EK U15 SB

Softbalsters Koninkrijksteam U15 werken nu al toe naar EK van volgend jaar

Softbalsters Koninkrijksteam U15 werken nu al toe naar EK van volgend jaar

In de leeftijdscategorie U15 werden de honkballers van Team Kingdom of the Netherlands U15 deze zomer Europees Kampioen. Voor de softbalsters was er in die categorie dit jaar geen EK, maar dat betekent niet dat er stilgezeten werd. Onder leiding van bondscoach Tyler Boersma wordt er keihard toegewerkt naar het EK U15 van volgend jaar.

De weg naar het EK begon voor de speelsters en de technische staf al in mei van dit jaar toen ruim 100 speelsters deelnamen aan een try-out voor het Koninkrijksteam U15. Uit deze grote groep werden 43 speelsters geselecteerd die sindsdien wekelijks samen trainen.

De focus ligt uiteraard op talentontwikkeling in deze lastige leeftijdscategorie. De laatste jaren zijn andere Europese landen er met de titels en WK tickets vandoor gegaan in U15 en U18 en daar wil Boersma met zijn staf verandering in brengen de komende jaren.

Om de speelsters voor te bereiden op alles wat het spelen van internationale toernooien met zich meebrengt, heeft een selectie van zestien speelsters eerder deze maand de Joudrs Cup in Praag gespeeld, waar onder meer Tsjechië U15 en een aantal andere jeugdteams uit de categorieën U16 en U18 aan deelnam.

Voor de Joudrs-cup werden de volgende 16 speelsters geselecteerd:

 • Bente de Gouveia (Jeka)
 • Bente Kuhlmann (Kinheim)
 • Britt de Gouveia (Jeka)
 • Fien Korstjens (Kinheim)
 • Hannah Tosun (BA Gophers)
 • Indy Beijnsberger (Kinheim)
 • Maddy Cremer (Kinheim)
 • Marissa de Greef (Pirates)
 • Melany Aguilera Zayas (Kinheim)
 • Nanne Drijvers (Gryphons)
 • Pam van der Vleuten (BA Gophers)
 • Pascal van Loon (BA Gophers)
 • Steffie Brandsma (BA Gophers)
 • Veerle Mulder (Kinheim)
 • Vera Nagel (BA Gophers)
 • Xanna Dix (Jeka)

Staff:

Tyler Boersma – Bondscoach
Robert Boersma – Assistent coach
Annemiek de Rover – Assistent coach
Tess Remmers- Assistent coach
Paul van Dijk – Team manager

Op een aantal speelsters na, die al wat internationale ervaring opdeden bij een EK Little League bijvoorbeeld, was het voor de meeste speelsters hun eerste internationale toernooi. Tyler Boersma, oud-Hoofdklassehonkballer bij Hoofddorp Pioniers, kijkt tevreden terug op de ontwikkeling die hij bij zijn speelsters zag: “Wij deden vooral mee om ervaring op te doen en veel te leren en dat is heel goed gelukt. Iedere wedstrijd werden het team beter. De eerste dag hadden we wat moeite: onze pitchers hadden wat moeite om de strikezone te vinden en aan slag kostte het wat tijd om aanpassingen te maken aan de sterke pitchers die we tegen kregen. Maar de tweede dag hebben we heel goed gespeeld. Pitchers kregen weinig hits en runs tegen en zelf sloegen we heel goed. Het was mooi om te zien hoe snel de meiden een aanpassing konden maken op oudere/betere pitchers.”

Uiteindelijk eindigde het Koninkrijksteam op de vierde plaats achter winnaar Joudrs Praha U18, Tsjechië U15 en de Ravens, maar boven een Italiaans U18 team en Joudrs Praha U16.

De voorbereiding op het EK gaat na de zomer gewoon door: “Na de vakantie trainen we weer verder, het programma stopt dus niet nu het toernooi geweest is. We trainen met deze grote groep zodat alle meiden beter kunnen worden.”, aldus Boersma.

Het EK U15 is volgend jaar ook in Praag, dat wordt gespeeld van 1 tot en met 6 juli.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 SB