Honkbal

Koninkrijksteam U18 zet grote stap richting Super Round met overwinning op Panama

Foto: WBSC

Koninkrijksteam U18 zet grote stap richting Super Round met overwinning op Panama

In Taiwan stond Team Kingdom of the Netherlands U18 vanochtend tegenover Panama. In de derde wedstrijd van het Wereldkampioenschap stond opnieuw een direct duel met een concurrent voor de Super Round op het programma. In een spannend duel trok het Koninkrijksteam de winst in de zevende en laatste inning over de streep.

Dat Panama een sterke tegenstander zou zijn, wist de technische staf van het Koninkrijksteam na hun ruime overwinning op Venezuela. Op de dag dat het Koninkrijksteam zelf Venezuela versloeg verloor Panama met 7-0 van Japan en zo stonden beide teams op de gedeelde derde plaats in Groep B, die recht geeft op deelname aan de Super Round. De winnaar van dit duel zet, met nog een wedstrijd tegen Spanje en USA/Japan te gaan, een grote stap in de richting van de Super Round.

Met die wetenschap op zak nam het Koninkrijksteam in de tweede inning een belangrijke voorsprong. De inning werd geopend door back-to-back walks voor Keyon Ashby en Keegan Pieternella. Na een infield single Terrance Heemskerk waren de honken vol met nul uit. Tai Tromp en Miquel Willem verzilverden deze grote scorings kans met RBI singles. Hierna kwamen de Panamezen dankzij goede pitching van reliever Castillo knap uit de inning.

Starter Isaac Mendez kwam, mede dankzij een mooi dubbelspel in de eerste twee innings niet in de problemen.

In de derde inning kreeg Panama dankzij een leadoff single, een sacrifice bunt en een balk een loper op drie met één uit. Deze kans lieten zij niet onbenut, want met een grondbal werd de loper van drie over de thuisplaat geslagen voor de 2-1. Een inning later zorgden een RBI single en een goed uitgevoerde squeeze bunt zelfs voor een 3-2 voorsprong voor Panama. Het betekende het einde van de wedstrijd voor Mendez, die werd vervangen door Ryjeteri Mérite. Mérite kwam uit de inning en zag in de volgende slagbeurt derde honkman Joan Sierra, de Arubaanse prof uit de organisatie van de San Diego Padres, een leadoff homerun slaan om de stand gelijk te trekken.

De linkshandige Mérite kwam nauwelijks in de problemen, totdat hij in de zesde inning met twee uit en een loper op het eerste honk een tweehonkslag moest toestaan. De bal vloog in het rechtsveld over het hoofd van outfielder Keyon Ashby, die de bal uit het hek pakte en terugvuurde richting het infield, waar tweede honkman Tromp de bal ving en heel snel naar catcher Pieternella gooide, die de bal daar net op tijd ontving om de loper uit te tikken en de gelijke stand te bewaken.

Met het momentum van deze play op zak, sloegen in de zevende slagbeurt Jamie Beerman en Joan Sierra een honkslag en kreeg Tyrell Mercado vier wijd. De honken stroomden vol met één uit en op reliever Contreras sloeg Keyon Ashby vervolgens een grondbal naar de tweede honkman, die alleen de nul op het eerste honk wist te maken. Jamie Beerman scoorde de go-ahead run en Ryjeteri Mérite sleepte met een perfecte zevende inning de 4-3 winst over de eindstreep.

Op maandag om 04.30 uur (Nederlandse tijd) krijgt het Koninkrijksteam tegen Spanje al de kans om deelname aan de Super Round veilig te stellen. Bij een overwinning op de Spanjaarden kan Panama alleen nog maar gelijk komen met het Koninkrijksteam (dan moet wel Amerika verslagen worden) en dan geeft het onderlinge resultaat de doorslag.

Alle wedstrijden van het WK U18 kun je live bekijken. Daarvoor moet je een abonnement afsluiten bij Gametime.sport. De samenvattingen van de wedstrijden van het Koninkrijksteam zie je op Honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal