SB Hoofdklasse

Neptunus met lege handen tegen Roef!; Sparks Haarlem dichter bij top-twee

Sparks Haarlem verlengde hun winning streak naar acht wedstrijden en kroop dichter naar de top-twee in de Softbal Hoofdklasse. Foto: Fred Versluis.

Neptunus met lege handen tegen Roef!; Sparks Haarlem dichter bij top-twee

Het wordt een spannende laatste maand in de reguliere competitie van de Softbal Hoofdklasse. Een flink aantal weken leek het er op dat koplopers Olympia Haarlem en Neptunus regelrecht afstevenden op een plek in de Holland Series. Maar nu staat Sparks Haarlem ineens maar zes punten achter op dit tweetal dat de koppositie deelt. Sparks Haarlem haalde afgelopen week succesvol in tegen Roef! (6-5) en Onze Gezellen (14-10). Dat waren weliswaar moeizame overwinningen, maar uiteindelijk telt het resultaat en dus kon de Haarlemse ploeg niet alleen vier winstpunten aan het totaal toevoegen, maar verlengde ook hun winning streak naar acht wedstrijden. Op zaterdag verzuimde Neptunus om alleen bezit te nemen van de eerste plaats, want tweemaal stond men voor eigen publiek met lege handen tegen Roef!, dat met een dubbele overwinning (7-2, 8-0) huiswaarts keerde. Het was de enige double-header op het speelschema in verband met de aanstaande Europese bekertoernooien. Landskampioen en bekerhouder Olympia Haarlem neemt samen met Holland Series-verliezer Tex Town Tigers in Saronno en Legnano (Italië) deel aan de strijd om de European Premier Cup. Sparks Haarlem reist eveneens af naar Italië voor het toernooi om de European Cup Winners Cup in Caronno Pertusella. Voor Roef! vormden de wedstrijden op zaterdag een mooie generale, want vanaf maandag organiseert de club op het eigen complex in Moergestel het toernooi in de B-poule van de Cup Winners Cup. Na deze onderbreking wordt het seizoen op 2 september hervat met de dubbel tussen Sparks Haarlem en Neptunus!

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 30-48, Neptunus 30-48, Sparks Haarlem 30-42, Roef! 30-36, Tex Town Tigers 26-26, Onze Gezellen 28-18, Amsterdam Pirates 26-8, UVV 32-6.

come-from-behind

Sparks Haarlem moest tegen zowel Roef! als tegen Onze Gezellen een achterstand wegwerken. Dinsdagavond keek Sparks al gelijk in de eerste inning tegen een 4-0 achterstand aan die tot stand was gekomen door onder meer een RBI-double van Sietske Drijvers en een 2-run single van Bente Zwanenburg. Sparks kwam terug met drie punten in de vierde slagbeurt met als hoogtepunt een RBI-triple van Isa Smit. Namens Roef! antwoordde Sietske Drijvers in de vijfde inning met een homerun, maar Sparks werkte de 5-3 achterstand weg via een 3-run rally in de zesde inning. Dat waren drie onverdiende punten, want twee fouten droegen hier aan bij. De debuterende Amerikaanse werpster Chenise Delce gooide twee innings in relief voor Sparks, schakelde vijf slagvrouwen met drie slag uit en werd de winnende werpster.

Twee dagen later volgde een lang en puntrijk duel tegen Onze Gezellen, dat in de tweede inning tot een rally van zes punten kwam. Sparks reageerde met een 5-run rally om langszij te komen, maar na drie innings was er een 9-9 stand! Pas in de vijfde inning wist Sparks het duel te beslissen via een tweede 5-run rally. De beslissende klap in de vijfde inning kwam van de knuppel van Linnie Malkin, die met drie honken bezet een baseclearing, 3-run double sloeg. Een andere aanvallende hoofdrol was er voor Kristina Foreman, die 3-uit-4 (met een homerun) sloeg en viermaal scoorde. Aan OG-zijde sloeg Shyah Hale vier punten binnen.

overtuigend

Neptunus verslikte zich zaterdag in Roef!, dat tweemaal overtuigend tot winst kwam. In het eerste duel brak de Moergestelse ploeg een 1-1 stand in de vierde inning toen Briana Marcelino opende met een driehonkslag en scoorde na een wilde worp van startende werpster Eva Voortman. Een inning later nam Roef! meer afstand na een puntscorende tweehonkslag van Bente Zwanenburg, gevolgd door een RBI-single van Nicky Uytendaal. Neptunus wist de achterstand in de zesde inning te halveren (4-2) na een honkslag van Daisy Muñoz. Maar Roef! antwoordde met drie insurance runs in de zevende slagbeurt. Eva Voortman was in dit duel pas voor de tweede keer dit seizoen de verliezende werpster. Haar eerste verlies kwam op 27 mei en ook toen was Roef! de tegenstander. Na zaterdag staat de linkshander op 18-2.

In de tweede ontmoeting boekte Roef! een 8-0 shutout-winst en nam al snel afstand. Na punten in de eerste (na een fout met twee uit) en tweede inning (honkslag Jessica Goldyn) volgde een 4-run rally in de derde slagbeurt. Daarin voerden klappen van Isa Los (honkslag), Onaisha Franka (grounder), Lisa de Vries (double) en Lisa Van Raemsdonck (honkslag) de voorsprong op naar 6-0. Het zevende mercy-rule punt bleef echter achterwege. Dat kwam pas in de zevende inning, samen met het achtste punt.

Neptunus werd door drie werpsters op zes honkslagen gehouden. In de eerste drie slagbeurten liet de ploeg vier loopsters achter, waarvan drie in scoringspositie. Vervolgens werd de thuisploeg in de vierde en vijfde inning op rij uitgeschakeld (drie strikeouts Marjolein Merkx in de vierde). Nadat voor de tweede keer een loopster op het derde honk achterbleef in de zesde inning, leek Neptunus in de laatste reguliere slagbeurt toch iets terug te gaan doen. Met twee uit kreeg de ploeg drie honken bezet, maar een klap van Eva Voorman eindigde in een gedwongen nul op de plaat. Dat maakte gelijk een einde aan de wedstrijd en hield de shutout intact. Voor Roef! was het de eerste 7-inning shutout sinds 13 mei toen met 3-0 werd gewonnen van Onze Gezellen.

Door de dubbele nederlaag staat Neptunus nu in zowel wedstrijden als punten gelijk met regerend landskampioen Olympia Haarlem. Onderling stonden de twee ploegen dit seizoen viermaal tegenover elkaar. Beide teams kwamen in deze confrontaties tweemaal tot winst, maar de puntenproductie was in deze ontmoetingen in het voordeel van Olympia Haarlem, dat 22 keer tot scoren kwam en twaalf punten toestond. Op 23 september staan Olympia en Neptunus in Haarlem tegenover elkaar in de derde en laatste onderlinge competitiedubbel. Of ze elkaar vervolgens in oktober weer zullen treffen in de Holland Series zal in de slotmaand van de competitie duidelijk worden. Het wordt een spannende en interessante maand september.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse