Honkbal

Koninkrijksteam boekt historische zege op Japan

Amarensio Franka scoort het enige punt van de wedstrijd met een prachtige sliding. (Foto: WBSC)

Koninkrijksteam boekt historische zege op Japan

Team Kingdom of the Netherlands U18 heeft de goede reeks op het WK in Taiwan op dinsdag een prachtig vervolg gegeven met een historische overwinning op Japan. Nooit eerder werd Japan op een jeugd WK verslagen. Maar dankzij geweldige pitching en defense, een clutch honkslag en een fenomenale sliding heeft het Koninkrijksteam met 1-0 gewonnen van de Japanners.

De pitching aan de kant van het Koninkrijksteam was opnieuw opvallend sterk. Gijs van den Brink, dit jaar uitkomend voor UVV in de Lucky Day Honkbal Hoofdklasse, kreeg de start tegen Japan en gooide drie no-hit innings, waarin de enige honkloper (hit by pitch) sneuvelde bij een poging tot stelen op de aangooi van catcher Jared Veeris naar korte stop Amarensio Franka.

Franka blonk wederom uit in deze wedstrijd met schitterende defensieve acties, maar hij sloeg in de derde inning ook een leadoff single. Met één uit schoof hij op de infield single van Tai Vic Tromp op naar het tweede honk en op de bloop single naar het linksveld van Miquel Willem scoorde hij dankzij een fenomenale swim move, waarmee hij de tikactie van de catcher nét kon ontwijken.

Het zou het enige punt van de wedstrijd worden, want na no-hitters tegen Venezuela en Spanje (en slechts twee runs tegen van Team USA) was de pitching staff van pitching coach Nick Stuifbergen wederom in topvorm. Nathan Arends verving Gijs van den Brink in de vierde inning en begon met een 1-2-3 inning. In de vijfde inning gooide hij met één uit vier wijd en ondanks een goede play van Franka, die de tweede nul op het eerste honk maakte, kwam de loper in scoringspositie. Hierna volgde de eerste en enige honkslag van de Japanners. In het rechtsveld verwerkte Thijs Helms de bal goed en gooide hij snel, hard en accuraat naar catcher Jared Veeris, die de loper knap op de arm wist te tikken bij zijn poging om met een hoeksliding de gelijkmaker te scoren.

Zowel in de vierde als in de zevende inning kreeg het Koninkrijksteam nog een kans om een insurance run te slaan, die – naar het lijkt – voor groepswinst nog zeer belangrijk had kunnen zijn. Tyrell Mercado sloeg in de vierde inning een one-out triple, maar werd niet binnengeslagen omdat de Japanse korte stop een prachtige diving play maakte voor de derde nul. Ook in de zevende inning kwam Mercado na een vrije loop en een sac bunt van Helms in scoringspostie, maar nu strandde hij op het tweede honk dankzij twee strikeouts.

Just van den Ouweelen gooide de wedstrijd op indrukwekkende wijze in het slot. Hij stond in zijn twee innings geen honklopers toe en gooide twee keer drie slag. De laatste nul van de wedstrijd moet je met eigen ogen bekijken om te geloven dat het gebeurd is:

Officieel moet de WBSC nog bekendmaken wie de uiteindelijke winnaar van Groep B is geworden. Team USA, Japan en het Koninkrijksteam eindigen allen op vier overwinningen en één nederlaag en wonnen allemaal van elkaar met één punt verschil. Het lijkt erop dat het lage aantal gescoorde runs in onderlinge duels (2) Oranje opbreekt in de strijd om groepswinst. Maar het belangrijkste is dat alle drie deze teams met één overwinning op zak starten aan de Super Round, waarin zij tegen de top drie van Groep A spelen.

Dat betekent dat er kansen liggen om de Bronze Medal Game of zelfs de finale te halen voor de ploeg van bondscoach Eric de Bruin. Uit Groep A plaatsen Taiwan, Zuid-Korea en Puerto Rico zich voor de Super Round. Vanwege het slechte weer in het deel van Taiwan waar deze poule gespeeld werd, moeten er morgen eerst nog drie wedstrijden gespeeld worden in deze groep voordat de Super Round kan beginnen. Puerto Rico speelt twee van deze wedstrijden (tegen Zuid-Korea en Taiwan) en zou later op de dag zomaar de tegenstander van Oranje kunnen worden.

Het is dus nog even afwachten wanneer en tegen wie het Koninkrijksteam zijn volgende wedstrijd speelt, maar dat zal ze na deze historische overwinning op Japan in de Taiwanese avond voor nu nog even een zorg zijn. Dit feestje mag gevierd worden en morgen de focus op de volgende tegenstander.

Bekijk de samenvatting van deze prachtige overwinning nu op Honkbalsoftbal.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal