Europa Cups Dames 2023

OLYMPIA, SPARKS EN ROEF! WINNEN EUROPA CUP

Foto: WBSC Europe

OLYMPIA, SPARKS EN ROEF! WINNEN EUROPA CUP

Elk van de drie Europa Cup toernooien van deze week werd door een Nederlands team gewonnen. Olympia Haarlem prolongeerde de titel in de European Premier Cup, terwijl Sparks Haarlem de European Cup Winners Cup A won en ROEF! het goud pakte in de European Cup Winners Cup B in eigen huis. Een nieuw hoofdstuk in een al zo succesvolle softbalzomer voor Nederland!

European Premier Cup

In de finale van het belangrijkste Europa Cup toernooi van deze zomer stond Olympia Haarlem tegenover de host Saronno. De twee teams stonden een dag eerder ook al tegenover elkaar als de nummers één van Groep A en Groep B uit de groepsfase. Toen won Olympia met 1-0 en was Lisa Hop als starter oppermachtig.

Vandaag was het de beurt aan Jessie van Aalst, die als pitcher toch wel de revelatie van deze zomer is gebleken. Eerder won ze met het Koninkrijksteam de beslissingswedstrijd van de Groepsfase van het WK en vandaag gooide ze opnieuw ijzersterk. Bij Saronno begon Stephanie Trczinski, die voor DSS nog de Beste Pitcher in de Hoofdklasse werd, ook uitstekend met twee shutout innings. De Australische werd in de derde inning echter vervangen op de plaat en dat bleek het kantelpunt in de wedstrijd. In die inning besliste Olympia de wedstrijd.

Hannah Clark kwam via een veldfout als leadoff op het eerste honk en schoof op naar het tweede honk na een sac bunt van Lisa Hop. De Italianen besloten Britt Vonk te pitchen met een honk open en die beslissing pakte voor de Haarlemmers heel goed uit, want de korte stop sloeg de bal in het linksveld over het hek voor een two-run homerun. Lindsay Thomas zorgde met een RBI-single voor een 3-0 voorsprong, waarna Lizzie Clarijs een uitroepteken achter deze rally zette met een 3-run homerun!

Deze voorsprong was meer dan veilig in de linkerhand van Jessie van Aalst, die in zeven shutout innings slechts twee honkslagen toestond. Olympia versloeg Saronno met 7-0 en prolongeerde in het hol van de leeuw de titel in de European Premier Cup.

European Cup Winners Cup A

Ook Sparks Haarlem speelde in de finale tegen de host. Hun tegenstander was Caronno, de ploeg waar eerder deze week nog van verloren werd. Vandaag kwam Sparks flitsend uit de startblokken. In de eerste inning brachten Elisa Princic (two-run double), Ismay Poot (RBI single) en Tenley Boersma (RBI single) de Haarlemmers op een snelle 4-0 voorsprong. Een hele knappe voorsprong, want op de plaat stond de Cubaanse lefty Yilian Tornes, die deze zomer tijdens het WK en in deze Europa Cup een uitstekende indruk maakte.

Caronno sprokkelde op het werpen van Chenise Delce hier en daar wat puntjes, maar in de vierde inning kwam Sparks op 5-2 dankzij een RBI double van Kristina Foreman. Sparks leek hard op weg naar een knappe zege, maar Caronno vocht zich in de laatste innings terug tot 5-3 en 5-4 en kwam dankzij een illegal pitch zelfs op gelijke hoogte. In de verlenging kwamen beide teams in de achtste inning niet tot scoren, waardoor de spanning steeg. In de negende inning was het Kristina Foreman, die opnieuw belangrijk bleek. Met een loopster op twee (tie-break) sloeg zij een leadoff go-ahead double. Chenise Delce, die nog altijd op de plaat stond, gooide de wedstrijd in de negende inning uit en zo won ook Sparks Haarlem zijn Europa Cup toernooi.

European Cup Winners Cup B

In Moergestel speelde ROEF! vanavond de derde en laatste finale van de dag. Daarin was het Oostenrijkse Crazy Chicklets de tegenstander en ROEF! behield in eigen huis de ongeslagen status. Al in de tweede inning zorgde Kate Geldof met een two-run triple voor een 2-0 voorsprong. Twee innings later, met inmiddels een 3-0 voorsprong op het scorebord was het Isa Los die met een two-run triple alle mogelijke twijfel wegnam.

Met een sterke Marjolein Merkx op de plaat kwam de voorsprong nooit in gevaar. Isa Los sloeg in de zesde innings nog eens twee runs binnen met een tweehonkslag en omdat Merkx ook in haar zesde inning geen run tegen kreeg, was de wedstrijd na zes innings voorbij. ROEF! completeerde de trilogie aan Nederlandse Europa Cup zeges van deze zomer.

Volgende week wordt de Softbal Hoofdklasse weer hervat, maar er is nog genoeg Europees topsoftbal. Op maandag start namelijk de Europa Cup voor de mannen en die wordt gespeeld in Amstelveen (DVH), Nieuw-Vennep (Vennep Flyers) en Haarlem (Olympia).

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Europa Cups Dames 2023