SB Hoofdklasse

Uniek record voor Karin Adriaansz-Tuk; Spanning blijft in top-3

Karin Adriaansz-Tuk wordt gehuldigd door KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp voor het spelen in haar recordbrekende 623e competitiewedstrijd in de Softbal Hoofdklasse. Foto: Renata Jansen.

Uniek record voor Karin Adriaansz-Tuk; Spanning blijft in top-3

Na de successen tijdens de Europese bekertoernooien werd de competitie in de Softbal Hoofdklasse het afgelopen weekeinde weer hervat. Het hoogtepunt in het weekeinde was echter geen spectaculaire actie, geen opmerkelijke uitslag, geen daverende homerun, maar wel een heel bijzonder en uniek record. Op zondag speelde Karin Adriaansz-Tuk (Onze Gezellen) in haar 623e competitiewedstrijd in de Hoofklasse, waarmee ze een onbreekbaar geacht record op haar naam zette. Met die wedstrijd passeerde ze Renee van den Berg op de all-time lijst en mag de voormalige international zich nu recordhouder noemen wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden in de Softbal Hoofdklassse. Ook Olympia Haarlem-speelsters Brenda Beers en Cindy van der Zanden werden op zondag gehuldigd. Zij speelden onlangs in hun 400e competitiewedstrijd en kregen daarvoor het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB opgespeld.

Olympia Haarlem (European Premier Cup), Sparks Haarlem (European Cup Winners Cup A) en Roef! (European Cup Winners Cup B) legden in de voorbije week allemaal beslag op een Europese beker en onderstreepten daarmee het succes van Nederlandse ploegen op Europees niveau. Zaterdag werd de reguliere competitie in de Hoofdklasse weer hervat. Dat gebeurde met een aangepast speelschema, want helaas moest er weer worden geschoven vanwege een tekort aan beschikbare wedstrijd-officials. En zonder deze officials (umpires, official scorers) kan er nou eenmaal niet worden gespeeld. Uiteindelijk werden de drie geplande double-headers verdeeld over zaterdag en zondag. Ondertussen duurt de spanning in de hoogste landelijke afdeling onverminderd voort. Sparks Haarlem, dat de laatste weken aan een opmars bezig is, deelde de punten met Neptunus, dat voor het weekeinde de koppositie deelde met Olympia Haarlem. In Rotterdam won de thuisploeg eerst met 8-3, maar Sparks volgde daarna met een 8-1 mercy-rule-winst. Dat was een kostbare nederlaag voor Neptunus, dat hierdoor slechts zes punten voor staat op Sparks Haarlem. Olympia Haarlem werd zondag de enige koploper en nam meer afstand van Sparks door voor eigen publiek tweemaal te winnen van Onze Gezellen (tweemaal 7-0 via de mercy-rule). Roef! kwam op zondag op het thuisveld in Moergestel tweemaal tot winst tegen Tex Town Tigers (5-4, 2-0). Hierdoor blijft de ploeg kandidaat voor één van de twee topplaatsen die recht geven op deelname aan de Holland Series. Olympia Haarlem, Neptunus, Sparks Haarlem en Roef! hebben allemaal nog tien wedstrijden voor de boeg in de competitie, die op 30 september wordt afgesloten.

Stand Hoofdklasse: Olympia Haarlem 32-52, Neptunus 32-50, Sparks Haarlem 32-44, Roef! 32-40, Tex Town Tigers 28-26, Onze Gezellen 30-18, Amsterdam Pirates 26-8, UVV 32-6.

Onbreekbaar record

In 1991 zette Renee van den Berg een punt achter haar lange en imposante loopbaan. De eerste honkvrouw speelde haar hele loopbaan voor Terrasvogels, met wie ze vele nationale en Europese successen behaalde. Bovendien was Renee van den Berg vele jaren een vaste waarde in de nationale softbalploeg. Met het spelen in 622 competitiewedstrijden leek Renee van den Berg voor één van die records te hebben gezorgd die het predikaat ‘onbreekbaar’ kregen. Maar records zijn er nou eenmaal om gebroken te worden. Dus ook dit record. En dat gebeurde op zondag op het Nol Houtkamp Sportpark, dat tot en met zaterdag één van de drie speellocaties was van het mannensoftbaltoernooi om de Europese Super Cup . Op zondag, 32 jaar nadat Renee van den Berg haar laatste wedstrijd speelde, was het Karin Adriaansz-Tuk die in het eerste duel van Onze Gezellen bij Olympia Haarlem eerst op gelijke hoogte kwam met het record. In de tweede ontmoeting speelde ze in haar recordbrekende 623e wedstrijd. Een record dat twintig jaar in the making was. Bob Bergkamp, de interim-voorzitter van de KNBSB, zette Karin hiervoor in de bloemen en reikte namens de bond ook een presentje uit voor deze bijzondere prestatie.

Karin Tuk debuteerde in 2004 in de Hoofdklasse als speelster van Euro Stars. Het was het begin van een nu al indrukwekkende loopbaan met vele hoogtepunten. Na vier seizoenen bij Euro Stars volgden ook vier seizoenen bij Tex Town Tigers, met wie ze tweemaal landskampioen werd (2008, 2009). Van 2012 tot en met 2017 kwam Karin Tuk uit voor Sparks Haarlem in wat toch wel haar meest succesvolle en productieve periode genoemd kan worden. Met Sparks werd de catcher driemaal landskampioen en won ze ook vijfmaal de homerun-titel. Zo werd ze in 2013 de eerste speelster die tien homeruns in een seizoen sloeg en was toen ook de eerste met 60 binnengeslagen punten. Een jaar later veroverde Karin Tuk de Triple Crown (beste slagvrouw, meeste homeruns, meeste RBI’s) en werd ze gekozen tot meest waardevolle speelster. Volgende hoogtepunten kwamen tijdens het seizoen 2016. Ze werd de All-Time recordhouder in homeruns en ontving het Bondsonderscheidingsteken voor het spelen van haar 400e competitiewedstrijd.

Karin Adriaansz-Tuk bekijkt het presentje van de KNBSB, uitgereikt door voorzitter Bob Bergkamp. Foto: Renata Jansen.

Na haar succesvolle periode bij Sparks Haarlem volgden drie seizoenen bij Terrasvogels. Als speelster van deze helaas niet meer bestaande Santpoortse ploeg speelde Karin in haar honderdste interlandwedstrijd voor de nationale ploeg. Nadat Terrasvogels eind 2017 opging in Onze Gezellen speelt Karin Tuk voor deze vereniging. Voor OG homerde ze dit seizoen zesmaal, waarmee ze haar record opvoerde naar 73. Tussen 2009 en 2019 kwam Karin Tuk uit in 101 officiële interlandwedstrijden van de nationale softbalploeg met wie ze deelnam aan onder meer drie wereldkampioenschappen en vijf Europese kampioenschappen. Met Oranje werd ze driemaal Europees kampioen.

Op zondag kwam Karin tot één honkslag in de uitdubbel bij Olympia Haarlem. In het eerste duel kreeg ze tweemaal drie slag. In de tweede ontmoeting sloeg Karin Adriaansz-Tuk een honkslag in de eerste inning. Na 4 1/2 inning kreeg deze wedstrijd een historische status. Op dat moment (met een 5-0 voorsprong voor de thuisploeg) was het duel offciëel en dat betekende dat Karin had gespeeld in haar 623e recordzettende wedstrijd. In de eerste helft van de zesde inning opende Karin met vier wijd en kreeg ze een publiekswissel.

Meer huldigingen

Met haar 623 wedstrijden is Karin Adriaansz-Tuk slechts één van de vijf speelsters die hebben gespeeld in 500 of meer competitiewedstrijden in de hoogste afdeling. De anderen zijn Renee van den Berg, Yolande Vierhout, Nadine Marinus en Mariëlle Vleugels. Daaronder is er een groeiende groep speelsters met 400 of meer wedstrijden, waaronder de nog actieve speelsters Dinet Oosting, Lindsey Meadows (beiden Tex Town Tigers), Jessie van Aalst (Olympia Haarlem) en Anouk van den Heuvel (Neptunus). Die groep is nu uitgebreid met Olympia-speelsters Brenda Beers en Cindy van der Zanden, die de mijlpaal van 400 wedstrijden hebben bereikt. En deze groep zal zeker nog groeien. KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp reikte het Bondsonderscheidingsteken uit aan het duo.

Cindy van der Zanden debuteerde in 2010 en speelde sindsdien in de Hoofdklassse voor Jong Oranje, Gryphons, Sparks Haarlem, Roef! en Olympia Haarlem (vanaf 2021). Brenda Beers speelde in 2012 in haar eerste Hoofdklasse-duel en kwam uit voor Jong Oranje/Talent Team Holland, Alcmaria Victrix en Olympia Haarlem (vanaf 2015).

Brenda Beers en Cindy van der Zanden hebben het Bondsonderscheidingsteken ontvangen uit handen van KNBSB-voorzitter Bob Bergkamp voor het spelen van 400 wedstrijden in de Hoofdklasse. Foto: Renata Jansen.

Puntendeling

Op zaterdag stond de belangrijke dubbel op het programma tussen Neptunus en Sparks Haarlem. Neptunus was op dat moment, samen met Olympia Haarlem, mede-koploper in de Hoofdklasse en kreeg de kans wat meer afstand te nemen van Sparks, dat de top-twee dicht naderde in de voorbije weken en zodoende de spanning in de strijd om de Holland Series-plekken terugbracht. Het werd een puntendeling, waardoor Neptunus twee (mogelijk) kostbare punten inleverde en Sparks Haarlem weer wat dichter naar de top-twee kroop.

Neptunus sloeg in het eerste duel al snel toe en stond na de tweede slagbeurt al op een 4-0 voorsprong. In de eerste inning kwam de thuisploeg tot een rally van drie punten, dankzij een tweehonkslag van Daisy Muñoz en opofferingsklappen van Anouk van den Heuvel en Tammie Lijbers. Sparks Haarlem kon de vroege achterstand niet meer ongedaan maken. In de vijfde inning nam Neptunus meer afstand via een volgende 3-run rally met als hoogtepunt een 2-run double van Anouk van den Heuvel. Eva Voortman schakelde elf slagvrouwen met drie slag uit en werd voor de negentiende keer dit seizoen winnende werpster.

In de tweede wedstrijd waren de rollen duidelijk omgedraaid. Dit keer was het Sparks Haarlem dat al gelijk vanaf het begin toesloeg op pitchers Nienke Weis en Eve Harvey. Zij moesten samen acht honkslagen en acht punten incasseren in de eerste drie slagbeurten. Sparks kwam tot een 4-run rally in de eerste inning, waarin Linnie Malkin een 3-run homerun sloeg. In de tweede inning volgden back-to-back extra-basehits van Suka Van Gurp (driehonkslag) en Maxime van Dalen (tweehonkslag), die nog eens twee punten opleverden. Van Gurp voegde nog een 2-run double toe in de derde inning. Neptunus, bij wie Eva Voortman in dit duel niet speelde, kwam niet verder dan twee honkslagen op de Italiaanse international Greta Cecchetti.

koploper

Olympia Haarlem kwam op zondag tweemaal tot een 7-0 shutout-winst tegen Onze Gezellen. Beide overwinningen kwamen tot stand via de mercy-rule, die in het softbal overigens de run-ahead-rule heet. Olympia zette de toon in de eerste inning toen Franka van Dijk een 2-run homerun sloeg. Met een 4-0 voorsprong werd de eindstand bereikt in de tweede helft van de vijfde inning. In die slagbeurt waren er veel honkloopsters en werd gescoord na een honkslag van Lisa Hop en een tweehonkslag van Machteld Rector. Met één uit en de honken vol eindigde het duel via een walk-off walk voor Brenda Beers. Winnende werpster Jessie van Aalst stond slechts één honkslag toe. Dat was een lead-off single van Shyah Hale in de eerste inning. Zij bleef ook de enige honkloopster voor Onze Gezellen.

In de tweede wedstrijd sloeg Olympia in de derde inning toe met een 4-run rally. Dat gebeurde na een honkslag van Lisa Hop, vier wijd voor Amy Felix, een wilde worp en een grounder van Machteld Rector. Ook dit keer was er een walk-off situatie. Met een 5-0 voorsprong werd eerst gescoord na een honkslag van Jessie van Aalst. Even later scoorde Cindy van der Zanden het zevende punt na een walk-off single van Lisa Hop.

Net als in het eerste duel sloeg Onze Gezellen slechts één honkslag. Maar het was wel heel toepasselijk dat die werd geslagen door Karin Adriaansz-Tuk in wat haar recordbrekende 623e wedstrijd was. Met één uit in de eerste inning sloeg ze de honkslag en daar bleef het bij. Met de dubbele overwinning nam Olympia Haarlem alleen bezit van de eerste plaats.

close games

Roef! won tweemaal van Tex Town Tigers in twee close games. In de eerste ontmoeting keek Roef! aanvankelijk tegen een 4-1 achterstand aan. Met een 1-0 achterstand scoorde TTT tweemaal in zowel de derde als de vierde inning. Honkslagen van Lindsey Meadows and Marije Oosting zorgden voor de punten in de derde beurt, Annemiek Jansen leverde een 2-run single af in de vierde inning.

Maar dat bleek niet genoeg. Roef! halveerde de achterstand in de vierde inning, waarna het duel werd omgedraaid in de vijfde slagbeurt. Eerst werd gescoord na een honkslag van Nicky Uytendaal. Even later volgde een 2-run double van Briana Marcelino, die de stand op 5-4 bracht. En daar bleef het bij.

In de tweede wedstrijd wist Roef! alleen in de eerste en tweede inning tot scoren te komen. In de eerste beurt scoorde Jessica Goldyn op een squeeze van Nicky Uytendaal, een inning later kwam het tweede punt tot stand na een tweehonkslag van Kate Geldof. Winnende werpster Marjolein Merkx gooide negenmaal drie slag, stond slechts twee honkslagen toe en was voor de twaalfde keer winnende werpster.

spannend

Met nog vier weken te gaan kan er nog van alles gebeuren. Hoewel Olympia Haarlem en Neptunus nog altijd de bovenste twee plaatsen innemen zal het spannend blijven. Sparks Haarlem volgt het duo en staat nu slechts zes punten achter op tweede plaatsbezetter Neptunus. Roef! heeft weliswaar een achterstand van tien punten op de tweede plaats, maar heeft ook nog twee dubbels tegen Olympia Haarlem voor de boeg, dat ook nog Neptunus tweemaal zal ontmoeten.

Hoe ziet het programma voor de top-vier er in de komende weken uit?

Olympia Haarlem krijgt nog Amsterdam Pirates (enkel, 7/9), Tex Town Tigers (dubbel, 9/9), Amsterdam Pirates (enkel, 14/9), Roef! (dubbel, 16/9), Neptunus (dubbel, 23/9) en Roef! (dubbel, 30/9).

Neptunus ontmoet nog Amsterdam Pirates (dubbel, 9/9), Onze Gezellen (dubbel, 16/9), Tex Town Tigers (dubbel, 17/9), Olympia Haarlem (dubbel, 23/9) en Onze Gezellen (dubbel, 30/9).

Sparkss Haarlem heeft nog wedstrijden voor de boeg tegen UVV (dubbel, 9/9), Tex Town Tigers (dubbel, 16/9), Amsterdam Pirates (enkel op 21/9, dubbel op 23/9 en enkel op 28/9) en Tex Town Tigers (dubbel, 30/9).

Roef! treft in de komende weken nog Onze Gezellen (dubbel, 9/9), Olympia Haarlem (dubbel, 16/9), Amsterdam Pirates (dubbel, 17/9), Tex Town Tigers (dubbel, 23/9) en Olympia Haarlem (dubbel, 30/9).

We hebben dus nog veel interessante ontmoetingen voor de boeg!

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse