Jair Jurrjens gooide tijdens de WBC drie wedstrijden voor het Koninkrijksteam

EK 2023

Jair Jurrjens en Michael Duursma toegevoegd aan coaching staff Team Kingdom of the Netherlands


Foto: © Henk Seppen

Jair Jurrjens en Michael Duursma toegevoegd aan coaching staff Team Kingdom of the Netherlands

Aan de coaching staff van Team Kingdom of the Netherlands zijn voor het EK Honkbal twee grote namen toegevoegd. Oud-internationals Michael Duursma en Jair Jurrjens versterken de technische staf van bondscoach Evert-Jan ’t Hoen als het Koninkrijksteam van 24 september tot en met 1 oktober op jacht gaat naar de Europese titel.

In een eerder stadium werd al bekend dat Diegomar Markwell de nieuwe pitching coach van het Koninkrijksteam is. Hij krijgt met de pitchers tijdens het EK ondersteuning van voormalig MLB All-Star Jair Jurrjens. Jurrjens heeft nog geen punt achter zijn actieve spelersloopbaan gezet, maar maakt nu vast de stap naar coaching om te ervaren hoe hij deze rol beleeft.

Als speler kan de inmiddels 37-jarige Jurrjens terugkijken op een imposante loopbaan. In 2002 werd hij met het Senior League team van Curaçao wereldkampioen en niet veel later tekende hij zijn eerste profcontract bij de Detroit Tigers, voor wie hij in 2007 zijn Major League debuut zou maken. Van de Tigers verhuisde hij in een trade naar de Atlanta Braves, waar hij zijn hoogtij dagen vierde als Major Leaguer.

In acht seizoenen ging Jurrjens 53-38 met een ERA van 3.58. Zijn beste seizoen was 2011, toen hij voor de Braves 13-6 ging met een ERA van 2.96. Hij was dat jaar bovendien starter voor de National League in de All-Star Game. Via de Orioles en de Rockies verliet hij in 2014 uit de Major League, waarna hij nog speelde in Mexico, Taiwan, de Dominicaanse Republiek en op Curaçao.

Voor het Koninkrijksteam speelde Jurrjens twee keer de World Baseball Classic (’06 en ’17), twee keer de Premier12 (2015 en 2019) en het OKT van 2021. Tijdens de het Rotterdam Baseball Weekend en het EK maakt hij voor het eerst zijn opwachting binnen de coaching staff van het Koninkrijksteam.

Duursma

Ook de tweede toevoeging aan de staf heeft een grote staat van dienst. 21 seizoenen speelde Michael Duursma in de Nederlandse Hoofdklasse en tussen 2003 en 2015 speelde de infielder liefst 178 interlands voor het Koninkrijksteam. Hij nam met Oranje onder meer deel aan de World Baseball Classics van 2006, 2009 en 2013 en hij was van de lid van de selectie tijdens de Olympische Spelen van 2008.

Nadat hij een punt gezet had achter zijn actieve loopbaan heeft hij als coach gewerkt bij verschillende nationale jeugdselecties en werd hij als hoofdcoach met Amsterdam Pirates kampioen van Nederland. Al jaren heeft hij bovendien de leiding over de honkbalacademy van de Rabbits in Kennemerland.

Tijdens de Honkbalweek Haarlem maakte hij zijn coaching debuut in de hoofdmacht van het Koninkrijksteam, waarna hij ook coach was tijdens de Kingdom Series op Curaçao in november van 2022. Zijn toevoeging aan de technische staf van het A-team is nu definitief.

Voorafgaand aan het EK speelt het Koninkrijksteam in Rotterdam nog drie wedstrijden tegen Tsjechië als onderdeel van het Rotterdam Baseball Weekend. Tickets voor deze wedstrijden (op 15, 16 en 17 september) zijn te koop via deze link.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2023