Honkbal

Koninkrijksteam U18 verliest van Taiwan, blijft in race voor Bronze Medal Game

Koninkrijksteam U18 verliest van Taiwan, blijft in race voor Bronze Medal Game

Team Kingdom of the Netherlands U18 was vandaag niet opgewassen tegen het nog ongeslagen gastland Taiwan. In een wedstrijd die begon als pitching duel zorgden controleproblemen bij de relievers van het Koninkrijksteam voor een duidelijke overwinning voor Taiwan.

Gijs van den Brink was de starter voor het Koninkrijksteam en de pitcher van UVV, die onlangs een profcontract tekende bij de Kansas City Royals, was opnieuw goed. Hij was, zoals de Amerikanen het zo mooi noemen, effectively wild. Drie vrije lopen en een geraakt werper leidden, dankzij onder meer drie strikeouts en een mooi dubbelspel van eerste honkman Jamie Beerman op een popped up bunt, tot slechts één run in vier innings.

De slagploeg van het Koninkrijksteam kon tegen de starter van de nog ongeslagen Taiwanezen weinig inbrengen. Pas in de vijfde inning kregen zij hun eerste honkloper op een popup van Keyon Ashby, die vanwege miscommunicatie precies tussen de derde honkman en de pitcher inviel. Keegan Pieternella sloeg vervolgens de eerste honkslag voor Oranje, maar omdat Tai Vic Tromp (strikeout) en Thijs Helms (vangbal) dat kunstje niet konden herhalen, bleef het 1-0.

In de gelijkmakende vijfde slagbeurt ging het voor het Koninkrijksteam helemaal mis. Geen van de relievers die Eric de Bruin als vervangers van Gijs van den Brink in de wedstrijd bracht had de vorm die nodig was om de Taiwanezen tegen te houden. Isaac Mendez begon met een hit by pitch en maakte de eerste nul dankzij een sac bunt, maar moest de heuvel na een vrije loop verlaten. Zijn vervanger Tobias Imming pakte een snelle tweede nul, maar raakte toen eveneens de slagzone kwijt. Na twee vrije lopen, de tweede met de honken vol, moest ook hij de heuvel verlaten.

Pioniers lefty Maarten Smit nam het werpen toen over, maar ook hij begon met twee keer vier wijd en kreeg ook nog het vijfde punt van Taiwan tegen op een honkslag voordat hij uit de inning kwam met een grondbal naar eerste honkman Beerman. Smit begon ook de zesde inning met twee keer vier wijd en moest toen plaats maken voor outfielder Keyon Ashby, die nog wel een RBI single moest toestaan, maar vervolgens via een prima dubbelspel van Amarensio Franka en Tai Vic Tromp en een vangbal snel uit de inning kwam.

In de zevende inning kwam er met drie strikeouts een einde aan de wedstrijd en zo versloeg Taiwan het Koninkrijksteam met 6-0. Het was de eerste wedstrijd van dit WK waarin de tegenstander echt duidelijk te sterk was voor Oranje en dat is tegen het ongeslagen Taiwan geen schande.

Eerder op de dag won Japan overtuigend van Puerto Rico en won Team USA van Zuid-Korea. Daarom is nu al duidelijk dat Japan en Taiwan, die morgen ook tegenover elkaar staan, op zaterdag de finale spelen. In de strijd om deelname aan de Bronze Medal Game is het nog erg spannend en liggen er nog verschillende scenario’s op de loer. Wint Amerika van Puerto Rico, dan betekent een overwinning van het Koninkrijksteam morgen om 08.00 uur (NL tijd) tegen Zuid-Korea dat Oranje het op zaterdag tegen Amerika opneemt in de strijd om het brons.

Als Puerto Rico en Oranje winnen, komt er een 3-way tie op de derde plaats en komt de ‘TQB’ eraan te pas om te bepalen wie er op zaterdag om het brons strijden. Bij een nederlaag tegen Zuid-Korea eindigt het Koninkrijksteam op de zesde plaats.

De wedstrijden van dit WK zie je live (tegen betaling) op Gametime.sport. De samenvattingen van de wedstrijden van het Koninkrijksteam zie je op Honkbalsoftbal.tv.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal