever Nienke Weis (1 1/3 inning, één strikeout) stonden geen honkslagen toe. Eerder dit seizoen gooide Eva Voortman alleen de eerste twee No-Hitters. Vorig jaar gooide de linkshander twee No-Hitters. In de vijf No-Hitters samen schakelde de international 62 slagvrouwen met drie slag uit en gaf ze viermaal een vrije loop weg. De laatste keer dat een ploeg tot drie No-Hitters kwam in hetzelfde seizoen was in 2017. Toen was het Dagmar Bloeming die namens het Haarlemse DSS drie tegenstanders hitloos hield. Neptunus kwam tot negen honkslagen, waaronder een double en triple van Damishah Charles, die drie punten binnensloeg.

Eva Voortman was voor de derde keer dit seizoen betrokken bij een No-Hitter. Foto: Robert Bos.

In de tweede wedstrijd won Neptunus overtuigend met 11-1 in zes innings. Dat werd gedaan op zestien honkslagen, waaronder drie van Minke Blok en de recent toegevoegde Daisy Muñoz, die twee weken geleden debuteerde. Muñoz scoorde ook driemaal en sloeg vier punten binnen. Blok miste alleen de homerun om for-the-cycle te slaan. UVV kwam tot twee honkslagen, waaronder één op starter Eve Harvey, die twee weken geleden samen met Muñoz in de Hoofdklasse debuteerde.

mercy-rule en spanning

De double-header tussen Amsterdam Pirates en Tex Town Tigers op zondag kende twee heel verschillende wedstrijden. In het openingsduel kwam TTT tot een rally van vijf punten in de derde inning en sloot af met een 7-0 mercy-rule winst. De tweede wedstrijd was een stuk spannender en eindigde met een nipte 2-1 stand voor de ploeg uit Enschede.

TTT opende de score in de derde inning via een inside-the-park-homerun van Michelle Schuur. Dat was haar eerste homerun sinds 11 juli 2021 toen ze homerde als speelster van Quick Amersfoort tegen Hoofddorp Pioniers. Overigens was ook die klap een inside-the-park-homerun. Twee fouten vormden de inleiding voor nog eens twee punten, waarna Marije Oosting er met een 2-run single een 5-0 stand van maakte. Honkslagen van Dinet Oosting en Lindsey Meadows voerden de stand in de volgende twee slagbeurten op naar 7-0. Pirates kwam tot slechts twee honkslagen.

In de tweede wedstrijd deden de ploegen niet veel voor elkaar onder. TTT scoorde het eerste punt in de derde inning na een honkslag van Annemiek Jansen. Een inning later werd de stand verdubbeld dankzij een driehonkslag van Aafje van Baal, die voor het eerst dit seizoen weer in actie kwam voor TTT. Maar daar bleef het bij. Na een korte regenonderbreking (ja, ook op zondag regende het weer even, een delay van tien minuten en eentje van drie minuten) kwam Pirates voor het eerst tot scoren. Dat gebeurde in de vierde inning toen Lizzie Clarijs en Rhowan Stuart back-to-back doubles produceerden. De thuisploeg kreeg de honken hierna vol, maar de drie loopsters bleven achter. Verdere scoringskansen kreeg Pirates niet meer, want Lindsey Meadows nam de pitching over en gooide de deur in de laatste twee innings definitief in het slot. De veteran righthander schakelde vijf van de zeven slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg met drie slag uit.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse